Mama ma núti robiť v rodinnej firme v lete ako pomocná účtovníčka, aj keď tam pracovať nechcem. Vydiera ma, že ak tam nebudem pracovať, tak mi nedá žiadne peniaze a nebudem mať z čoho žiť. Snaží sa vyvolať vo mne pocit viny, rozpráva mi, že som ju sklamal
@frota345 ak mas ozaj vybavenu prax, tak sa nebudes ulievat doma... v rodinnej firme mozes pracovat kedykolvek po skonceni tej praxe (skus ju presvedcit, ze po skonceni hentej praxe pojdes do firmy - keby ta nahodou zobrali v mediach, tak uz nebudes musiet mamu pocuvat )...no a ked nikde nepracujes, tak je snad samozrejme, ze rodicom pomahas... ci uz doma alebo vo firme, nie?
@mixelle ak by som si nasla ine miesto, tak by som musela robit len v administrative, alebo uctovnictvo. co nie je profesia, ktoru chcem robit. Aby som mohla robit v mediach, tak som zacala praxovat v tejto oblasti. Aby som dostala platenu pracu, tak sa musim zlepsit a naucit a potom si mozem ziadat o platenu pracu v mediach. Ale moja mama to jednoducho nevie a nechce pochopit.
@miro016 lenze ja nemam zaujem pracovat v rodinnej firme, pretoze viem, ze by ma tam po skonceni studia nutila zostat. Keby islo len o brigadu, nemala by som s tym problem, lenze viem ze ked tam zacnem, tak ma bude vydierat aby som tam ostala. Aby ma mohla kontrolovat a starat sa mi do mojich vecí.
doma máš istotu, mzdu a určitú voľnosť, čo by si v druhej práci nemala....
až budeš mať hlavne slovo v matkinej firme, potom uznáš, že mala pravdu....
byť sám sebe pánom je byť v dnešnej dobe luxus
máš 23, ak tak naozaj trpíš tak prosto musíš jej ukázať, že máš na viac. začni si hľadať prácu, nič jej nehovor, a ked ju najdes, zamestnaj sa a odid do podnajmu, to jej mozno otvori oci
Neplatena prax v mediach? To co je? S mamou sa dohodnite. Nie je povinna ti davat vreckove ak nechces pomahat
. Ak peniaze potrebujes dohodni sa na polovicnom uvazku u nej aj na tej bezplatnej praxi. Na praci s tym problem nebudu mat ked je to zadarmo a mame tiez pomozes a este si zarobis.
Pozriem sa na to z druhej strany: ty máš rodinnú firmu a sťažuješ sa, že ti vôbec niekto navrhol, že ju máš prebrať neskôr? A ako pracovať v lete, aspoň sa nebudeš nudiť a trochu pomôžeš. Neviem, čo je zlé na tom, aby si vašim pomohla. Radšej budeš niekde zadarmo makať celé leto? Mamka má pravdu, médiá su sviňa a v živote by som tam robiť nechcela. Ty máš šancu byť svojim pánom len tak, nemusíš nič zakladať, príde ti možnosť v živote ako na zlatom tanieriku a ty ju zahodíš. Zbožňujem takéto reči, ako všetci chcete stále odísť pred od všetkých, keby tých blízkych zrazu nemáte, tak by ste sa zobudili. A netagujte ma zas za to, že niekto má iný názor ako vy.
si dospela, mama ta nemusi zivit vobec
ak stale byvas pri rodicoch, tak si najdi popri tom nejaku brigadu, alebo nieco, nasetri si peniaze a odstahuj sa, ked je to doma tak na nevydrzanie, ako opisujes.... potom si mozes robit co chces, pracovat/praxovat kde chces
proste, nemozes mat vzdy to, co CHCES
nechapem preco na teba idu takymto tlakom a preco k tebe nie su radsej mili.
urcite by si do toho sla,keby sa k tebe nespravali ako k odpadu.
kto by chcel byt v rodinnej firme, kde si uzivaju, ze si do teba mozu kopat.
odid od nej čo najskôr, tvoja matka je zakerna egoistka, pre ktoru je citové vydieranie prirodzené...fakt by som odišiel čo najskôr, aj keby som mal niekde čistiť záchody, ale radšej mať slobodu ako žiť s takýmto človekom.
"ak to vytiahnem tak sa na mna otec rozkrici, ze sestra nic nespravila a ze mam byt ticho a ak nebudem tak ma vyhodi z domu.
mama mi povie, ze nechce nic pocut."
tak to by som fakt neváhal ani sekundu. radšej by som zomrel ako by som mal žiť medzi takymi ludmi. a určite život v tej rodine pomaly ničí a zabíja aj teba...fakt by bolo mojou najväčšou prioritou odídenie z domu. a tým nemyslím o pol roka alebo rok, ale tak do mesiaca.
@tomas Hej ale nie každá moderátorka je Adela Banášová, nie každá herečka je Zuzka Fialová a nie každá speváčka je Jana Kirschner. Podľa mňa je v tej brandži dosť veľká konkurencia a dosť veľké rozdiely v príjmoch. Na druhej strane kto povedal že v rodinnej firme bude len účtovníčka? Takže ak by sa na to mala pozerať len z pohľadu či sa uživí tak to je nejednoznačné. Nevieme aké ma predpoklady stať sa v médiach top.
Treba si uvedomiť, že takmer v každom odbore sú značné platové rozdiely medzi špičkou a najhoršími. Preto si musíme ujasniť, aké silné stránky máme a na základe toho sa rozhodnúť, čomu sa budeme venovať. Väčšina typových pracovných pozícií v médiách vyžaduje najmä značnú mieru kreativity, verbálnej inteligencie, charizmy, prípadne zmyslu pre humor, na niektorých pozíciách aj analytické myslenie a pod. Kto má tieto črty, šťastie a vytvorí si kontakty, má dobrú šancu dostať sa na vrchol v tejto oblasti. Väčšina týchto vlastností podľa mňa negatívne koreluje s povahovými črtami dobrej účtovníčky alebo administratívnej pracovníčky. Predovšetkým musíš mať schopnosť vyrovnať sa aj s nudnými a rutinnými úlohami a pri práci účtovníka aj schopnosť zamerať sa na detail, analytické schopnosti a pod. Skratka nie každý, kto má predpoklady uspieť v jednej oblasti, je schopný uspieť aj v inej. Niekde môžeš byť vďaka svojím povahovým črtám top inde suterén...
Čo by niekto dal pre to aby mohol robit v kancelarii, bud rada ze mas aspon takú robotu, niekto z vysokou školou maka dennodennne za pásom, alebo pri masine za 500 eci
@rheia
tak firma je mojho stryka, nie mojej mamy, cize ja ju nepreberiem. preberu ju jeho deti. cize nikdy tam nebudem sama sebe panom, to len, aby sme si boli na jasnom.
pozri.. nie je nič ťažšie ako sa vzoprieť svojej mame. Pocit viny je dosť zdrvujúca emócia.. Lenže si uvedom, že ona nemá právo ti riadiť život - už je načase aby ti verila, že sa uplatníš v živote aj sama.. si dosť stará na to, aby si sa prebojovávala sama. Vydieranie v tomto prípade naozaj nie je namieste. Mala by ťa podporiť, mala by ťa viesť k tomu, aby si sa skúsila uplatniť tam, kde ťa to naozaj ťahá...
Tvoja mama má zrejme strach z opustenia, možno máš aj súrodencov a si najmladšia. Buď jeden dospelácky rozhovor s mamou, alebo trucovanie a protesty - sú len tieto dve možnosti. Ona by si mala uvedomiť, že ti môže radiť, ako máš žiť - ale nie riadiť tvoj život. Predsa ťa nepriviedla na svet kvôli tomu, aby si jej bola do smrti pri zadku. Ak nepomôže rozhovor - skúsila by som sa rozprávať s inými členmi v rodine - ak by nepomohlo ani to.. tak proste zdrhneš.. aj tak je to už napäté ...
ak ti mama nedá voľnosť, ktorú potrebuješ, tak si ju časom tak-či-tak vezmeš - a to bude mrzieť všetkých, aj ju.
bud drz hubu a krok jak sa hovori, alebo sa odstahuj ... chces byt slobodna, robit si veci podla seba, ale jak nieco tak mama zaplat ucet, mama kup jedlo, mama daj vreckove ... .. tak to zial v zivote nefunguje ... ja by som bol vdacny, ze fakt nemusim za ten debilny pas na 12stky za 500 ... daktori ludia si neuvedomuju co maju .... a ked si myslis ze v mediach hned budes velka ryba a topstar ... ta si to mysli dalej
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
27 komentov
doma máš istotu, mzdu a určitú voľnosť, čo by si v druhej práci nemala....
až budeš mať hlavne slovo v matkinej firme, potom uznáš, že mala pravdu....
byť sám sebe pánom je byť v dnešnej dobe luxus
. Ak peniaze potrebujes dohodni sa na polovicnom uvazku u nej aj na tej bezplatnej praxi. Na praci s tym problem nebudu mat ked je to zadarmo a mame tiez pomozes a este si zarobis.
ak stale byvas pri rodicoch, tak si najdi popri tom nejaku brigadu, alebo nieco, nasetri si peniaze a odstahuj sa, ked je to doma tak na nevydrzanie, ako opisujes.... potom si mozes robit co chces, pracovat/praxovat kde chces
proste, nemozes mat vzdy to, co CHCES
urcite by si do toho sla,keby sa k tebe nespravali ako k odpadu.
kto by chcel byt v rodinnej firme, kde si uzivaju, ze si do teba mozu kopat.
a taketo veci:
"ak to vytiahnem tak sa na mna otec rozkrici, ze sestra nic nespravila a ze mam byt ticho a ak nebudem tak ma vyhodi z domu.
mama mi povie, ze nechce nic pocut."
tak to by som fakt neváhal ani sekundu. radšej by som zomrel ako by som mal žiť medzi takymi ludmi. a určite život v tej rodine pomaly ničí a zabíja aj teba...fakt by bolo mojou najväčšou prioritou odídenie z domu. a tým nemyslím o pol roka alebo rok, ale tak do mesiaca.
jo moderátorky, herečky, speváci, to sú tí najchudobnejší na svete
podľa mňa sa tým skôr uživíš, než účtovníctvom
tak firma je mojho stryka, nie mojej mamy, cize ja ju nepreberiem. preberu ju jeho deti. cize nikdy tam nebudem sama sebe panom, to len, aby sme si boli na jasnom.
ked si ten niekto nevie najst lepsiu robotu ako za 500 eci za pasom, tak nech si maka, to nie je moj problem.
Tvoja mama má zrejme strach z opustenia, možno máš aj súrodencov a si najmladšia. Buď jeden dospelácky rozhovor s mamou, alebo trucovanie a protesty - sú len tieto dve možnosti. Ona by si mala uvedomiť, že ti môže radiť, ako máš žiť - ale nie riadiť tvoj život. Predsa ťa nepriviedla na svet kvôli tomu, aby si jej bola do smrti pri zadku. Ak nepomôže rozhovor - skúsila by som sa rozprávať s inými členmi v rodine - ak by nepomohlo ani to.. tak proste zdrhneš.. aj tak je to už napäté ...
ak ti mama nedá voľnosť, ktorú potrebuješ, tak si ju časom tak-či-tak vezmeš - a to bude mrzieť všetkých, aj ju.