Ahojte, prosim Vas nahodou sa tu nenachadza niekto, kto studuje medicinu v Bratislave?? vseobecne lekarstvo na UK alebo na Slovenskej zdravotnickej univerzite ... Mam jednu otazku... ako prebiehaju pitvy? Totizto velmi by som chcela tento odbor studovat,
podľa mňa sa nič hrozné nestane keď ti bude zle alebo nebodaj omdlieš. oni sú tam na to určite zvyknutí. nebuddú ťa ako prváčku brať ako zabehnutú v pozeraní sa na mŕtvoly
a myslis ze ked doktor chirurg operuje-reze zivu osobu, je to o nieco horsie/lepsie?
a suhlasim s neviem kym kto vpredu pisal ze prvo sa len kukaju - logika,ze prvy krat sa asi pozru co a ako a potom neskor budu aj oni...
nieje to pitva ako by si cakala... take ozajstne budu az vo vyssom rocniku.. my to mame v tretom myslim... neviem ako v ba... ale myslim ze v prvom rocniku ide len o kadavre aj v ba, tak ako u nas (nepoviem kde a viac ako o pitvy ide o teoriu. ako ti mozu v prvom dat nieco pitvat ked ani poriadne nevies kde co je pitiev sa neboj. na mrtvolky si zvyknes... v cechach si na tom daju viac zalezat ale v podstate zbytocne ked potom 70 percent rocniky vyhodia po prvom rocniku.
moj kamos je medik a je uz v piatom rocniku. tu je jeho koment: ´este nikomu nerobili pitvy problem, kto na to nema ten to nemusi, problem je zvladnut teoreticku cast´. takze vela stastia. a vraj v pitevni zazijes kopec srandy. no na ustnej skuske urcite nie.
a taky moj dodatok - ako lekarka si musis zvykat aj na horsie obrazky ako je zapalene hrdlo zi porezana ruka. ja by som to nezvladal, ale ked sa k tomu citis, skus to. a co sa tyka pitvy, bud pripravena aj na to, ze vam tam nebudu davat len ´pekne mrtve tela´, ale aj znetvorene po havariach a kadejakych nehodach a z bazena ich vraj vytahuju hakom. sranda je, ze si sami mozete vybrat, ktore telo chcete
kamoška je v Brne na ZUBÁRINE a už v prváku ich vzali do pitevne a ukázali im mŕtvolu...
takže tomuto sa nevyhneš...
medina je veeeľmi často o silnom žalúdku...
vraj ten človek vyzerá skôr ako bábika. neviem, osobne som žiadnu pitvu naživo nevidela (na youtube je ich kopec ale to je iné)... ale určite sa dá na to zvyknúť.
@nikuska7 babika? no tak co si predstavujes pod slovom babika?mrtvolu,ktora mohla/nemusela zomriet prirodzenou smrtou,osobu zdevastovanu krutou vrazdou/drastickou nehodou a pod?...osoba,ktora je mrtva,bez duse,ma stuhnute svaly,a smrdi?..."pekna babika"...
jedine,co ma podla mna spolocne s babikou,je nepohyblivost.
@athelasil nie, nemyslela som to tak, že mŕtvy človek je pekný ako bábika. Ale je taký... no skrátka mŕtvy. stuhnutý, nehybný ako si povedala. je to "len" telo, ale samozrejme sa k nemu treba správať úctivo. A tiež je rozdiel medzi anaomickou a patologickou pitvou.
no je jasné že pitvať tak skoro nebudeš..musíš najskôr ovládať kosti..svaly a potom všetko ostatné..bez základov by si ani nevedela do čoho režeš.ja som síce na veterine ale tie praktiká v pitevni sú v podstate rovnaké..len my máme viac materiálu ..
hlavne sa nenechaj ovplyvnit tymito zarucenymi a overenymi infoskami...
ja som na VL, prvy rocnik, v ktorom sa robia anatomicke pitvy na anatomii. To znamena, ze sa robia za ucelom spoznavania stavby a struktury ludskeho tela- teda, ze nezistujes, na co niekto zomrel, ale skumas, ako to a ono normalne vyzera.
Prvykrat vas vezmu do pitevne zvycajne v druhom semestri 1. rocnika, ked sa beru svaly. Vtedy si studenti na kadaveri (mrtvola) obzeraju upony, odstupy a priebehy svalov. Ide vacsinou o kadavery relativne stare, zlozene z kostry a svalov (organy su vacsinou odstranene).
No a potom medikov v druhom semestri caka tzv. pitevny tyzden, ked sa pitve hrudnik a brucho. Ten ma caka az buduci tyzden, ale tam by sa clovek uz asi dostal aj k nejakej praktickej ulohe. Uvidime.
A k tomu odpadavaniu- myslim, ze to nie je az take strasne...
No ja studujem na LFUK v BA odbor vseobecne lekarstvo a poviem ti asi tolko. Skola je to sice tazka ale da sa zvladnut! Nesmies sa dat vystresovat prv ako nieco skusis!
Ja osobne som mala patologicku anatomiu a s nou spojene pitvy velmi rada. Uz menej sa mi pacili anatomicke pitvy. Sudne pitvy su uz pre silnejsie zalutky ale daju sa prezit.
Prebieha to asi tak, ze pridete ako kruzok do pitevne a asistent vam najprv precita taku spravu o mrtvom, ze co mu asi cca bolo. Potom prejdete k pitvaniu - robi to asistent a vy sa pozerate. Vysvetli vam k tomu co treba a vobec to nie je nic co by sa nedalo zvladnut!
Na skole su aj tazsie veci ktore treba prekonat ako je absolvovanie pitvy! Takze sa len netreba zbytocne uz dopredu bat!
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
nesnaž sa byť originálna
Podľa mňa, ludia tam omdlievajú často.
a myslis ze ked doktor chirurg operuje-reze zivu osobu, je to o nieco horsie/lepsie?
a suhlasim s neviem kym kto vpredu pisal ze prvo sa len kukaju - logika,ze prvy krat sa asi pozru co a ako a potom neskor budu aj oni...
Fascinujúce
a taky moj dodatok - ako lekarka si musis zvykat aj na horsie obrazky ako je zapalene hrdlo zi porezana ruka. ja by som to nezvladal, ale ked sa k tomu citis, skus to. a co sa tyka pitvy, bud pripravena aj na to, ze vam tam nebudu davat len ´pekne mrtve tela´, ale aj znetvorene po havariach a kadejakych nehodach a z bazena ich vraj vytahuju hakom. sranda je, ze si sami mozete vybrat, ktore telo chcete
takže tomuto sa nevyhneš...
medina je veeeľmi často o silnom žalúdku...
jedine,co ma podla mna spolocne s babikou,je nepohyblivost.
hlavne sa nenechaj ovplyvnit tymito zarucenymi a overenymi infoskami...
ja som na VL, prvy rocnik, v ktorom sa robia anatomicke pitvy na anatomii. To znamena, ze sa robia za ucelom spoznavania stavby a struktury ludskeho tela- teda, ze nezistujes, na co niekto zomrel, ale skumas, ako to a ono normalne vyzera.
Prvykrat vas vezmu do pitevne zvycajne v druhom semestri 1. rocnika, ked sa beru svaly. Vtedy si studenti na kadaveri (mrtvola) obzeraju upony, odstupy a priebehy svalov. Ide vacsinou o kadavery relativne stare, zlozene z kostry a svalov (organy su vacsinou odstranene).
No a potom medikov v druhom semestri caka tzv. pitevny tyzden, ked sa pitve hrudnik a brucho. Ten ma caka az buduci tyzden, ale tam by sa clovek uz asi dostal aj k nejakej praktickej ulohe. Uvidime.
A k tomu odpadavaniu- myslim, ze to nie je az take strasne...
Ja osobne som mala patologicku anatomiu a s nou spojene pitvy velmi rada. Uz menej sa mi pacili anatomicke pitvy. Sudne pitvy su uz pre silnejsie zalutky ale daju sa prezit.
Prebieha to asi tak, ze pridete ako kruzok do pitevne a asistent vam najprv precita taku spravu o mrtvom, ze co mu asi cca bolo. Potom prejdete k pitvaniu - robi to asistent a vy sa pozerate. Vysvetli vam k tomu co treba a vobec to nie je nic co by sa nedalo zvladnut!
Na skole su aj tazsie veci ktore treba prekonat ako je absolvovanie pitvy! Takze sa len netreba zbytocne uz dopredu bat!