@0 povedal by som "Heminway", ale to by bolo nefér, lebo jediné čo som od neho prečítal bola časť starca a mora, čo mi stačilo na to aby som sa doteraz (už to bude tak 5 rokov) k ničomu od neho ani len nepriblížil . ale práve preto by to bolo nefér.
čiže Moliérre - Lakomec. Ani netuším prečo sa o tom na školách vôbec učí, nie ešte prečo je to povinné čítanie. Úplne bezcenný odpad totálne bez umeleckého, významového, komického, či akéhokoľvek obsahu. Zároveň jeden z mála exemplárov spomedzi textov ktorým sa podarilo dojebať trápny klišé archetyp povahy. Aby sme sa chápali: existujú v knihách postavy ktoré proste autor dojebal, lebo z nich spravil klišé archetyp. V Lakomcovi sú všetky postavy tými najprimitívnejšími a najhlúpejšími klišé archetypmi (a tie čo nie sú sú proste len kulisami), lenže dokonca aj tie samotné archetypy nejakým spôsobom dojebal tak že sú ešte horšie, trápnejšie a neznesiteľnejšie ako bývajú obvykle v každom bežnom "len" zlom texte.
inak ani neviem. pre mňa sú to hlavne slovenskí autori ako Kukučín a spol. hrôza. nechce sa mi rozmýšľať ďalej ale, inak by som určite na niečo prišla. kedysi sa mi zdal dosť preceňovaný Salinger, ale čím som staršia, tým viac zmyslu to dáva.
a ešte všetko "moderné", čo teraz na slovensku vychádza, autormi motýľu počnúc a celou zberbou od evity končiac.
Baričák, Urbaníková, Keleová- Vasilková, Tolkien, Exupéry, ten s tou chatrčou, Coelho, Murakami, ... vlastne skoro všetko, okolo čoho je strašný BOOM a páči sa to obrovským masám. Táto definícia sa dá použiť na všetko. Keď sa to páči mase, je to plytké. Pretože aj masa je plytká.
@sugy1 práve preto! kvôli atmosfére, kvôli tomu akým detsky čisto nevinným a jemným spôsobom dokáže popísať určité (kruté/smutné) pravdy. vieš aké je niečo také ťažké zrealizovať?
"Keď sa to páči mase, je to plytké. Pretože aj masa je plytká."
toto je... hmm... príliš kategorický výrok, podľa mňa. hlavne tá prvá veta.
sex sa páči mase. život sa páči mase. láska sa páči mase. obrázky vesmíru sa páčia mase. nechce sa mi hľadať ďalšie príklady.
mimochodom, chvíľku predtým ako som si prečítal ten tvoj koment ma napadlo čo by som dal do diskusie o najnedoceňovanejšej knihe všetkých čias: Citadela, tiež od Exupéryho. Lebo neviem o tom že by to poznal ktokoľvek koho poznám, a je to skvelé. Skús, odporúčam, možno ti to trošku pohľad na Exupéryho zmení. Aj mne zmenilo, k Malému Princovi je to dosť kontrast.
@otvoreneokno čo ja viem, na to si sprav názor sama, preboha. Ale väčšinou to tak platí- teda dnes. Popkultúra, masová kultúra je zradná, často ošúchaná a trápna, ale nie je v nej nič hlboké, poprípade je to dedičná filozofia pravdy (like Malý princ)
no a nech sa páči, ja som celkom v offline moode. samozrejme som to nemyslela vo vzťahu: masa- sex, masa- život...
ale masa a umenie.
@barky už sa začalo, či nie? a ja som nenapísala, že nečítam tie knižky, ktoré som napísala. mám ich prečítané a práve pre to tvrdím, že je to preceňované ... a ja hulim trošku iným spôsobom ako masa...
lol, mohla som otagovať seba?! asi som fakt preťažená a preceňujem samú seba.
@amikadze čo ja viem, na to si sprav názor sama, preboha. Ale väčšinou to tak platí- teda dnes. Popkultúra, masová kultúra je zradná, často ošúchaná a trápna, ale nie je v nej nič hlboké, poprípade je to dedičná filozofia pravdy (like Malý princ)
@otvoreneokno ja si na to viem urobiť názor sama a nežiadam ťa o žiadnu pomoc pri jeho tvorení, len som položila jednoduchú otázku, ktorá sa mi po prečítaní tvojho príspevku tlačila do úst.
@vanchovi ja som od neho čítala minimálne 5 kníh a o všetkých poviem jedno: síce veľké haló okolo, ale vnútri nič. Pre veriacich možno niečo viac, pre mňa len kaša. Neviem, či to bude prekladom,ale stále používal tie isté slová, vety na jedno kopyto, príbeh ma nevcucol, sucháre, sucháre, sucháre. Alchymista najväčší bestseller- najväčšia nuda. Ale tak tiež som sa ešte nestretla s človekom, ktorý by povedal o Jozefovi Makovi (J.C. Hronský), že sa mu páči a ja som ju zhltla za jeden večer a keď sa mi bude chcieť trtkať s profilom, tak si ju vycapím na webku medzi najobľúbenejšie knihy, čím som chcela povedať, že 100 ľudí, 100 chutí.
@tasha5 no povedane a precitane je rozdiel..pri tom Veronika sa rozhodla zomriet je jedna z najlepsich od neho
@otvoreneokno no to je pravda, veraici v tom najdu asi nieco viac, aj ked nie vsetky knihy sa toho dotykaju..pre mna v jeho knihach ani nejde tak o ten pribeh, tam je kopec inych veci na ktore sa da zamerat a zobrat si z nich nieco ale v pohode, beriem
pridám sa k negatívnym názorom na Coelha.. veľmi veľa kníh, priznám sa, že som začala čítať Pútnika z Compostely, no nedočítala som to, nebavilo ma to, nudilo ma to, bola som z toho zmetená, nechápala som to, úplne ma to znechutilo od čítania jeho dalších kníh..
vlastne, tuším som jednu prečítala celú, Víťaz je sám, či taký nejaký názov a tiež som ju nejako nepochopila alebo sa mi nepáčila, neviem teraz už, bolo to dávnejšie..
ale nechápem celú tú "hystériu" okolo neho, mňa jeho knihy vôbec nezaujali, absolútne nie som zvedavá, o čom sú, a práve to by mal dobrý spisovateľ robiť, prilákať ku svojim knihám čitateľov, aby boli na ne zvedavé
Najpreceňovanejšia kniha je určite Tajomstvo a tam tie všetky sračky okolo toho, čo vyšli potom... Prečítala som asi 15 strán z tej knihy a úplne som mala pocit, že je to príručka pre zaslepených a retardovaných ako majú žiť svoj život "lepšie" a aké je to všetko strašne jednoduché priemerne inteligentný človek, ktorý má aspoň trochu otvorenú myseľ, pozná a ovláda tajomstvo "Tajomstva" podvedome bez toho, aby sa nad tým musel vôbec pozastavovať
@tasha5 a tak ma aj lepsie knihy ako zrovna tieto 2 ale ako chces
@overexcitedgirl Víťaz je sám je náhodou super, tú som si kúpil pred rokom na narodeniny keď ťa jeho tvorba nebavá a neoslovuje tak je jasné že na to nie si zvedavá..ale on má stovky milionov čitateľov na celom svete a pravdepodobne všetkým to niečo dalo do života tak ako aj mne, takže to nebude tým že nie je dobrý spisovateľ len ťa proste nezaujal
@vanchovi tak napr čo ti to dalo do života? to ma vážne zaujíma
a môže byť, jednoducho pre mňa to určené nie je, ale neviem prečo, ked všetci to ospevujú.. žeby som nebola na takú "ťažšiu" či zložitejšiu literatúru?
Tí čo napísali Starec a more, Harryho Pottera, Pána Prsteňov, Malého Princa a všetky tie knihy od Matkina.. podla mňa sú to všetko kokotiny prvej triedy..
@overexcitedgirl je tam vela dobrych myslienok a nazorov, ako tie postavy rozmyslaju a tak a ja nehovorim ze je to nejaky zlozity zaner, ale nemusi sa pacit kazdemu
takisto ako aj napr nejaky twigliht ci ako sa to pise, toto je podla mna uplny odpad a ma to tiez vela fanusikov..teda hlavne fanusiciek
@overexcitedgirl ale je celkovo maju Coelhove knihy väcsiu hodnotu aj myslienku ako twilight ale ok, to je jedno
v pohode, dobra diskusia, len sa mi uz nechce tolko objahovat ho tu, aj tak ma kazdy svoj nazor a neviem ci sa k nemu vratis po tom, co si o nom pisala ja keby som mal taky nazor na nejaku vec tak by bolo velmi nepravdepodobne aby som sa tym este niekedy zaoberal
@vanchovi tak to mi je jasné, že twilight nenesie žiadne skryté posolstvo, ale aj tak to mám rada možno to na prvý pohľad vyzerá ako lovestory, ale ja mám práveže radšej to za tým, napr súdržnosť rodiny a ako im priatelia prišli pomôcť..ale nejdem to tu rozoberať
to je v pohode, mne to problém nerobí, bola som mladšia, teraz to môžem chápať inak a celkovo, ja sa nechám dosť ovplyvňovať okolím a inými názormi, keď mi budú viacerí tvrdiť, že to je úplne mega super, tak namiesto toho, aby som môj názor obhajovala ho radšej prehodnotím.. takže nie je vylúčené, že sa raz k jeho knihám dostanem.
@overexcitedgirl mam kamosku ktora na twigligt neda dopustit a v tom sa nikdy nezhodneme co sa tyka pribehu tak ja mam stale rad Harryho Pottera a to som ho prvykrat cital este ked som mal 9
dobre, tak potom mi mozes povedat, ci si na Coelha zmenila nazor ak sa k nemu niekedy dostanes a spomenies si na mna pri tom
nechapem ako niekto moze povedat maly princ alebo starec a more...alebo nieco od orwella... to su skvele diela kde treba vediet citat aj medzi riadkami
by the way, zdá sa, že tu nie je niektorym jasny pojem "najpreceňovanejší"
@ladyni medzi riadkami znamena tiez nieco ine, ked sa pyta vseobecne tak by tam ten dodatok bol pekny, hlavne ked hned za tym ides pisat ako kto co nepochopil
toto je proste jak napisat ze najlepsi spevak vsetkych cias je habera
@etelnair ja som to pochopila, par ludi to nepochopilo ako si si urcite (ne)vsimol a teraz prave nechapes podstatu. V principe pravdu mas, ale je to len chytanie sa slamky a to, ze si mal za potrebu ma zhodit po mojom podotknuti, ze tu niekto nieco nechape, lebo to teraz leti. A viem si aj domysliet co mi odpises.
Sofiina voľba...a Pán prsteňov - kniha horšia ako film, je mi to ľúto, ale zaujímavejší bol Starec a more so svojím neochvejným lovením rýb kedy náplňou dňa bolo prehodiť veslo z pravačky do ľavačky opis prírody je nudnejší než akséza vytrvalého starca v knihe určite som plytká? a Evitovky, to je teda...majú lepší obal než obsah...nečudujem sa, že si musela založiť vlastné vydateľstvo plné braku...bože som ja ale krutá
95% kníh ktoré sú vnucované žiakom na stredných školách ako povinné čítanie...jedna chujovina väčšia jak druhá, častokrát písané takým spôsobom, že človek má viac esetického zážitku z treťotriedneho obsahu niekde na referatoch.sk než keby prečítal celú knihu aj 5x....
Jednoznačne (ak sa bavíme o dielach), tak Malý princ.
a áno, viem, že sú tam veci medzi riadkami, bláblá, myšlienky, bláblá a netvrdím, že je to zlé, ale mnoho kníh má tiež skvelé myšlienky a nie je to tak ospevované a jednoducho mám pocit, že to medzi obľúbené knihy radí každý, kto toho veľa nenačítal a aj tak sa chce tváriť prudko intelektuálne.
@greenbunny ktoré napr??? lebo u mňa boli tie najlepšie ocenené nálepkou "dalo sa to prečítať", ale ani to si už nespomeniem v tejto rannej hodine na názvy
@mielikki tak ja som precital urcite vyse dvesto knih a maleho princa napriek tomu radim medzi moje najoblubenejsie, neviem, nechcem sa hrat na ziadneho intelektuala, ale myslim si ze ta kniha je skvela a vela mi dala a o to predsa ide
a co sa tyka Tolkiena, jeho knihy sa vam nemusia pacit, ale zasluzi si uznanie za to aky svet dokazal z nicoho vybudovat a premysliet, je to neuveritelne rozsiahle dielo ako celok
oný ten chlapec čo napísal Ergaona a ostatné pokračovania... to je pre mňa epic fail z radu bestsellerov fantasy knižnice .... hadam aj vyše roka som čakala v knižnici kym sa mi ho podarí požičať, tú poltonovú knihu....a bola som už v polke, na nejakej 400strane a furt som sa cítila v rovine úvodu... proste gradacia nijaká a strašne ma to nudilo....
potom uplne netuším čo kto vidí na Kukučínovi... radšej by som si kkúpila všetky twilight pokračovania ako prečítala dom v strání...
Fakt, vela ludí tu píše evitovky...to by som teda k nejako preceňovaným neradila....predsa len, kto ich ide čítať s tým úmyslom, že od toho čaká nejaký super pôžitok? Myslím, že väčšina žien k nim siaha len kvôli tomu, že je to lahšie čítanie, pri ktorom nemusia extra premýšlať....
@baggy tak ja nechcem zovšeobecňovať a už vôbec urážať ľudí, ktorým sa to naozaj páči, ja som len konštatovala, že v mnohých (nie všetkých!) prípadoch sa mi to tak javí
@majuri teraz uz? takze to tipujem usudzujes s filmu ak nihu si ani nečítala aj ked napíšeš že áno.. ty máš kokotinu namiesto mozgu v hlave sa mi tak zdá
fakt ako moze napisat niekto tolkiena, ten clovek vytvoril svet a rec, na takej lingvistickej urovni, ze by sa tou recou normalne dalo dorozumiet ako v cudzom jazyku.
to neni precenovanie, to je proste zasluzeny epicky honor !
@n0win0u však ale vidno že ked napíšeš plus teraz dalšia kokotina že ani nečítala knihy a aj tak musí zajebať tie najviac mainstreamové knihy aby bola cool a číta dáke hipsterské pičoviny doma
ked si vezmeš že už existuje len twilight a len z princípu ako je v tej knihe pojatá celá ta mytologia.. a dosť zle pojatá je troll napísať tieto knihy
@barky tuším 2 veže, čítala som to keď som mala 10, takže si z toho veľa nepamätám, len viem že stále niekam išli, a že ma to vôbec nebavilo...ale tak, to je vec vkusu, no
@candy36 takže ak nemáš naozaj 11 tak si pár rokov dozadu čítala knihu jednu.. dokonca ani nie prvú zo serie... z ktorej si nič skoro nepamätáš ale celé to označíš za najprecenovanejsie?
@barky + napise, ze niekam sli. to mi smrdi ako nejakym wannabe funny videom o co islo v lotr ( aj v clerksoch bola na to takato referencia, ale tam pisal scenar kevin smith a ten panko moze zjebavat co len chce )
@candy36 Tolkien sa ťažšie číta, sa ani nečudujem ked si ho citala v 10
Btw je rozdiel nemať rád fantasy a nemať rád tolkiena .. stavím sa že nemáš rada ten styl alebo si ho nevcitala vo vyspelejsom veku, lebo je to pan spisovatel
@poke fantasy milujem, a čítala som aj oveľa lepšie, dokonca Eragon, ktorého Paolini napísal vo svojich 15 rokoch mi prišiel oveľa lepší a ťažšie číta, no, v rovnakom veku (možno o rok-dva neskôr) som začala čítať aj shakespeara, a ten ma bavil
@acvd43xa7w To už je v riadnej piči, keď je tu častejšie malý princ jak twilight.
A inak všetko od stephenie Meyer sú proste hrozné knihy. A tým myslím nie len neoriginálne s plytkým dejom. Ale totálne zle napísané. Zo slovenských Hirax a hlavne Matkin
Mňa by pri niektorých jedincoch v tejto diskusii veľmi zaujímalo, že čo čítajú. Nazvať Hobbita kokotinou je teda sila a rovnako aj posudzovať Pána prsteňov, ktorého sa niekto pokúšal čítať v desiatich rokoch. Ale však leporelo je pre vás možno lepšie!
Nechápem ako niekto môže považovať Harryho Pottera od J.K.Rowlingovej za precenované. Preboha však ona si vymyslela celý svet, všetky mená, všetky tie tvory, kúzla a ja neviem ešte čo....sú fanstránky o HP, kedže napríklad tie mená netvorila náhodne ale na základe skrytého významu..... ˇRozmanitosť deja, odbočenia...je to síce literatúra primárne pre deti a mládež, čiže sa v nej žiadny hlbší význam neskrýva ale je to každopádne nehorázne prepracovaná kniha ktorá zaujme takmer každého.......... A čo sa týka témy....Twillight od neviem koho, stačilo mi úryvok, Keleová-Vasilková, Pán Prsteňov....Pán prsteňov je podľa mňa aj precenovaný film.
@majuri dobre si na diskusnom fore čo si si asi myslela? sranda že si netagla aj tých čo ti na ten názor kývly.. typickáretardovaná bitch .. aj ja ti tlieskam
@majuri ak ide o to čo napísal @candy36 , tak he has a point, kind of...
čítať tolkiena vo veku 11 rokov? a čítať akúkoľvek sériu nie od prvej knihy, resp. z akejkoľvek série len jednu knihu? a na základe toho ho označiť za najpreceňovanejšieho? to mi príde dosť odveci. ale dalo sa to povedať aj lepšie
@candy36 najlepsie je hodnotit nieco, co si citala ako 11 rocna, kde si mozno 90% veci nepochopila/boli pre teba nudne/whatever a potom to oznacovat za brak a povedat, ze je ti to jedno, lebo za tych 6 rokov si nic horsie necitala.. navyse nieco, co je vytrhnute z kontextu a vlastne @barky to uz povedal vsetko
tak toto je argumentacia a objektivna kritika jak pojd na me z boku..
@acvd43xa7w No na to, že ju nemá toľko ľudí rado zarobila dosť neuveriteľné peniaze, okrem toho keď už to ide z knihy na film, je to vo väčšine znamenie, že kniha, alebo autor aspoň v niečom vynikajú a na to ako mal twilight zvládnutú reklamu by som povedal, že Meyerová by mala byť druhý Tolkien. Ani jedna Kingovka nemala takú masívnu kampaň na to koľko veľa ich bolo zfilmovaných a to je teda rozdieľ Keď Meyerová píše ako ponocný, že ten a ten išiel tam a tam, kdežto King ti v takej nespavosti opíše hypperrealitu plnú rôznych aúr a to ako prekrýva skutočný svet. Proste toto všetko by nebolo, keby to nemalo kvantá oddaných čitateľov a kvalitné hodnotenia prevýšujúce tie nekvalitné...
Piči ale tu viac ľudí píše dosť zvláštnych autorov Coelho? Rowlingová? Tolkien???!!! Tolkien je taký pán, že sa pred jeho knihami cítim maličký, či na ne vôbec budem svojou mentálnou výbavou stačiť aby som pojal celý ich obsah. To už sem jebnime rovno Lovecrafta, Shakespeara, Orwella a Stokera
@N0win0u@118 Boha tiež ma napadlo, že o tom počula akurát z Clerksov Ale celkovo mi príde akoby tu niektorý kritizovaním fakt dobrých autorov, vážených a cenených, aby sa silou mocou odlišovali od davu.
@cannabiss "Nechápem ako niekto môže považovať Harryho Pottera od J.K.Rowlingovej za precenované. Preboha však ona si vymyslela celý svet, všetky mená, všetky tie tvory, kúzla a ja neviem ešte čo....sú fanstránky o HP, kedže napríklad tie mená netvorila náhodne ale na základe skrytého významu..... ˇRozmanitosť deja, odbočenia.." Ale hlavne, že pán prsteňov je preceňovaný nepísal si toto náhodou ty?
zase, mate pravdu napisal som tolkiena, ale fakt on vytvoril vsetko okolo toho..
ale cital som knihu, nedocital som ju, lebo ma strasne nudila, potom som zacal dvojku, ta ma bavila trochu viac, ale zas sa niekde posrala a prestal som..filmy som nevidel
Cize Tolkiena som napisal preto, ze sa mi nepacil ten styl jeho pisania, ale to, ze co vsetko vytvoril, aku ma predstavivost, to uznavam
@n0win0u Boha Tak určite aj King, Verne, Castaneda... zas vymenovať sa nedá všetkých pánov Tu budem do zajtra vypisovt a potom mi nakoniec nejaké štena ešte napíše že sa tu len vychvaľujem koľkých autorov poznám
Tak to ani ja, nejde tie jeho knihy vôbec hltať a to je pri tom štýl, ktorý mám inak rád. Aj som ho chcel napísať, ale zas za to, že ma to nechytilo nevedel by som si to obhájiť inak ako len tým, že je to len môj názor a chcel som napísať takých u ktorých si viem obhájiť postoj trochu obecnejšie. Ako aj niektorý tu keby mi povie na Tolkiena, že ho to proste nechytilo tak ok, ja som tú knihu prvý krát tiež odložil, ale hrať sa tu na kvázikritika niečoho o čom vie človek zjavne prd a zajebať napríklad, že dve veže sú o tom ako niekam išli (dpč to ja som mal nejakú spešl edition, kde bola bitka o Helmov žlab a sundanie Sarumana? (i keď si zas musím spomenúť na clerksov "V tom vyjebanom filme chodili aj stromy" Coelhove knihy sú zjavne dobré a je vidno, že vie písať vcelku originálne, ale bohužiaľ nie pre každého. To by som už musel rovno aj Bukowskemu odoprieť talentu, keďže napriek tomu, že ja ho žerem ho mnohí ľudia nemôžu ani cítiť.
Tak ono je to buď od geniálneho trolla, alebo niekoho kto je geniálne prijebaný
@karlotiskot jasan, ved som si robil prdel. dobrych autorov je skutocne vela, nastastie si mozeme vyberat ( inac vsimni si, ze zatial nikto v ankete neponukol ako precenovaneho nejakeho klasickeho rusaka )
ja som sa rozhodol mu dat este sancu, moc dobrych blizkych a bookwormov mi to odobrilo. aj ked neviem no, ja mam averziu uz vypestovanu
to v tych clerksoch ma skoro zabilo inak odporucam pozriet toto :
@N0win0u Možno je to tým, že klasických rusákov berie okrem nejakého povinného čítania na strednej do rúk fakt mizivé percento ľudí Dokonca si myslím, že okrem Tolstého a Dostojevského ti 99 percent mladých ľudí nevymenuje žiadneho ďalšieho, nie to sa ešte vyjadriť k nim či ich dielam. S Nemeckou literátúrou by si to mal podľa mňa rovnako ak nie ešte horšie, pretože ak niekto pozná aspoň Remarqua je to pomaly úspech dokonca aj na Olivera Twista mi už niekto zajebal, že je od Shakespeara Všetko to ide dole vodou s klasikou proste, človek môže byť šťastný, že niektorýma spoň zo slovenskej literatúry niečo utkvie v pamäti, keď skončia strednú školu.
Teraz je v móde poznať akurát tak Huga ktorý "Napísal ten muzikál s wolverinom"
Tak to sa dosť napiču prekonáva to sa treba vždy radšej prestať zaoberať a zobrať až po dlhšom čase do rúk
Boha to keď dali na videacesky som si musel vraziť päsť medzi zuby aby som sa nepošťal od smiechu Prirovnať Sauronove oko k obrej vagíne... "Ako to že som si to nikdy nevšimol!"
@karlotiskot hadam este aspon puskina by niekto vedel !
ale uznavam, malokto dnes cita tieto diela ( imho jedny z najlepsich ).
Remarque by som povedal, ze je este dost znamy a nechapem teda ak ho ludia nepoznaju, jeho knihy su fantasticke, taki traja kamarati, to je jedno z mojich najoblubenejsich knih a rad si ju vzdy po nejakom case precitam zase
inac z tych videi odporucam pozriet twilight, ja som sa takmer doslova posral od smiechu z tych heftov tam
@n0win0u Tak ver tomu, že aspoň v mojom okolí nie To skôr Matkina zaradia do ruskej klasiky
Tak je známy, lenže príde mi, že hlavne medzi študentami. Inak zaźívam, že je ľuďom akurát tak povedomý...
JJ hlavne na new moon som si spomenul a hneď šiel pozrieť po pánovy prsteňov Dojebali strašne ten film na tom sa budem kosiť ešte aj keď mi už vnúčatá budú truhlu vyberať
a podla mna nie všetko povinné čitanie je zlé. Napríklad " na západe nič nové" sa mi páčilo. Ale podla mna tie knihy, čo nás "nútia" čítať mali pre vtedajšieho čitatela väčšiu hodnotu ako pre nás,dnešných ľudí..takže sa to velmi porovnávať nedá.
Ako... prvýkrát som Pána prsteňov čítala asi v desiatich... A vonkoncom ma to nebavilo... Ale minulý rok som to začala čítať zas a ehm... môžem len odporúčať
Malý princ je. Nehovorím, že to nie je pekný príbeh, poučný, blablabla. Hej, z tej knihy ide istá atmosféra (obrázky, celkovo... spojenie toho textu). Ale jednak to nie je pre mňa nijak geniálne napísané, vadí mi tá jednoduchosť.
A je okolo toho fakt veľké haló, so mnou tá kniha nepohla natoľko ako iné knihy.
@trdelniiiq tak teraz už vôbec neviem o čom kecáš, asi vôbec nechápeš čo som ti napísala len sa snažíš vyvolať hádku. nevermind. toto k ničomu nevedie. dobrú noc
Nevravím že pán prsteňov je zlý, no prakticky všetko sa to toočí okolo jedného prsteňa, jednej cesty oproti takému HP. Ale dobre, uznávam že 7 je viac ako 3, no aj tak si myslím, že 3 knihy mohli mať viac potenciálu.
najlepšie fórum, aké som na Birdz objavila. Má gradáciu.
na jednej strane nechápem... lebo sa tu objavujú mená Pánov spisovateľov spolu s odpadmi 1. triedy ,
na druhej sa nenormálne zabávam a rehocem (až mi slzy tečú) nad argumentmi tých, čo hrajú počítačové hry a knihy nečítajú, ako ich baví dráždiť knihomolov, a tí sa fakt chytajú.
Je to fórum plné emócií.
@3 nesúhlasím - William Paul Young - Chatrč , mňa to zásadne ovplyvnilo
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
166 komentov
@0 povedal by som "Heminway", ale to by bolo nefér, lebo jediné čo som od neho prečítal bola časť starca a mora, čo mi stačilo na to aby som sa doteraz (už to bude tak 5 rokov) k ničomu od neho ani len nepriblížil . ale práve preto by to bolo nefér.
čiže Moliérre - Lakomec. Ani netuším prečo sa o tom na školách vôbec učí, nie ešte prečo je to povinné čítanie. Úplne bezcenný odpad totálne bez umeleckého, významového, komického, či akéhokoľvek obsahu. Zároveň jeden z mála exemplárov spomedzi textov ktorým sa podarilo dojebať trápny klišé archetyp povahy. Aby sme sa chápali: existujú v knihách postavy ktoré proste autor dojebal, lebo z nich spravil klišé archetyp. V Lakomcovi sú všetky postavy tými najprimitívnejšími a najhlúpejšími klišé archetypmi (a tie čo nie sú sú proste len kulisami), lenže dokonca aj tie samotné archetypy nejakým spôsobom dojebal tak že sú ešte horšie, trápnejšie a neznesiteľnejšie ako bývajú obvykle v každom bežnom "len" zlom texte.
inak ani neviem. pre mňa sú to hlavne slovenskí autori ako Kukučín a spol. hrôza. nechce sa mi rozmýšľať ďalej ale, inak by som určite na niečo prišla. kedysi sa mi zdal dosť preceňovaný Salinger, ale čím som staršia, tým viac zmyslu to dáva.
a ešte všetko "moderné", čo teraz na slovensku vychádza, autormi motýľu počnúc a celou zberbou od evity končiac.
@veroniques tu takisto musim nesuhlasit
a inak z toho co som cital tak asi Tolkien - Pan prstenov
Všetci hovoria aká je úžasná a mne... mne prišla ako kniha ktorá možno zobrazuje pravdu pekným spôsobom... ale to je všetko. Nič viac mi nedala.
Ale pomaly každý druhý človek ti ju uvedie ako svoju najobľúbenejšiu.
Takže je to môj názor, ktorý mi musíš nechať, nemáš s tým čo iné robiť
Hemingway (Starec a more)
@otvoreneokno
"Keď sa to páči mase, je to plytké. Pretože aj masa je plytká."
toto je... hmm... príliš kategorický výrok, podľa mňa. hlavne tá prvá veta.
sex sa páči mase. život sa páči mase. láska sa páči mase. obrázky vesmíru sa páčia mase. nechce sa mi hľadať ďalšie príklady.
mimochodom, chvíľku predtým ako som si prečítal ten tvoj koment ma napadlo čo by som dal do diskusie o najnedoceňovanejšej knihe všetkých čias: Citadela, tiež od Exupéryho. Lebo neviem o tom že by to poznal ktokoľvek koho poznám, a je to skvelé. Skús, odporúčam, možno ti to trošku pohľad na Exupéryho zmení. Aj mne zmenilo, k Malému Princovi je to dosť kontrast.
tebe sa nepáči Moliére. Shakespeare komédie. Teraz mi povedz kto povedal heretickejšie tvrdenie čo sa týka literatúry fuck logic
no a nech sa páči, ja som celkom v offline moode. samozrejme som to nemyslela vo vzťahu: masa- sex, masa- život...
ale masa a umenie.
@barky už sa začalo, či nie? a ja som nenapísala, že nečítam tie knižky, ktoré som napísala. mám ich prečítané a práve pre to tvrdím, že je to preceňované ... a ja hulim trošku iným spôsobom ako masa...
@amikadze čo ja viem, na to si sprav názor sama, preboha. Ale väčšinou to tak platí- teda dnes. Popkultúra, masová kultúra je zradná, často ošúchaná a trápna, ale nie je v nej nič hlboké, poprípade je to dedičná filozofia pravdy (like Malý princ)
@otvoreneokno no to je pravda, veraici v tom najdu asi nieco viac, aj ked nie vsetky knihy sa toho dotykaju..pre mna v jeho knihach ani nejde tak o ten pribeh, tam je kopec inych veci na ktore sa da zamerat a zobrat si z nich nieco ale v pohode, beriem
vlastne, tuším som jednu prečítala celú, Víťaz je sám, či taký nejaký názov a tiež som ju nejako nepochopila alebo sa mi nepáčila, neviem teraz už, bolo to dávnejšie..
ale nechápem celú tú "hystériu" okolo neho, mňa jeho knihy vôbec nezaujali, absolútne nie som zvedavá, o čom sú, a práve to by mal dobrý spisovateľ robiť, prilákať ku svojim knihám čitateľov, aby boli na ne zvedavé
@overexcitedgirl Víťaz je sám je náhodou super, tú som si kúpil pred rokom na narodeniny keď ťa jeho tvorba nebavá a neoslovuje tak je jasné že na to nie si zvedavá..ale on má stovky milionov čitateľov na celom svete a pravdepodobne všetkým to niečo dalo do života tak ako aj mne, takže to nebude tým že nie je dobrý spisovateľ len ťa proste nezaujal
a môže byť, jednoducho pre mňa to určené nie je, ale neviem prečo, ked všetci to ospevujú.. žeby som nebola na takú "ťažšiu" či zložitejšiu literatúru?
takisto ako aj napr nejaky twigliht ci ako sa to pise, toto je podla mna uplny odpad a ma to tiez vela fanusikov..teda hlavne fanusiciek
ale nepoznám chalana, ktorému by sa twilight páčil
a okej, som rada za tvoj názor, možno sa niekedy k nemu vrátim a zistím, že to je vlastne fajn
A osobne si myslim, ze z maleho princa je kadekdo nepochopitelne uneseny
v pohode, dobra diskusia, len sa mi uz nechce tolko objahovat ho tu, aj tak ma kazdy svoj nazor a neviem ci sa k nemu vratis po tom, co si o nom pisala ja keby som mal taky nazor na nejaku vec tak by bolo velmi nepravdepodobne aby som sa tym este niekedy zaoberal
to je v pohode, mne to problém nerobí, bola som mladšia, teraz to môžem chápať inak a celkovo, ja sa nechám dosť ovplyvňovať okolím a inými názormi, keď mi budú viacerí tvrdiť, že to je úplne mega super, tak namiesto toho, aby som môj názor obhajovala ho radšej prehodnotím.. takže nie je vylúčené, že sa raz k jeho knihám dostanem.
dobre, tak potom mi mozes povedat, ci si na Coelha zmenila nazor ak sa k nemu niekedy dostanes a spomenies si na mna pri tom
a všetci tí klasici s desne kruto romantickými drámami...
ale keďže som za život prečítala asi 20 kníh, necítim sa veľmi na takéto posudky...
"Človeka možno zničiť, možno ho zabiť, ale nie poraziť"
okej, ak si to zapamätám, potom sa ozvem
nechapem ako niekto moze povedat maly princ alebo starec a more...alebo nieco od orwella... to su skvele diela kde treba vediet citat aj medzi riadkami
by the way, zdá sa, že tu nie je niektorym jasny pojem "najpreceňovanejší"
No statisticky zatial co som pozoroval vacsinou ludia co oslavuju tu knihu precitali 2 a pol knihy dokopy
toto je proste jak napisat ze najlepsi spevak vsetkych cias je habera
and it's headed to about a far better seas right now xD
Ale sa mi páči, źe sa decká vedia vadiť o tomto a nie o tom, či je lepšia Rihanna alebo Beyonce.
Big up!
a áno, viem, že sú tam veci medzi riadkami, bláblá, myšlienky, bláblá a netvrdím, že je to zlé, ale mnoho kníh má tiež skvelé myšlienky a nie je to tak ospevované a jednoducho mám pocit, že to medzi obľúbené knihy radí každý, kto toho veľa nenačítal a aj tak sa chce tváriť prudko intelektuálne.
inak tie hemingwayovky všetky okrem toho starca a mora =D to náhodou nebolo až taká nuda. potom evita to je jasné a aj tú chatrč by som...
@klaudiqaaa nepovedal by som že až 95% fakt sú tam aj dobré veci
ale tak remarque, maňačko, timrava, urban, miller, heller a nenapadá ma viac =D ale myslím že čitatelného je tam dosť
a co sa tyka Tolkiena, jeho knihy sa vam nemusia pacit, ale zasluzi si uznanie za to aky svet dokazal z nicoho vybudovat a premysliet, je to neuveritelne rozsiahle dielo ako celok
napísala by som tu jednu knihu, ale 3/4 birdzu by ma zožrala a vyniesla v zuboch takže ostávam ticho
potom uplne netuším čo kto vidí na Kukučínovi... radšej by som si kkúpila všetky twilight pokračovania ako prečítala dom v strání...
a samozrejme pani Mayerová
...shakespeare komédie???
...budem musieť veľmi dlho a veľmi ťažko rozmýšľať aby som zistil či si vôbec mohol Shakespearovi udeliť ešte potupnejšiu a vulgárnejšiu nadávku...
j.r.r. tolkien -seria pana prstenov plus teraz dalsia kokotina hobbit
a co sa tyka slovenskych asi Feldek
@walrus
... bitchslap.
to neni precenovanie, to je proste zasluzeny epicky honor !
ked si vezmeš že už existuje len twilight a len z princípu ako je v tej knihe pojatá celá ta mytologia.. a dosť zle pojatá je troll napísať tieto knihy
not baaad not baaad
ale hovorím, to je vec vkusu, takže sa o tom s tebou nechcem hádať
Ale wth Coelho a Tolkien? Vážne?
Btw je rozdiel nemať rád fantasy a nemať rád tolkiena .. stavím sa že nemáš rada ten styl alebo si ho nevcitala vo vyspelejsom veku, lebo je to pan spisovatel
A inak všetko od stephenie Meyer sú proste hrozné knihy. A tým myslím nie len neoriginálne s plytkým dejom. Ale totálne zle napísané. Zo slovenských Hirax a hlavne Matkin
The list of people who asked for your opinion: ...
Congratulations on your ability to create drama out of absolutely nothing.
čítať tolkiena vo veku 11 rokov? a čítať akúkoľvek sériu nie od prvej knihy, resp. z akejkoľvek série len jednu knihu? a na základe toho ho označiť za najpreceňovanejšieho? to mi príde dosť odveci. ale dalo sa to povedať aj lepšie
tak toto je argumentacia a objektivna kritika jak pojd na me z boku..
@N0win0u @118 Boha tiež ma napadlo, že o tom počula akurát z Clerksov Ale celkovo mi príde akoby tu niektorý kritizovaním fakt dobrých autorov, vážených a cenených, aby sa silou mocou odlišovali od davu.
@cannabiss "Nechápem ako niekto môže považovať Harryho Pottera od J.K.Rowlingovej za precenované. Preboha však ona si vymyslela celý svet, všetky mená, všetky tie tvory, kúzla a ja neviem ešte čo....sú fanstránky o HP, kedže napríklad tie mená netvorila náhodne ale na základe skrytého významu..... ˇRozmanitosť deja, odbočenia.." Ale hlavne, že pán prsteňov je preceňovaný nepísal si toto náhodou ty?
» lessoninmotivation.files.wordpress.com/2012/07/tolkien...
ale osobne nemam rad coelha, cital som od neho len 2 knihy ale proste mne to nejde
a k hentomu o HP to je grc
ale cital som knihu, nedocital som ju, lebo ma strasne nudila, potom som zacal dvojku, ta ma bavila trochu viac, ale zas sa niekde posrala a prestal som..filmy som nevidel
Cize Tolkiena som napisal preto, ze sa mi nepacil ten styl jeho pisania, ale to, ze co vsetko vytvoril, aku ma predstavivost, to uznavam
Tak to ani ja, nejde tie jeho knihy vôbec hltať a to je pri tom štýl, ktorý mám inak rád. Aj som ho chcel napísať, ale zas za to, že ma to nechytilo nevedel by som si to obhájiť inak ako len tým, že je to len môj názor a chcel som napísať takých u ktorých si viem obhájiť postoj trochu obecnejšie. Ako aj niektorý tu keby mi povie na Tolkiena, že ho to proste nechytilo tak ok, ja som tú knihu prvý krát tiež odložil, ale hrať sa tu na kvázikritika niečoho o čom vie človek zjavne prd a zajebať napríklad, že dve veže sú o tom ako niekam išli (dpč to ja som mal nejakú spešl edition, kde bola bitka o Helmov žlab a sundanie Sarumana? (i keď si zas musím spomenúť na clerksov "V tom vyjebanom filme chodili aj stromy" Coelhove knihy sú zjavne dobré a je vidno, že vie písať vcelku originálne, ale bohužiaľ nie pre každého. To by som už musel rovno aj Bukowskemu odoprieť talentu, keďže napriek tomu, že ja ho žerem ho mnohí ľudia nemôžu ani cítiť.
Tak ono je to buď od geniálneho trolla, alebo niekoho kto je geniálne prijebaný
ja som sa rozhodol mu dat este sancu, moc dobrych blizkych a bookwormov mi to odobrilo. aj ked neviem no, ja mam averziu uz vypestovanu
to v tych clerksoch ma skoro zabilo inak odporucam pozriet toto :
Teraz je v móde poznať akurát tak Huga ktorý "Napísal ten muzikál s wolverinom"
Tak to sa dosť napiču prekonáva to sa treba vždy radšej prestať zaoberať a zobrať až po dlhšom čase do rúk
Boha to keď dali na videacesky som si musel vraziť päsť medzi zuby aby som sa nepošťal od smiechu Prirovnať Sauronove oko k obrej vagíne... "Ako to že som si to nikdy nevšimol!"
ale uznavam, malokto dnes cita tieto diela ( imho jedny z najlepsich ).
Remarque by som povedal, ze je este dost znamy a nechapem teda ak ho ludia nepoznaju, jeho knihy su fantasticke, taki traja kamarati, to je jedno z mojich najoblubenejsich knih a rad si ju vzdy po nejakom case precitam zase
inac z tych videi odporucam pozriet twilight, ja som sa takmer doslova posral od smiechu z tych heftov tam
Tak je známy, lenže príde mi, že hlavne medzi študentami. Inak zaźívam, že je ľuďom akurát tak povedomý...
JJ hlavne na new moon som si spomenul a hneď šiel pozrieť po pánovy prsteňov Dojebali strašne ten film na tom sa budem kosiť ešte aj keď mi už vnúčatá budú truhlu vyberať
ja z vety " but dont worry, its not pedophilia, because he looks seventeen " ma uplne znicila fakt ja viem takmer vsetky repliky toho narratora tam
a podla mna nie všetko povinné čitanie je zlé. Napríklad " na západe nič nové" sa mi páčilo. Ale podla mna tie knihy, čo nás "nútia" čítať mali pre vtedajšieho čitatela väčšiu hodnotu ako pre nás,dnešných ľudí..takže sa to velmi porovnávať nedá.
Ako... prvýkrát som Pána prsteňov čítala asi v desiatich... A vonkoncom ma to nebavilo... Ale minulý rok som to začala čítať zas a ehm... môžem len odporúčať
A je okolo toho fakt veľké haló, so mnou tá kniha nepohla natoľko ako iné knihy.
:/
ale povedat, ze 11 rocne decko nepochopilo tolkiena a potom ju podavat ako najnudnejsiu knih, to chce vela odvahy
na jednej strane nechápem... lebo sa tu objavujú mená Pánov spisovateľov spolu s odpadmi 1. triedy ,
na druhej sa nenormálne zabávam a rehocem (až mi slzy tečú) nad argumentmi tých, čo hrajú počítačové hry a knihy nečítajú, ako ich baví dráždiť knihomolov, a tí sa fakt chytajú.
Je to fórum plné emócií.
@3 nesúhlasím - William Paul Young - Chatrč , mňa to zásadne ovplyvnilo
súhlasím so @43 @74 @151 a @79
dala by som sem Keleová-Vasilková, King, Terry Pratchett
tak dobre som sa už dlho nepobavila