chcela by som sa opýtať na skúsenosti tých, ktorí chodili alebo chodia na kulturológiu či na dejiny, že čo si o tých odboroch myslíte a celkovo uvítam čokoľvek, čo vás napadne. Môžte písať aj tí, čo ste tam nechodili, rada si vypoč
Dávam si prihlášku len na filozofickú fakultu a tam je to s uplatnením všetko rovnaké. Viem o tom. Ale radšej budem študovať niečo, čo ma baví a neskôr sa snažiť o 70 percent viac pri hľadaní práce ako študovať niečo, čo nenávidím. (Ekonomika a spol. - a ani na to nemám bunky.) Ale tak vyjadri sa kľudne, ak máš niečo, čo som ešte nepočula.
no tak to ti vážne povedať neviem ale ja osobne by som brala asi tú kulturológiu a ja tiež idem na filozofickú a jedno viem... viem že sa uplatním pretože ak by som na tú výšku nešla tak by som sa uplatnila tak či tak keď človek ide za svojím tak to postupom času i dosiahne
a inak hej, študuj čo ťa baví... neviem príde mi to lepšie ako sa trápiť nad niečim k čomu človek nemá vzťah a premárni roky života.... ja pôjdem na ruštinu a aj som sa ju mienila učiť po amture ako samouk proste idemna čosi čo sa mi v celku lúbi, pričom budem fakt hodne brigádovať a mať rôzne zážitky, vcelku dosť volného času a titul to mi stačí životom sa pretlčem dajako
@plumy chcela som ti povedať, že všetko závisí od teba...a ako si napísala aj od snahy..a to je dobré.. ja tiež nejdem študovať matiku, fyziku a informu len preto, že je to IN a že sú na roztrhanie + neznášam tie predmety a nemienim sa trápiť na nejakej výške kvôli niečomu čo ma nebaví...ale skús si vybrať niečo iné..či už nič si nenašla?neviem si predstaviť čo by si študovala 5 rokov na kulturológii....to skôr tie dejiny z tých dvoch aj keď ani jedno sa mi nezdá...
Mám gymnázium a bavia ma práve takéto veci. Umenie, kultúra, divadlo.. A potom možno ešte kontakt s ľuďmi, ale nie psychológia - tak preto uvažujem nad tou marketingovou. Ale celkovo som v takom období, že sa bojím, že ma nebude baviť nič.
noo... podla mna su to dobory zaujimave.. nikdy som sice nestudovala ani jeden, ale ak som spravne pocula, tak to bude sranda.
ak ta to bavi, preco nie.. len neviem aky je medzi nimi rozdiel, to fakt nie... tie dejiiny umenia mas ako estetiku zrejme. a kulturologia okrajovo podobna soc. antropologii. tieto humanitne vecicky sa zvyknu casto medzi sebou prelievat a suvisiet spolu, takze zavisi uz lne od toho coho chces mat v osnovach viac
a co je lepsie si vybrat sa prosim ta ani nepytaj.... sama vies, ze uplatnenie bude zle. a tu ide uz len o to, co by sa ti viac pacilo... ale mas to skoro jedno- ako som pisala. tie veci spolu casto suvisia.
s kulturologiou najdes tazko uplatnenie, a ak ano, tak to bude vacsinou vzdialene od toho, co si sa ucila v skole....ale ak ta to bavi, tak ti nebude vadit, ze budes mat s najvacsou pravdepodobnostou mizernu pracu
tie dejiny umenia sa myslia ako výtvarného, alebo všeobecne umenie?
ale každopádne by som asi brala skôr to umenie, mňa osobne by to bavilo viac
hm, čo sa toho uplatnenia týka....nechcem ti hovoriť, aby si tam nešiel, ale naozaj si to poriadne rozmysli, lebo ja som tiež šla na školu, ktorá ma baví ale s tým uplatnením je to horšie a teraz, keď už pomaly budem končiť na mňa celkom dolieha strach, že čo bude...
kulturologia je zly odbor, co sa tyka fifuk tak tam su na katedre dost zli ucitelia nenaucis sa tam nic. pristup ucitelov katastrofa a uplatnenie to ti snad ani nemusim rozpravat : ) dejiny umenia neviem nezaujimal som sa a ani ma to netrapi.
Ja študujem dejiny umenia. O upplatnení hovoriť nebudem, pracovných miest je dosť, problém je len v tom, že sú na nich momentálne starí ľudia, ktorí odmietajú odísť do dôchodku, ale kým vyštuduješ, asi to bude iné...
K dejínám umenia, ak máš vzťah k umeniu, hlavne tomu staršiemu, pred 18. storočím, tak ťa to určite bude baviť. Ak čakáš niečo akčné, kde budete mať aj praktické hodiny, tak nie. Slovo História obvykle nehovorí o ničom praktickom
Čo sa týka učiteľov, dejiny umenia sa pýšia hlavnou vecou a to pedagógmi, čo reálne fungujú, alebo aspoň fungovali v danom obore. Učia nás ľudia, ktorí sú zodpovední za 90% umeleckých publikácií o danom období, kgtoré učia. Učia nás kurátorky z SNG a aj riaditeľka národnej galérie (do ktorej sa klasicky každý zamiluje . Pre mňa je toto celkom dôležité, lebo by mi asi vadilo, ak by ma učil človek, čo v obore nič nedokázal, tak išiel na profesorskú dráhu. Tu to tak nie je.
Oficiálny názov katedry sú dejiny výtvarného umenia, učí sa tu výtvarné umenie, socha, architektúra aj remeselné výrobky, nebudeš sa učiť o hudbe, literatúre a podobne, ak sa chceš učiť o tomto všetkom, tak na to je estetika, tu sa budeš učiť len o umení a architektúre, pričom budeš mať viacero predmetov venujúcich sa nejakému umeleckému obdobiu, nebude to také, že za rok prejdete od praveku až k baroku
@feichang dejiny umenia v skutočnosti s estetikou nemajú skoro nič spoločné orkem toho, že na estetike sa rok učia o výtvarnom umení.
Majú spolu spoločné asi toľko, čo história a história umenia... well, dejiny sú všade rovnaké, tie sa oborom nemenia
Neviem ale o tom, že by kulturológia a dejiny umenia reálne mali neičo spoločné V kulturológii sa učí o jednotlivých národoch (myslím,že sa to týka hlavne stredoeurópskych národov) a ich minulosti a kultúre, možno sa k tomu pridá aj umenie, ale bude to okrajové, určite tam budú ale remeslá
chodila som 1,5 rok na kulturologiu, zbytocne som tam chodila, cely odbor je ozajstné holubisko, nic sa nenaucis, len titul budes mat a nejaky diplom,profesiu také odbory ti nedajú, prácu s tym odborom ani nenádjdes, ale ak si najdes, tak len v kancli za 320 eur mesacne, viem o com pisem, kamoska dostudovala kulturologiu, a treti rok je nezamestnana
osobne ja nelutujem, ze som ponechala stúdium , a prestúpim na celkom iny odbor
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
21 komentov
a inak hej, študuj čo ťa baví... neviem príde mi to lepšie ako sa trápiť nad niečim k čomu človek nemá vzťah a premárni roky života.... ja pôjdem na ruštinu a aj som sa ju mienila učiť po amture ako samouk proste idemna čosi čo sa mi v celku lúbi, pričom budem fakt hodne brigádovať a mať rôzne zážitky, vcelku dosť volného času a titul to mi stačí životom sa pretlčem dajako
ak ta to bavi, preco nie.. len neviem aky je medzi nimi rozdiel, to fakt nie... tie dejiiny umenia mas ako estetiku zrejme. a kulturologia okrajovo podobna soc. antropologii. tieto humanitne vecicky sa zvyknu casto medzi sebou prelievat a suvisiet spolu, takze zavisi uz lne od toho coho chces mat v osnovach viac
a co je lepsie si vybrat sa prosim ta ani nepytaj.... sama vies, ze uplatnenie bude zle. a tu ide uz len o to, co by sa ti viac pacilo... ale mas to skoro jedno- ako som pisala. tie veci spolu casto suvisia.
snad sa nemylim
ale každopádne by som asi brala skôr to umenie, mňa osobne by to bavilo viac
hm, čo sa toho uplatnenia týka....nechcem ti hovoriť, aby si tam nešiel, ale naozaj si to poriadne rozmysli, lebo ja som tiež šla na školu, ktorá ma baví ale s tým uplatnením je to horšie a teraz, keď už pomaly budem končiť na mňa celkom dolieha strach, že čo bude...
K dejínám umenia, ak máš vzťah k umeniu, hlavne tomu staršiemu, pred 18. storočím, tak ťa to určite bude baviť. Ak čakáš niečo akčné, kde budete mať aj praktické hodiny, tak nie. Slovo História obvykle nehovorí o ničom praktickom
Čo sa týka učiteľov, dejiny umenia sa pýšia hlavnou vecou a to pedagógmi, čo reálne fungujú, alebo aspoň fungovali v danom obore. Učia nás ľudia, ktorí sú zodpovední za 90% umeleckých publikácií o danom období, kgtoré učia. Učia nás kurátorky z SNG a aj riaditeľka národnej galérie (do ktorej sa klasicky každý zamiluje . Pre mňa je toto celkom dôležité, lebo by mi asi vadilo, ak by ma učil človek, čo v obore nič nedokázal, tak išiel na profesorskú dráhu. Tu to tak nie je.
Oficiálny názov katedry sú dejiny výtvarného umenia, učí sa tu výtvarné umenie, socha, architektúra aj remeselné výrobky, nebudeš sa učiť o hudbe, literatúre a podobne, ak sa chceš učiť o tomto všetkom, tak na to je estetika, tu sa budeš učiť len o umení a architektúre, pričom budeš mať viacero predmetov venujúcich sa nejakému umeleckému obdobiu, nebude to také, že za rok prejdete od praveku až k baroku
Ak budeš mať otázky, kľudne sa pýtaj, pýtaj
Majú spolu spoločné asi toľko, čo história a história umenia... well, dejiny sú všade rovnaké, tie sa oborom nemenia
Neviem ale o tom, že by kulturológia a dejiny umenia reálne mali neičo spoločné V kulturológii sa učí o jednotlivých národoch (myslím,že sa to týka hlavne stredoeurópskych národov) a ich minulosti a kultúre, možno sa k tomu pridá aj umenie, ale bude to okrajové, určite tam budú ale remeslá
chodila som 1,5 rok na kulturologiu, zbytocne som tam chodila, cely odbor je ozajstné holubisko, nic sa nenaucis, len titul budes mat a nejaky diplom,profesiu také odbory ti nedajú, prácu s tym odborom ani nenádjdes, ale ak si najdes, tak len v kancli za 320 eur mesacne, viem o com pisem, kamoska dostudovala kulturologiu, a treti rok je nezamestnana
osobne ja nelutujem, ze som ponechala stúdium , a prestúpim na celkom iny odbor