Ahojte..idem na strednú a ako druhý jazyk si mám vybrať buď nemčinu alebo francuzštinu..neviem sa rozhodnúť....Všetci ma nahovárajú na Nemčinu lebo je tu blízko Rakúsko aj Nemecko kde by som mohla ako dospelá pracovať, ale zase mne sa nemčina strašne ťažk
Ja by som si určite vybrala nemčinu lebo je to krásny jazyk , ale ked tebe robí problém a myslíš si , že s francúzštinou by to bolo lepšie , tak francúzština. Ak teda nechceš študovať štyri roky to , čo ťa nebaví.
francúzština je podľa mňa ťažšia ako nemčina a keď si ti zle učila nemčina..no neviem ako chceš, rozhodni sa podľa sympatií, ale keď si dáš nemčinu nebudeš na strednej začínať od nuly...ale moje rozhodnutie by bolo: viva la france!
Myslim ze skorej francuzstinu.....nemcina je strasne tazka...a francuzstinu zasa mozes vyuzit napriklad v latinskej amerike, sice to nie je blizko ale nikdy nevies kam ta zivot v buducnosti zaveje....
tak takto.. franina a nemina sú si tak trochu podobné, pretože aj v nemine panuje určitá syntax, ako aj vo franine, len nemina mne osobne príde dosť strohá a franina taká zvučnejšia...
ak by som si ja mala vybrať, kde by som si hladala pracu, tak asi vo francuzsku, mozno kvoli mentalite ludi, ze ... nemci sice vypiju dost piva, maju nechutne mastnu stravu - vsetky tie parky a klobasy-> to ja moc nemusim - a francuzi si jedlo vychutnavaju... taktiez sa mi paci francuzsky sociálny system, ich zvyky a tak.. ja by som brala franinu...
ja sa učím od 4 ročníka na základke nemičnu som dokonca ani neviem akým zázrakom vo výberovej triede na nemčinu na strednej a viem veľké H z nemčiny ani lektorka nepomohla.. mne za nemčina úplne znechutila
Vies co zalezi to aj od toho kto ta to bude ucit. Napr. franina na nasej skole nemala ziadnu uuroven. Nic z nej nevedia. Ja som mala nemcinu, nelubi sa mi ten jazyk, ale mozem povedat ze za 4 roky viem z toho dost a to vdaka dobrej ucitelke, nakoniec som isla z nej aj maturovat ako 2.jazyk a na 1 som zmaturovala. Takze by som si zistila kto tam uci a podla toho rozhodla...
franinu som sa učila dosť dlho ale možem povedať len toľko keď natrafíš na dobrého učiteľa je to ľahšie lebo nemčinárov je omnoho viac ako francuzštinárov a síce sa vraví že franina je krásny jazyk možno krásne zneje ale pre mňa bola dosť náročná často sa mi stalo že som plietla franinu s anglinou pretože niektoré slovíčka sú si až moc podobné čiže porozmýšľaj si dobre ktorý jazyk si vybereš lebo potom ťa bude trápiť ešte 4 roky
Jednoznačne si myslím, že je lepšie, keď sa budeš učiť nemčinu ako francúzštinu, keďže ja sa FRJ učím už šiesty rok a povedala by som, že aj keď som sa nemčinu v živote neučila, tak keby som sa mala znova rozhodnúť, tak si určite vyberiem nemčinu
nemčina je naozaj ťažšia ako francúzština..moje krsná je učiteľka a učí oba dva a vraví že nemina je ľahšia..to záleží aj od učiteľky aj od tvojho prístupu ako sa naučíš jazyk..
Skús doma otom pomaly popremyšlat a rozhodni sa sama nadarmo ti tu bude vykladať jeden Nemčinu a druhy francúzštinu ktorý jazyk ta viac baví chod na ten. Koniec koncov francúzština je zaujímavý jazyk.
@side3 toto bol joke tyzdna, zlato... franina a ucit sa lahsie ako nemina DDDDDDD
@duffka , na franinu musi mat clovek geny, ale to je asi s kazdym jazykom.... kazdopadne, nic proti vam, germanofili, ale francuzstina je krajsi jazyk, aspon podla mna
ja osobne francuzstinu strasne neznasam ,nepaci s mai a je podla mna hrozna... ja som si zvolila nemcinu no tiez to nieje vyhra ale skor pojdem do Necmecka jak do FR.
boze taketo otazky, hadam musis vediet co sa ti viac paci...
franina je jednoduchsia a podla vacsiny sa uci lahsie, nez nemina, lenze nemcinu v praxi vyuzijes ovela viac. je to na tebe. ja osobne by som poradil nemcinu, pretoze, ako som napisal, ovela viac ju vyuzijes (aj ked pri anglictine si myslim, ze iny jazyk nepotrebujes, ale ktovie...) a mne osobne sa ovela viac paci nemcina nez francuzstina. no ale to je vec nazoru. v tomto pripade som v mensine, pretoze vacsina ti povie, ze franina sa im paci viac.
@lussatko mne tiež príde na pohľad zložitejšia franina, ale možno má skôr gény na franinu ako neminu (niektorým idú skôr zložitejšie veci a robia problém jednoduchšie)
Nikdy som nechápal, prečo sa učí druhý jazyk, keď ešte ani ten prvý zo základnej nevieme poriadne. Radšej by som posilnil počet hodín toho jazyka, čo je na pokročilejšej úrovni (lepšie povedané,človek sa ho učí dlhšie) ako trepať nejaký ďalší jazyk do osnov. S toho druhého sa aj tak naučíte len základy, aj keď možno aj to stačí pre toho, kto sa chce učiť jazyky a bude v tom pokračovať, ale to je môj názor.
Ak by som si mal vybrať, tak by asi ta nemčina zvíťazila. Je viac využitelná čo týka práce atď. aj keď som spomenul, že to budú len nejaké tie základy, ak vôbec.
Ja som si vybrala nemčinu a teraz to ľutujem. Keby som sa rozhodovala ešte raz, určite francúzština. Už len preto, že u nás na škole mali ľudia, ktorí sa francúzštinu učili 8 rokov z toho nejaký úžitok, mali certifikáty a neviem čo všetko. My nič. A za tých 8 rokov nás tu nemčinu nenaučili tak, ako by si človek predstavoval.
ja som sa rozhodla pre francúzštinu ale keby som si mala vybrať znova tak by som si určite vybrala nemčinu ... franina je síce krásny jazyk ale je dosť náročná a ak nechytíš dobrého učiteľa, tak z nej nebudeš vedieť nič ... ďalšia vec je, že frj využiješ iba vo Francúzsku a možno v okolitých štátoch, čo je odtiaľto pekný kúsok nemčinu využiješ viac, veď Rakúsko máš na skok
Nemcina, aj ked ani mne sa moc nepaci a po 6 rokoch z nej nic neviem, ale urcite je viac ziadana v praci ako franina. A franina je tazsia ako nemina. Dost zalezi aj od ucitelky, cize si pozistuj informacie. Ja by som na nemcinu znova neisla, ale to len kvoli profesorke.
prve dva roky som ju nesnášala...potom som ju začala chápať a milovať. vedela som dá sa povedať plynule hovoriť.... takže pomaličky zabúdam. určite franina, dovtoho jazyka sa zamiluješ. mne sa zdá nemčina ešte ťačšia.... ale franina tiež nie je pierko.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
52 komentov
Neviem či to je mnou, knihou alebo spôsobom učenia ale po roku 3 hodín týždenne viem viac po španielsky, čo som mala ako krúžok cca 1x za 2 týždne.
A nemčinári už toho vedia oveľa viac.
Mňa francúzština totálne sklamala, znepáčila sa mi, ale to záleží aj od človeka.
Vidím to tak, že v 3. si hodím nemčinu ako krúžok.
A ... skús si napočúvať francúzštinu.Či sa ti ľahko chytí prízvuk a či nebudeš mať problémy s výslovnosťou a čítaním..
Ja sa učím nemičinu a "trieskam si hlavu o stôl " prečo som si radšej nedala iný jazyk. Vôbec ma nebaví , nepáči sa mi a nič skoro z nej neviem.
Takže na tvojom mieste by som šla na francúzštinu
ak by som si ja mala vybrať, kde by som si hladala pracu, tak asi vo francuzsku, mozno kvoli mentalite ludi, ze ... nemci sice vypiju dost piva, maju nechutne mastnu stravu - vsetky tie parky a klobasy-> to ja moc nemusim - a francuzi si jedlo vychutnavaju... taktiez sa mi paci francuzsky sociálny system, ich zvyky a tak.. ja by som brala franinu...
A mne osobne sa Nemčina páči viac a aj Nemecko mám radšej.
ale jednoznačne je franina krásny jazyk
@duffka , na franinu musi mat clovek geny, ale to je asi s kazdym jazykom.... kazdopadne, nic proti vam, germanofili, ale francuzstina je krajsi jazyk, aspon podla mna
boze taketo otazky, hadam musis vediet co sa ti viac paci...
tak teraz nabuduci skolsky rok idem na franinu ta sa mi paci..tak sa budem viac snazit..
to sa musis podla seba rozhodnut..akoze nemcinu vyuzijes viac ale co sa tebe paci viac je len na tebe
Ak by som si mal vybrať, tak by asi ta nemčina zvíťazila. Je viac využitelná čo týka práce atď. aj keď som spomenul, že to budú len nejaké tie základy, ak vôbec.