Budu podla vas raz ludia nesmrtelni a vecne mladi tak ako v upirskych filmoch? Vedci uz dnes poznaju enzym nesmrtelnosti (telomeraza). Ake by to malo dosledky pre spolocnost?, zili by ste rovnako zhyralym zivotom ako vampiri keby vam nemuselo zalezat na..
dosledky? strašne vela nás by tu bolo a mali by sme dlhý nudný život, takto nevieme kedy umrieme a tí ktorí si to uvedomujú si ho možno užívajú viac, ako sa hovorí, žijeme len raz
@adka25 Mali by sme praveze super zivot kebyze vieme ze tu budeme stale a nemuseli by sme sa obavat ci dnes alebo zajtra ci pozajtra alebo neskor zomrieme a co vobec bude po smrti (strach z neznama , zaniku vedomia). Sotva sa da naplno uzivat zivota ked nevies co bude zajtra a ci vobec budes este zit , a ak ztomries ci vobec budes zit daky dalsi zivot alebo to bude znamenazt uplny koniec .
@tomas55555 ale smrť nie je taká hrozná aj po nej existuje niečo, len každý si myslí, že nie je to súčasť života ja by som tu večne žiť nechcela ako by som vyzerala? plus choroby? nie dakujem
Telomeráza obnovuje teloméry, ktorými sa neskracujú chromozómy v bunke, teda ich obrana. Ale nie, že ide o nejaký enzým, ktorým bunky nestárnu alebo nezanikajú, teda žiadna nesmrteľnosť. A nie, nechcel by sim žiť naveky a ani to podľa mňa nikdy nebude možné. Raz sme živé organizmy a aj zomrieme, všetci.
Prečítaj si dobrú knihu Stephen Cave - Nesmrteľnosť , stojí okolo 14 eur a je tam toho fakt mrte dobrých myšlienok...
Napr. zaujala ma taká, kde bol príbeh o človeku, čo jeho želaním bolo byť nesmrteľný a tak ho niekto alebo niečo prenieslo na ostrov nesmrteľnosti....a tam ľudia si žili spokojne, len .... túžili umrieť, nebavilo ich už 400 rokov byť v tom istom, nemali sa o čom rozprávať, ten istý stereotyp, nič ich nedokázalo zabiť...
Treba si to prečítať, ja som to opísal tak sucho
Nemá zmysel usilovať sa o nesmrteľnosť telesnej schránky... A viac, než snahy súčasných vedcov o predĺženie ľudského života mi dávajú zmysel snahy o vylepšenie toho života bez ohľadu na to, akú má dĺžku. Pretože dosť z tých získaných rokov na sklonku života vďaka modernej medicíne je, povedzme si pravdu, len pomalým umieraním.
Inak Číňania sú už po stáročia posadnutí ideou nesmrteľnosti (ako inak), a v taoistickej tradícii na to majú aj pár receptov (jeden z nich je doslova alchymistický, kedy si z minerálov a bylín vyrábaš nejakú drogu, ďalšie sú založené skôr na meditácii a telesných cvičeniach slúžiacich na prebudenie energie). Čítavam o tom teraz knihu (Posvätná pečať mysle nefritového cisára). Rozlišujú dokonca medzi troma druhmi už údajne jestvujúcich nesmrteľných: telesne oslobodení nesmrteľní, pozemskí nesmrteľní, a nebeskí nesmrteľní. "Oslobodenie od tela" tu znamená v podstate len dlhovekosť a schopnosť celý tento dlhý vek prežiť v optimálnom zdraví. "Telesne oslobodení" môžu na Zemi žiť aj stovky rokov a potom pokojne umrú a nechajú tu svoje ostatky k pochovaniu. "Pozemskí nesmrteľní" sa k svojej údajnej nesmrteľnosti dopracovali najmä skrz vnútornú alchýmiu - meditácie, dychové cvičenia atď. Táto metóda vedie k nesmrteľnosti ducha, nie však fyzického tela. Rozdielom medzi nimi a "oslobodenými" je v tom, že vedia ľubovoľne premieňať svoje telo a že môžu levitovať, ale nemôžu skutočne fyzicky lietať. smiley: Taktiež nezanechávajú po smrti ostatky k pochovaniu. No a najvyššou úrovňou sú "nebešťania", ktorí sa k nesmrteľnosti dostali užitím minerálnej "pilulky nesmrteľnosti". Majú všetky schopnosti predošlých typov, ale zriedkakedy ich aj využívajú. Majú skutočnú schopnosť fyzicky lietať, a ich telo nestárne. Pred ľudskou spoločnosťou preferujú pustú prázdnotu. Celkom fascinujúce mýty; v tejto knihe ma najviac zaujali práve úvahy o tom, prečo by sme o takzvaných nesmrteľných nevedeli, ani keby naozaj jestvovali. Neprídu mi zas tak absurdné, sú celkom logické (do takej miery, do akej možno za logickú pokladať oblasť tak vzdialenú bežnému uvažovaniu bežného smrteľníka ). Takisto metóda "minerálnej pilulky" možno na prvý krát vyznie absurdne, ale keď sa nad tým zamyslíme, aj dnešní vedci nutne pracujú pri snahe o modifikáciu ľudského vedomia a biofyzikálnych vlastností organizmu s tým istým princípom (chemické substancie). Pripomína mi to ešte Štvrtú cestu Gurdžijeva: metódu, ktorá integruje cestu fakíra (majstrovstvo cez fyzické úsilie a cvičenie), mnícha (majstrovstvo skrz úsilie o kontrolu vášní), a jogína (majstrovstvo skrz úsilie o sebakontrolu duševných návykov a schopností) - a takisto navrhuje, že môže byť proste syntetizovať určitú "pilulku, ktorá prinesie požadované výsledky". "Instead of spending a whole day in exercises like the yogi, a week in prayer like the monk, or a month in self-torture like the fakir, the sly man simply prepares and swallows a little pill which contains all the substances he wants and, in this way, without loss of time, he obtains the required results." » www.dangxia.org/englishfile/pil...
Vieš čo sa stane s bunkami, ktoré majú tú telomerázu príliš aktívnu? Budú sa deliť donekonečna a vznikne rakovina. Smrť je prirodzená súčasť života, nikto normálny by nechcel žiť večne.
@dumbledore , @Hellium , ale prave to skracovanie telomer sposobuju starnutie buniek (bunky sa uz nedokazu dalej reprodukovat). Niektorym bunkam v ludskom tele (napriklad kmenove bunky) sa telomery neskracuju takze su prakticky nesmrtelne. Keby sa podarilo (napriklad pomocou geneticky modifikovaneho virusu) prinutit vsetky bunky aby nestarli znamenalo by to prakticky nesmrtelnost.
Vedci uz v tomto smere robia pokusy na mysiach a ono to naozaj funguje (ale urcite to bude mat aj vedlajsie ucinky s ktorymi sa bude treba popasovat)
Minule som o tom videl zaujimavy dokument neriesi sa tam len telomeraza ale aj sirtuin a dalsie sposoby ako zastavit starnutie
@Tomas55555
"Sotva sa da naplno uzivat zivota ked nevies co bude zajtra a ci vobec budes este zit , a ak ztomries ci vobec budes zit daky dalsi zivot" - Prečo sa to nedá? Nevytvárame si budúcnosť rozhodnutiami, ktoré robíme práve teraz v tomto okamihu? Je prirodzené, že nie sme pánmi nad budúcnosťou, a nad tým kedy zomrieme, lebo sme si život samy nedali.
Môže existovať nesmrteľnosť duše. Ak človek objaví v sebe i tú duchovnú stránku, pochopí, že sa musí starať i o život duše...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
22 komentov
dosledky? strašne vela nás by tu bolo a mali by sme dlhý nudný život, takto nevieme kedy umrieme a tí ktorí si to uvedomujú si ho možno užívajú viac, ako sa hovorí, žijeme len raz
Tesim sa ze raz umriem
Napr. zaujala ma taká, kde bol príbeh o človeku, čo jeho želaním bolo byť nesmrteľný a tak ho niekto alebo niečo prenieslo na ostrov nesmrteľnosti....a tam ľudia si žili spokojne, len .... túžili umrieť, nebavilo ich už 400 rokov byť v tom istom, nemali sa o čom rozprávať, ten istý stereotyp, nič ich nedokázalo zabiť...
Treba si to prečítať, ja som to opísal tak sucho
v inom živote....
Vedci uz v tomto smere robia pokusy na mysiach a ono to naozaj funguje (ale urcite to bude mat aj vedlajsie ucinky s ktorymi sa bude treba popasovat)
Minule som o tom videl zaujimavy dokument neriesi sa tam len telomeraza ale aj sirtuin a dalsie sposoby ako zastavit starnutie
» uloz.to/!HLvwXUHJM/unik...
@Tomas55555
"Sotva sa da naplno uzivat zivota ked nevies co bude zajtra a ci vobec budes este zit , a ak ztomries ci vobec budes zit daky dalsi zivot" - Prečo sa to nedá? Nevytvárame si budúcnosť rozhodnutiami, ktoré robíme práve teraz v tomto okamihu? Je prirodzené, že nie sme pánmi nad budúcnosťou, a nad tým kedy zomrieme, lebo sme si život samy nedali.
Môže existovať nesmrteľnosť duše. Ak človek objaví v sebe i tú duchovnú stránku, pochopí, že sa musí starať i o život duše...
Ale bude to len pre vyvolených. Určite nie pre všetkých.