Oplatí sa človeku ktorý študuje na strednej drviť všetky predmety, aby mal dobrý prospech, keď poslednou dobou sa dozvedám, že priemer známok výšky(v čechách tam kde chcem ísť ja) neriešia? Čo si myslíte, radšej sa učiť všetko dajme tomu na jednotky, aleb
Známky nie sú dôležité, je dôležité to, čo vieš. Ja som mala z bioli skoro trojky v poslednom ročníku, ale naučila som sa v ňom viac ako za posledné 3 roky a všetko teraz využívam na výške, pretože si to všetko len opakujem... takže odpoveď znie, nie, nemusíš sa učiť na jednotky, uč sa to, čo potrebuješ, aby si to mohla neskôr využiť. Fyzika podobné koniny na svojej vš nepotrebujem a zbytočne by som sa ich učila, keď ma to ani nebaví
A na väčšine škôl ti priemer môže len napomôcť k nejakým bodom, ale najdôležitejšie sú prijímačky(ak na tej škole nejaké sú).
Je dobré mať vo všeobecnosti lepší prospech kvôli prijatiu na výšku, ale keďže píšeš, že známky na tvojej vybranej výške neriešia, tak zastávam názor, že sa treba špecializovať len na predmety, ktoré na výške aj reálne využiješ. Takisto aj na výške nebudeš excelovať zo všetkých predmetov (česť výnimkám) a budeš sa viac špecializovať podľa toho, čo ťa najviac baví.
No ja študujem na bilingválnom takže jazyky by tam boli plus ma baví deják, noska, geo... len ja cítim taký nátlak, pretože je veľa ľudí v triede ktorí ani nechodia von a iba sa učia, tak teraz mám taký zlý pocit z toho ak by som mala mať dajme tomu nejakú trojku na výsvedčku..i keď v podstate viem, že to nemá až taký význam?
keď sa teraz pozrem na to, čo sme sa učili na gymnáziu tak sa mi to nezdá nezmyselné. Takmer všetko patrí k všeobecnému vzdelaniu (ok, možno v chémii sme išli až moc do hĺbky ale tak...) Napríklad z takej matiky ak niečo s ňou neštuduješ využiješ tak plus, mínus, krát, deleno ale je smiešne ak niekto nevie čo je to derivovanie a podobne.
Tým so nechcela povedať, že máš mať jednotky zo všetkého. Len že to nie je zbytočné
to ze to nevyuzijes neznamena ze sa na to mozes uplne vysrat a nemusis sa snazit na vyske ta tiez nebude vsetko zaujimat
zrovna stresovat sa dvojkou z matiky netreba ale ucit sa na stvorky a len aby si presla je dost jebnute
ja som sa vzdy ucila dobre a neubudlo zo mna (tiez bilingval) a ani som netravila zivot v knihach
@eowyyn ahoj
ja uz sice nie som na strednej, ale v casoch, ked som este chodila na gympel bola som v triede top - cele 4 roky same 1 zo vsetkeho, (skoro) vzdy najviac bodov a bla bla .. aj ked som uz vedela v 3-4rocniku kam chcem ist a ze na mojej vš nebudem potrebovat ziadny dejepis, nosku, geografiu, chemiu... ucila som sa stale.. mozem sice teraz tvrdit, ze mam aspon vseobecny prehlad zo vsetkeho, ale v podstate trochu aj lutujem cas, co som zabila ucenim sa vsetkeho na jednotky.. mohla som ho radsej stravit niekde vonku s kamaratmi a nechat si z tych predmetov trojky.. ale vtedy som mala z toho podobne pocity ako ty, tak som sa drvila dalej..
cize urob ako myslis, nejake fatalne nasledky to mat nebude, ak tvoja vš si vyslovne nezaklada na vysledkoch zo strednej..
O lenivosti to ani tak nie je ako o tom, že som začala chodievať cez týždeň často von a tak, proste užívať si život kamarátmi ..a automaticky mám viac dvoják, poprípade nejakú trojku vychytám...ak by som mala motiváciu sa učiť na tie jednotky je to hneď celé o inom
@anniedecadence
presne o tomto hovorím ... ja som tiež doteraz mala vždy vyznamenanie ale tento rok došlo k zlomu a začínam spochybňovať či to nerobím zbytočne...či si radšej nemám užívať mladosti
dnes som si pozerala podmienky príjmacieho konania a napr. na takú masaryčku chcú iba maturit. vysvedčenie plus tam budú scio testy
ty kde chodíš na výšku?
podľa mňa sa stačí zamerať na tie tvoje "hlavné predmety" a ostatné kludne trocha volnejšie (2,3). Teda ja som to tak robila a prijali ma na vš všade, kde som chcela napokon. Ale zas, určite je lepšie ak vieš všetko dobre
@eowyyn tak zas, na fakultu kde som, berú úplne každého (čvut) ale trebars som si dávala aj na Karlovu a v pohode, známky ich v ČR fakt netrápia. A vzali ma aj na STU, kde ich známky vraj trocha trápia, ale koniec koncov - pár dvojek, či trojek ten priemer moc nezhorší...
ono v mojích preferenciách vždy bolo mať voľný čas a nie najlepšie známky. Na VŠ to je už uznávam iné...
osobne ako @12 , ale tak k flákaniu by som ťa nerád nahováral, aby si nebola na začiatku VŠ lenivá ako ja. inak na gympli to bola jedna kalba, futbal s kamošmi. jedna spolužiačka, čo bývala pri mne, nechápala ako sa môže niekto tak neučiť a vidí ho stále len von. vraj bolo to veľmi demotivujúce pre ňu... prijímačky som urobil na všetky 3 právnicke fakulty v SR, na ktoré som si dal prihlášku (BB, TT, KE). hoci napokon som si vybral inú cestu na záložnú perspektívnejšiu VŠ, kde som prijímačky nerobil.
@eowyyn asi mesiac po odoslaní prihlášky som prišla na to, že tam vlastne ani moc nechcem ísť. Že tam bude priveľa teórie a že nemalá časť z doštudovaných skončí ako učitel na strednej na škole. (odbor chémia) Som chcela niečo zaujímavejšie, dá sa povedať...
ale ako Karlovka je určite fajn škola
@miki24 z toho flákania mám mierne výčitky ale tiež teraz tak fungujem ako ty kedysi, stále von a tak... chcelo by to zlatú strednú cestu ale to je tak buď som zavretá doma a mám jednotky alebo behám kade tade a sú to 2,3ky
@eowyyn skôr som to myslela tak, že na výške sa proste MUSÍŠ učiť úplne všetko a nedá sa vyberať ako na strednej, kde prejdeš aj bez námahy a teda je to tak aj s tým voľným časom. Posledné dva mesiace semestra som ho mala minimum.
Užívaj voľný čas kým môžeš!
@eowyyn osobne pri ústnych som to skoro vždy dal na 1tky. darilo sa mi klamať učiteľov, že ako pilne som sa učil doma. občas z ústnych boli 2ky, ale fakt len pár horšie neboli. z písomiek tiež 2,3jky občas v období najväčšej zamilovanosti sa vyskytla 4rka. tak ale priemer som mal vždy na vysvedčení taký, ktorý útočil na prospel s vyznamenaním aj keď som nedosiahol za 4 roky ani raz. tak stačil mi aj taký.
mala som na strednej čisté jednotky, ale možno to v niečom pomohlo, napríklad mala som jednotkku z matiky a na vysokej som ako jedna mála mala éčko v riadnom termíne aj to som rada, že som prešla
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
26 komentov
A na väčšine škôl ti priemer môže len napomôcť k nejakým bodom, ale najdôležitejšie sú prijímačky(ak na tej škole nejaké sú).
každopádne ďakujem za názory
Tým so nechcela povedať, že máš mať jednotky zo všetkého. Len že to nie je zbytočné
zrovna stresovat sa dvojkou z matiky netreba ale ucit sa na stvorky a len aby si presla je dost jebnute
ja som sa vzdy ucila dobre a neubudlo zo mna (tiez bilingval) a ani som netravila zivot v knihach
ja uz sice nie som na strednej, ale v casoch, ked som este chodila na gympel bola som v triede top - cele 4 roky same 1 zo vsetkeho, (skoro) vzdy najviac bodov a bla bla .. aj ked som uz vedela v 3-4rocniku kam chcem ist a ze na mojej vš nebudem potrebovat ziadny dejepis, nosku, geografiu, chemiu... ucila som sa stale.. mozem sice teraz tvrdit, ze mam aspon vseobecny prehlad zo vsetkeho, ale v podstate trochu aj lutujem cas, co som zabila ucenim sa vsetkeho na jednotky.. mohla som ho radsej stravit niekde vonku s kamaratmi a nechat si z tych predmetov trojky.. ale vtedy som mala z toho podobne pocity ako ty, tak som sa drvila dalej..
cize urob ako myslis, nejake fatalne nasledky to mat nebude, ak tvoja vš si vyslovne nezaklada na vysledkoch zo strednej..
presne o tomto hovorím ... ja som tiež doteraz mala vždy vyznamenanie ale tento rok došlo k zlomu a začínam spochybňovať či to nerobím zbytočne...či si radšej nemám užívať mladosti
dnes som si pozerala podmienky príjmacieho konania a napr. na takú masaryčku chcú iba maturit. vysvedčenie plus tam budú scio testy
ty kde chodíš na výšku?
ono v mojích preferenciách vždy bolo mať voľný čas a nie najlepšie známky. Na VŠ to je už uznávam iné...
ale ako Karlovka je určite fajn škola
Užívaj voľný čas kým môžeš!