7. Antja - pokiaľ sa rozhoduješ medzi Kubuntu a Ubuntu - tak ja by som si na tvojom mieste vybral radšej Ubuntu pretože mne sa osobne viac páči GNOME - je o trochu rýchlejší a podľa mňa aj krajší než KDE. Ale ak by sa ti viac pozdávalo KDE tak vyskúšaj Kubuntu.
No alep okiaľ to myslíš s linuxom trochu vážnejšie tak pokojne môžeš vyskúšať napr. Fedoru (osobne používam verziu 8) V ktorej si môžeš pri štarte vybrať buĎ KDE alebo GNOME.
jj ja mam tiez radsej linux ako win...a mam to spravene tak ze ked si zapnem pc tak mi vyhodi tabulku ci chcem prejst do win alebo linux...je to takto dobre .... ale vacsinu casu travim vo win....
nedoporučujem ti nahadzovať na tvoju mašinu jednu z distribucii linuxu, pretoze by instalacia nedopadla asi zrovna najlepšie, kedze nevieš ani zakladne veci. Linux je OS hlavne pre ludí ktorý sa často pohybuju vo svete 1 a 0 a je to uplne niečo iné ako okná. Ak budeš chcieť naozaj nejaku distribuciu doporučujem Ubuntu, ale nechaj si to naistalovať, niekym kto sa tomu rozumie, lebo to asi nezvladneš Ach jaj neviem načo spekuluješ, ved teba určite stačia aj okna
12. Tenpatic - neviem čo každého strašíš - veď na (grafickej) inštalácii linuxu nie je nič ťažkého. Maximálne by si mohli dosrať bootovanie windowsu - ale linux im aj tak pôjde
12: Zase nepodceňuj... ja som s tým v živote nerobila a podarilo sa mi to úspešne nainštalovať ako ďalší OS A dokonca som vyriešila aj chybu ktorá sa pre istotu vyskytla ihneď pri update-ovaní... A robíš Linuxu zlé meno keď z neho robíš systém nevhodný pre bežného užívateľa
2: Netuším načo potrebuješ aby ti bežali 2 operačné systémy naraz, ale dá sa aj to docieliť (v podstate) len si nepamätám ako sa volá ten program cez ktorý sa to potom spúšťa...
Antja: Niekedy ten google pomôže viac... keď budeš správne hľadať, tak nájdeš niekde porovnanie jednotlivých distribúcií podľa ktorého vyberieš a väčšinou na stránke tej distribúcie nájdeš všetky potrebné informácie... (minimálne Kubuntu má aj slovenskú stránku s fórom)
My sme mali chvílu ubuntu - inak z linuxu ti zadarmo možu poslať cd. Bolo to v pohode ale nakoniec sme to dali preč koli nekompatibilite s tlačiarnou alebo niečo také
Kazdopadne ak mas ati grafiku a chces rozbehat veci ako 3D akceleraciu, tak na linux rovno zabudni. Ja som linuxak uz nieco cez 7 rokov a koli problemom s driverom (stale mi to mrzne) mam chut sformatovat particiu a pouzivat len vistu.
Inak odporucam debian net install (samozrejme grafikcu instalaciu). Instalacia tejto distribucie je podobne jednoducha ako u *buntu (ktory je pomaly a velmi nestabilny a nevydareny klon debianu).
Ak chces skutocne jednoduchu distribuciu, kde funguje zvycajne vsetko "out of box" tak si stiahni mandrivu tusim 2008. Bohuzial nevyhody tychto "easy" dsitribucii je, ze su velmi nestabilne a pomale, kedze je tam koli zabezpeceniu velkej kompatibility napratane naozaj vsetko.
12. Tenpatic podla mna ju moc podcenujes. Ubuntu sa da uplne bez problemov nainstalovat cez Wubi , normalne zapnes windows strcis CD s ubuntu do mechaniky a das instalaciu, vyhradis linuxu nejake virtualne miesto na disku a frcis. A vsetko potrebne spravi instalator za teba. To wubi sice neni ziadne terno , ale je to fakt fajn pre tych ktori to chcu vyskusat a nevedia ako zacat.
18. stavím sa, ze ona ani nevie čo je wubi. Vieš ako, pre kazdého inak, pre mna je to jednoduche a lahunke ale pre nu možno naročne , // prave som na ubuntu
No ja pouzivam ubuntu. Stiahens to aj priamo na ich stranke. A potom radim si zisitk aky tip disku je dobry lebo mam pocit, ze linux ma toho viac reisderfs ten tip mam ja. neviem preco voalde som cital, ze je dobry
Vyhod je vela. ked nieco otovrim a nemam na to program tak mi to samo vyhlada aky program na to potrebujem, mam naistlaovane zakladne baliky graficke editory, tabulkove a aj textove.
Ja mam aj XP a aj linux. Ale dakedy sa mi stava, ze ked zapnem linux tak sa mi disky odpoja a ani ich neukaze
Ale urcite si pozri ako s to vsetko instaluje lebo tam je aj swap atak dalej
A nezahod sancu ako nahle to uvidis. lebo vela ludi spusti a odinstaluje a uz ho ani neche vydiet. lebo sa mu zda narocny alebo taki, ze "nepouzitelny". Ale to len moj nazor.
ako filesystem odporucam ext3 je aj taky program pre windows co ti dokaze zobrazit obsah linuxoveho disku no musis ma na linuxovej particii suborovy system ext3 ten program nevie ako sa vola mam ho doma na compe tak neni problem ho poslat emailom.
k tomu pripajaniu windows diskov v linuxe
namoutuj si vsetky disky a potom ako root na konzole ti staci zadat
cat /etc/mtab > /etc/fstab
a disky mas pripojene aj po restarte...
totizto
v /etc/mtab
mas zapisane disky ktore mas aktualne pripojene cize po restarte PC sa obsah tohto suboru zmaze...preto ked si mountnes disky a neurobis horeuvedenu proceduru disky sa ti po restarte odpoja
20: linux na desktop ci uz pre notebook alebo pc este nedozrel. Hlavne pre notebook je to hroza. ACPI stoji za dve hovna, proste power managment v linuxe je katastrofalny. Odpojim napajanie nb a v momente mam 5-10% baterky fuc. Celkova vydrz baterky je hodina, na viste mi vydrzi aj cez dve hodiny (a to ma vista o dost vacsie naroky na hardware).
19: nepoznam cloveka pre ktoreho je ubuntu narocne. Instalacia je este jednoduchsia nez u windowsov a samotna praca v systeme? vsetko je to o zvyku..
26: neodradi, pretoze ubuntu automaticky rozpozna vsetky file systemy, dokonca aj tie widlacke. Tym padom to co pisal dhampir nie je vobec potrebne. Pravdu povediac, v zivote som to nemusel robit ( a to som presiel cez niekolko desiatok distribucii).
vcera som nainstaloval ubuntu 8 a hned ho aj odinstaloval... system sa nacitaval zo 3 minuty, vsetko bolo spomalene, zamrzalo, veciu k*kotinu som nevidel... necudujem sa ze je to zadarmo, ja osobne by som si to nekupil a nech ide do ... niekto kto tvrdi ze windows je sh*t. A inak 7ka sla o trochu rychlejsie ale po tyzdni pouzivania sa cas na spustenie zdvojnasobil takze het. Asi bude tym ze mam shit komp (2ghz celeron 768MB RAM).
na vyskusanie by som odporucal knoppix. Fakticky je to plnohodnotny linux, ktory sa natiahne priamo z CD. Teda na Win si nemozes nic dobabrat a mas linux. Dalsia vcelku bezpecna moznost je na Virtualnu masinu. Ak si uz chces linux naozaj naistalovat, tak tie particie a take srandy radsej prenechaj niekomu zodpovednemu a defaultne by si nemala mat pristup k Win diskom, ze malo by byt tiez v celku bezpecne.
Ako povedal Tommyhot, ak si to chces dat na notebook tak nepocitaj s nejakym Power Management (ak nemas notebook v zasuvke). Povodne linux pre notebooky nebol urceny. Aj ked teraz uz je notebook lacny a moze ho mat skoro kazdy, tak sa to mozno sa s tym nieco spravi. Neviem.
Hm, kazdopadne ale naprv by som skusil ten knoppix. Sice neviem preco chces linux, ale mohol by to byt dobry zaciatok. Ako hej, linux ma aj graficke rozhranie, ale krasa linuxu spociva v obycajnej konzole (vacsinou cierne okno z bielymi pismenami).
Myslim, ze linux je pre ludi, co sa chcu nove veci a zaujimaju ich principy, ze preco a ako to tak vsetko funguje. Hry na nom velmi nezahras. Tie graficke rozhrania uz su fakt dost premakane, ze okrem hier fakt sa hodi na vsetko. Cez browsovanie, multimedia ci nejaku office. Ale Windows je velmi podporovany, dost vela uzko specializovanych softov je iba pre neho, ale to plati aj o linuxe. Sice su to 2 operacne systemy, ale z uplne inym zameranim a cielovou skupinov. Ktomu linux je naozaj slobony.
Osobne som zacal so 700 MB Mandrivou 2008, teda v pohode a nie je tam kopa zbytocnosti, co som chcel, to som si naistaloval. Aj s ovladacmi som dost prekvapeny, kedze vsetky v pohode cez wifi ci bluetooth aj po multimedialne tlacidla. Komplet vsetko kompatibilne. Vo Win trebalo stahovat ovladace a v linuxe maxilna pohoda. Ale to moze byt tym, ze mam notebook Dell a Dell do svojich notebook ponuka ja linux.
Nejak neplanujem menit distribucie, ja som na programovanie. A okrem programka, chatu, browsovania ci multimedii na compe nic nerobim, ze nevidim dovod menit distro, ak som s nim spokojny. Mozno si dam potom Debian a to bude asi tak vsetko. Ak niekto navrhoval Fedoru, tak nepoznam cloveka, co je s nou spokojny.
Ako som spominal, krasa linuxu v terminali, ze kludne staci aj ten knoppix (live CD). Ale aj konto na nejakom serveri a mozes sa hrat. Sice, mozno svoj linux bude lepsi aby si mohla mat prava roota. Niekde na serveri by si urcite nemala.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
33 komentov
to ma irituje na otm asi najviac..:/
ale zase keby som si mala vybrať medzi Vistou a Linuxom, tak radšej linux...
"NO neviem, ja by som si Linux nedávala už len preto, že tie okná nemôžu bežať naraz..." - toto ma rozsekalo
"ale zase keby som si mala vybrať medzi Vistou a Linuxom, tak radšej linux... " - toto tiež
Jo, a ohľadom začiatkov s linuxom ti poradia kompetetntejší, aj keď moja prognóza - do týždňa si späť na Wine. :p
Veď jasné že podporuje multitasking
Antja - a na akú distribúciu si brúsiš zuby??
PS: Nie na linuxe beží len zlomok programov ktoré fungujú pod windowsom. Ale každý program má svoju niekedy aj lepšiu náhradu pod linuxom...
No alep okiaľ to myslíš s linuxom trochu vážnejšie tak pokojne môžeš vyskúšať napr. Fedoru (osobne používam verziu 8) V ktorej si môžeš pri štarte vybrať buĎ KDE alebo GNOME.
2: Netuším načo potrebuješ aby ti bežali 2 operačné systémy naraz, ale dá sa aj to docieliť (v podstate) len si nepamätám ako sa volá ten program cez ktorý sa to potom spúšťa...
Antja: Niekedy ten google pomôže viac... keď budeš správne hľadať, tak nájdeš niekde porovnanie jednotlivých distribúcií podľa ktorého vyberieš a väčšinou na stránke tej distribúcie nájdeš všetky potrebné informácie... (minimálne Kubuntu má aj slovenskú stránku s fórom)
Kazdopadne ak mas ati grafiku a chces rozbehat veci ako 3D akceleraciu, tak na linux rovno zabudni. Ja som linuxak uz nieco cez 7 rokov a koli problemom s driverom (stale mi to mrzne) mam chut sformatovat particiu a pouzivat len vistu.
Inak odporucam debian net install (samozrejme grafikcu instalaciu). Instalacia tejto distribucie je podobne jednoducha ako u *buntu (ktory je pomaly a velmi nestabilny a nevydareny klon debianu).
Ak chces skutocne jednoduchu distribuciu, kde funguje zvycajne vsetko "out of box" tak si stiahni mandrivu tusim 2008. Bohuzial nevyhody tychto "easy" dsitribucii je, ze su velmi nestabilne a pomale, kedze je tam koli zabezpeceniu velkej kompatibility napratane naozaj vsetko.
je kopa distribucii ktore sa ovladaju mysou napr uz spomenuta mandiva alebo ubuntu
ja ti na zaciatok odporucam ubuntu da sa stiahnut priamo z internetu potom staci uz len napalit stiahnut iso image na cd a mozes instalovat...
instalacia je plne graficka a v slovencine len si pri bootovani treba zvolit slovensky jazyk (klavesa F2) a nemas problem
tu mas odkaz na stiahnutie
a tu mas na stiahnutie manual co a ako po nainstalovani
» ubuntu.kayle.sk/...
keby si potrebovala pomoc kludne sa ozvi rad pomozem.
a tu je jeden odkaz pre tich co si myslia ze linux je este v dobe kamennej
» ubuntu.ynet.sk/release/hardy/u...
Vyhod je vela. ked nieco otovrim a nemam na to program tak mi to samo vyhlada aky program na to potrebujem, mam naistlaovane zakladne baliky graficke editory, tabulkove a aj textove.
Ja mam aj XP a aj linux. Ale dakedy sa mi stava, ze ked zapnem linux tak sa mi disky odpoja a ani ich neukaze
Ale urcite si pozri ako s to vsetko instaluje lebo tam je aj swap atak dalej
A nezahod sancu ako nahle to uvidis. lebo vela ludi spusti a odinstaluje a uz ho ani neche vydiet. lebo sa mu zda narocny alebo taki, ze "nepouzitelny". Ale to len moj nazor.
a odporúčam aj www.linux.cz
k tomu pripajaniu windows diskov v linuxe
namoutuj si vsetky disky a potom ako root na konzole ti staci zadat
cat /etc/mtab > /etc/fstab
a disky mas pripojene aj po restarte...
totizto
v /etc/mtab
mas zapisane disky ktore mas aktualne pripojene cize po restarte PC sa obsah tohto suboru zmaze...preto ked si mountnes disky a neurobis horeuvedenu proceduru disky sa ti po restarte odpoja
moj /etc/mtab
tomas@vihorlat :~$ cat /etc/mtab
/dev/sda5 / ext3 rw,relatime,errors=remount-ro 0 0
proc /proc proc rw,noexec,nosuid,nodev 0 0
/sys /sys sysfs rw,noexec,nosuid,nodev 0 0
varrun /var/run tmpfs rw,noexec,nosuid,nodev,mode=0755 0 0
varlock /var/lock tmpfs rw,noexec,nosuid,nodev,mode=1777 0 0
udev /dev tmpfs rw,mode=0755 0 0
devshm /dev/shm tmpfs rw 0 0
devpts /dev/pts devpts rw,gid=5,mode=620 0 0
lrm /lib/modules/2.6.24-18-generic/volatile tmpfs rw 0 0
/dev/sda6 /home ext3 rw,relatime 0 0
securityfs /sys/kernel/security securityfs rw 0 0
gvfs-fuse-daemon /home/tomas/.gvfs fuse.gvfs-fuse-daemon rw,nosuid,nodev,user=tomas 0 0
tomas@vihorlat :~$
v /etc/fstab
mas tabulku permanente pripojenych diskov disky zapisane v tomto subore ostavaju pripojene aj po restarte PC
ukazka /etc/fstab
tomas@vihorlat :~$ cat /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
#
proc /proc proc defaults 0 0
# /dev/sda5
UUID=cdd857b8-e177-41bd-9eb5-a0876e0d120c / ext3 relatime,errors=remount-ro 0 1
# /dev/sda6
UUID=b868ad09-ba4e-43ef-a374-9ff4e3132ed9 /home ext3 relatime 0 2
# /dev/sda7
UUID=bc6e7a02-afc8-4e7b-86c3-7cd3228d88a3 none swap sw 0 0
/dev/hda /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto,exec,utf8 0 0
tomas@vihorlat :~$
19: nepoznam cloveka pre ktoreho je ubuntu narocne. Instalacia je este jednoduchsia nez u windowsov a samotna praca v systeme? vsetko je to o zvyku..
to all: kazdy nejako zacina
Ako povedal Tommyhot, ak si to chces dat na notebook tak nepocitaj s nejakym Power Management (ak nemas notebook v zasuvke). Povodne linux pre notebooky nebol urceny. Aj ked teraz uz je notebook lacny a moze ho mat skoro kazdy, tak sa to mozno sa s tym nieco spravi. Neviem.
Hm, kazdopadne ale naprv by som skusil ten knoppix. Sice neviem preco chces linux, ale mohol by to byt dobry zaciatok. Ako hej, linux ma aj graficke rozhranie, ale krasa linuxu spociva v obycajnej konzole (vacsinou cierne okno z bielymi pismenami).
Myslim, ze linux je pre ludi, co sa chcu nove veci a zaujimaju ich principy, ze preco a ako to tak vsetko funguje. Hry na nom velmi nezahras. Tie graficke rozhrania uz su fakt dost premakane, ze okrem hier fakt sa hodi na vsetko. Cez browsovanie, multimedia ci nejaku office. Ale Windows je velmi podporovany, dost vela uzko specializovanych softov je iba pre neho, ale to plati aj o linuxe. Sice su to 2 operacne systemy, ale z uplne inym zameranim a cielovou skupinov. Ktomu linux je naozaj slobony.
Nejak neplanujem menit distribucie, ja som na programovanie. A okrem programka, chatu, browsovania ci multimedii na compe nic nerobim, ze nevidim dovod menit distro, ak som s nim spokojny. Mozno si dam potom Debian a to bude asi tak vsetko. Ak niekto navrhoval Fedoru, tak nepoznam cloveka, co je s nou spokojny.
Moj skormny nazor.