Tento test je hlavne pre začínajúcich/pokročilých spisovateľov, ale zapojiť sa môžte všetci. V poslednom čase všade čítam: poviedky, rozpravy, články a ľudia naozaj nevedia používať gramatiku, tak si dajme malý test, či to my tu vieme.
@salora Ou, tam som zabudol dať presnú spoločnosť, vypadlo mi to takto by malo byť malé, takže moja chybička, chcel som tam dať... spoločnosti tej a tej Vtedy môžeš dať aj veľké
No, nepočítal som s takým veľkým záujmom, takže mi asi neostáva nič iné ako šupnúť to sem lebo nestíham
1, B - Dievča je stredný rod
2, B - To je v tomto prípade použité ako ukazovac. zámeno v akuzatíve
3, A - Nato je tu príslovka
4, D - Sami - mužský životný rod, za to je zase ako ukaz. zámeno v akuz.
5, A - všetky spojenia s krát píšeme spolu
6, F - S kým s ňou, z koho z neho, napadla mi, pretože napr. napadol ma zlodej.
7, A - môžete je rozkazovací spôsob, pri môcť neexistuje
8, B, - haNba, pri: samozrejme, pochopiteľne v strede vety čiarka na oboch stranách
9, A, C, E - používame veľké V ak ide o admin. korešp., sloveso vždy v pluráli, jednotné číslo pri príd. menách
10, C- ak sa pýtame na človeka, vždy čí, čia, čie, a spisovne je snímka
@blackrisq Práve som sa s @Smilerrr bavil, či si niekto chybu všimne aj v normálnom texte, vsádzali sme skôr, že nie. A syntax je postavená skôr leterárne a špecificky pre ten druh otázky
@rumplestiltskin Je to bohemizmus, tak ale hádam si to nebudem odpúšťať, keď sa s niekým normálne bavím, ak by som písal poviedku, tak to hej Ale takto je mi to jedno. Treba trošku KĽUDU.
@candy36 Nie, obchodná akadémia, štvrtý ročník, ale tak to jednoducho dnes chodí Osobne poznám ľudí počtom tak na jednej ruke čo by to mali bez chyby... Nie každý číta knihy, alebo skôr nie každý číta, keby som nečítal knihy tiež by som mal dobre možno tak tri. Takéto veci ťa v škole jednoducho neučia a nepoznám človeka, čo by sa to učil po nociach.
Chápem, čo tým chceš povedať, ale môže to byť aj "Pán vedúci. Žiadam Vás bla,bla,bla..." Ale áno, viac sa používa variant s čiarkou a pokračuješ malým písmenom.
@dexterx5 moja slovenčinárka by ťa vyťahala za uši za to "zvýšenie môjho platu"
...má to byť "svojho"
inak ten test nie je zlý, kebyže neštudujem prekladateľstvo, zrejme by som sa tiež na niečom potkla
@henusitta jj, tomu rozumiem, ale aj tak by som bola zmätená. nemala by som problém s vetou "žiadam o zvýšenie svojho platu" ale keby mi prišla správa "žiadam vás o zvýšenie svojho platu", tak by som sa pousmiala a pokojne si sama sebe plat zvýšila
@grietusha taká správa by nejedného potešila toto poviem najbližšie slovenčinárke, dík to "svoj" tam ide prirodzene, len pri inom podmete sa to mení, tak to potom niekedy človeka mýli...
@dexterx5 mne je to prirodzené.. a keby nebolo, tak mi to po tých troch rokoch prízvukovania reže uši, či už chcem alebo nie u nás by ťa nakazili, neboj
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
44 komentov
1, B - Dievča je stredný rod
2, B - To je v tomto prípade použité ako ukazovac. zámeno v akuzatíve
3, A - Nato je tu príslovka
4, D - Sami - mužský životný rod, za to je zase ako ukaz. zámeno v akuz.
5, A - všetky spojenia s krát píšeme spolu
6, F - S kým s ňou, z koho z neho, napadla mi, pretože napr. napadol ma zlodej.
7, A - môžete je rozkazovací spôsob, pri môcť neexistuje
8, B, - haNba, pri: samozrejme, pochopiteľne v strede vety čiarka na oboch stranách
9, A, C, E - používame veľké V ak ide o admin. korešp., sloveso vždy v pluráli, jednotné číslo pri príd. menách
10, C- ak sa pýtame na človeka, vždy čí, čia, čie, a spisovne je snímka
@11 "A dal som tam, dva krát otázku osem"
inak syntax otázok je divná až jeblá, by som povedal
nič v zlom, nieže sa teraz ujo literát urazí. hmm, nieže, spolu či osobitne?
A ja nie som v mužskom rode. Prosím, ľudia, naučte sa čítať!!!!
Pán vedúci,
žiadam Vás....
A nie:
Pán vedúci.
Žiadam Vás....
...má to byť "svojho"
inak ten test nie je zlý, kebyže neštudujem prekladateľstvo, zrejme by som sa tiež na niečom potkla
Napríklad tam na tej stránke, čo je veta:
Elena priviezla svojich rodičov
No idem študovať prekladateľstvo, ale nikto ma ani zamak neprinúti, aby som to nenapísal ako:
Elena priviezla jej rodičov
Proste nie