Ja som sa zatiaľ učila len Francúzštinu a hovorím celkom dobre aj keď ešte nie plynule ale budem sa musieť naučiť aj nemčinu o pár rokov.Počula som že cú cca rovnako ťažké.
ja som sa ucil franinu a dalo to riadne zabrat gramatika teda aspon mne a s vyslovnostou to mas tiez zatazko jedine ked sa rozpravas s fr ludmi sa to zlepsi ....a po nemecky neviem ani zaklad takze to mam nahaku
zo začiatku je určite ľahšia nemčina, hlavne pretože má ľahkú výslovnosť. ďalej posúdiť neviem lebo tam som sa s francúzštinou nedostala Ale konkrétne na Slovensku sa mi zdá nemčina viac využiteľná a ak nie vo všeobecnosti tak pre mňa určite. Takže som s ňou spokojná
Povedala by som, že sú na tom rovnako..kto sa učil oba jazyky vie, že výstvaba vety, gramatika a podobne sú si technicky VEĽMI podobné, časy tiež...ale franina má jednu obrovskú nevýhodu, a to zasrané členy, ktoré nikdy nevieš aké dať (a ani predložky nie sú žiadna sláva)
Nemčinu som sa učila 5 rokov a francúzštinu na bilingváli 5 rokov a teraz v nej pokračujem na Masarykovej univerzite.
nemcina je podla mna v pohode, lebo ma pravidla, ktore platia a ked sa ich clovek nauci, nema problem, ale zrejme vacsinna ludi nevie mysliet logicky, cize povie, ze dany jazyk je tazky, pritom je svojim sposobom lahsie naucitelny ako debilna anglictina, co v podstate ani jazyk nie je, len hatlanina, ak sa clovek pozrie na syntax
francuzstinu som sa nikdy neucila, takze to neviem posudit
@floremcorde
Nedá sa objektívne zhodnotiť ktorý jazyk je "ťažší" a to samozrejme neplatí len pre tieto 2... nemecké aj francúzske (thajské, americké, katarské, indické, slovenské,...) deti sa naučia svoj jazyk rodný za približne rovnaký čas, čiže všetky sú tým pádom rovnako ťažké či ľahké.
O tom ktorý z jazykov bude pre teba náročnejší rozhodujú zrejme tvoje osobné dispozície.
Ak vieš latinsky/taliansky/španielsky/portugalsky, ľahšie sa naučíš franinu. Ak vieč napr. holandsky alebo švédsky, ľahším jazykom bude zrejme nemčina. Z pohľadu fonológie bude zrejme ťažší FJ. Ale zas v NJ treba rozlišovať 3 rody (vo FR len 2)... A takto môžeme ísť donekonečna... obe majú svoje pre a proti...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
14 komentov
nemcinu som sa naucila skoro plynule a na franinu sa po 2 semestroch vykaslala nemala som nervy nato
Ale zalezi na mnohych veciach..
Nemčinu som sa učila 5 rokov a francúzštinu na bilingváli 5 rokov a teraz v nej pokračujem na Masarykovej univerzite.
francuzstinu som sa nikdy neucila, takze to neviem posudit
Nedá sa objektívne zhodnotiť ktorý jazyk je "ťažší" a to samozrejme neplatí len pre tieto 2... nemecké aj francúzske (thajské, americké, katarské, indické, slovenské,...) deti sa naučia svoj jazyk rodný za približne rovnaký čas, čiže všetky sú tým pádom rovnako ťažké či ľahké.
O tom ktorý z jazykov bude pre teba náročnejší rozhodujú zrejme tvoje osobné dispozície.
Ak vieš latinsky/taliansky/španielsky/portugalsky, ľahšie sa naučíš franinu. Ak vieč napr. holandsky alebo švédsky, ľahším jazykom bude zrejme nemčina. Z pohľadu fonológie bude zrejme ťažší FJ. Ale zas v NJ treba rozlišovať 3 rody (vo FR len 2)... A takto môžeme ísť donekonečna... obe majú svoje pre a proti...