chcem sa spýtať, je tu niekto, kto si dáva tento rok prihlášku na medicínu do Brna alebo do Prahy a chodí aj na prípravné kurzy??? resp. začali ste sa už učiť???
@lemontreegirlyes tak čo sa týka prednašajúceho tak to určite v tej aule som bola no ako prvého sme mali toho pána Vlka na fyzike a potom chémiu tak to bola aula nie??? nabudúce nejdem lebo máme stužkovú
@secret007 no ja chodím na prípravné čo má priamo MUNI tiež chcem skúsiť aj Prahu ale skôr 2Lf keďže na tej prvej to je strašnee ale strašné syto, teda aspoň na základe toho čo som počula
@dia132 Sito je riadne aj tu v Brne Minule povedal profesor z anatky, ze anatomicky ustav nie je dimenzovany na tolko studentov ( je nas fakt vela a poriadne sa to preriedi...) To nadsenie chytro pominie ked zazijes tie preplnene menzy a uvidis aka to je tuctovka vsetko Zvaz aj tu 2. LF ( tam to vraj je trosku sukromnejsie ako tu) Akoze co sa tyka prednasok a kantorov tak to je tu super a cloveka ta skola bavi nehorazne, ale ked ide rano do skoly v napratanej 25tke a pocuva ako sa kazdy bavi o skole ( a proste take riadne drby) , tak je riadne frustrovany Ako medicka si mesto moc neuzijes, budes hladat co najkludnejsie miesto na ucenie Ako pred rokom som mal iny nazor na to, ale teraz by som uz nesiel do Brna. Skor by som bral nejaku mensiu fakultu, kde to je trosku osobnejsie a menej ludi, ale tym ta neodradzujem od Brna (skola je kvalitativne velmi dobra), ale chcem ti skor povedat, ze potom zohladni aj taketo kriteria pri vybere skoly
@dia32 ahoj. Ja som teraz v prváku na 2LF a nemôžem nič iné, len odporúčať. Škola je zatiaľ super, tým, že nás je v ročníku cca 180 tak sme aj fajn kolektív, zo strany profákov som sa (zatiaľ ) nestretla s niečím negatívnym... Tento rok spravili nejakú novinku, že histológiu posunuli až na letný semester a spojili ju s embriológiou a skúška bude v zimnom semestri druháku. Že vraj to bude riadny záhul, lebo žiadnu skúšku odtiaľ neubrali, len pridali jednu z tých najhorších... no tým, že sa zatiaľ učíme viac menej len anatómiu, tak sa to dá . Síce niektorí lektori to poňali tak, že keďže máme len anču, tak sa ju môžme učiť naplno a všetok čas venovať jej ..
No ako vravím, škola je úplne super, zatiaľ neľutujem svoje rozhodnutie . Ak by si sa chcela čokoľvek opýtať, kludne napíš
@kangoorka Ahooj ďakujem za info počula som o tej 2lf len samé chvály zatiaľ chcela by som sa ťa spýtať ohľadom prijimačiek ten test zo všeobecných predpokladov pre štúdium medicíny čo od toho čakať??? lebo nemám predstavu, čo by to mohlo obsahovať a ešte ten ústny pohovor aké to bolo???
@corwinuss dosť som rozmýšlala a pri všetkých plusoch aj mínusoch mi vychádza to Brno to, že si mesto moc neužijem mi je jasné, ale myslím, že to pri štúdiu medicíny žiadne myslím, že tam je ten prístup profíkov asi dosť odlišný ako tu v Ba a celkovo úroveň tej školy ty keď tam študuješ nevedel by si mi povedať niečo viac o tom štúdiu s rozšírenou vedeckou prípravou???
@dia132 Ja som v tej rozsirenej priprave bol a nic mi to nedavalo tak som to opustil (asi uz tri tyzdne som normalny medik .Teraz bez toho je to studium ovela lepsie. Ale to je na dlhsiu debatu.
@dia132 testu všeobecných štúdijných predpokladov som sa aj ja dosť bála, bola to veľká neznáma . no nakoniec dopadol na moje prekvapenie nad očakávania . tento rok 1x zverejnila fakulta vzor, nájdeš ho na stránke (dala by som Ti link, no momentálne s ňou asi niečo robia a nejde). v teste je 6 druhov úloh (grafy, výrezy z obrázkov, orientácia v kocke...). je na to cca pol hodina, už si presne nepamätám. času je dosť málo, no zostali mi nakoniec asi dve minúty, aby som si to celé rýchlo skontrolovala. čo nevieš, rozhodne preskoč a nakoniec sa k tomu vrátiš
no a pohovor... stále to vnímam ako niečo veľmi subjektívne. si pred komisiou 3 ľudí, ktorý sú vedomostne niekde inde a máš rozprávať napr o výhodách a nevýhodách zmapovania celého ľudského genómu (to bola moja otázka, plus ešte kedy má pacient právo odmietnuť zdravotnú starostlivosť). ako som počula, niektorí mali "motivačnú" otázku (prečo medicína, prečo 2LF... no ja nie). ale zas naozaj sa toho netreba báť, hlavné je, aby si zostala čo najviac kludná (teraz sa mi ľahko hovorí ) a stála si za svojim názorom... ja som mala dobrú komisiu, dosť sa pýtali, no nesnažili sa mi dokázať, že nič o téme neviem... v každom prípade, na internete nájdeš (neoficiálny) zoznam otázok, čo boli minulé roky. mali by sa opakovať, keď tak nejaké drobné zmeny. rozhodne pohovor neber ako nejakého strašiaka .
@kangoorka práve som si dopozerala tie študijné predpoklady a teraz mi je už jasné, čo bude môj najväčší problém, nebude to fyzika ani bio a chémia a ani ten ústny pohovor ale toto, neznášam takéto priestorové otázky a podobne phuha tak to si mala teda oproti iným, čo mali motivačné veci o dosť ťažšie, ale tak zjavne si vedela čo a ako hovoriť z čoho si sa učila na príjimačky prosím ťa??? lebo ja tým, že som na bilingválnom gymnáziu tak máme tie osnovy všelijako a nemám prehľad o nejakých dobrých knihách, tak som to vsadila na Prehlad stredoškolsky chemie, biiologie a fyziky, čo má ako odporúčanú literatúru MUNI, ale tiež neviem neviem, či je tam obsahovo všetko potrebné robila si ešte na nejakú inú medinu príjimačky???
@dia132 ako obrivskú výhodu ber to, že 90% ľudí tie všeobecné testy berie presne rovnako ako ty . čo som počula, tak veľa ľudí tipovalo .
tiež som z bilingválneho gymnázia! na chémiu som si kúpila » www.gorila.sk/product/130415... - výborná a lacná kniha, je tam všetko a ešte niečo navyše . na bio som som mala » www.martinus.sk/?uItem=133015... . tiež dobrá kniha, no prioritne som ju mala na semináre, na prijímačky som sa učila skôr z poznámok, no nakoniec som skončila u modeloviek, ktoré som si stále prechádzala, keď som niečomu nerozumela, tak som si to kukla na nete. na fyz som si kúpila » www.martinus.sk/?uItem=60834... no túto knižku moc neodporúčam. niektoré témy sú sice pekne spracované, no niektoré katastrofálne... opäť ako u bio, šla som podľa modeloviek a keď tak som hľadala na nete.
v konečnom, je podľa mňa fajn učiť sa počas roka normálne poctivo na hodiny, a popri tom si pozerať modelovky, aby si vedela, nakoľko sa otázky zhodujú/ rozchádzajú s tým, čo sa učíš v škole
no a iné prijímačky... robila som ešte do MT a Brna, do Ostravy ma prijali bez prijímačiek (chcela som to len ako poistku). 2LF bola priorita
MT - každý ma iný test, fakt si musíš prejsť celú stredoškolskú bio a chem. môže sa stať, že z bio budeš mať len rastliny a živočíchy, ale aj čisto ľudské telo....
Brno - chémia mi prišla dosť ťažká, čo sme sedeli pri sebe, tak sme sa zhodli, že pomaly až vysokoškolská . na bio sa pýtali aj na roky objavov, fyz nebola až taká zlá, no prípravu na Brno som dosť podcenila, tým že som sa hlavne učila na pražské prijímačky..
kam by si chcela ísť ty najviac?
uf, nejak sa tu rozpisujem...
@kangoorka no asi bude najlepšie ak sa na to budem pozerať presne takto noo tak keď si chodila aj ty na bilingválne gymnázium, tak asi vieš ako som na tom, čo sa týka názvoslovia a podobne v niektorých momentoch ďakujeem za tipy, tú chémiu mám, tá je naozaj dobrá no učím sa presne takým štýlom, že sa učím pekne poctivo na semináre a k tomu si dopĺňam veci, tak hádam to bude mať nejaký výsledok vieš čo prioritne mám asi to Brno, kde sa tie prijimačky moc neodrážajú od modeloviek pokiaľ viem na tej 2LF to je ako??? sú tie príjimačky nejako založené na tých modelovkách alebo je to tiež niečo úplne iné??? počula som, že minulý rok bola chémia dosť ťažká v brne čožee?? to existuje medicína, kde sa dá dostať bez príjmačiek a nemusíš maturovať v česku??? phuha tak toto si ma teda teraz tak potešila, ako dávno nikto to si mi napísala v správny čas, pretože už som si povedala, že kašlem na predmety ako filozofia a podobne, že aj tak mi ten priemer 1,0 nikde nepomôže, tak s tým nebudem strácať čas takže veľké ĎAKUJEM ja som strašne rada, že sa našiel niekto, kto sa mi tu takto pekne rozpísal a povysvetľoval, lebo predsa len je to iné ako keď si čítaš ich info na stránke
@dia132presne chápem, čo myslíš. ak by sme nemali aj nejaké slovenské hodiny, neviem ako by som dala hlavne tú fyziku a chémiu .
ak mám pravdu povedať, "modelovky" do Brna som si neprešla celé, no z toho, čo som si pozrela, nebolo nič na prijímačkách. chémia bola podľa mňa fakt ťažká, no ako som už písala, sústredila som sa na 2LF. možno si niekto povie, že veď sú to tie isté predmety, ale tak všade vyžadujú niečo iné...
no na prijímačkach na 2LF som bola prekvapená, nakoľko sa zhodovali modelovky s testom. z každého premetu boli možno dve nové otázky, zvyšok modelovky, popr minimálna úprava. ak si tie modelovky poriadne prejdeš a tým veciam budeš aj rozumieť, máš už z časti vyhraté .
no tým, že v Ostrave sa dá študovať všeobecné lekárstvo myslím, že len piaty rok, tak tá škola nemá dobré meno. ako napr tu v Prahe sa nad tou školou niektorí ľudia len zasmejú, no mne osobne to príde veľké podceňovanie. nemôžem ju súdiť, neštudovala som tam, ale to ani tí, čo na ňu nadávajú... v prípade, že máš samé 1, rozhodne si tam daj prihlášku, ak budú mať aj tento rok rovnaké podmienky! fakt vďačím LF OSO za to, že som nebola až tak extrémne vystresovaná pred prijímačkami (bola som dosť, ale aspoň som mala nejakú poistku )
tak som moc rada, že som aspoň nejak pomohla, ak by Ti čokoľvek napadlo, kludne mi napíš, úplne si pamätám, ako som minulý rok horlivo zháňala všetky možné informácie
Ďakujem ti fakt si mi dosť pomohla, hlavne čo sa týka tej Ostravy, vôbec som netušila, že je tam niekde taká možnosť a tento rok sú podmienky rovnaké, čiže ako poistka to je viac ako dobré, nakoľko ako poistku som si chcela dať tu v Ba MatFyt - medicinska biofyzika alebo na prirodevedeckej medicínska biologaia, tak som rada, že nemusím, riešiť niečo čo nechcem študovať už mám tie modelovky tak sa ich začínam teda učiť takým štýlom, źe sa zamerám len a len na ne odkedy si sa ty učila asi tak približne??? Noo myslím že jedie človek ktorý si tým prešiel vie aký mám teraz vo všetkom zmatok, milion otázok a hlavne neistotu
@217dada217 minulý rok brali do Ostravy len s priemerom 1,0, čo bol plný počet bodov 90, na ich stránke to nájdeš môžeš získať 70 bodov za celkové priemery a 20 za priemery za biológiu, chémiu a fyziku, pričom už aj jedna dvojka z nich ti spraví veľmi veľký rozdiel v bodoch modelovky mám priamo z fakulty z Brna a aj z Prahy - dajú sa objednať cez internet, len tá Praha to má také komplikovanejšíe, že im musíš posielať poštou doklad o zaplatení na ktorú chceš ísť najviac?
@Dia132
Popravde sama neviem. Doteraz som bola rozhodnutá pre Olomouc alebo Ostravu. V poslednej dobe ma však strašne veľa ľudí prehovára nech si vyberiem niečo iné ako stráviť vystresovaná 5-6 rokov zavretá len pri knihách. Momentálne som začala rozmýšľať už aj nad farmáciou alebo samotným učiteľstvom ale určite chcem skúsiť aj zubné l.. Ty?
@217dada217 Tak ja chcem prioritne 2.LF v Prahe, ale skúsim aj Brno a uvidíme, čo vyjde do Ostravy si dávam prihlášku tiež, ale tam ma zoberú bez príjimačiek s priemerom našťastie noo tak toto počúvam dosť často aj ja, ale pokiaľ to je naozaj to, čo robiť chceš, tak by ťa to odradiť nemalo uvidíme, čo budem hovoriť v prvom ročníku či to budú takéto hrdinské slová
@kangoorka Ahooj môžem sa ťa prosiím ťa ešte spýtať, po akom dlhom čase ti prišlo domov rozhodnutie z Ostravy??? viem, že ma tam zoberú lebo mám čistý priemer, ale celkom ma to zaujíma a ešte jedna vec, tú žiadosť o odpustenie príjimačok si si napísala len tak sama, lebo na stránke univerzity ju nevidím dakujem mimochodom bola som na DOD v sobotu na vašej fakulte a musím povedť jedno veľké waaau!
@Dia132 ahoj . uf, ťažká otázka, popravde, vôbec sa nepamätám . ale dajme tomu, približne niekedy v máji, ale fakt je to len odhad . no ak máš priemer 1,00, tak sa nie je čoho báť, na 100% Ťa vezmú . potom niekedy v začiatkom júna je zápis (ja by som to nazvala skôr "predzápis"), kedy sa treba dotrepať do Ostravy, ak by si neprišla, tak prijatie bez prijímačiek prepadá a musela by si ísť normálne na prijímačky. je to len formalita, potom v júli je normálny zápis, keď Ťa prijmú niekde inde, stačí len poslať mail, že nastupuješ inde (aby mohli dobrať ďalších uchádzačov).
ak by si teraz tú žiadosť nespomenula, úplne by som zabudla, že niečo také som posielala . ale áno, písala som si to sama, úplne stačila dať tam nejakú vetičku v zmysle "vzhľadom na splnenie podmienok na prijatie bez prijímacieho pohovoru (priemer do 1,10, v mojom prípade 1,00, viď príloha) žiadam o jeho odpustenie." fakt len niečo takéto. ešte som tam dala to moje študijné číslo atď...
jeeej, to som rada, že sa Ti páčilo . možno sme sa tam aj stretli, bola som sa na ňom pozrieť. prekvapilo ma, koľko ľudí bolo . ak by si sa chcela opýtať čokoľvek ohľadom prijímačiek/ fakulty (ktorá je najviac mega super, som maximálne spokojná)/ čokoľvek iné, kľudne napíš správu
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
35 komentov
No ako vravím, škola je úplne super, zatiaľ neľutujem svoje rozhodnutie . Ak by si sa chcela čokoľvek opýtať, kludne napíš
no a pohovor... stále to vnímam ako niečo veľmi subjektívne. si pred komisiou 3 ľudí, ktorý sú vedomostne niekde inde a máš rozprávať napr o výhodách a nevýhodách zmapovania celého ľudského genómu (to bola moja otázka, plus ešte kedy má pacient právo odmietnuť zdravotnú starostlivosť). ako som počula, niektorí mali "motivačnú" otázku (prečo medicína, prečo 2LF... no ja nie). ale zas naozaj sa toho netreba báť, hlavné je, aby si zostala čo najviac kludná (teraz sa mi ľahko hovorí ) a stála si za svojim názorom... ja som mala dobrú komisiu, dosť sa pýtali, no nesnažili sa mi dokázať, že nič o téme neviem... v každom prípade, na internete nájdeš (neoficiálny) zoznam otázok, čo boli minulé roky. mali by sa opakovať, keď tak nejaké drobné zmeny. rozhodne pohovor neber ako nejakého strašiaka .
tiež som z bilingválneho gymnázia! na chémiu som si kúpila » www.gorila.sk/product/130415... - výborná a lacná kniha, je tam všetko a ešte niečo navyše . na bio som som mala » www.martinus.sk/?uItem=133015... . tiež dobrá kniha, no prioritne som ju mala na semináre, na prijímačky som sa učila skôr z poznámok, no nakoniec som skončila u modeloviek, ktoré som si stále prechádzala, keď som niečomu nerozumela, tak som si to kukla na nete. na fyz som si kúpila » www.martinus.sk/?uItem=60834... no túto knižku moc neodporúčam. niektoré témy sú sice pekne spracované, no niektoré katastrofálne... opäť ako u bio, šla som podľa modeloviek a keď tak som hľadala na nete.
v konečnom, je podľa mňa fajn učiť sa počas roka normálne poctivo na hodiny, a popri tom si pozerať modelovky, aby si vedela, nakoľko sa otázky zhodujú/ rozchádzajú s tým, čo sa učíš v škole
no a iné prijímačky... robila som ešte do MT a Brna, do Ostravy ma prijali bez prijímačiek (chcela som to len ako poistku). 2LF bola priorita
MT - každý ma iný test, fakt si musíš prejsť celú stredoškolskú bio a chem. môže sa stať, že z bio budeš mať len rastliny a živočíchy, ale aj čisto ľudské telo....
Brno - chémia mi prišla dosť ťažká, čo sme sedeli pri sebe, tak sme sa zhodli, že pomaly až vysokoškolská . na bio sa pýtali aj na roky objavov, fyz nebola až taká zlá, no prípravu na Brno som dosť podcenila, tým že som sa hlavne učila na pražské prijímačky..
kam by si chcela ísť ty najviac?
uf, nejak sa tu rozpisujem...
ak mám pravdu povedať, "modelovky" do Brna som si neprešla celé, no z toho, čo som si pozrela, nebolo nič na prijímačkách. chémia bola podľa mňa fakt ťažká, no ako som už písala, sústredila som sa na 2LF. možno si niekto povie, že veď sú to tie isté predmety, ale tak všade vyžadujú niečo iné...
no na prijímačkach na 2LF som bola prekvapená, nakoľko sa zhodovali modelovky s testom. z každého premetu boli možno dve nové otázky, zvyšok modelovky, popr minimálna úprava. ak si tie modelovky poriadne prejdeš a tým veciam budeš aj rozumieť, máš už z časti vyhraté .
no tým, že v Ostrave sa dá študovať všeobecné lekárstvo myslím, že len piaty rok, tak tá škola nemá dobré meno. ako napr tu v Prahe sa nad tou školou niektorí ľudia len zasmejú, no mne osobne to príde veľké podceňovanie. nemôžem ju súdiť, neštudovala som tam, ale to ani tí, čo na ňu nadávajú... v prípade, že máš samé 1, rozhodne si tam daj prihlášku, ak budú mať aj tento rok rovnaké podmienky! fakt vďačím LF OSO za to, že som nebola až tak extrémne vystresovaná pred prijímačkami (bola som dosť, ale aspoň som mala nejakú poistku )
tak som moc rada, že som aspoň nejak pomohla, ak by Ti čokoľvek napadlo, kludne mi napíš, úplne si pamätám, ako som minulý rok horlivo zháňala všetky možné informácie
Ahoj, prosím ťa aké si mala vysvedčenia, keď ťa vzali do Ostravy bez prijímačiek? Ďakujem za odpoveď.
Popravde sama neviem. Doteraz som bola rozhodnutá pre Olomouc alebo Ostravu. V poslednej dobe ma však strašne veľa ľudí prehovára nech si vyberiem niečo iné ako stráviť vystresovaná 5-6 rokov zavretá len pri knihách. Momentálne som začala rozmýšľať už aj nad farmáciou alebo samotným učiteľstvom ale určite chcem skúsiť aj zubné l.. Ty?
ak by si teraz tú žiadosť nespomenula, úplne by som zabudla, že niečo také som posielala . ale áno, písala som si to sama, úplne stačila dať tam nejakú vetičku v zmysle "vzhľadom na splnenie podmienok na prijatie bez prijímacieho pohovoru (priemer do 1,10, v mojom prípade 1,00, viď príloha) žiadam o jeho odpustenie." fakt len niečo takéto. ešte som tam dala to moje študijné číslo atď...
jeeej, to som rada, že sa Ti páčilo . možno sme sa tam aj stretli, bola som sa na ňom pozrieť. prekvapilo ma, koľko ľudí bolo . ak by si sa chcela opýtať čokoľvek ohľadom prijímačiek/ fakulty (ktorá je najviac mega super, som maximálne spokojná)/ čokoľvek iné, kľudne napíš správu