alebo skús tú, čo ťa baví. máš síce v ročníku 300 právnikov a 500 ekonómov, ale tých, ktorých to baví a uplatnia sa, je mizivé percento, lebo u nás je ešte aj systém prijímania na vysoké školy retardovaný.
právo sa nevyplatí, lacných a najmä SPORSTÝCH právnikov už máme plnú prdel, ekonomika...no tam sú tieť návaly, a tiež sa aj návaly berú, oplatí sa medika, technické odbory, prírodovedecká, psychológia
na medicínu sa hlási podstatne menej ľudí ako na právo či ekonomiku, a ešte menej ich berú...nikto nemá záujem(ale bo výrazne menšia časť)o prírodné vedy, lebo sú ťažšie než spoločenské
@8 na medicínu ja nechcem, mna by bavilo pravo alebo tlmocnictvo, ale na druhej strane v dnesnej dobe sa uz kazdy uci minimalne dva jazyky. o takych par rokov uz nebudu tlmocnici taki potrebni ako teraz...
právo je síce ľahká vš, ale je ti na nič...koľko už máme tých právnikov, čo im aj malé decko prejde cez rozum...ešte dlho bude travť, kým sa vzduch od nich prečistí a vypadnú do penzie...
@airia dakujem, dnes ludia studuju aby mohli pracovat, a pracuju aby si mohli niekedy uzivat dochodok, a kym sa dostanu do dochodku zomru... preto si myslim, ze clovek by mal trosku zit aj pocas studia, pocas prace...
jednoznačne technické smery dopyt značne prevyšuje ponuku čo dvíha platy a slovenska ekonomika sa týmto smerom začína orientovať značne. Ale ako už napísali vyššie nemá zmysel študovať niečo čo ťa nebaví. Radšej robiť baču niekde na Spiši a byť spokojný z tým čo robíš ako každé ráno brať prášky na nervy a v 40tke zistiť že to čo robíš robiť nechceš.
najviac sa oplati ist na taku, na ktorej budes studovat to, co ta bude bavit. jasne, ze je dobre zohladnit aj nasledne prakticke vyuzitie...zalezi od toho, aka vec ta bavi a ake je jej vyuzitie. ak si myslim, ze ma bude rovnako bavit studovat religionistiku a manazment, tak asi radsej ten manazment (hoci ma striasa pri tom pomysleni (sice religionistika by ma tiez nebavila), ale ak ta strasne bavi nieco, s cim budu sice tazkosti so zhananim prace, asi by som zariskoval a radsej zil nieco, co ma bude naplnat, aj ked mozno s nie vela peniazmi a s urcitymi tazkostami pri hladani prace, ako robil za prachy nieco, co ma bude ubijat.
najviac teraz idú vraj technické obory, potom chémia, informatika. celkovo skôr také mužské obory mi to príde.
povedať že medicína sa oplatí...no neviem. obdivujem tých ľudí, je to ťažká škola a najzáslužnejšie povolanie na svete (ak človek neskončí ako plastický chirurg alebo čo) ale na Slovensku sa medicína fakt že neoplatí teda dovtedy kým si človek nezaloží vlastnú ambulanciu
@lucia199513 ze psychologia. prosimta. netaraj. vsade je kopa (pseudo)psychologov. pomaly sa to da studovat aj s geografiou. och, aka lukrativna skola.
ide manazment alebo aj chemicke inzinierstvo podla mna...
no tak keď si tu vypísala také zamerania, ktoré si volia všetci, čo nevedia, čo chcú, ale vedia, že za to chcú ťažké zárobky, tak sa nediv, že ich je plno.....neexistujú len 4 povolania, stačí len opustiť výber z momentálne najbežnejších študijných odborov a vybrať si, čo človeka baví, @pubertslatinocelny to úplne vystihol
z našho ročnika sa zo školy hlasi 40% na spoločenské vedy 40% na medicinu a farmaciu a 20 percent na elektrotechniku informatiku a podobne . ja to teda vidim tak že tu bude po kkt doktorov a pravnikov a nebude ich treba .
@kathussqa presne dnes hovorili o tom že akých VŠ vzdelaných ľudí je potreba.
Čiže hlavne technického smeru - Strojársky, Stavebný priemysel, ďalej Pedagogika. Ale hlavne je malo Ing. z technických škôl.
Na farmáciu by som v dnešnej dobe už nešiel. Lekárni(podnikateľský sektor) je čoraz viac a už minulého roka boli náznaky vlády na preriedenie čo sa týka lekárni, ani sa nečudujem keď v niektorých mestách sú v jednej ulici aj 2, 3 lekárne.
Dostať sa do výskumu to nie zase len tak. Čiže básniť o veľkých zárobkov vo významných farmaceutických spoločnostiach môže len pár ľudí z tej kopy čo skončia na Slovensku na farmácií či už v BA alebo KE. Ešte skôr príjmu mňa ako Chemika z STU na FCHPT keďže mám lepšie technické vzdelanie ako farmaceut.
Napríklad na technickú, ale aj tak si nemôžeš byť stopercentne istá, že napríklad o takých 10-15 rokov aj v tomto odbere nebude dostatok ľudí a problém sa zamestnať.
no psychologia je odbor s perspektivou, kedze dusevne chorych pribuda...technicka univerzita vseobecne, chemicka vsak uz len v niektorych odboroch...katedra petrologie, organickej chemie a katalyzy uz velke vyuzite mat nebude
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
34 komentov
na medicínu sa hlási podstatne menej ľudí ako na právo či ekonomiku, a ešte menej ich berú...nikto nemá záujem(ale bo výrazne menšia časť)o prírodné vedy, lebo sú ťažšie než spoločenské
právo je síce ľahká vš, ale je ti na nič...koľko už máme tých právnikov, čo im aj malé decko prejde cez rozum...ešte dlho bude travť, kým sa vzduch od nich prečistí a vypadnú do penzie...
inak jednoznacne vo vsetkych prieskumoch vedu technicke skoly, najma programovanie a elektrotechnika.
...ja idem na vysoku bez nejakej vizie dobrej prace, ja tam idem vyslovene len za vedomostami, ktore ma zaujimaju (teoretická fyzika)
a oplatis a ist na taku,aka by ta bavila
povedať že medicína sa oplatí...no neviem. obdivujem tých ľudí, je to ťažká škola a najzáslužnejšie povolanie na svete (ak človek neskončí ako plastický chirurg alebo čo) ale na Slovensku sa medicína fakt že neoplatí teda dovtedy kým si človek nezaloží vlastnú ambulanciu
ide manazment alebo aj chemicke inzinierstvo podla mna...
Čiže hlavne technického smeru - Strojársky, Stavebný priemysel, ďalej Pedagogika. Ale hlavne je malo Ing. z technických škôl.
Na farmáciu by som v dnešnej dobe už nešiel. Lekárni(podnikateľský sektor) je čoraz viac a už minulého roka boli náznaky vlády na preriedenie čo sa týka lekárni, ani sa nečudujem keď v niektorých mestách sú v jednej ulici aj 2, 3 lekárne.
Dostať sa do výskumu to nie zase len tak. Čiže básniť o veľkých zárobkov vo významných farmaceutických spoločnostiach môže len pár ľudí z tej kopy čo skončia na Slovensku na farmácií či už v BA alebo KE. Ešte skôr príjmu mňa ako Chemika z STU na FCHPT keďže mám lepšie technické vzdelanie ako farmaceut.
Je ťažko predpovedať čo bude o pár rokov...
no psychologia je odbor s perspektivou, kedze dusevne chorych pribuda...technicka univerzita vseobecne, chemicka vsak uz len v niektorych odboroch...katedra petrologie, organickej chemie a katalyzy uz velke vyuzite mat nebude