Pre tu drvivú vačšinu , ktorá nie je schopná s porozumením prečítať ani zloženie na obale ovsených vločiek toto forum nezakladám , ale vy ostatní , ktorí ocenujete tento svetový román.
Ako by ste zhodnotili Holdena Caulfielda tromi slovami ?
Katastrofa kniha, vôbec sa mi nepáčila..možno práve preto , že zachytávala to blaho a prepych v ktorom žila Amerika keď my sme sa vyhrabávali z druhej svetovej ...
Holden -rozmaznaný spratek, čo nevie , čo so sebou od samej dobroty
Čítam rada a síce nie som fanúšikom tej najzložitejšej literatúry, kde si často ľudia musia sami domýšľať, čo tým chcel vlastne autor povedať a aj tak možno úplne nepochopia jeho myšlienkové pochody, ale zároveň nie som z tých, čo "neprečítajú s porozumením ani zloženie na obale od ovsených vločiek".
Kto chytá v žite som prečítala v rámci "odporúčanej" literatúry na strednej škole a tá kniha sa mi nepáčila a hlavná postava ma počas celej knihy neskutočne iritovala... Zo všetkých týchto odporúčaných kníh, ktoré som čítala, táto bola jedna z najhorších... Ešte aj tie vojnové knihy (Na západe nič nového, Zbohom zbraniam...) sa mi páčili viac a to vojnovú tematiku nemusím...
Tak neviem... tri slová? Rozmaznaný namyslený tínedžer?
A napríklad sa mi nepáči ani, že túto diskusiu zakladáš pre tých, čo sa im to páčilo, ale pýtaš sa tak akože chceš počuť aj negatívne názory... pre budúcnosť, keď chceš ozajstnú diskusiu, nie prikyvovaciu session, navrhujem nezakomponovať do nej myšlienku, že každý, kto číta, musí mať tú knihu rád. (like nezakladám túto diskusiu pre retardov, ale len pre tých, čo tento svetový román vedia oceniť...)
moja najoblúbenejšia knižka. viem sa 100% vcítiť do pocitov hlavnej postavy... ja som ako on.. ibaže mi drbe ešte viac ako jemu.... som labilnejší ako on... a som šialenejší ako on... dokážem sa zamilovať na prvý pohlad... a potom byť zranený a znenávidieť.. neznášam tento pojebaný svet.. stavím sa že keby holden žil v týchto časoch, tak hneď by si vpálil gulku do spánkov.. doba v ktorej žil bola omnoho lepšia ako terajšia.. ženy neboli také vyjebané kurvy ako dnes (česť výnimkám) ktoré je dobré len pretiahnuť a odhodiť... dnes je všetko ešte 100x horšie, všetko...
túto knihu som čítal 2x, raz v angličtine už dávno a potom teraz ako povinné čítanie. a potom ako som tú knihu prvý krát prečítal som sa rozprávam s jedným amíkom ktorý žil v dobe kedy holden, t.j. 50te roky. bol vtedy vo svojich teen rokoch. hovoril mi o čo bol vtedy život lepší, jednoduchší, ludia milší.. svet bezpečnejší
najradšej by som sa posadil na okraj pola a pozoroval šťastné nezkazené deti ako sa hrajú a keby sa nejakému malo dačo stať, tak by som tam bol, aby som ho chytil. lebo vo svete je všetko zlé
a teraz späť do reality a ospravedlnťe moje fňukanie. človek to niekedy musí dať zo seba von
a sorry, neviem holdena scharakterizovať troma slovami, nepoznám ani sám seba, chodím na terapie a žerem lieky. nemôžeš od človeka ako ja chcieť vedieť sa scharakterizovať ale prvé čo ma napadá - sklamaný, precitlivelý, zranený. tak sa cítim ja a myslím že aj naňho by mohlo niečo z toho sedieť. ibaže sa to bojím priznať. v živote byy som to nahlas nepovedal. ale písmenká na fóre sú len písmenká tak to sa to neráta. aj keď možno si to myslím len preto že taký som ja a preniesol som to na neho tým ako som sa vžíval do tej knižky. neviem. ale je to moja oblúbená kniha preto som jej tu venoval ešte jeden koment o skoro iatej ráno. bo svet je vyjebaný a nemôžem spať
Super kniha, citala som ju vsak po slovensky a prekladal ju nejaky sikovnik z ..."nezapadnej" casti Slovenska, takze uzasne slova ako napr. šrac a zryhať sa mi pokazili zazitok. Myslim ze si ju precitam v originali a bude to lepsie. Co sa tyka Holdena, je to myslim ze taky bezny aj nebezny teenager.
som fanúšikom tejto knihy, postavu Holdena mám veľmi rád, ako som už nedávno v podobnom fóre písal, páči sa mi motív cesty kde postava stretáva ľudí, niečo si uvedomuje, spoznáva a tak...
Alebo dobre, v niečom som sa s ním dokázala stotožniť, aj on sa cítil taký stratený medzi ostatnými ľuďmi, nevedel, čo so svojou budúcnosťou a nechcel dospieť, to aj dnes poznajú viacerí mladí ľudia... ale bol mi tak strašne nesympatický svojim charakterom a neschopný prijať zodpovednosť za svoje činy, že mi ho ani nebolo ľúto.
genialna kniha... cital som to dost davno, ale ked mazal zo steny hanlive slovo, ktore bolo napisane tusim pri skole... to bolo dost velavravne... kto z nas niekedy nieco take spravil a staral sa o moralku a vychovu deti?
Pre mna je Holden chlapec , ktorý ma svoje chyby , tak ako ich máme všetci , ale to mu neuberá na tom, že podla mna 90 percent toho, nad čím uvažoval bola pravda a ešte je mi sympatický ja preto, že takých Holdenov poznám velmi vela.
Ale bolo to dvojsečné , lebo hned na to objavil další nápis, čím bola vlastne vyjadrená akási zdanlivá bezvýznamnosť snaženia sa niečo zmeniť... čo je tiež pocit s ktorým sa často mladý človek kompromituje.
nečítala som ale chcela by som si ju v budúcnosti prečítať ...... pamätám si obsah z hodiny SJ ... robila som o Holdenovi maturitný sloh .....a keby som ho mala opísať no je to typek, rebel ..... podla knihy neviem z obsahu mi príde fajn
@bjecm2yngn8j2g8bf6yxp7mb9h to je pravda, preto je ta kniha tak nadcasova... ale urcite to nemeni to, co spravil... a ozaj som to cital davno, ale tusim chcel pochytat vsetky deti, ktore by sa hrali v zite a hrozil by im pad do priepasti, alebo nieco take...podla mna chcel ochranit deti pred vsetkym co by ich mohlo skazit (bezstarostna hra v zite vs. pad do priepasti, snaha o moralnu cistotu deti mazanim tych napisov)...podla mna je irelevantne pisat o jeho osobnosti, kazdy ma svoje muchy... ale dolezite je co chcel spravit pre dalsiu generaciu, co by me mali robit my a co sa vlastne od napisania knihy zmenilo (u nas 5-6 rocne deti na sidlisku nadavaju ako drevorubaci...)... mal som to na mature, slovencinarke sa moj nazor s tymito argumentmi nepacil
posledný krát som z povinného čítania mala v ruke Z poľovníckej kapsy a Starec a more na ZŠ nezaujímali ma diela, ktoré sme preberali na hodinách, radšej som si od konkrétneho autora z povinného čítania na strednej prečítala niečo iné.
Ale k téme.... celý Holden mi prišiel ako pomätený spratek a celý ten dej bol divný a nezaujímavý. Pár strán som prebehla očami, ale neuchvátilo ma to ani náhodou. ospravedlňujem sa za negatívny príspevok, ale je to tu pre všetkých (však?) tak som sa chcela vyjadriť k tomuto (podľa mňa) preceňovanému dielu hádam sa nikto neurazí.
vážne nie som z tých, ktorí prečítali tak Bravo a Sajrajt, ale kniha sa mi vážne nepáčila a Holden bol (ako už bolo spomenuté), len sprostý fagan, ktorý nevedel, čo chce
Mne sa zas páčila. Táto kniha je buď, alebo. Buď sa v nej aspoň z časti nájdete a stotožníte sa s (určitými) myšlienkami hlavného hrdinu, alebo vám nedá nič a ani ju nedočítate.
vnímavý, citlivý, zakrývajúci svoju zraniteľnosť rebelanstvom, trochu stratený
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
41 komentov
Holden, jedným slovom týpek
Holden -rozmaznaný spratek, čo nevie , čo so sebou od samej dobroty
ach tá kniha je awesomná.
Tri slová?
Mámvpičista, triezvy pohľad na svet, a ..tak
sú to tri slová že?
Kto chytá v žite som prečítala v rámci "odporúčanej" literatúry na strednej škole a tá kniha sa mi nepáčila a hlavná postava ma počas celej knihy neskutočne iritovala... Zo všetkých týchto odporúčaných kníh, ktoré som čítala, táto bola jedna z najhorších... Ešte aj tie vojnové knihy (Na západe nič nového, Zbohom zbraniam...) sa mi páčili viac a to vojnovú tematiku nemusím...
Tak neviem... tri slová? Rozmaznaný namyslený tínedžer?
Nemôžem povedať, že by mi tá kniha nič nedala, ale hlavná postava bola naozaj strašná.
túto knihu som čítal 2x, raz v angličtine už dávno a potom teraz ako povinné čítanie. a potom ako som tú knihu prvý krát prečítal som sa rozprávam s jedným amíkom ktorý žil v dobe kedy holden, t.j. 50te roky. bol vtedy vo svojich teen rokoch. hovoril mi o čo bol vtedy život lepší, jednoduchší, ludia milší.. svet bezpečnejší
najradšej by som sa posadil na okraj pola a pozoroval šťastné nezkazené deti ako sa hrajú a keby sa nejakému malo dačo stať, tak by som tam bol, aby som ho chytil. lebo vo svete je všetko zlé
a teraz späť do reality a ospravedlnťe moje fňukanie. človek to niekedy musí dať zo seba von
@13
Tiež som chcela niečo také napísať. A aká drvivá väčšina? Nepreháňajme.
Holden - stratený,btw. brutál opis hlavne tých spolubývajúcich
oceniť = ohodnotiť
To , že som to založil len pre tých , ktorým sa páčila je len vaša domienka.
@miro016 skvelý postreh !
Ale bolo to dvojsečné , lebo hned na to objavil další nápis, čím bola vlastne vyjadrená akási zdanlivá bezvýznamnosť snaženia sa niečo zmeniť... čo je tiež pocit s ktorým sa často mladý človek kompromituje.
Ale k téme.... celý Holden mi prišiel ako pomätený spratek a celý ten dej bol divný a nezaujímavý. Pár strán som prebehla očami, ale neuchvátilo ma to ani náhodou. ospravedlňujem sa za negatívny príspevok, ale je to tu pre všetkých (však?) tak som sa chcela vyjadriť k tomuto (podľa mňa) preceňovanému dielu hádam sa nikto neurazí.
vnímavý, citlivý, zakrývajúci svoju zraniteľnosť rebelanstvom, trochu stratený
skvela kniha, uplne uzasna.jedna z mojich najoblubenejsich
som rád že sa ti páči tiež