1, studium tazke podla mna nieje, skor by som povedal ze lahke pokial mas aspon nejaky cit pre programovanie a algoritmiku, ale treba sa aspon rozumne pripravit na predmety o ktorych je zname ze su sito na preriedenie poctu studentov, daju sa dat viacmenej lahko, ale treba sa do toho pozriet aspon tak tyzden dokopy za semester
teoreticke je u mna tak 50/50, ale zalezi velmi od oboru, a okrem toho aj tie teoreticke predmety vyuzijes v praxi (matiku si povies ze pocitat nejake polynomy ti je napicu, ale potom ich vyuzijes ked modelujes v maxe)
2, ano je
3, neviem ti poveda, nepoznam nikoho kto by mal taky obor a ani sa o to nezaujimam
študujem na strednej škole Obchodná akadémia 4 ročník žiadna fyzika, informatika, v minulosti som mal vzťah k programovaniu a matematike ... a teraz by som to chcel obnoviť pretože EKONOMIA si myslim oproti INFOMATIKE je nič .. hm čo si myslim je možne z ekonomickej strednej isť tam .. čo sa tyka primačok toho sa nebojim .. si myslim že sa da na to pripraviť ... a ktorý študuješ ročník ?
je študium také tažke že budem furt sedieť nad knihami alebo budem mať aj volno ... ? a všetky tie ifno ohladom vašej fakulty su pravdive myslim aj čo sa tyka predmetov a menenie odborov až po volnočasové aktivity a projekty ?
@dezzo momentalne som druhak, ale byvam s dalsimi 6 informatikmi a vidim ako velmi to flakaju takze viem ze to studium uz nebude tazsie aj ked pravda je ze tak polovicu z nich uz raz vyrazili a studuju na druhy pokus, ale tak zase co sa da cakat ked do skoly chodia 3 krat za polrok aj to len na skusku
a mno, z obchodnej to budes mat dost drsne, rata sa tu so znalostou minimalne matematiky na urovni vektorovych a maticovych operacii, derivacii a tusim aj integralov, neviem ci sa to na obchodnej uci a ak nie tak by si sa musel doucit samostudiom, co sa tyka programovania tak je tu aj predmet "uvod do programovania" kde ta co to naucia (zakladne principy cyklov a if) ale pokial nemas algoritmicke myslenie tak to bude pre teba boj co sa tyka programovacich predmetov
@dezzo neviem co myslis tym "vsetko to info" takze to nejak rozved a potom ti odpoviem ak tak,
a nie rozhodne nemusis stale sediet nad knihamy, v prvaku som trosku stresoval tak prvy semester som chodil poctivo na prednasky a aj tak som bol kazdy vecer na party, predmety som niektore dokonca dal aj na B, druhy semester som sa v skole takmer neukazal a dal som to tiez
počul som že na vašej škole sa neprogramuje ...a jak je to s hardware ? ... väčšinou sú tam taký tipci cez software čiže programovú stránku než technickú ?
@dezzo v povinnych predmetoch som mal zatial len jeden zamerany na hw (konkretne instrukcie procesoru, nejake picovinky s pametami a tak programuje sa tu, ale zase, povinny je v mojom obore len jeden, mozem si vybrat bud Java alebo C++, kamosi z inych oborov maju povinne oba, a volitelnych predmetov je strasne vela na rozne programovacie jazyky, od haluzi ako Haskell po klasiku ako C# a .NET, zalezi od teba co si vyberes
ale ano, je to podla mna viac zamerane na softwarovu stranku informatiky
okrem toho mam povinne programy kde sa programovat neucim, ale uz rataju s tym ze to viem a tak mi proste len povedia co mam napisat aky program (konkretne: programovanie grafickych aplikacii)
algoritmycke myslenie, tym myslim ze ti nerobi problem previest jednoduche ulohy so zivota do "pocitacoveho zmyslania", napr.. vedel by si zadane cislo obratit naopak? napr do programu zadas 1234 a vypluje ti 4321, nieje podstatne v akom jaziky, len ci si vies cca predstavit ten cyklus a co by to robilo a ako by to fungovalo
ano tento prikald čo si povedal by som napriklad po prejdeni si skrip vedel napriklad naprogramovať do pythonu ... takže viem že to nieje take jednoduché ... ale asi by som to vedel a myslim že sa to da naučiť .. určitu logiku mam .. inak by som sa nehnal do matematikcej oblasti aj ked niekedy probelm riešim aj 4 hodiny ...
okej posledná otazka je písané že je možné odpustenie primacych skusok ak budem mať Stredoškolsku odbornu činnosť na prvych troch miestach regionalne ja mam napriklad na celoslovenskej na 3 mieste čo to znamena mam možnosť nepísať primačky .. je to inak z odboru Ekonomika ...a je tu písane dalej Scio test a Extrerna časť maturity medzi 30% najlepší ... som blondak ale hadam to chápem dobre .. myslia viac ako 70percetil ?
@dezzo fuha, s toho co pises som trochu mimo co si ja pametam tak kazdy bez vynimky robi TSP alebo myslim ze je mozne robit aj nejake SCIO ak to uprednostnis ale myslim ze to je zbytocne
python neviem, ale mno ten priklad co som povedal je tak na 10 riadkov (aj s formatovanim) a staci ti tam poznat akykolvek cyklus a zakladne matematicke operacie (nasobenie, delenie, scitanie, modulo)
okej to je fuk ja som si to čítal len som chcel vedieť a keď o tom nič nevieš tak potom nič... hm a prečo si išiel na MUNI FI ? .. a nie na inu školu .. bolo skor také že idem alebo bolo to na zaklade niečoho ?
Toto je podla mna ukazkovy priklad zneuzivania oboru aplikovana informatika a prezentovania sa ako cela fakulta. Ak si clovek zapise len povinne predmety a zvysne si hlada najlahsie na fakulte tak ano, je to vcelku lahke, nakolko cela pointa aplikovanej informatiky je to, ze clovek ma povinne len najzakladnejsie predmety a zvysok si moze vyberat z roznych inych moznosti. Prave kvoli takejto veci by som ten obor uplne zrusil. Ja by som zase rad prezentoval obory typu : matematicka informatika, paralelne vypocty, umela inteligencia, kde clovek nema sice taku moznost vyberu, no zato su tieto obory skutocne prestizne a absolvent moze ocakavat, ze je dobre pripraveny. Ten obor aplik. informatiky je skor pre tych, co vedia co chcu, alebo tych, co nemaju velke plany.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
v každom prípade informatiku radšej na VUT.
ale inak mám kamarátov na FI, tak sa spýtaj, sprostredujem.
1. je pravda že študium na MUNI je ťažke a väčšinou teoretické ?
2. ak sa chcem uplatniť ako programátor je to dobrá ta škola ?
3. a či ma prespektivu Umela inteligencia všeobecne a aj čo sa tíka štúdia na MUNI ?
1, studium tazke podla mna nieje, skor by som povedal ze lahke pokial mas aspon nejaky cit pre programovanie a algoritmiku, ale treba sa aspon rozumne pripravit na predmety o ktorych je zname ze su sito na preriedenie poctu studentov, daju sa dat viacmenej lahko, ale treba sa do toho pozriet aspon tak tyzden dokopy za semester
teoreticke je u mna tak 50/50, ale zalezi velmi od oboru, a okrem toho aj tie teoreticke predmety vyuzijes v praxi (matiku si povies ze pocitat nejake polynomy ti je napicu, ale potom ich vyuzijes ked modelujes v maxe)
2, ano je
3, neviem ti poveda, nepoznam nikoho kto by mal taky obor a ani sa o to nezaujimam
a mno, z obchodnej to budes mat dost drsne, rata sa tu so znalostou minimalne matematiky na urovni vektorovych a maticovych operacii, derivacii a tusim aj integralov, neviem ci sa to na obchodnej uci a ak nie tak by si sa musel doucit samostudiom, co sa tyka programovania tak je tu aj predmet "uvod do programovania" kde ta co to naucia (zakladne principy cyklov a if) ale pokial nemas algoritmicke myslenie tak to bude pre teba boj co sa tyka programovacich predmetov
a nie rozhodne nemusis stale sediet nad knihamy, v prvaku som trosku stresoval tak prvy semester som chodil poctivo na prednasky a aj tak som bol kazdy vecer na party, predmety som niektore dokonca dal aj na B, druhy semester som sa v skole takmer neukazal a dal som to tiez
programovanie - no hovoril som ti že som mal skusenosť ale neni to niečo extra
hmm definuj algoritmické myslenie - znamená to snaď že ked dostanem nejakú ulohu tak na zaklade toho budem musieť napísť program ?
ale ano, je to podla mna viac zamerane na softwarovu stranku informatiky
okrem toho mam povinne programy kde sa programovat neucim, ale uz rataju s tym ze to viem a tak mi proste len povedia co mam napisat aky program (konkretne: programovanie grafickych aplikacii)
algoritmycke myslenie, tym myslim ze ti nerobi problem previest jednoduche ulohy so zivota do "pocitacoveho zmyslania", napr.. vedel by si zadane cislo obratit naopak? napr do programu zadas 1234 a vypluje ti 4321, nieje podstatne v akom jaziky, len ci si vies cca predstavit ten cyklus a co by to robilo a ako by to fungovalo
okej posledná otazka je písané že je možné odpustenie primacych skusok ak budem mať Stredoškolsku odbornu činnosť na prvych troch miestach regionalne ja mam napriklad na celoslovenskej na 3 mieste čo to znamena mam možnosť nepísať primačky .. je to inak z odboru Ekonomika ...a je tu písane dalej Scio test a Extrerna časť maturity medzi 30% najlepší ... som blondak ale hadam to chápem dobre .. myslia viac ako 70percetil ?
python neviem, ale mno ten priklad co som povedal je tak na 10 riadkov (aj s formatovanim) a staci ti tam poznat akykolvek cyklus a zakladne matematicke operacie (nasobenie, delenie, scitanie, modulo)