čo sa týka komplexnosti a zložitosti slovnej zásoby, stavby viet, abstraktnosti, jednoducho tie, ktoré mi potrápia mozgové bunky pri snahe pochopiť význam autorových myšlienok. Nezáleží, aký autor, žáner či obdobie, stačí, že sa vám páčili. Ideál SJ/AJ
biblia.
prijebaná mŕtva kniha.
trikrát v živote som ju skúsi čítať od začiatku do konca a trikrát som zlyhal.
prijebaná mŕtva kniha.
každé slovo, každá veta, z teba vyťahuje všetok život čo obsahuješ a smeje sa ti pri tom.
prijebaná mŕtva kniha.
"Nie, nie ja nie som prijebaná mŕtva kniha prijebane zle napísaná to ty si nedostatočný!"
Prijebaná mŕtva kniha.
Modrá a Hnedá kniha od Wittgensteina mi robila trochu problém ale to ja mám problém sústrediť sa na to čo čítam aj pri beletrii. Každá veta vo mne evokuje nejaké myšlienky a o to menej sa viem sústrediť na vetu po nej. A tak ďalej...
Tolkien je dosť zlo, keďže si neváži čitateľa
Lovecraft s prehnanými archaizmami
Ale tak fakt zlo sú veci ako Lutheranska biblia v staronemcine
Či historické fechtbuchy, ktoré predpokladajú, že nemusia vysvetľovať základy
@feroborba Ma pravdu, s tym rozdielom, ze Ulysses je este celkom OK a zabavny, ked sa clovek do toho dostane. Nasledujuca kniha od Joyca Finnegans Wake je nerozlustitelna krizovka, ktora straca akykolvek zmysel, kedze sa tomu absolutne neda porozumiet. To je topka v tomto, cez to sa neda nijak preluskat.
Biochemia je komplexna, ale relativne jednoducha. To ma praveze neslavnu povest, ze je to len splet rozpravok a obrazkov pre deti, narozdiel oproti realnym chemickym odborom :'D Staci si precitat ucebnice fyzikalnej alebo organickej chemie. Biblia a Koran su velmi poeticke do tej miery, ze kazdy si z toho moze vyvodit, co chce, potrebuje, alebo tam proste vidi. Hegel je naschval blazon, podobne ako Heidegger, nikdy nenapisu presne, co vlastne chcu povedat. Kapital je tiez mega tazko citatelny, co je podobne ako Theory of Justice od Rawlsa - vyborna socialna kritika, ale velmi tazko sa cez to prekusava. Obe maju zopar spolocnych problemov aj mimo citatelnosti
Dostojevsky mi prisiel praveze vzdy super citatelny - Zlocin a trest je v podstate detektivka, Idiot je komedia tragickych omylov, Besi (Demoni) su fraska a Bratia Karamazovci je proste najlepsia kniha, ktora bola kedy napisana.
Moj osobny kandidat na este dalsie tazko citatelne dielo je The Rebel od Camusa (Vzbureny clovek, ak sa nemylim, po slovensky). Je to nieco medzi pamfletom a socialnou kritikou, kde si autor pomaha akymkolvek obskurnym prikladom z dejin alebo literatury, ktory mu prave sedi do myslienkoveho pochodu. Milujem tu knihu, ale je na dlhe zimne vecery.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
22 komentov
no ale k tvojej otazke, je velmi vseobecna.. akoze CO chces citat?
prijebaná mŕtva kniha.
trikrát v živote som ju skúsi čítať od začiatku do konca a trikrát som zlyhal.
prijebaná mŕtva kniha.
každé slovo, každá veta, z teba vyťahuje všetok život čo obsahuješ a smeje sa ti pri tom.
prijebaná mŕtva kniha.
"Nie, nie ja nie som prijebaná mŕtva kniha prijebane zle napísaná to ty si nedostatočný!"
Prijebaná mŕtva kniha.
Lovecraft s prehnanými archaizmami
Ale tak fakt zlo sú veci ako Lutheranska biblia v staronemcine
Či historické fechtbuchy, ktoré predpokladajú, že nemusia vysvetľovať základy
@Nespiacakraska tiež som mala problém so Strateným symbolom
Biochemia je komplexna, ale relativne jednoducha. To ma praveze neslavnu povest, ze je to len splet rozpravok a obrazkov pre deti, narozdiel oproti realnym chemickym odborom :'D Staci si precitat ucebnice fyzikalnej alebo organickej chemie. Biblia a Koran su velmi poeticke do tej miery, ze kazdy si z toho moze vyvodit, co chce, potrebuje, alebo tam proste vidi. Hegel je naschval blazon, podobne ako Heidegger, nikdy nenapisu presne, co vlastne chcu povedat. Kapital je tiez mega tazko citatelny, co je podobne ako Theory of Justice od Rawlsa - vyborna socialna kritika, ale velmi tazko sa cez to prekusava. Obe maju zopar spolocnych problemov aj mimo citatelnosti
Dostojevsky mi prisiel praveze vzdy super citatelny - Zlocin a trest je v podstate detektivka, Idiot je komedia tragickych omylov, Besi (Demoni) su fraska a Bratia Karamazovci je proste najlepsia kniha, ktora bola kedy napisana.
Moj osobny kandidat na este dalsie tazko citatelne dielo je The Rebel od Camusa (Vzbureny clovek, ak sa nemylim, po slovensky). Je to nieco medzi pamfletom a socialnou kritikou, kde si autor pomaha akymkolvek obskurnym prikladom z dejin alebo literatury, ktory mu prave sedi do myslienkoveho pochodu. Milujem tu knihu, ale je na dlhe zimne vecery.