(prvý semester) povinné máš napr. teória politiky (príde mi extrémne ťažká) a dejiny politických teórií (taká zmes filozofie a histórie), potom si môžeš zvoliť základy práva a všeobecnú ekonomickú teóriu, čo sú v pohode predmety, ďalej jazyky, angličtina je fajn, nemčina je zabijak totálny... politická geografia SR (myslím že názov hovorí za všetko, je to celkom zaujímavé), v druhom semestri máš napríklad dejiny diplomacie...
no a politické dejiny európy a sveta - čistý dejepis - politické konflikty od vestfálskeho mieru... prípadne dejiny veľmocí (to ja ale nemám) alebo teritoriálne štúdiá ktoré tiež nemám....
a čo sa jazykov týka nedá sa napríklad vybrať namiesto nemčiny francúzština? Tam sú v prváku dva jazyky povinné a potom v druhom sa tretí pridáva však?
dá samozrejme. vždy si volíš 2 jazyky na prijímačkách - najlepšie jazyky, kde ovládaš minimálne základy (aj keď na medzinárodných vzťahoch je super keď ich obidva ovládaš na vyššej komunikačnej úrovni) v ktorých budeš potom ďalej študovať jednotlivé formy vlád v daných štátoch (nemčina - Bundestag a Bundesrat, anglina - VB konštitučná monarchia a tak ďalej)... 2 jazyky mať nemusíš, pokiaľ chceš iba Bc. tak ti stačí jeden, ak však budeš chcieť pokračovať v štúdiu potrebuješ štátnicu z 2 jazykov. tretí jazyk máš ako voliteľný, môžeš si vybrať, okrem spomínaných jazykov je tam ešte španielčina, ruština, čínština..
potom na tých prijímačkách sa ale nenechaj obalamutiť, čo sa týka otázok z jazykov, sú veľmi ľahké, ale semináre už potom naberajú inú dimenziu, especially nemčina
áno, a boli to naozaj len základy, vlastne som aj zabudla časom tvoriť vety riadne a komunikovať po nemecky neviem už vôbec - takýmto štýlom sa ale jazyk na medzinárodných nedá študovať, preto ho treba skutočne ovládať na tej komunikačnej úrovni + štylizácia viet, časy, slovná zásoba... a tak. ja osobne s tými základmi nemčinu vôbec ale vôbec nezvládam, budúci semester to istí doučovanie minimálne 2x týždenne.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
11 komentov
Google je fajn vec, skús sa naučiť používať to.
a čo sa jazykov týka nedá sa napríklad vybrať namiesto nemčiny francúzština? Tam sú v prváku dva jazyky povinné a potom v druhom sa tretí pridáva však?
no to práve na neminu ja moc nie som, skôr španinu by som si dala ... ty si mala tiež len také základy nemčiny?