Vieščo bratu. V súčasnosti je trh presýtený ekonomickými odborníkmi. Chýbajú profesie ako... Opatrovateľ, ošetrovateľ, sanitár, v poľnohospodárstve, dojiči, agronómovia, pestovatelia, obsluha poľnohosp strojov a pod. A rôzne ine... Elektrikári, plynári, údržbári. Proste to, čo výučbu zabezpečuju odborné školy. Ekonómov tu máme dosť. Ale uvedom si, že trh je už presýtený vysokoškolákmi, ktori maju minimálne technicke a vyššie menovane zručnosti
@majky538 Úprimne zatiaľ niečo, kde nie je moc matiky
tento rok sa ju so všetkým, čo tam treba vedieť doučujem. Takže aspoň zatiaľ mi príde desivá, ale uvidím, možno za pár mesiacov poviem, že bankovníctvo a investície Ale v zásade ma zaujali asi v takom poradí v akom som ich napísal. S tým, že č. 6 a nižšie sú odbory z obchodnej fakulty, kde treba dva jazyky a zase ten istý problém doučujem sa tiež nemčinu a keby aj tú viem dovtedy úplne parádne, tak možno by som išiel na podnikanie v obchode či medzinárodné podnikanie Aktuálne ma to najviac ťahá k Ekonómii a Právu, lebo žiadna matika ani ten jeden jazyk tam nie je povinný len zároveň ten odbor je biflačina
Ale keby aspoň tú matiku viem, tak zatiaľ sa mi páčia Ľudské zdroje, Poisťovníctvo a Podnikanie v obchode/ medzinárodné podnikanie.
@vreskot000 Ja to viem veľmi dobre.. ale takto ti poviem, ako malého ma na silu natlačili na osemročné gymnázium.. takže technické zručnosti sú bohužiaľ na nule, ale za to viem obsahy literárnych diel a rôzne všeobecné hovadiny. Doteraz som študoval na Filozofickej fakulte.. čo sa hanbím aj na hlas vysloviť, odbor politológia Takže myslím, že ekonómia je predsa použiteľnejšia. Vedieť niečo o fungovaní trhu, o peniazoch, niečo čo je aplikovateľné v reálnom živote je predsa lepšie ako ... ehm.. vedieť hodnotiť politiku ? Ešte som zvažoval čisto právo, ale právnikov je ešte viac.. a na strane druhej ekonómov aspoň treba vo všetkých firmách, je to rozhodne to najuplatniteľnejšie. A dorábať si teraz nejakú nadstavbu je asi už hlúposť, keď ma technické smery nikdy ani moc nezaujímali v prvom rade.
Ale inak jednoznačne súhlasím, že treba ľudí, odborníkov na tebou vymenované oblasti
@mariquittka Noo viem, že tam je aj takéto niečo ale vôbec si neviem predstaviť, čo od toho mám čakať a hlavne ako je to s uplatnením.. mi to príde asi z hľadiska uplatnenia ako to najslabšie. Študuješ tam alebo vieš o tom niečo viac?
Matika je vsade rovnaka z tychto odborov, okrem ekonomii a prava, kde nie je. Dva jazyky treba vsade okrem ekonomie a prava, nie len na obchodnej, ale zas ten druhy jazyk sa ide od dost nizkej urovne. A biflačina je cela ekonomicka, najlahsia je asi obchodna fakulta. Cize ja by som isiel na tvojom mieste na ekonomiu a pravo, ked nechces matiku a jazyky a na druhom mieste by boli asi tie odbory z obchodnej.
@jokerisbertiik pozri ja som študoval rimskokatolicku teológiu v kňazskom seminári, ale len jeden rok. Tretina spolužiakov sú kňazmi. Teda uplatmenie do konca života majú. Avšak po tomto roku som bol hodnoteny ako absolvent strednej polnohospod.skoly, odbor polnohospod. marketing. Odbor síce znie celkom pekne, ale realita je niekde inde.... Robím čistého času.... 81 mesiacov, teda necelych sedem rokov. Teraz pracujem ako profesionalna zložka opatrovateľskej starostlivosti. Čo som chcel povedať... Pokiaľ aj štát nebude dbať o rozvoj týchto odborov, ktoré nie sú v kurze, slovensko naozaj bude vyzerať zle. Lebo chlieb nerastie v tescu, tak isto ani mlieko mäso, syry jogurty, zelenina a všetok spotrebný tovar opakujem nerastie v tescu a kauflande, ale realne to vyrábajú ľudia, ktorí nemaju gympel, ani vysoku, ale sú to učni alebo absolventi stredmych odb.škôl. ja napriklad by som nešiel študovať ekonomiku, aj keby som meviem čo vedel. Lebo aj tak polovica ekonómov umýva riady v anglickom mekdonalde, kosia travniky, alebo robia ine profesie v zahraničí ktoré sú u nás predovšetkým morálne podhodnotené..,
@jokerisbertiik studujem EaP a poviem ti, ta EU BA je hrozna, kto chce ist na tento odbor, nech ide radsej na pravo, nie ze by ma ekonomia nebavila, ale ten system na SK na tejto skole je velmi biedny.
@adis54 Ďakujem za radu. To o tích jazykoch som už niekde počul, len inde som počul, že vraj iba jeden jazyk.. tak som dúfal, že iba jeden. No mám o dôvod viac sa učiť tú nemčinu A keď to je takto, tak by som sa možno zameral na tú obchodnú fakultu. Predmety čo tam sú sa mi páčili, iba paradoxne, neviem odkiaľ som to mal, ale bol som v tom, že obchodná fakulta je najťažšia Tak zatiaľ ekonomia a pravo a potom obchodná fakulta
@jokerisbertiik
Nie, len som o tom pocula, praveze tiez neviem ako s uplatnenim, mozno redaktor v hospodarskych novinach, v profite, to asi jedine, obycajne byva tak,ze velmi zaujimave veci su tazko uplatnitelne, nie ja som pred 2 rokmi skoncila EF UMB odbor ekonomika a manazment msp, asi najuplatnitelnejsi, robim momentalne vo financnych sluzbach, ale casom chcem ucit na vš, pripadne viest firemne kurzy, lebo som okrem ineho aj doktorandka, ale to zas na FM PU
@jokerisbertiik ja som mal na základke na matike viac výtvarku ako počítanie odvtedy nemám vôbec k tomu vzťah atď, na vš informatike som opakoval 2 na Bc. a spravil som aj s blbým zápočtom, nejak sa to dá, ide sa viacmenej postupne všade prípadne nejaké doučovania pred skúškou
@mariquittka Fúha no klobúk dole Pre mňa je to zatiaľ sen, takto doštudovať a dosiahnuť toto všetko. A áno súhlasím, tie zaujímavé veci sú na tom z uplatnením zle. :/
@jokerisbertiik
no áno, pôvodne som rozmýšľala študovať psychológiu, ešte aj nad medicínou a dizajnom interiéru som rozmýšľala, čiže rôzne veci, ktoré ma stále bavia a snažím sa ich trošku aj s ekonómiou prepojiť, ...s tým doktorandským to bolo ťažké, lebo na väčšine škôl je úplne fuk, či máš nejaké výsledky, prijíma sa na základe toho, či si vyberieš školiteľa, ktorý v danom roku má mať doktoranda a to či má mať niekedy nevie ani on sám, ich vzťahy medzi sebou sú prednejšie ako to že študent niečo chce, prípadne treba mať známosti a zaplatiť si,....preto som externistka, nie denná, ale snažím sa s tým vydrbať a chcem aj tak na škole zarobiť niečo
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
24 komentov
tento rok sa ju so všetkým, čo tam treba vedieť doučujem. Takže aspoň zatiaľ mi príde desivá, ale uvidím, možno za pár mesiacov poviem, že bankovníctvo a investície Ale v zásade ma zaujali asi v takom poradí v akom som ich napísal. S tým, že č. 6 a nižšie sú odbory z obchodnej fakulty, kde treba dva jazyky a zase ten istý problém doučujem sa tiež nemčinu a keby aj tú viem dovtedy úplne parádne, tak možno by som išiel na podnikanie v obchode či medzinárodné podnikanie Aktuálne ma to najviac ťahá k Ekonómii a Právu, lebo žiadna matika ani ten jeden jazyk tam nie je povinný len zároveň ten odbor je biflačina
Ale keby aspoň tú matiku viem, tak zatiaľ sa mi páčia Ľudské zdroje, Poisťovníctvo a Podnikanie v obchode/ medzinárodné podnikanie.
Ale inak jednoznačne súhlasím, že treba ľudí, odborníkov na tebou vymenované oblasti
Prečo by sa na ekonomickej škole vôbec učilo o poľovníctve?
Nie, len som o tom pocula, praveze tiez neviem ako s uplatnenim, mozno redaktor v hospodarskych novinach, v profite, to asi jedine, obycajne byva tak,ze velmi zaujimave veci su tazko uplatnitelne, nie ja som pred 2 rokmi skoncila EF UMB odbor ekonomika a manazment msp, asi najuplatnitelnejsi, robim momentalne vo financnych sluzbach, ale casom chcem ucit na vš, pripadne viest firemne kurzy, lebo som okrem ineho aj doktorandka, ale to zas na FM PU
no áno, pôvodne som rozmýšľala študovať psychológiu, ešte aj nad medicínou a dizajnom interiéru som rozmýšľala, čiže rôzne veci, ktoré ma stále bavia a snažím sa ich trošku aj s ekonómiou prepojiť, ...s tým doktorandským to bolo ťažké, lebo na väčšine škôl je úplne fuk, či máš nejaké výsledky, prijíma sa na základe toho, či si vyberieš školiteľa, ktorý v danom roku má mať doktoranda a to či má mať niekedy nevie ani on sám, ich vzťahy medzi sebou sú prednejšie ako to že študent niečo chce, prípadne treba mať známosti a zaplatiť si,....preto som externistka, nie denná, ale snažím sa s tým vydrbať a chcem aj tak na škole zarobiť niečo