keby ich čítali len inteligentní ľudia, veľmi ťažko by sa vysvetľoval dopyt po takých pičinách ako sú veci z nakladateľstva Evita press, Matkin či Pablo Coelho.
ak myslíš knihy s dejom, tak nesúhlasím
moj brat je inteligentný a nečíta ich, nudili by ho, miesto toho číta knihu Fyzikálne, matematické a chemické tabuľky
@grietusha ja mám matkina rada, aj alchymista má pár zaujímavých myšlienok, aj keď ten ma nejako nezaujal, no píčovinou by som to nenazvala.. ktoré knihy sú podľa teba dobré?
ja by som ani nepovedala že knihy čítajú ľudia, ktorí majú veľa času nazvyš...
veď oni to vlastne robia miesto pozerania telky,bčasného ožierania a podobných vecí... proste to robia ako hobby a teda si na to vyhradia čas
btw taktiež by som nepovedala že Paulo Coelho je brak... ako ja mám jeho knihy celkom rada ale beriem to s poriadnou rezervou
a k téme... myslím že čítanie poriadných kníh robí ľudí inteligentnejšími
Ja som doteraz knihy nečítal..doteraz Odkaz pre tých, ktorí nečítajú knihy - Viete aké je super len tak si sadnúť niekam k vode, na trávu, vziať dobrú knihu a relaxovať? - Vyskúšajte!
Nie nie nie nie nie nie. Nie nie nie nie nie nie. Nie nie nie nie nie nie. Nie nie nie nie nie nie. Nie nie nie nie nie nie. Nie nie nie nie nie nie. Nie nie nie nie nie nie. Nie nie nie nie nie nie. Nie nie nie nie nie nie. Nie nie nie nie nie nie.
súhlasím s @vlcica1989 nech si každý číta čo chce každému sa páči niečo iné
odsudzovať niekoho ako @grietusha za to, že nečíta to čo ona a číta Evitovky či Coelha sa mi nepáči
kamarátka číta červenú knižnicu, má doma veľa kníh a nemám s tým problém, síce mi príde zbytočne dávať za knihy toľko peňazí, keď to prečíta len raz ale budiš
tiež si myslím že čítajú tí ktorí majú na to čas a neuprednostňujú len internet a fb
ja sa snažím toto leto veľa čítať, teraz akurát čítam tretiu knihu toto leto ale tiež sa veľa premáham a popravde sa necítim až taká inteligentná
@2 coelha som cital rad, pretoze tie knihy su jasne a v urcitom obdobi mozu cloveku pomoct. pritom sa nepovazujem za nieco menej inteligentne ako ten, kto cita dostojevskeho alebo balzaca
nemyslím ze je pri citani knih rozhodujuci faktor ci je clovek inteligenty, ale priemerne schopny rozmyslania, takisto neodsudzujem ludi za to co citaju, ja sam som velky fanusik Star Wars literatury (mam doma trochu obsiahlu zbierku) a nie je to kazdemu po chuti
je zvláštne si to myslieť ... je to totiž zdroj informácií a nadobúdanie vedomostí ... a to dnes dokážeme aj inak ako len z kníh, dokonca niekedy aj efektívnejšie a obsahovo rozsiahlejšie a rýchlejšie ako z kníh ... nechcem hádzať knihy do sekcie ,,zbytočnosti,, to samozrejme nie ... stále sú akýmsi ukazovateľom toho odkial pochádzame, prenos fyzických vedomostí, fyzickým spôsob.
mám rád knihy, nemám voči nim absolútne žiaden negatívny cit, len cítim že som neni pre ne stvorený, mňa oslovuje viac efektívnosť rýchlejšieho prenosu informácií ... a občas aj naozaj kvalitnejšieho ...
preto si nemyslím že kniha je pravidlom inteligencie, je to iba prenos informácií ako som už spomínal a tých máme dnes už viac ... a samozrejme nesmiem zabudnúť na postreh, pri knihe sa zlepšuje predstavivosť a vytvárate si vlastný svet ... to nerobí kniha ... to robí text ...
@klaudiqaaa to nie je o tom, čo vnímam ako dobré alebo nie, viem, že mnohé veci sú čisto záležitosťou preferencií daného človeka. avšak z Coelhovej a Matkinovej prvoplánovosti, v ktorej nie je podľa mňa ani trochu pisateľského umenia a myšlienky sú podávané jak žrádlo v tretej cenovej, je mi smutno. najmä preto, že to mnohí považujú za kvalitnú literatúru.
@alysia ja nikoho neodsudzujem. je mi jedno, kto čo číta a je mi jedno, kto je akej inteligencie, nepatrím zrovna medzi ľudí, ktorí by tých s vyššou inteligenciou považovali za lepších a hodnotnejších. ak však v tom, že na nejakého autora napíšem, že píše pičiny, ktoré by inteligentných a rozhľadených ľudí väčšinou nemali prečo zaujať, vidíš odsudzovanie menej inteligentných, tak by si sa mala skôr pozastaviť nad tým, či náhodou tých menej inteligentných neodsudzuješ ty.
@tangerina aspoň ma zataguj, keď chceš môj príspevok nazvať menej inteligentným. vzhľadom na to, že pojem neinteligentný nepovažujem za ofenzívny, ma to vôbec neuráža.
casto si tupela myslia, ze ked si precitaju (hociaku) knihu, tak to z nich robi inteligentov..
nie je to bohuzial tak.
taki ludia sa, ako pozorujem, prave na tie knihy odvolavaju, akoby ani nemali vlastny rozum.
a vzdy su tu knizky z kategorie evita a rosamunde pilcher, ze..
@38 ježiš
to tvrdenie je proste hlúpe a nepíšem to preto, aby som ťa urazila, ale preto, že to je fakt...poznám pár ľudí, ktorí tieto spomínané knihy čítajú a sú dosť inteligentní, nepotrebujú byť denne strčení v nejakých knihách o pavedách, aby potom o sebe mohli prehlasovať, že sú inteligentnejší ako tí, čo čítajú iba nejaké hlúpe romány
@tangerina ale ja tu nehovorím nič o tom, čo majú čítať inteligentní ľudia. ani, že by mali byť strčení v knihách o pavedách. ani nič. to je len čistá domýšľavosť ľudí, ktorí inteligencii stavajú nejaký podivuhodný piedestál a za každú cenu musia mať status inteligentného človeka, lebo ich to asi vyvyšuje nad ostatních alebo čo. vravím len, že keby knihy čítali len inteligentní ľudia, tak by tak prvoplánové a nič nehovoriace dielka od hentých autorov, nemali takú popularitu a odbyt.
je fakt udivujúce, koľkí ľudia považujú inteligenciu za kvalitu indivídua a človeka, až tak, že keď niekto niečo označí ako hlúpe, tak sú z toho hneď strašne urazení
@grietusha kniha neni o "pisatelskom umeni" .. ale o tom pocite, co v tebe zanecha .... rovnako ako hudba ... pocuvam rihannu - porovnajme to s Mozartom - M svetova extratrieda, R - neze 3. ale v porovnani s M 10. cenova ... no napriek tomu si radsej pustim R, lebo jej pesnicky vo mne vyvolavaju cosi, co M tvorba nema sancu ... som zato neinteligentný ? ... a tak to funguje aj pri knihach
@grietusha tú otázku som nemyslela podrýpačne, fakt ma zaujíma ktoré knihy čítaš, aké by si odporučila, možno ma niečo zaujme a tiež budem potom vnímať matkinovky úplne inak ako doteraz, aj keď mne sa tá jeho "prvoplánovosť" proste páči, v niektorých veciach sa človek nájde, dostane iný pohľad na danú situáciu, je to ľahké čítanie a chápem, že nie každému to sadne
@klaudiqaaa ani som to podrývačne nebrala a ani som podrývačne nechcela odpovedať ja mám rada priamosť a jednoduchosť, pokiaľ s ňou je výborne zachádzané, prvoplánovosť mi je avšak proti srsti.
ja neviem, či by sa ti páčil môj literárny vkus Mám veľkú zbierku Kerouaca, Dostojevského, Borisa Viana, Bukowského a tak, ale bojím sa to odporúčať, pretože to nie každému sadne. potom mám zasa zbierku vecí, na ktoré narazím v antikvariáte a kúpim si ich len preto, že majú pekné obrázky alebo ma nadchlo úryvok, čo som si prečítala (takto som sa dostala ku knižke V melounovým cukru a tá sa mi veľmi páčila. ale znova, uznávam, že nie každému sadne surrealizmus) alebo takého Kurta Vonneguta rada čítam. a kamarát mi teraz pred spaním predčítava Pí a jeho život a to je nádherná kniha.
ale myslím, že by sa ti mohli páčiť Raňajky u Tiffanyho (kniha, nie film, tá má aj o dosť odlišný vývoj postáv a deja) od Capoteho.
@grietusha podľa toho tvojho komentára v @2 to vyznieva, ako keby ľudia čo čítajú evitovky a Coelha boli neinteligentní preto som tak reagovala. A veru neviem, či je ti to až tak jedno, keď hentak reaguješ
Ak by si to vysvetlenie ktoré si napísala v tomto komentári na mňa napísala predtým tak, možno by som bola ticho
Podľa mňa tiež je rozdiel aké knihy : ) Ale čo ja viem... podľa mňa áno. Aspoň v mojom okolí je to tak : ) Lebo niektorím keď im poviete ,že čítate knihy tak vás majú za introverta ,ktorý nevystrčí von nohu z domu : )
To je tak strasne pod uroven sudit inteligenciu cloveka podla toho co cita, ze az. (teda ak vyjmeme nejaku extremisticku literaturu apod) Uplne zboznujem ludi ktori za knihy povazuju len Balzaca apod.
Aj evitovky, matkinovky a coelhovky mozu cloveku priniest v istom zivotnom obdobi vela radosti, a o tom to podla mna je. Citaj to co ta bavi, co ti prinesie radost, co ta obohati a skutocne to nemusi byt 500stranove Meno ruze nad ktorym som na gympli revala uz po prvych 30stranach a povedala som ze toto nikdy.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
68 komentov
moj brat je inteligentný a nečíta ich, nudili by ho, miesto toho číta knihu Fyzikálne, matematické a chemické tabuľky
veď oni to vlastne robia miesto pozerania telky,bčasného ožierania a podobných vecí... proste to robia ako hobby a teda si na to vyhradia čas
btw taktiež by som nepovedala že Paulo Coelho je brak... ako ja mám jeho knihy celkom rada ale beriem to s poriadnou rezervou
a k téme... myslím že čítanie poriadných kníh robí ľudí inteligentnejšími
plus este, ze je kopa inteligentnych ludi ktori necitaju a neda sa to zgeneralizovat
odsudzovať niekoho ako @grietusha za to, že nečíta to čo ona a číta Evitovky či Coelha sa mi nepáči
kamarátka číta červenú knižnicu, má doma veľa kníh a nemám s tým problém, síce mi príde zbytočne dávať za knihy toľko peňazí, keď to prečíta len raz ale budiš
ja sa snažím toto leto veľa čítať, teraz akurát čítam tretiu knihu toto leto ale tiež sa veľa premáham a popravde sa necítim až taká inteligentná
tiež nemám rada evitovky a veci tomu podobné, ale aby som ľudí, čo to čítajú nazývala neinteligentnými?! skôr tieto kecy sú neinteligentné: @2 :ble:
mám rád knihy, nemám voči nim absolútne žiaden negatívny cit, len cítim že som neni pre ne stvorený, mňa oslovuje viac efektívnosť rýchlejšieho prenosu informácií ... a občas aj naozaj kvalitnejšieho ...
preto si nemyslím že kniha je pravidlom inteligencie, je to iba prenos informácií ako som už spomínal a tých máme dnes už viac ... a samozrejme nesmiem zabudnúť na postreh, pri knihe sa zlepšuje predstavivosť a vytvárate si vlastný svet ... to nerobí kniha ... to robí text ...
@alysia ja nikoho neodsudzujem. je mi jedno, kto čo číta a je mi jedno, kto je akej inteligencie, nepatrím zrovna medzi ľudí, ktorí by tých s vyššou inteligenciou považovali za lepších a hodnotnejších. ak však v tom, že na nejakého autora napíšem, že píše pičiny, ktoré by inteligentných a rozhľadených ľudí väčšinou nemali prečo zaujať, vidíš odsudzovanie menej inteligentných, tak by si sa mala skôr pozastaviť nad tým, či náhodou tých menej inteligentných neodsudzuješ ty.
@tangerina aspoň ma zataguj, keď chceš môj príspevok nazvať menej inteligentným. vzhľadom na to, že pojem neinteligentný nepovažujem za ofenzívny, ma to vôbec neuráža.
nie je to bohuzial tak.
taki ludia sa, ako pozorujem, prave na tie knihy odvolavaju, akoby ani nemali vlastny rozum.
a vzdy su tu knizky z kategorie evita a rosamunde pilcher, ze..
to tvrdenie je proste hlúpe a nepíšem to preto, aby som ťa urazila, ale preto, že to je fakt...poznám pár ľudí, ktorí tieto spomínané knihy čítajú a sú dosť inteligentní, nepotrebujú byť denne strčení v nejakých knihách o pavedách, aby potom o sebe mohli prehlasovať, že sú inteligentnejší ako tí, čo čítajú iba nejaké hlúpe romány
ja neviem, či by sa ti páčil môj literárny vkus Mám veľkú zbierku Kerouaca, Dostojevského, Borisa Viana, Bukowského a tak, ale bojím sa to odporúčať, pretože to nie každému sadne. potom mám zasa zbierku vecí, na ktoré narazím v antikvariáte a kúpim si ich len preto, že majú pekné obrázky alebo ma nadchlo úryvok, čo som si prečítala (takto som sa dostala ku knižke V melounovým cukru a tá sa mi veľmi páčila. ale znova, uznávam, že nie každému sadne surrealizmus) alebo takého Kurta Vonneguta rada čítam. a kamarát mi teraz pred spaním predčítava Pí a jeho život a to je nádherná kniha.
ale myslím, že by sa ti mohli páčiť Raňajky u Tiffanyho (kniha, nie film, tá má aj o dosť odlišný vývoj postáv a deja) od Capoteho.
Ak by si to vysvetlenie ktoré si napísala v tomto komentári na mňa napísala predtým tak, možno by som bola ticho
ale dufam, ze opacne to neplati, teda ze necitaju len neinteligentni, vsak?
@43 @grietusha
thumbse thumbse
Aj evitovky, matkinovky a coelhovky mozu cloveku priniest v istom zivotnom obdobi vela radosti, a o tom to podla mna je. Citaj to co ta bavi, co ti prinesie radost, co ta obohati a skutocne to nemusi byt 500stranove Meno ruze nad ktorym som na gympli revala uz po prvych 30stranach a povedala som ze toto nikdy.
napríklad teda aj z toho, kto ako reaguje v tejto diskusii (nebudem konkrétny, je to dosť viditeľné )