akoze sporim, ale ked zbadam nieco co musim mat tak holt smola, uz aj platim ale zas mam svoju mieru, viem kolko chcem usporit a kolko si mozem dovolit minut.
Nenazvala by som to utrácanie, skôr "môj bežný štandart". Žijem v Rakúsku vo Viedni a náklady sú tu vysoké. Ked'že ale zarábam a mám príjem, logicky si toho môžem dovoliť dosť. Ked' nájdem niečo pekné na seba, väčšinou si to kúpim. Dosť peňazí dávam aj do stravy-každý deň musím mať minimálne 1 varené jedlo a polievku. Napriek tomu sa však snažím správať racionálne, čiže nemíňam prachy na to čo nemusím (napr. nejazdím metrom, ale radšej sa prejdem, snažím sa obmedziť nákup sladkostí hoci som na nich závislá, nechodím chlastať, takmer vôbec necestujem domov...).
nezarábam, ale idem na to logicky Na začiatku týždňa si dám polovicu na kartu a zvyšok miniem - v ten deň, ráno. V stredu, prípadne utorok si od rodičov pýtam znovu a o buď dám na kartu, alebo si niečo nehám - podľa toho koľko mi dajú
ja som skôr taký typ, že keď niečo chcem, tak si to doprajem a všetko je dosť drahé dnes, takže šetriť aj z tej malej mzdy, čo mám každý mesiac je dosť ťažké...
no, ja som nikdy nešetrila. proste som to nevedela. som človek, čo vôbec nerozumie peniazom. u mňa to je proste o tom, mám niečo/nemám niečo. keď nemám, tak sa podľa toho správam a nemám potrebu míňať, akonáhle mám, tak míňam, lebo mi to príde prirodzené.
áno, viem, som v tom debil. momentálne sa mi to hrozne vypomsťuje. keby som si v Brne nežila na vysokej nohe, tak by som dokázala ušetriť viac do Fínska, než ako mám teraz.
ale čo, aspoň sa učím šetriť. dokonca si robím zápisy výdajov a príjmov.
ja sa priznám, že šetriť neviem, ak mám proste peniaze miniem ich hneď. Aj peniaze za letnú brigádu sa postrácali a nemám nič poriadné kúpené. Neuvedomujem si aké je všetko drahé a pomíňam to na drobnosti, tu kozmetika pár eur, tam 2 eurá, potom kúpim si občas bagetu, burger, veď to poznáte ideme na pivo, na kofolu, na pizzu a furt niečo .. a nieto peňazí a takisto nemám nič kúpené ..
setrim a mam nasetrene.. a ked aj niekam idem tak si dopredu zratam kolko ma to asi bude stat, takze len malokedy miniem viac ako som planoval.. ale na pivo a jedlo minam hlava nehlava..
Ja odkedy nemám 10 rokov a nerozmýšľam štýlom "to chcem, to chcem a tamto tiež chcem", tak som maximálny držgroš a nikdy som nemal s utrácaním problém.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
29 komentov
áno, viem, som v tom debil. momentálne sa mi to hrozne vypomsťuje. keby som si v Brne nežila na vysokej nohe, tak by som dokázala ušetriť viac do Fínska, než ako mám teraz.
ale čo, aspoň sa učím šetriť. dokonca si robím zápisy výdajov a príjmov.
Tak tomu sa fakt hovorí snaha šetriť.
Nechcela by si to šetrenie skúsiť trochu inak?