Latinčina je veľmi zaujímavý jazyk,niekedy by mi celkom bodlo vedieť nejaké to slovíčko latinsky.. no a preto by som sa chcela opýtať či neviete nejaký link na online slovensko-latinský slovník? lebo to neviem nájsť na nete.. no a tak by som sa ešte opý
ach, to máš fajn, že ťa latina takto baví...ja som si ju zapísala na VŠ a bol to des...každopádne poradiť ti neviem, lebo my sme mali knihu písanú špeciálne pre právnikov...
tatkovi si jedného dňa zmyslel, že sa naučí niečo po latinsky, nakúpil knihy a začínal s latinčinou pre gymnáziá. tak nabral ako také základy a potom chodil po antikvariátoch a zháňal knižky. máme ich aj doma ale presné názvy neviem
moj brat sa ucil latincinu na gympli nepovinne a mali nejaku ucebnicu...ale neviem ako sa vola a kamarat to ma na vyske. podla mna je to zaujimavy jazyk lebo aj ked sa nim nedohovoris, lahko sa ti budu ucit ostatne jazyky kedze skoro vsetky z nej vychadzaju. A hodi sa ti na prava, medicinu a neviem este co
ja mam normalny latinsko-slovensky slovensko-latinsky slovnik, ale asi k nemu treba nejake zaklady aspon vediet, lebo tam nie je gramatika ani nic ale je dobry, akoze mne staci ked chcem len tak zo zaujimavosti najst nejake slovo
Joj jediné čo na latinčine má zmysel, je to že nemá zmysel A ako mi všetci tvrdia, že má logiku, tak ja v nej žiadnu logiku nevidím Ved je to to isté ako slovenčina, slovná zásoba je minimálna, stačí trošku chcieť a no problem.
No, len mne sa neche
Aha a ešte som chcela dodať, že pani Vaňková, teda moja profka latiny (strašná maníčka, vraj prekladá aj Digesta a neviem aké chmáry ešte) tvrdí, že angličtina nebola na rolu svetového jazyka pripravená a o chvíľu príde jej pád, aby na jej miesto slávnostne nastúpila latinčina, ktorá bola na túto rolu predurčená
A že nejaký fínsky server každodenne prináša správy aj v latinčine, čítali sme si z toho niečo o Hillary Clintonovej
Slovník je najlepšie si kúpiť. Autormi sú Špaňár a Hrabovský. Najlepšia gramatika je od Špaňára a Horeckého. Je to síce neuveriteľne neprehľadné, ale je tam všetko. Teda okrem slovnej zásoby. Ďalšia kniha je od Hermanského, ale tá sa nijako nedá zohnať, iba ofotiť. Je totiž z roku 1938 a normálne sa nepredáva. Relatívne prehľadnou gramatikou je učebnica - Latina pro gymnázia. Aspoň myslím, že sa volá tak nejako. Viac už poradiť neviem. Tu totiž končí zoznam mojich kníh na latinu
awoojj...ja som pred nedavnom skusal hladat nejaku latinsku gramatiku na nete...nenasiel som takmer nic normalne...najlepsie by asi bolo kupit si nejaku knihu, ale newem...zatial nie som celkom rozhodnuty, aby som sa zacal latincinu ucit...aj ked wediet by som cel...neskor som nasiel jednu jedinu stranku, ktora sa mi celkom zapacila, je po cesky...su tam nejake zaklady gramatiky, a da sa tam aj precvicit latincina...stranka znie: » psalvet.sweb.cz/... ...je sice ceka, ale myslim, ze nie je tam nic take tazke na nepochopenie, takze mozes skusit a mozno s aj tebe aspon troska zapaci...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
22 komentov
No, len mne sa neche
A že nejaký fínsky server každodenne prináša správy aj v latinčine, čítali sme si z toho niečo o Hillary Clintonovej