Prečo sa na Slovensku nevybuduje jedno veľké jazero do ktorého by sa vliala morská voda a mali by sme jazero s morskou vodou a nemuseli by sme chodiť k moru do Chorvátska ?
Jazero by malo rozmer dlžka = 300m šírika = 100m výška vody v jazere = 1,7m
Ak metre premeníme na decimetre a vypočítame objem tohto jazera dostaneme :
3000X1000X17 = 51 milionov litrov vody.
ODKIAL BY SA ZOBRALO TOLKO MORSKEJ VODY ?
Z mora niektorej krajiny, či už Chorvátska, Polska, Nemecka, alebo iných krajín. Do jedného kamionu sa zmestí asi 180 tisíc litrov vody, takže 283 kamionov by naplnilo celé jazero.
KOLKO BY TO STALO ?
Ak by jeden kamion cestoval do chorvátska a naspäť cena za benzín by bola asi 200 euro, a v prípade 283 kamionov 56700 euro. Vodič by za 2 pracovné dni cesty dostal 50 euro, a teda v prípade 283 vodicov by to bolo 50x283 = 14150 euro
Dovoz morskej vody + výplata vodičom = 56700 +14150= 70 850
KDE NA SLOVENSKU BY SA TA MORSKA VODA VLIALA ?
Mohlo by sa vyprázdniť nejaké jazero, napríklad v Bratislave by to mohlo byť jazero Kuchajda, a naliala by sa tam morská voda. Na breh by sa ešte mohol nasypať piesok a zasadiť palmy a vyzeralo by to ako pri mori.
je to blbosť, ale to už by sa radšej rovno soľ mohľa zobrať a bolo by to lacnejšie. A nie sú na to u nás podmienky, ešte k tomu ako poriešiť filtráciu, živočichy, rastliny ktoré čistia takúto vodu. Všetko by sa muselo doplniť a ešte k tomu toto umelé jazero utesniť, aby nepretekalo do pôdy tá soľ, lebo mám pocit, ale asi len moj názor, že proste všetko okolo by zomrelo kvoli tej soli, lebo na to miestna vegetácia, flóra nie je zvyknutá.
Ale keď si to zoberiete: máme tu rôzne kúpele, kde je slaná voda ceľkom kvalitná, síce horúca ale to je tiež super na relax. Je to slané ako požaduješ, sú tam minerály, síce občas aj síra a podobne takže niekomu to môže smrdieť
lebo nemam chut ani cas pisat koment v rozsahu serie romanov. preto vravim, ze je to obdivuhodne. nie kazdy blbec dokaze len tak z fleku prist z napadom, ktory je tak strasne hlupy v tak vela roznych smeroch. a ty to zvladas uplne konzistentne, na pockanie.
Ako to myslíš že nie sú na to podmienky ? Ak myslíš počasie, tak jazero by bolo napustené v teplejších mesiacoch a teda od apríla až do konca septembra.
"ešte k tomu ako poriešiť filtráciu, živočichy, rastliny ktoré čistia takúto vodu."
Morskú vodu nemáš ako bazénovu vodu že ju treba neustále chemicky čistiť a filtrovať. Morská voda sa vdaka svojej slanosti nemusí chemicky čistiť ani filtrovať.
ja by som po pravde obvykle nereagoval vobec, lebo za normalnych okolnosti si takto extremni debili len robia srandu. lenze toto, ze ty posobis aj inde. cize stale si myslim, ze je tu ista sanca, ze si skutocne taky kreten, lebo nikomu pricetnemu by sa nechcelo trollovat na tolko roznych miestach.
Ja zoženiem chlapov, ktorí ti každý za 50 eur načapujú 180 ton vody do svojich ťahačov na pláži v Gdansku a odtiahnu do Bratislavy. Ty vybav ten zbytok, profity si potom rozdelíme a budeme sa smiať na všetkých v tomto fóre
@tomas55555@15 to kto ti povedal takú hlúposť? , áno slaná voda má svoje výhody, ale je to len dočasné. Však najväčší problém pri slaných akváriách je práveže tá filtrácia..... už si nepametám, davnejšie som si o tom čital, lebo som chcel takéto akvárium, ale tie filtre sú drahé a je tam okolo toho veľa práce.
aj v kúpeloch sa voda mení každý deň a to je tam síra a iné látky, a aj tak ju menia denné, inak by sa musela chemicky ošetrovať (aj teda zohrievať)
@sidious Nie sú to blbosti, a ked sú to blbosti tak uved presne v čom sú to blbosti, ale je mi jasné že nevieš, takže je to tvoj výkrik do tmy, podobne ako Notmehofejk.
A ty si ten posledný kto by mal písať niečo o blbostiach, pretože u teba je doležitejšie ako sa bude cítiť novínárko ktorý musel napísať článok o zbierke, než to že ľudia na Slovensku hladujú a nikto im nepomože.
To je strašne kontraproduktívne Tomáš. Vieš koľko odhalených žien v tých minimalistických plavkách by k takému jazeru zrazu chodilo? Každú chvíľu by si bol nadržaný. Kde sú tvoje čisté kresťanské úmysly a povinnom zahalovaní žien???
@mefistofel Hmm, na Slovensku máme niekoľko jazier so sladkou vodou, ktorá oveľa ľahšie podlieha skaze, a neviem o tom že by sa tieto jazerá nejako pravidelne chemicky čistili, a napriek tomu sú tieto jazerá vhodné na kúpanie a zdraviu nezávadné, takže prečo by sa to malo nejako zmeniť v prípade morskej vody ?
A voda v moriach sa podľa teba tiež kazí ? No asi nie, a prečo sa teda nekazí ? Kvoli piesku ktorý vsaje nečistoty ? No tak kludne sa može piesok dať aj do toho jazera.
@mefistofel Ja som dnes čítal článok o tom, že aj ked je v bazéne slaná voda, že tá sa nejako nemusí ani čistiť, a tuším sa čistí až po nejakej dlhšej dobe.
@mefistofel Predovšetkým je to ten piesok, tých rastlín a živočíchov v tom mori zas tolko nie je na prečistenie tolkej vody. Piesok sa kludne može dať do toho jazera, a trebárs za mna aj rastliny a nejaké rybky.
Ale ako hovorím, na Slovensku máme kopu jazier a tie sa chemicky nečistia a napriek tomu sa v nich kúpať dá, takže podla všetkého by nemalo dochádzať ku kazivosti ani v prípade morskej vody, ale keby aj, dá sa to vyriešiť pieskom, rastlinami, rybami, takže ja v tom neriešitelny problem nevidím, ty áno ?
Decentný nápad, ale mám ešte k nemu zlepšovák: hodne by sme ušetrili, keby sme tam dali normálne našu vodu a osolili ju 10g soli na liter.
Ale 300x100 je dosť malé, to by asi všetkých, čo chodia do Chorvátska, nepojalo
@tomas55555 Na Slovensku je dosť prameňov, ktoré sa svojím zložením podobajú morskej vode. Samozrejme pri nich vznikli kúpaliská kde si môžeš zaplávať.
@sidious Pri nich máš daleko k liečivým účinkom morskej vody. Ale podme k téme, takže aký nerealizovatelny problém v tom vidíš ? Piesok, rastliny aj ryby by sa do jazera umiestnit mohli a filtrovali by tu morsku vodu.
Problémy:
1. Nezapočítal si náklady na vybudovanie nádrží.
2. Nie si schopný odhadovať cenu práce. Plat za dva dni 50 eur?
3. Ten objem čo prevezie kamión je podstatne menší. Cisterny majú do 50 00 litrov.
4. Celé by to skončilo ekologickou katastrofou.
5. Nemáš na to peniaze. Stále si myslíš, že niekto by platil za tvoje fantazmagórie.
A mnoho ďalších.
1: Nič by sa nebudovalo, ale vyprázdnilo by sa nejaké jazero
2: 25 euro za den sa ti zdá málo ? Na Slovensku je to bežný plat.
3: Ok dajme tomu že ten objem je menší
4: Robíš z komára somára, a z prevozu obyčajnej morskej vody, robíš takú velku vec ako keby sa prevážalo uránium.
5: Stat by to zadotoval, tých zopar stoviek tisíc eur nie sú ničím v porovnaní s mnohými nezmyselnymi výdavkami štátu ktoré sú ovela vyššie, ako napríklad vlaky zadarmo ktoré stoja ročne štát 36 milionov eur.
Morskú vodu by ocenilo veľa ludí, ľudia by tolko nechodili do chorvátska a peniaze by zostali na Slovensku, z čoho by mal štát zisk.
@tomas55555
Ale prečo to vôbec robiť?
Je možnosť plávať vo veľkých vodných plochách na Slovensku? Je.
Je možnosť plávať v slanej vode na Slovensku? Je. A dokonca je tá voda oveľa liečivejšia. Dosť preceňuješ morskú vodu.
Pár stoviek tisíc? Tu sme v miliónoch za jedno jazero.
Ľudia nechodia k moru len preto, lebo je tam slaná voda. Umelá plytká nádrž so slanou vodou tu nikoho neudrží.
@sidious Preto, lebo ľudia chcú pravú morskú vodu, a preto aj chodia k moru.
Nejake vodne sladké vody či slané vody to nie je to ako morská voda, a ludia na toto kašlú, ľudia chcú morskú vodu.
V milionoch ? A to si odkial tolko nabral ? Aj kebyže má ta cisterna nie 180 tisíc litrov ale 50 tisíc litrov, tak by celé náklady ako benzín a mzda vodičovi stáli do 200 tisíc eur a žiadných 1 milion ako to tu ty píšeš.
Ty patríš asi k tým čo dokážu všetko predražiť, a za pokosenie Kuchajdy si vypýtajú jeden milion eúr.
@tomas55555
S tebou sa vôbec nedá diskutovať, keby si aspoň trocha uvažoval, tak by si pochopil, že tvoje nápady sú blbostí.
Iné vysvetlenie týchto tvojich bludov je že si troll a ja som sa nechal nachytať.
@sidious Hah, pekne si sa vykrútil len aby si dalej nemusel odpovedať na moje argumenty, na ktoré nevies odpovedať, no priznať chybu by tvoje ego nedokázalo.
Ľudia nechodia k moru kvôli hlavne kvôli tomu že má slanú vodu. Pri rozhodovaní medzi jazerom a morom zaváži to že v more je väčšie a sú na ňom vlny. Nádržou 300*100 metrov neurobí dojem ako more. A vodu podobnú morskej nájdeš aj v kúpaliskách na Slovensku. Nie je prisolená je z prírodných prameňov. Ak ide o liečivosť tak je lepšia ako morská.
A bolo by to v miliónoch. Ako chceš urobiť takú obrovskú izolovanú nádrž aby tá slaná voda neodtekala do prostredia?
A nepredražujem nič, ty čakáš, že ľudia ti budú robiť zadarmo. Kamionista ti nebude robiť za 25 eúr na deň.
Keď si chceš spraviť more nasyp si do vane soľ a máš more a keď jej dáš tam veľmi veľa tak možno z toho bude aj mŕtve more zabudol do na to ze Slovensko je bohaté na termálne pramene a tak isto aj pramenitej vody... Čiže presne na tých miestach kde sú termálne pramene sú kúpele.. Pozri keď budes hlboko za vodou tak na záhrade si môžeš postaviť aj more ale zatiaľ nie si hlboko za vodou takže môžeš o tom len snívať a rozvyjat svoje konšpiračné teórie co by bolo keby...
Prečo by niekto vnutrozemsky štát premieňal na primorský? To je ako keď chceš púšť spraviť znovu zelenou však blízko máš Balaton tak kopni do vrtule a môžeš sa ísť kúpať
@sidious Co majú ludia z toho že more je väčšie ? Ludia sa idú do mora tak akutát okúpať, a či má to more dlžku 300 metrov, alebo tisíc kilometrov, je pre ľudí zcela zanedbatelné, jedine žeby si chceli spraviť výlet motorovu lodkou po šírom mori....
A s tými vlnami to už ozaj nechápem, vlny chcú mať v mori tak akurát surfisti, lenže kolko ľudí ide k moru preto aby tam surfovalo ? 0,01% ?
Nejde o to urobiť dojem mora, ale ide o tú vodu, ktorá bude mať rovnaké vlastnosti a bude to pravá morská voda. A ludia chcú pravú morskú vodu, a nie nejaku jej napodobneninu či slanú vodu z Vysokých Tatier. Možno tieto pramene sú tiež liečivé, lenže ludia to majú nastavené v hlave inak, oni chcú morskú vodu, a nie liečivé slané pramene, aj kebyže im o tých pramenoch nakecáš hocičo.
Ja som ti svoje výpočty dal, ak by to malo stáť v milionoch daj nejaké výpočty uved konkrétne čo by tam malo stáť tie miliony eur.
"Ako chceš urobiť takú obrovskú izolovanú nádrž aby tá slaná voda neodtekala do prostredia?"
Ako sú napríklad izolované plavárne o velkosti 50x10m, rovnako nejako podobne by mohli byť izolované jazero o velkosti 300x100m.
Priemerná denná mzda vodiča dodávky či kamiónu na Slovensku je 1100 € v hrubom, čo je v čistom asi 900 euro a teda okolo 41 euro za den. A teda aj kebyže to zvýšiš z 25 eur na 41 eur, tak celková suma nákladov ti vzrastie tak maximálne o zopár tisíc eur.
Inak ked niekto potrebuje morsku vodu z liecebnych dovodov asi sa najde nieco take v kupeloch ci? Alebo si da do vane morsku sol nevim no ale tu sa prachy vyhadzuju do povetria furt miliony aj miliardy tak preco nie nakoniec aj toto by mohli spravit
@tomas55555 my čo máme na firme pásovy bager má spotrebu 9-21 litrov nafty na jednu motohodinu pri kopaní tých 9-11, na prejazd 15-21 litrov takže tak a na vykopanie hentakého jazera by si ich potreboval tucet, nehovoriac o tatrovkách ktoré by vyvážali nakopanú zeminu a tých by muselo byť logicky viac ...aspoň 3-4 na jeden báger a tie autá ked sú naložené majú tiež nádhernú spotrebu
@Tomas55555 Ak by sa ti nejakým spôsobom naozaj podarilo do už existujúceho jazera napustiť morskú vodu, za chvíľu by sa z nej stala normálna sladká voda, keďže voda v jazere prirodzene odteká a priteká. Ak by si chcel spraviť bazén tak ako píšeš v @47 , tak ten by sa tiež musel napúšťať a vypúšťať.
@Tomas55555 Akože ja nie som žiadny expert na bazény, ale keď som brigádoval na kúpalisku, tak tam sa vypúšťali minimálne každý týždeň Bazény sa vypúšťali kvôli tomu, aby sa umyl ten sajrajt na dne, a vodu by mal čistiť predpokladám nejaký filter cez ktorý tá voda bude cirkulovať + chémia (lebo určite by do toho ľudia šťali a neviem čo všetko...). Čiže pre tú vodu by si asi potreboval nejakú ďalšiu nádrž kam by si ju vypustil, vyčistil by si dno a potom by si ju z tej nádrže znova musel napustiť. Teda aspoň myslím že by to tak mohlo fungovať
@tomas55555 chodím k moru každý rok od 4 rokov a ešte nikdy som nebola v Chorvátsku. To len aby si vedel ked si to uviedol ako keby sme každý chodili každý rok do Chorvátska Ani ma to tam nejak neláka, sú destinácie s teplejším morom a krajiny s lepšou kuchyňou kde neni milion drzých Rusov a opitých Slovákov za ktorých sa dá niekedy len hanbiť. Viem, Chorvátsko je lacná alternatíva pre Slovákov no radšej si priplatím za destináciu ktorá je viac na úrovni. Osobný názor.
A k tvojej teórii o umelom mori na Slovensku. Myslím že som už odpovedala tým, že som ho nazvala umelým a to je výpovedné samo o sebe. Keď idem k moru, cítim to tak, že idem do prírody. Tak, ako hory sú príroda rovnako aj more je príroda. Aj keby sme mali takéto umelé more na Slovensku, necestovala by som za ním, jedine až by som ho mala niekde tu za rohom že idem sa teda pozrieť tam, namiesto kúpaliska. Stále by som cestovala do zahraničia za morom. Umelá slaná nádrž by mi NIKDY nenahradila prírodné, otvorené, živé, prehistorické more.
To je ako ísť do Srbska, a tam povedať ľuďom: Ludia vy tu vôbec nemáte žiadne hory! Ale mám riešenie. Postavíme umelé hory. Budú tam aj žiť jelene ako v ozajstných horách. A ďalej predstavíš postup. Je to hovadina. Ten Srb keď bude chcieť ísť na hory tak ti aj tak pôjde za nimi do zahraničia a na tvoj umelý a dovezený a nabagrovaný kopček sa môže vys****
Chápem, ja by som bola veľmi rada keby sme mali svoje otvorené more. Podnebie máme dobré, v lete by isto ľudia ocenili chodiť na pláž, mali by sme rybolov a nemuseli by sme si kupovať tie hnusné gumené mrazené morské plody podradnej kvality, alebo morské ryby odchované v antibiotikových nádržiach, ale mali by sme čerstvé morské jedlo. Mali by sme prístavy, mali by sme námorníctvo, mali by sme priemysel viažúci sa na more a pobrežia. Boli by sme zdraví keby sme ako alergici bývali v prímorskom mestečku. Mali by sme dostatok jódu, naša kuchynská soľ by už možno ani nemusela byť umelo najódovaná.
Ale proste realita je hnusná a smutná bohužiaľ. Nikdy nebudeme mať svoje more. Jedine až by sme kolonizovali a anexovali územia iných krajín, čo je veľmi nepravdepodobné
@staphylococcus neviem, prečo ma oslovuješ v mužskom rode, myslím si, že je jasné že za týmto profilom je pravdepodobne žena Alebo to snáď patrilo autorovi fóra?
Pokial by vedla tej umelej morskej nádrži bola i piesočná pláž, zasadené palmy, a v morskej nádrži piesok, ryby, rastlinky a korale, tak by to v lete vyzeralo skutočne ako pri mori
@tomas55555 nie, nevyzeralo. Moria nie sú malé mláky s vysadenými palmami v kvetináčoch.
Korale sú živočíchy, ohrozené živočíchy , nemôžeš ich proste len "vysadiť" do nejakej nádrže
Tak pokiaľ hľadáš dokonalú náhradu mora spolu s prostredim ktoré je na Maledivoch, tak to ťa ubezpečujem že by si ju na Slovenskom mori nenašla. A ani také koralové útesy.
Lenže kopu ľudí ide k moru hlavne pre jeho zdravotné účinky a naozaj nepozerá na to či sa pod morskou nachádzajú koraly, a nerozmýšľajú nad tým či je to more prehistoricke alebo vzniklo len pred 1000 rokmi.....
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
67 komentov
Jazero by malo rozmer dlžka = 300m šírika = 100m výška vody v jazere = 1,7m
Ak metre premeníme na decimetre a vypočítame objem tohto jazera dostaneme :
3000X1000X17 = 51 milionov litrov vody.
ODKIAL BY SA ZOBRALO TOLKO MORSKEJ VODY ?
Z mora niektorej krajiny, či už Chorvátska, Polska, Nemecka, alebo iných krajín. Do jedného kamionu sa zmestí asi 180 tisíc litrov vody, takže 283 kamionov by naplnilo celé jazero.
KOLKO BY TO STALO ?
Ak by jeden kamion cestoval do chorvátska a naspäť cena za benzín by bola asi 200 euro, a v prípade 283 kamionov 56700 euro. Vodič by za 2 pracovné dni cesty dostal 50 euro, a teda v prípade 283 vodicov by to bolo 50x283 = 14150 euro
Dovoz morskej vody + výplata vodičom = 56700 +14150= 70 850
KDE NA SLOVENSKU BY SA TA MORSKA VODA VLIALA ?
Mohlo by sa vyprázdniť nejaké jazero, napríklad v Bratislave by to mohlo byť jazero Kuchajda, a naliala by sa tam morská voda. Na breh by sa ešte mohol nasypať piesok a zasadiť palmy a vyzeralo by to ako pri mori.
D2-FA89-F6-B7527-B.jpg" target="_blank"> D2-FA89-F6-B7527-B.jpg" border="0" style="max-width:100%;border:1px solid gray">
Ale keď si to zoberiete: máme tu rôzne kúpele, kde je slaná voda ceľkom kvalitná, síce horúca ale to je tiež super na relax. Je to slané ako požaduješ, sú tam minerály, síce občas aj síra a podobne takže niekomu to môže smrdieť
Ako to myslíš že nie sú na to podmienky ? Ak myslíš počasie, tak jazero by bolo napustené v teplejších mesiacoch a teda od apríla až do konca septembra.
"ešte k tomu ako poriešiť filtráciu, živočichy, rastliny ktoré čistia takúto vodu."
Morskú vodu nemáš ako bazénovu vodu že ju treba neustále chemicky čistiť a filtrovať. Morská voda sa vdaka svojej slanosti nemusí chemicky čistiť ani filtrovať.
S tým utesnením jazera by nebol problém.
fakt
co ti jebe?!
aj v kúpeloch sa voda mení každý deň a to je tam síra a iné látky, a aj tak ju menia denné, inak by sa musela chemicky ošetrovať (aj teda zohrievať)
A ty si ten posledný kto by mal písať niečo o blbostiach, pretože u teba je doležitejšie ako sa bude cítiť novínárko ktorý musel napísať článok o zbierke, než to že ľudia na Slovensku hladujú a nikto im nepomože.
A voda v moriach sa podľa teba tiež kazí ? No asi nie, a prečo sa teda nekazí ? Kvoli piesku ktorý vsaje nečistoty ? No tak kludne sa može piesok dať aj do toho jazera.
Ale ako hovorím, na Slovensku máme kopu jazier a tie sa chemicky nečistia a napriek tomu sa v nich kúpať dá, takže podla všetkého by nemalo dochádzať ku kazivosti ani v prípade morskej vody, ale keby aj, dá sa to vyriešiť pieskom, rastlinami, rybami, takže ja v tom neriešitelny problem nevidím, ty áno ?
Ale 300x100 je dosť malé, to by asi všetkých, čo chodia do Chorvátska, nepojalo
Tých jazier by mohlo byť na Slovensku samozrejme viac, kľudne aj 10, a aj viac kľudne.
1. Nezapočítal si náklady na vybudovanie nádrží.
2. Nie si schopný odhadovať cenu práce. Plat za dva dni 50 eur?
3. Ten objem čo prevezie kamión je podstatne menší. Cisterny majú do 50 00 litrov.
4. Celé by to skončilo ekologickou katastrofou.
5. Nemáš na to peniaze. Stále si myslíš, že niekto by platil za tvoje fantazmagórie.
A mnoho ďalších.
2: 25 euro za den sa ti zdá málo ? Na Slovensku je to bežný plat.
3: Ok dajme tomu že ten objem je menší
4: Robíš z komára somára, a z prevozu obyčajnej morskej vody, robíš takú velku vec ako keby sa prevážalo uránium.
5: Stat by to zadotoval, tých zopar stoviek tisíc eur nie sú ničím v porovnaní s mnohými nezmyselnymi výdavkami štátu ktoré sú ovela vyššie, ako napríklad vlaky zadarmo ktoré stoja ročne štát 36 milionov eur.
Morskú vodu by ocenilo veľa ludí, ľudia by tolko nechodili do chorvátska a peniaze by zostali na Slovensku, z čoho by mal štát zisk.
Ale prečo to vôbec robiť?
Je možnosť plávať vo veľkých vodných plochách na Slovensku? Je.
Je možnosť plávať v slanej vode na Slovensku? Je. A dokonca je tá voda oveľa liečivejšia. Dosť preceňuješ morskú vodu.
Pár stoviek tisíc? Tu sme v miliónoch za jedno jazero.
Ľudia nechodia k moru len preto, lebo je tam slaná voda. Umelá plytká nádrž so slanou vodou tu nikoho neudrží.
Nejake vodne sladké vody či slané vody to nie je to ako morská voda, a ludia na toto kašlú, ľudia chcú morskú vodu.
V milionoch ? A to si odkial tolko nabral ? Aj kebyže má ta cisterna nie 180 tisíc litrov ale 50 tisíc litrov, tak by celé náklady ako benzín a mzda vodičovi stáli do 200 tisíc eur a žiadných 1 milion ako to tu ty píšeš.
Ty patríš asi k tým čo dokážu všetko predražiť, a za pokosenie Kuchajdy si vypýtajú jeden milion eúr.
S tebou sa vôbec nedá diskutovať, keby si aspoň trocha uvažoval, tak by si pochopil, že tvoje nápady sú blbostí.
Iné vysvetlenie týchto tvojich bludov je že si troll a ja som sa nechal nachytať.
A bolo by to v miliónoch. Ako chceš urobiť takú obrovskú izolovanú nádrž aby tá slaná voda neodtekala do prostredia?
A nepredražujem nič, ty čakáš, že ľudia ti budú robiť zadarmo. Kamionista ti nebude robiť za 25 eúr na deň.
A s tými vlnami to už ozaj nechápem, vlny chcú mať v mori tak akurát surfisti, lenže kolko ľudí ide k moru preto aby tam surfovalo ? 0,01% ?
Nejde o to urobiť dojem mora, ale ide o tú vodu, ktorá bude mať rovnaké vlastnosti a bude to pravá morská voda. A ludia chcú pravú morskú vodu, a nie nejaku jej napodobneninu či slanú vodu z Vysokých Tatier. Možno tieto pramene sú tiež liečivé, lenže ludia to majú nastavené v hlave inak, oni chcú morskú vodu, a nie liečivé slané pramene, aj kebyže im o tých pramenoch nakecáš hocičo.
Ja som ti svoje výpočty dal, ak by to malo stáť v milionoch daj nejaké výpočty uved konkrétne čo by tam malo stáť tie miliony eur.
"Ako chceš urobiť takú obrovskú izolovanú nádrž aby tá slaná voda neodtekala do prostredia?"
Ako sú napríklad izolované plavárne o velkosti 50x10m, rovnako nejako podobne by mohli byť izolované jazero o velkosti 300x100m.
Priemerná denná mzda vodiča dodávky či kamiónu na Slovensku je 1100 € v hrubom, čo je v čistom asi 900 euro a teda okolo 41 euro za den. A teda aj kebyže to zvýšiš z 25 eur na 41 eur, tak celková suma nákladov ti vzrastie tak maximálne o zopár tisíc eur.
2. Ešte aj v tom zbytočnom výpočte máš chybu
A k tvojej teórii o umelom mori na Slovensku. Myslím že som už odpovedala tým, že som ho nazvala umelým a to je výpovedné samo o sebe. Keď idem k moru, cítim to tak, že idem do prírody. Tak, ako hory sú príroda rovnako aj more je príroda. Aj keby sme mali takéto umelé more na Slovensku, necestovala by som za ním, jedine až by som ho mala niekde tu za rohom že idem sa teda pozrieť tam, namiesto kúpaliska. Stále by som cestovala do zahraničia za morom. Umelá slaná nádrž by mi NIKDY nenahradila prírodné, otvorené, živé, prehistorické more.
To je ako ísť do Srbska, a tam povedať ľuďom: Ludia vy tu vôbec nemáte žiadne hory! Ale mám riešenie. Postavíme umelé hory. Budú tam aj žiť jelene ako v ozajstných horách. A ďalej predstavíš postup. Je to hovadina. Ten Srb keď bude chcieť ísť na hory tak ti aj tak pôjde za nimi do zahraničia a na tvoj umelý a dovezený a nabagrovaný kopček sa môže vys****
Chápem, ja by som bola veľmi rada keby sme mali svoje otvorené more. Podnebie máme dobré, v lete by isto ľudia ocenili chodiť na pláž, mali by sme rybolov a nemuseli by sme si kupovať tie hnusné gumené mrazené morské plody podradnej kvality, alebo morské ryby odchované v antibiotikových nádržiach, ale mali by sme čerstvé morské jedlo. Mali by sme prístavy, mali by sme námorníctvo, mali by sme priemysel viažúci sa na more a pobrežia. Boli by sme zdraví keby sme ako alergici bývali v prímorskom mestečku. Mali by sme dostatok jódu, naša kuchynská soľ by už možno ani nemusela byť umelo najódovaná.
Ale proste realita je hnusná a smutná bohužiaľ. Nikdy nebudeme mať svoje more. Jedine až by sme kolonizovali a anexovali územia iných krajín, čo je veľmi nepravdepodobné
A inac toto si prehnal, doteraz som velmi vahala, ci si fakt tak sprosty alebo len trollis, ale po tomto fore maj jasno
Pokial by vedla tej umelej morskej nádrži bola i piesočná pláž, zasadené palmy, a v morskej nádrži piesok, ryby, rastlinky a korale, tak by to v lete vyzeralo skutočne ako pri mori
Korale sú živočíchy, ohrozené živočíchy , nemôžeš ich proste len "vysadiť" do nejakej nádrže
Tak pokiaľ hľadáš dokonalú náhradu mora spolu s prostredim ktoré je na Maledivoch, tak to ťa ubezpečujem že by si ju na Slovenskom mori nenašla. A ani také koralové útesy.
Lenže kopu ľudí ide k moru hlavne pre jeho zdravotné účinky a naozaj nepozerá na to či sa pod morskou nachádzajú koraly, a nerozmýšľajú nad tým či je to more prehistoricke alebo vzniklo len pred 1000 rokmi.....