toho je fakt veľa, ale dôležité upozornenie nakoľko si laik .... Windows programy nespustíš na Linuxe ! a ešte jedna vec to že Linux á úplne inú hierarchiu súborového systému Ale celkovo je Linux svižnejší ako Windows a rozbeháš ho hocikde
A ešte jedna vec Linux je jadro nie systém takže s Windowsom je neporovnateľný ale ak myslíš nejaký systém ktorý používa jadro Linux tak to už hey ja ti doporučím ten najlepší Linuxový systém a to je Ubuntu je najlepší spomedzi všetkých a má obrovskú základňu užívateľov a veľa softvéru vrátane Steam klienta na hry podporujúce Linux
linux = zadarmo, neodosiela, nemusis instalovat programy proti virom, nikdy ziadny vir sa ti v pdostate do pocitaca nedostane (tie bezne), plno free programov ktore su dobrou nahradou komercnych, dobre bezi, nizsie spomalovanie, rýchla základna instalacia, je podobny, nemusis byt odbornik aby si vedela v linuxe urobit doc, naistalovat zakladne programy, prehliadat veci
nevyhoda = nejdu tak lahko hry, (treba steam),
windows = plateny (vieme ako to chodi, ale napr. v skole), programy typu office su narocky kazdorocne upravovane tak, ze nieco sa odoberie, nieco sa prida, aby sa stale kupoval, viry, aktualizacie, spomalenost,
debilizmus nepozna hranice, ved prečo by sme nemohli platiť (irónia, vid skoly pouzivaju windows)
@jakubkozabavny ubuntu vyslo nova podpora na 5 roky!, lebo kebyze hore dievcina naistalovala staru verziu, mohli by byt problemy - prvá skusenost by bola zla !
ja používam Ubuntu 7 rokov a nesťažujem sa je to fakt skvelý systém .... ak budeš niečo potrebovať ozvi sa do TS-jek poradím ja som Windows nikdy nemal ani som ho nepoužíval ja len Mac a MacBooky nakoľko so na ne zaťažený a táák
@miso16211
Hovor si čo chceš mal som linux ubuntu rok nemôžem povedať že je zlý len by som povedal zbytočne komplikovaný windows je skrátka windows je jednoduchší celkovo lepší a pre mňa ako hráča je to jednoznačná voľba. Na tom nie je nič machrovania mať linux je to skôr pre tých čo sa nudia a chcú skúšať nové veci.
Ja som mala Linux Ubuntu asi rok, vyhovoval mi. Ľahké a rýchle ovládanie. Pre mňa bolo jediným (ale dosť veľkým) mínusom to, že som doň nevedela dostať Zoner.. Čiže som sa vrátila k Windowsu. Nebyť toho, tak určite používam Linux.
a inak co tam nepisu je low level rozdiel v kerneloch systemov, je su trosku inak stavane
- linux viac modularnejsie (nejake tie main areas programov co bezia v kernel mode) a ma runlevely
- windows ma menej areas, viac nasekane vo vyssom leveli (thus more vunerable) a je viac monoliticky
mne ako programmerovi velmi komfortne vyhovuje linux (hlavne pri predmetoch ako systemove programovanie, kde budeme tlacit multithread kodenie v C volanim signalov OS)
a co sa tyka tych omaciek okolo, linux je tak variabilny, ze sa da nastavit skoro na windows look ci operabilitu, ale nedopustim napr. na package managerov (centralizovany system instalovania softu)
@jakubkozabavny a ty uz nepis radsej nic ...
1. Linux tak ako Unix ci MacOS je normalne system (operacny system), jadro je kernel ... neexistuje nieco ako "Linuxový systém " ale Distribucia Linuxu , kde je par hlavnych distier ako SUSE, Debian, Gentoo, Slackware, Knoppix, Ubuntu atd. a od nich je kopa, kopa dalsich
2. to ci je linux sviznejsi zavisi od nastaveni, aj okna sa daju nastavit na svizne
3. Steam klienta mam aj ja na Fedore, takze pises bullshit » developer.valvesoftware.com/wiki/Steam_unde...
4. to, ze je Ubuntu the best je len tvoj osobny nazor, tak jej netlac kaleraby neobjektivne
Nebudem chvalit ani jedno ani druhe.
Najlepsie mat dual boot.
Pretoze
Su veci ktore spravis len pod windowsom
A su veci ktore spravis len pod linuxom.
Najlepsie je mat oboje a pouzivat to co ti viac v danej chvili vyhovuje.
To ze win je viac user friendly platilo kedysi ale ubuntu je uz na tom pomerne dobre tiez.
Snad windows viac zaobaluje systemove veci a podrobnosti pred tebou skryva.
Pricom v linuxe ides na prikazovy riadok a tam uz musis co to vediet ale nic strasne to nie je.
Apt-get install a apt-cache search. Prip. Apt-get update
A drvivu vacsinu instalacii mas zvladnutu
Dokonca mozno s tym ani neprides do styku nakolko uz ubuntu ma pekneho installera.
Ale ja som este stara skola takze u mna vyhrava command line
Kdesi som raz cital
V linuxe spravis to iste co vo windowse akurat nevies kolko rokov zivota ti t vezme
@sylver987
Tak ten posledný citát svätá pravda V ubuntu treba dosť rozmýšľať oproti windowsu a niekedy to môže zbytočne zabíjať čas takže ubuntu skôr pre technicky zdatnejších užívateľov.
Suhlasim s @matwejo tiez pouzivam fedoru a som plne spoko, ubuntu som pouzival uff tusim posledne co som skusal bola 12.10 ale to bolo cele zle, na fedoru som si zvykol rychlo vsetko fachci jak ma.
jeden veľmi múdry ujo raz povedal "oba majú svoje výhody" a nepovedal to len hocijaký bežný používateľ
najlepšie je ako tu už zaznelo dual boot, teda aspoň pre mňa...lebo keď sa chcem hrať som na oknách, keď chcem pracovať som v opensuse...aj keď asi pre začínajúceho linuxáka by bola lepšia ubunta, pretože je podľa mňa užívateľským prostredím príjemnejšia a to, že linux je pre machrov je blbosť. Pri dnešnej ubunte vôbec ani do terminálu nemusíš loziť ako normálny užívateľ. Naviac nepotrebuješ antivírus, je veľmi bezpečný...blabla ale nespustíš na ňom niektoré programy...aj tak je podľa mňa viac pre ako proti linuxu...teda pokiaľ si aspoň pokročilý užívateľ
Pokial nevies co ta caka v linuxe skus nainstalovat oracle vm virtualbox
Pod nim zinstalujes linux a nijako nezasiahnes existujuci system.
A mozes sa hrat
Akurat to chce velmi malo vedomosti o virtualizacii - resp moj oblubeny postup: pokus-omyl
Niet co pokazit
@matwejo ty nepíííš ale vôbec nič lebo nič ani nevieš len omáčky !!! OMG že Wine je "Windows emulator" tak si totálne vedľa !!! ach jaj odpoj si kábel z PC a chod čítať históriu Japonska prevažne taký čo sa nazývajú programátormi nimi niesu a vyzeráš skôr ako feťák a nie ako programátor *PEACE
@jakubkozabavny nuda, argumentacia nula, urazky bieda ... ani si nereagoval na to co som pisal
ale priznavam (ano dokazem si priznat chybu), ze WINE som zle nazval emulatorom (pretoze sa prave snazi od toho odlisit) a on reimplementuje win api za behu do posix volani
este by som chcel vediet ako suvisi "nazyvanie sa programatorom" s touto temou,
a strasne som nepochopil to citanie historie japonska
@matwejo nechápeš, nepochopíš a nebudeš chápať Proste nauč sa chápať aj to čo bolo myslené ironicky "urážky bieda" áno to máš pravdu ja nezvyknem urážať ale toto bolo fakt trápne čo si tu napísal a úplne od veci očividne ti sranie do huby ide ....ja si problémy riešim z oči do očí ,,,lenže ty si ďaleko a nechce sa mi trepať dole k Maďarom aby som si to s tebou vyjasnil ručne stručne
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
43 komentov
nevyhoda = nejdu tak lahko hry, (treba steam),
windows = plateny (vieme ako to chodi, ale napr. v skole), programy typu office su narocky kazdorocne upravovane tak, ze nieco sa odoberie, nieco sa prida, aby sa stale kupoval, viry, aktualizacie, spomalenost,
debilizmus nepozna hranice, ved prečo by sme nemohli platiť (irónia, vid skoly pouzivaju windows)
Hovor si čo chceš mal som linux ubuntu rok nemôžem povedať že je zlý len by som povedal zbytočne komplikovaný windows je skrátka windows je jednoduchší celkovo lepší a pre mňa ako hráča je to jednoznačná voľba. Na tom nie je nič machrovania mať linux je to skôr pre tých čo sa nudia a chcú skúšať nové veci.
10 sekund mi to trvalo
» www.techrepublic.com/blog/10-things/...
a inak co tam nepisu je low level rozdiel v kerneloch systemov, je su trosku inak stavane
- linux viac modularnejsie (nejake tie main areas programov co bezia v kernel mode) a ma runlevely
- windows ma menej areas, viac nasekane vo vyssom leveli (thus more vunerable) a je viac monoliticky
mne ako programmerovi velmi komfortne vyhovuje linux (hlavne pri predmetoch ako systemove programovanie, kde budeme tlacit multithread kodenie v C volanim signalov OS)
a co sa tyka tych omaciek okolo, linux je tak variabilny, ze sa da nastavit skoro na windows look ci operabilitu, ale nedopustim napr. na package managerov (centralizovany system instalovania softu)
1. Linux tak ako Unix ci MacOS je normalne system (operacny system), jadro je kernel ... neexistuje nieco ako "Linuxový systém " ale Distribucia Linuxu , kde je par hlavnych distier ako SUSE, Debian, Gentoo, Slackware, Knoppix, Ubuntu atd. a od nich je kopa, kopa dalsich
2. to ci je linux sviznejsi zavisi od nastaveni, aj okna sa daju nastavit na svizne
3. Steam klienta mam aj ja na Fedore, takze pises bullshit
» developer.valvesoftware.com/wiki/Steam_unde...
4. to, ze je Ubuntu the best je len tvoj osobny nazor, tak jej netlac kaleraby neobjektivne
Apple? Mac os označili za najslabší os 2014 čo sa týka zabezpečenia.
Najlepsie mat dual boot.
Pretoze
Su veci ktore spravis len pod windowsom
A su veci ktore spravis len pod linuxom.
Najlepsie je mat oboje a pouzivat to co ti viac v danej chvili vyhovuje.
To ze win je viac user friendly platilo kedysi ale ubuntu je uz na tom pomerne dobre tiez.
Snad windows viac zaobaluje systemove veci a podrobnosti pred tebou skryva.
Pricom v linuxe ides na prikazovy riadok a tam uz musis co to vediet ale nic strasne to nie je.
Apt-get install a apt-cache search. Prip. Apt-get update
A drvivu vacsinu instalacii mas zvladnutu
Dokonca mozno s tym ani neprides do styku nakolko uz ubuntu ma pekneho installera.
Ale ja som este stara skola takze u mna vyhrava command line
Kdesi som raz cital
V linuxe spravis to iste co vo windowse akurat nevies kolko rokov zivota ti t vezme
Tak ten posledný citát svätá pravda V ubuntu treba dosť rozmýšľať oproti windowsu a niekedy to môže zbytočne zabíjať čas takže ubuntu skôr pre technicky zdatnejších užívateľov.
kazde distro ma nieco do seba a rozne vyuzitia, mne osobne sedi fedora,
najlepšie je ako tu už zaznelo dual boot, teda aspoň pre mňa...lebo keď sa chcem hrať som na oknách, keď chcem pracovať som v opensuse...aj keď asi pre začínajúceho linuxáka by bola lepšia ubunta, pretože je podľa mňa užívateľským prostredím príjemnejšia a to, že linux je pre machrov je blbosť. Pri dnešnej ubunte vôbec ani do terminálu nemusíš loziť ako normálny užívateľ. Naviac nepotrebuješ antivírus, je veľmi bezpečný...blabla ale nespustíš na ňom niektoré programy...aj tak je podľa mňa viac pre ako proti linuxu...teda pokiaľ si aspoň pokročilý užívateľ
Pod nim zinstalujes linux a nijako nezasiahnes existujuci system.
A mozes sa hrat
Akurat to chce velmi malo vedomosti o virtualizacii - resp moj oblubeny postup: pokus-omyl
Niet co pokazit
ale priznavam (ano dokazem si priznat chybu), ze WINE som zle nazval emulatorom (pretoze sa prave snazi od toho odlisit) a on reimplementuje win api za behu do posix volani
este by som chcel vediet ako suvisi "nazyvanie sa programatorom" s touto temou,
a strasne som nepochopil to citanie historie japonska
btw matwejo má pravdu.... just sayin ...
@smis žiadny to je rým ty skurv*s*n