Cawte! Neviem či o tom viete, ale školy dostávajú zásielku so všetkými testami a zadaniami na písomnú maturitu už v piatok 31.3.2006!! Minulý rok sa práve cez víkend nektorí študenti dozvedeli témy zo SJ a možno mali aj testy. Preto prosím každého, ktorý sa dozvie tieto témy aby tu zanechal odkaz aj ostatným. ĎAKUJEM!!!
Čaute. Tak tie maturity zo slohu budú fakt na p... Aspoň si myslím, ale dúfam, že to nebude také ťažké jak som počula. Kto vie maturitné otázky zo slohy? Píšte! Prosím! Som zúfalá.
tak tomuto sa hovorí stres, už dva dni som skoro nejedla, bo nas strasia, ze to nezvladneme a tusim sa to uz blizi cim dalej tym rychlejsie. ja este ani neviem rozoznavat zanre a v pondelok to mam pisat? prosim zachrante ma
inak, ak by teraz niekto napisal, ake su vraj temy na ten sloh, asi by som moc neverila. ved nie je dnes nahodou 1. april? ale bodlo by ich vediet dopredu, ved aj to mi da dost prace nieco vymysliet
Čo si z toho robíte? Určite bude úvaha, rozprávanie a diskusný príspevok. Ja si zajtra pozriem slohové postupy a v pozajtra pôjdem napísať sloh. Videl som minuloročné slohy ktoré boli napísané na 2ku. Tak od týchto slohov určite napíšem niečo lepšie. Nie je až také ťažké.
To Othello: nehovorim, ze tie temy su zle...ale oni vyberu len 4, takze tych 5 je trochu vela Ale naozaj si myslite, ze sa takto dozviete temy? Radsej si pockajme do zajtra. Este pridam svoj nazor na tie temy:
1.) Vtacia chripka... no neviem ako vy, ale ja o tejto teme neviem tak vela, aby som o tom mohol napisat diskusny prispevok. Ak by som aj napisal, nemalo by to svoju odbornu hodnotu, resp. bez urcitych podkladov je to dost narocne a nie kazdy sa musi o nieco take specificke zaujimat (ja napr. nemam cas citat si kopu sprav a pozerat tv - treba sa totiz ucit...).
2.) Jozef Mak...k tomu sa nebudem vyjadrovat...strata casu
3.) Prihovor - celkom zaujimave, ale neviem preco by nas stavali do pozicie niekoho ineho, ako sme...ale budiz
4.) L. Stur - bez podkladov nemozne
5.) tak na uvahy su zvycajne zaujimave citaty - a z toho potom zvycajne prazdne filozofovanie, aj ked tieto citaty su zaujimave (ale podla mna je citat dobry ako citat, ak do toho zacneme rypat, je to ako rozobrate auto - nefunguje a nevyzera to dobre DD)
No ako si tak citam tie svoje pripomienky, pripada mi to, ze sa mi bude zajtra dost tazko pisat. Ale nejako to zvladneme Tak drzte sa! a vela stastia...
ferko a mizhu mna to tiez zauima od kial to vsetci maju,podla mna to zacal niekto zo skolstva roznasat aby sme sa ucili zle veci a zajtra dojdeme rano do skoly a uplne ine veci tam budu a my budeme pozerat na to jak ...nuty.Ale aj tak drzim all palce.Fero,Mizhu zajtra v skole.sawa
Ahoj Papillon. Maturuješ z Franiny? Ja to už mám 2 roky za sebou a veru tebe nezávidím, lebo keď mi sme robili monitor, ako budú tie matury vyzerať, ja a vlastne celá naša trieda, sme mali pocit, že to je po japonsky, nie francúzsky.
profesori strašia lebo ste ich vizitka.boja sa, ze to pokazíte a na nich padne vina. tém zo slohu sa nebojte, hoci uz je po tom.za 4hodiny aby ste nieco nevymysleli?verte si.skoda ze dnes je prvy den, co som tu.uz by som vám to povedal skôr.blízi sa ústna matura a vy to urcite zvládnete.treba si veriť, neponizovať sa, to vás zbytocne zlomí. ja som sa na maturu pripravoval jeden týzden a zmaturoval som najhorsie na skole.vsetko je vec stastia.patril som medzi lepsich studentov, ktorí mávali jednotky, dvojky.spoluziaci ktorí sa ucievali na trojky, zmaturovali lepsie ako ja. psychicky som sa zrútil v akademickom tyzdni lebo som si uvedomil ze to nezvladam a povedal som si: ak ma nenechajú zmaturovať, tak to bude vina profesorov, lebo oni nás majú naučiť. niekto si vymyslel matury po novom, lebo chce byt zaujimavý v očiach zahranicia, domáca scéna ho nezaujíma tak, co uz.ale pohoda, klidek a tabácek.robte všetko čo je vo vašich silách a keď to budete robiť a niekto vám po mature povie, ze ste neboli dobrí, tak nech si to vyskúša.ten clovek nevysloví pravdu a preto vám to NESTOJÍ ani ZA REC.nekomentujte, pomyslite si svoje a usmejte sa mu do ksichtu. viem, ze matura je potrebná, ale ked vám v tom niekto zabráni, neocení vašu 4-ročnu snahu, škoda plakať nad rozliatym mliekom. Ja som bol v prvom rocníku na gympli najhorší student co sa týkalo prospechu v triede.na konci druhého rocníka som prospel s vyznamenaním.vsetci profesori sa na mňa začali uplne inak pozerat. zamilovali si ma a pri mature cakali excelentný výkon.nemal som šťastie (veď ono je už od zaciatku na tisícky krokov odo mňa), nemal som sebavedomie.na to som sčasti doplatil. a teraz študujem na 3.najkvalitnejšej škole na Slovensku a dá sa to zvládnuť. snažte sa aby ste zmaturovali, hoci aj na štvorky. Hlavne zmaturujte!je jedno ako, povedala mama, nikomu na tom nikdy nebude poriadne zálezat co ste mali z dejepisu alebo geografie na maturite keď budete studovat medicínu. mňa prijali bez prijímačiek a som tu a makám.je to ťažké poriadne, ale platí Zlaté pravidlo - kto chce, ten dokáže. priatelia, ja vám verím.zelám vám vela stastia.snád sa mi podarí este niekedy prist do tejto diskusie.caute
No dnes sme s odborných predmetov dostali všetky témy. Tak že ich začnem pomali vypracovávať, preto sa asi mesiac neuvidíme. Bude mi smutno, ale ja sa vrátim.
joj sak maturita je v pohode boha ved daco musis povedat nie ?? hlavna vec je sa nebat a hrat stremovaneho a ms to elbo vidia ze sa bojis a pocitaj s tym ze prejst musis pokial niesi dilino
tak ja som na strednej na franine dostala temu ktoru som sa akurat neucila bo sa mi zdala taka divna a nakoniec som si ju vybrala, tak som improvizovala a aj som vypravala cely cas, nebolo ani chvilu take ze by som nic nepovedala, aj ked viem ze som vypravala trochu od veci... a ta fuchtla mi dala na maturitne vysvedcenie styrec... hlavne ked som mala cele tri roky na vysvedceniach z franiny vzdy 1 a 2... puca blba... hlavna vec ze ostatne profky na inych predmetoch prihliadali na znamky co mavali studenti... este ze to vysvedcenie o do mna pytaju len na urade prace zamestnavatel si ho vypytal len jeden jedinyyyy z troch... asi sa ostatni spoliehaju na to, ze sak ked pracovala tam a tam, tak ho asi musi mat
maturuta ma riadne s... som sice len prvacka na strednej, ale uz mi kazdy hovori, ze nezmaturujem... to je strasne, na angline to pocujem kazdu hodinu: ked necestujem a nebola som na madeire, tak nezmaturujem... konec, uz ma to nebavi! preco kazdy z toho robi take stresy? ved su to len posrane maturity, nikto sa na ne v zivote pytat nebude!
hmm, tak to by som aj ja chcela vediet co to o temach na sloh, cize ak ktosi cosi bude vediet staci, ked to napise sem, isto si to tu najdu ti spravni ludia : )
ahojte ludkovia.....mate strech z maturit mam ich aj ja...ale prekonavam ich tym ako dopadla moja sestricka uspesne zmaturovala no nezmaturovala v oblasti zivota ma rakovinu a nevizera to dobre.vie niekto co bude ako esej na nemine?
Caute! Neviete mi niekto povedat znaky diskusneho prispevku, co musi mat, comu sa vyvarovat? Pocas 4 rokov sme mali na slovinu 5 uciteliek a ani jedna to s nami neprebrala. Viem tak zhruba, co to je, ako to priblizne vyzera, ale na to, aby som si to trufla napisat to nie je. No ked budu vybrane zanre uvaha (na nejaku temu, ku ktorej nie je co na 2 strany), vyklad (co je prilis odborne a s vysokou pravdepodobnostou nepadne tema, v ktorej by som mohla byt taka odbornicka), charakteristika osoby (nejakej takej, o ktorej viem minimum) a diskusny prispevok, tak ten sa mi pozdava najviac. No na internete som nenasla o nom ziadne dostacujuce podrobne udaje. Nemate nelaky link, kde by to bolo vysvetlene? Nejaka ucebnica slovenciny na nete? Dakujem
Boze ludia uvedomte sa. kazdy rok takto obiehaju "zarucene temy" a je fakt, ze sa niekto moze trafit, ale je to len nahoda a mala pravdepodobnost, ze sa tak stane. a ze ste o tom poculi z viacerych zdrojov znamena, ze to kazdy nakopiroval z jedneho zdroja a poslal dalej. uz nikto nezisti, kde to zacalo. tak sa na to nespoliehajte. jedine, co je iste, ze beletrizovanemu zivotopisu nemozu priradit nijaku temu. preto dufam, ze ho tam DAJUUU. moja jedinaa nadej...
tak teraz prilejem aj ja kusok oleja do ohna. spoluziak sa dozvedel o temach na nejakom fore, vraj to je na 75% ze budu. a mozno fakt budu, lebo tych tem ma byt 8 a potom z nich vyzrebuju 4. takze malo by sa zrebovat z tychto:
1. zmysel nasho bytia, zivota, kde sa skryvas (uvaha)
Ahoj maturanti,chcem sa spytat,ako to je s Vami a s pocitacmi.
Ja sice nematurujem,chvala Bohu som uz zo skoly rok a pol,ale moja sesternica ma k nim pristupit a stazuje sa mi,ze musi mat kazdy pocitac s min.tlaciarnou,aby dokazal napisat vsetky prace.Myslite si,ze kazda domacnost ma pocitac,alebo co je na tom pravdy.
Ak to niekto cita a bude ochotny reagovat,diky moc.
dostala som sa sem na tuto stranku, ale pozeram, ze uz vsetci odmaturovali alebo co...
ale ja este bohuzial stale nie a nechapem ludia, odkial ste mali z minulych rokov tie temy... prosim vas setkych ak by ste chceli spravit dobry skutok, poradte mi prosiiiim temy na SJ a AJ-acko, dakujem, verim ze tu najdem nejaky ten odkaz
Zdravim, maturitne forum priamo orientovane pre studentov, pytajte sa inych studentov, ci uz na chate, alebo prostrednictvom tem, najdete tam aj vysoke skoly atd, pridaj sa na www.maturitneforum.tym.sk
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
99 komentov
svecko@centrum.sk
Nepriama charteristika osoby: jozef mak,clovek milion.
Slavnostny prejav predsedu maturitnej komisie studentom pri prilezitosti zahajenia maturitnej skusky
Uvaha: Lev Nikolajevic Tolstoj: "Odvazny clovek je ako vlak bez rusnovodica rutiaci sa do tmaveho tunela"
a Susie neboj sa, najdi si nejake info o vtacej chripke na nete a pis
tak si vsetci drzme zajtra palce
a kto by vedel aka bude tema na anglinu, tiez moze dat vediet
pripada do uvahy charakteristika Ľudovita Štúra, uvaha na tému moje prve volby a slavnostny prihovor na koniec skoly
2.Nepriama charakteristika: Jozef Mak-Človek milión
3.Slávnostný príhovor: Zahájenie maturitnej skúšky
4.Beletrizovaný životopis: Ľudovít Štúr
5.úvaha: 1.Odváždny človek je ako vlak bez rušňovodiča, rútiaci sa do tmavého tunela
2.Blázon hovorí všetko čo vie, a múdry vie čo hovorí.
Neviem či naozaj budú, ale myslím že hej. Neni to isté... Tak veľa šťastia maturanti!!!
1.) Vtacia chripka... no neviem ako vy, ale ja o tejto teme neviem tak vela, aby som o tom mohol napisat diskusny prispevok. Ak by som aj napisal, nemalo by to svoju odbornu hodnotu, resp. bez urcitych podkladov je to dost narocne a nie kazdy sa musi o nieco take specificke zaujimat (ja napr. nemam cas citat si kopu sprav a pozerat tv - treba sa totiz ucit...).
2.) Jozef Mak...k tomu sa nebudem vyjadrovat...strata casu
3.) Prihovor - celkom zaujimave, ale neviem preco by nas stavali do pozicie niekoho ineho, ako sme...ale budiz
4.) L. Stur - bez podkladov nemozne
5.) tak na uvahy su zvycajne zaujimave citaty - a z toho potom zvycajne prazdne filozofovanie, aj ked tieto citaty su zaujimave (ale podla mna je citat dobry ako citat, ak do toho zacneme rypat, je to ako rozobrate auto - nefunguje a nevyzera to dobre DD)
No ako si tak citam tie svoje pripomienky, pripada mi to, ze sa mi bude zajtra dost tazko pisat. Ale nejako to zvladneme Tak drzte sa! a vela stastia...
Ak by ste vedeli niečo nové, aj čo sa týka slohov z angliny a neminy, dajte mi prosím vedieť na Dafne161@azet.sk
Možno že aj ta stranka je len lož, ale risk je zisk....
Diskusný príspevok – „Vtáčia chrípka na Slovensku – reálna hrozba, alebo výmysel?“
Nepriama charakteristika osoby – „Jozef Mak, človek milión“
Slávnostný prejav predsedu maturitnej komisie študentom pri príležitosti zahájenia maturitnej skúšky
Úvaha - Lev Nikolajevič Tolstoj:„Odvážny človek je ako vlak bez rušňovodiča rútiaci sa do tmavého tunela.“
Paolo Coelho: „Blázon hovorí všetko čo vie. Múdry vie čo hovorí.“
L. Stur-Charakteristika,
prejav-otvorenie olympijskych hrier
a na angline: sťažnosť
ale nik nevie, kde je pravda! ved sa dozvieme v pondelok rano na slovine a v utorok na angline
svecko@centrum.sk
1-výklad-L stúr
2-slávnostný prejav-zimné olympijské hry
3-diskusný príspevok-váčia chrípka
4-úvaha-voľby
prajem vela stastia zajtra
este by sa sice zisla nejaka anglina !
icq_241-513-050
:o)
som rada , že je potom...už len ústne a bude nám ,,hej" držím pajčeky tým, čo robia ete zajtra
ok.. tak je dost dolezite sa na to psychicky pripravit..teraz nas uz caka len ustna cast..jedine co nezvladam je fyzika...
že sa kráti, plynie ako voda
neviem kto mi dodá odvahu
Keď ju nemáš, všetci sa ti smejú, keď ju máš, nikoho to nezaujíma.
Odkial mate tie temy na sloh? Inak tie temy mohli byt aj lepsie.
myslim, ze to co povedala Linda plati...ked sa nad tym tak zamyslime, ze kolko ludi to uz zvladlo, tak preco nie my?
EQ
-ROZPRAVANIE
-VYKLAD
-BELETRIZOVANY ZIVOTOPIS
-OPIS
-UMELECKY OPIS
-DISKUSNY PISPEVOK
-SLAVNOSTNY PREJAV
2. Z tychto 8 utvarov budu vybrate 4, ktore budu na maturitach.
3. V priamom prenose SRO o osmej (8:05) sa bude zrebovat zo 4 zalepenych obalok. ktore budu na maturitach.
TIE ZANRE URCITE BUDU, MUSIS SI DAT PREC OSTSTNE TEMY KTORE SU TAM NENI
PRVA OBALKA
opis postav zivy bic
vybuch v novakoch diskus.prispevok- prevencia
prvy den v skole-rozpravanie
umelecky opis-strom pred mojou skolou
DRUHA
ekologia v KAMBODZI to akoze vazne
co by si zmenila v EU uvaha
kto je to mrazik moc som tejto teme nepochopil....
vyklad - zobrazenie cloveka v svetovom realizme
TRETIA
beletrizovany zivotopis
prejav slavnostny malo by to byt na nejaku prilezitost co sa stala max. pred mesiacom.
zivotne prostredie- vyklad
kam smeruje ludstvo - klima ,globalne oteplenie -uvaha
STVRTA
preco som hrdy na to, ze som slovak - prejav
moj pohlad na Europu a jej buducnost - diskusny
Opis - Opis najlepsieho priatela
Rozpravanie - Moj najkrajsi zazitok
1. Obálka
- Opis postav: Milo Urban – Živý Bič
- Diskusný príspevok: Výbuch v Novákoch
- Rozprávanie: Prvý deň v škole
- Umelecký opis: Strom pred oknom mojej školy
2. Obálka
- Neznámy žáner - Ekológia v Kambodži
- Neznámy žáner - Čo by som zmenil v EU
- Neznámy žáner - Kto je to Mrázik
- Výklad - človeka a svet realizmu
3. Obálka
- Beletrizovaný životopis – neznáma osoba
- Slávnostný prejav - udalosť pred mesiacom
- Výklad - životne prostredie
- 4. téma neznáma
4. Obálka
- Prejav - prečo som hrdý na to že som Slovák
- Diskusný príspevok - môj pohľad na Európu
- Opis - najlepšieho priateľa
- Rozprávanie - môj najkrajší zážitok...
P.S.: inak tie vypisane temy zo slohu zo SJ tam ani jedna z nich nebola proste to bola blbost. naschle
1. zmysel nasho bytia, zivota, kde sa skryvas (uvaha)
2. taky som bol ja (beletrizovany zivotopis)
3. na prechadzke jarnou krajinou (umelecky opis)
4. kazda cesta zacina prvym krokom (rozpravanie)
5. prejav - 50. vyrocie zalozenia skoly (slavnostny prejav)
6. aktualna vojnova situacia v kosove (diskusny prispevok)
dalsie uz neviem presne, ale malo by tam byt daco ako:
7. americki autori po 2. sv. vojne (charakteristika)
8. ???
Ja sice nematurujem,chvala Bohu som uz zo skoly rok a pol,ale moja sesternica ma k nim pristupit a stazuje sa mi,ze musi mat kazdy pocitac s min.tlaciarnou,aby dokazal napisat vsetky prace.Myslite si,ze kazda domacnost ma pocitac,alebo co je na tom pravdy.
Ak to niekto cita a bude ochotny reagovat,diky moc.
Bujon
ale ja este bohuzial stale nie a nechapem ludia, odkial ste mali z minulych rokov tie temy... prosim vas setkych ak by ste chceli spravit dobry skutok, poradte mi prosiiiim temy na SJ a AJ-acko, dakujem, verim ze tu najdem nejaky ten odkaz