uz som to videl davno. Je to tak a je to smutne. Ja som take dieta nebol, sice som vela veci chcel, ale nedostal, ale nebol som ovplynený reklamou ano brandami a pod.
ešte to nemám dopozerané, ale zatiaľ som zhrozená rovnako ako ty... v čase, keď som vyrastala ja, toľko reklám zameraných na deti nebolo, takže som logicky veľmi rodičov pri nakupovaní neovplyvňovala - ale hej, pociťujem to najmä v posledných rokoch a priamo to aj vidím na 12-ročnej sesternici - ten tlak na decká je neskutočný, ja tým mojim (ak nejaké raz budem mať) asi ani nedovolím samostatne sledovať telku alebo surfovať na nete
zatial som videla len 6 minut ale pripada mi to ze omielaju to, co by uz vsetci mali vediet. kazdi rodicia by si mali byt vedomi kolko dietatu kupit mozu a kolko uz nie. predpokladam ze vacsina nebude minat to co uz nema a ked je niekto bohaty a nakupi decku milion hraciek tak sice podporuje konzum ale dieta bude aspon stastne a tomu bohacovi to nijako neublizi. rovnako ako chudobni ludia asi nebudu kupovat diamantove hracky.
@malapohroma čudovala by si sa, ale poznám aj také prípady, keď si rodičia museli brať rôzne pôžičky, otec robil 22 hodín denne len kvôli tomu, aby mohli splniť rozmary svojej dcérenke a synáčikovi.... keď som bola dieťa trošku som jej závidela, ale teraz mi je celej tej rodiny akurát tak ľúto....
@klaudiqaaa no to si myslim ze je uz skorej problem rodicov, ked nevedia usmernit dieta.. ako chapem ze oni robia hysaky a tak, ale rozumny rodic sa s tym dokaze vysporiadat.. ale neviem, uvidim az raz budem mat deti. ale mne ako malej proste vzdy povedali ze nie su peniaze a mohla som sa aj posrat a nic nebolo. pricom brat samozrejme dostaval tak 10krat drahsie hracky ako ja, ale aj tak som musela pocuvat ze nie su peniaze.
pozrete ... a nechutne, skor je to len velmi smutne, ale kazdy je strojcom svojho stastia, cize to nad cim sa teraz pohorsujeme , sme svetu dali my (rozumejte ludia) je to stare ako ludstvo same , bohatnut na naivite , ovplyvnitelnosti a tuzbach inych ... presviedcat ich, ze potrebuju prave to co ponukam ja .. a nepoznam nic tak formovatelne ako detska mysel .. je to strasne .. ale bohuzial ... toto nezmeni ziadna regulacna vladna komisia na ochranu detskeho spotrebitela .. toto je apel na nas , ktori coskoro sami budeme rodicmi ... lebo uprimne suhlasim s nazorom, ze "superspotrebitelov" a komercne deti .. vychovavame my .. ak sme privelmi pohodlni .. lebo v prvotnom pohlade nam vychovu zjednodusia technicke vydobytky , dychberuce kreativne hracky ci vyukove softvery ... moje detstvo bolo krasne .. nestvalo ma , ze mam jednu stavebnicu , dve "neznackove" babiky a armadu igracikov (zjednodusujem, moji rodicia na mne zas nesetrili, ale ako mlada rodina v socializme, sme zili slusne no nie nad pomery) ale ze moji rodicia sedeli vramci moznosti pri mne .. ucili ma, chodievali so mnou von .. mamina mi citala kazdy vecer ... ucila ma kreslit .. hovorila, ake uzasne je citat .. ucila sa so mnou basnicky .. ucila ma varit, aj ked som len miesala cesto a znicila jej kolac ... ocko mi hraval na gitare, nechal ma samu brnkat, aj ked som mu ju rozladila .. oblepili mi byt baliacim papierom a kreslila som po stenach ... brali ma von, kreslit si na chodnik .. spievali so mnou .. vzali si hracky a hrali sa .. je to rozvlacne prepacte.. ale pre mna ten najsenzacnejsi dokaz, ako naucit dieta aby nepodlahlo komercii .. aby samo premyslalo a snivalo, nebazilo automaticky po hmotnom ... cize je to smutne .. ale ja sama ako rodic mozem svojim zaujmom a casom znacne ovplyvnit nakolko moje dieta marketing zneuzije .. nestrcim svoju dceru do ruk pedofila .. tak preco nezabranit aj tomuto? Casto mi v mojej praci trha srdce pohlad na unavene deti , ktore sedia vo vozikoch aj o tretej rano , kym si mamicka skusa saty alebo kupuje sampon .. pohlad na deti hadzuce sa o zem, lebo vedia, ze dosiahnu svoje .. vystresovanych nervoznych rodicov .. ktori ziapu na deti, ktore rozmaznala ich pohodlnost .. na zaver? Ano je to nechutne a smutne ... ale my umoznujeme reklame , aby ovladala nase deti ... no vzdy jestvuje aj alternativa a povestna zlata stredna cesta... tot vse pekny den
@drejka suhlasim uplne aj ked som mladsia ...ale tiez som mala normalne detstvo ...kde mi dedko daval halierniky na to aby som si isla kupit zmrzlinu za tri koruny
@drejka hej ja som behala po sidlisku na bicykli ..liezla na strom a hrala sa ze to je moj byt a sprotosti a to uz dnesne decka nerobia ..este mozno chalani futbal a preliezky to si pamatam tiez
@drejka ...Ok, tak prepac, ze som uplne nedefinoval spravne pojmy
(Mali relativne rovnaku vychovu) Staci ? ...
V podstate mas pravdu, fotrik ju moze vyj*bat na ulicu, s tym, aby sa sama zariadila, ale stale je tam asi ta laska k decku a nejaka nemohucnost v takomto stave nieco podniknut...
Co by si ty robila ? Vykasla by si sa na nehodneho spratka, nech sa s nim deje co chce ?! Z nasej strany uz boli vselijake pokusy...
Ale su proste jedinci s ktorymi to nejde ani po zlom, ani po dobrom...
Ostava len dufat, ze raz sa to zmeni
A ja jej radsej dam ten cash, lebo viem, ze nieco malilinko to v nej zachovava.
Nieco ako minimalnu vdacnost, alebo tak nejak.
A mozem si byt isty, ze ked uz je vazne velmi zle tak pride aspon za mnou. A nelezie za kadejakym pofidernym fetakom ci pasakom :/
Lebo ked spravila naozaj velky pruser, tak uz nesla ani za fotrovcami...
Jedine za mnou a verim, ze ak by som jej zabuchol dvere pred nosom, isla by za tymi jej podozrivymi "priatelmi" a urcite by do roka skoncila velmi zle ...
A to, ja z lasky k sureodencovy, k rodine a sebe samemu nechcem, chapes
To sa jednoducho neda...
A ked jej ja pomozem a zaroven vycistim zaludok, tak aspon par dni sa snazi...
Viem, ze to nie je riesenie ale lepsie, ako drotom do oka
@malapohroma máš pravdu, na jednej strane je to problém rodičov, že nedokážu svoje deti usmerniť, ale na druhej strane sa ku tomu len ťažko môžeme vyjadrovať, my, čo deti nemáme a nevieme aké to je keď vidíš ako tvojmu dievčatku blištia oči z barbie za 200 eur
@zayl no otec doteraz maká 22 hodín denne, syn študuje v prahe, býva v centre mesta, zarába si a popri tom od rodičov mesačne ešte odoberá cez 300 eur a dcéra si vyberá chlapcov podľa toho aké majú auto a motorku a popravde jej hodnoty ako láska už asi nič nehovoria
@24 a ešte jej matka z toho čo počúvam od mojej keď s ňou raz za čas ide na kávu je už hotová z toho koľko pôžičiek majú a že sú nenormálne zadĺžení ale hlavne že si ešte kúpili nové auto na leasing lebo dcérenka sa hanbila chodiť vo forde....
@drejka ...Ja som si vobec neprotirecil, len ty moc chytas za slovicka
Nezvyknem vsetko detailne predstavovat na 456%
...Chcel som tym povedat, ze fotrovci nas vychovavali podobne... Nerobili rozdieli, ze teba mam viac a teba menej v laske.
Lebo aj take rodiny su...
Poznal som kamaratky, kamaratov, ktory pochadzaju z takych pomerov, kde je jedno dieta protezovane na ukor dalsieho.
Dokonca moj foter pochadza z podobnej rodiny... Ked sa jeho matke narodilo druhe dieta v 15 rokoch ho vyjebali k babke, kde zil az kym nedospel... Ale to uz je zase uplne mimo temy a dalsi extrem a vobec to sem nepatri...
A ano bavime sa o dospelom cloveku uz, a tema je v podstate o detoch a ich rozmaznanosti adt...
Ale ludska individualita sa podla mojho nazoru formuje uz v detstve...
Predsa uz v takych 10 rokoch minimalne musis vediet rozlisti, co je dobre a co je zle, mat akesi mantinely aj bez toho aby ti to nekto vstepil...
Jasne, ze vekom sa tie mantinely jemne menia, ale nie rapidne...
S tym uz sa musis akoby narodit... Podla mojho nazoru to uz je uroven genetickych dispozicii...
Nieco na sposob toho, ze ak mas rodica / prarodica / praprarodica vraha...
Je obrovska sanca, ze aj ty budes mat sklony raz niekomu vziat zivot...
A teraz netrieskam do vetra, to je vedecky dokazany fakt.
A tou celou omackou chcem len povedat, ze ked je niekto kreten, alebo dobrodruh, alebo zakriknuty chudak, ci extravagantne hovado, je to z velkej miery spachane tym, ze uz sa s takymi predispoziciami narodil
Jasne, ze vychova, media a spolocnost mozu a aj formuju cloveka...
No niekedy tak celkom geny, ci konstelaciu hviezd pri narodeni nepotlacis
Len podotykam, ze existuju urcite stranky osobnosti, ktore jednotlivec podedi po kadekom zo svojich predkov a staci akykolvek podnet, maly/velky na to aby sa tie stranky osobnosti prebudili ...
Viem, ze toto je debata pre uplne ine kapacity a uplne inu podu a neverim, ze tu na birdzi to niekto pochopi co sa snazim povedat
Ale povedal som, predal myslienku a uz nebudem dalej vstupovat do fora svojou troskou
to je nejaká pičovina, to sa mi nechce pozerať, ale keď sú rodičia sprostí a nevychovajú si svoje decko správne, to je jedine v prírodnom štýle, tak potom bohužiaľ deti nemajú odkadiaľ nabrať rozum, keďže sú všade také vymleté hlavy a tak, nechce sa mi písať, ahahaha
To nie je len Amerika to je všade stačí si pozrieť reklamy medzi rozprávkami ráno cez víkend. Deti sa v škôlkách a školách pretekajú kto má aké hračky a koľko a najlepšie sú samozrejme tie čo videli v televízii. Je to smutné a nechutné ale je to proste tak a deti v tom veku to nie sú schopné rozlišovať že sú oblbované proste to chcú a nevnímajú či majú rodičia na to peniaze alebo nie, sú najľahšie ovplyvniteľná cielová skupina.. Bohužiaľ aj keď to je akokoľvek pohoršujúce deje sa to úplne normálne a nie len pri deťoch ale aj pri dospelých a tam je tá propaganda ešte premyslenejšia. Reklamy pracujú so psychikou ľudí a sú schopné ovplyvniť neskutočné masy, ktorým aj keď sa pravda potom neskôr ponúka jednoducho ju odmietajú vidieť alebo sú voči nej flegmatickí...
@camilla Len cestou do skoly je decko bombardovane stovkami reklamnych materialov, v skole ich vidi na aktovkach, peracnikoch a trickach spoluziakov. Myslim si, ze nie je v moci rodicov uplne deti odstavit od komercie, jedine ze by sa odstahovali do pralesa. Pozri, ty mas tiez doma pocitac a internet, co je vobec najvacsi zdroj vsetkeho deti degenerujuceho svinstva. Da sa to riesit len pravnou formou a to takeho rozsahu, ktoremu mozes dopomoct nanajvys svojim podpisom na peticii. Tie firmy maju moc, nenechaju sa odpojit od zdroja prijmov. Mozme byt radi, ze u nas to nie je take fatalne v zmysle ovplyvnovania hodnotovych rebrickov deciek, ako v USA.
Ja keď som chcela nejakú novú hračku, tak som musela počkať na Vianoce, narodeniny, meniny či MDD. A to som žila každý deň s kopou reklám na hračky ako Cella, hovoriaci papagáj, chodiaci pes a iné takéto blbosti. Musela som sa vtedy jednoducho naučiť premýšľať nad tým, či tu hračku naozaj chcem a či ma bude baviť sa s ňou hrať dlhšie než 2 týždne.
Pamätám si ako kamarátkami sme si zobrali paličky a hrali sme sa, že varíme. Dávali sme na list hlinu alebo piesok a hovorili akú dobrú polievku sme navarili
Keď idem ráno do školy som znechutená tým, koľko detí má tašku s Hannou Montanou. Mimochodom, nepáči sa mi proste, že tie deti pozerajú hrané seriály, keď som bola v ich veku pozerala som kreslené rozprávky.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
34 komentov
Uspalo ma to hneď na začiatku.
Kazdopadne ja som bol tak nauceny, ze cely rok nic a na narodky + vianoce som vzdy dostal presne to, co som chcel.
Ale cez rok som nesmel s nicim otravovat To bola podmienka.
A co je z tych deti dnes?
Kazdy je nejaka individualita, a podla vlastneho uvazenia je bud taky, alebo onaky.
Ja to vidim na svojej rodine.
Mam sestru, dvojca, predpoklad, ze si budeme podobny chovanim a myslenim, kedze sme mali rovnaku vychovu je obrovsky...
No opak je pravdou
...Nehovorim, ze ja som bez hriechu, bazne a hany...
No sestra je silno nezodpovedny, egoisticky tvor, s obrovskou davkou lenivosti a nevzchopnosti sa postavit na vlastne nohy...
Rodicia sa nam snazili dat nejake tie hodnoty...
No ona, uz z principu odmieta akykolvek realny nazor na svet...
Jej nerobi problem spravit si na telefone ucet 450 € a prist za fotrom, aby to zaplatil...
Jej nerobi problem prist ku mne na navstevu, a sotva sa pozdravi natrci paprcu, ze potrebuje prachy
Len co jej s nejakou vycitkou, ci moralizovanim dam 50 € do ruky uz je prec...
Potom ma vecer vytiahne z prace, ze pod tam a tam sa zabavime...
A nakoniec z toho vzyjde, ze uz nema cash a nemoze platit chlast ludom ktorych sotva pozna...
Tak zavola brata, aby zatiahol utratu
A podotykam znova, presli sme rovnakou vychovou, rovnakou mierou lasky od rodicov aj starych rodicov.
Dokonca co si pamatam, tak som dostaval za blbosti po papuli ja a nie ona
Kazdy ma proste nejaky charakter a to ako je vychovavany moze len postrcit cloveka tym, alebo inym smerom v jeho postojoch a chovani...
(Mali relativne rovnaku vychovu) Staci ? ...
V podstate mas pravdu, fotrik ju moze vyj*bat na ulicu, s tym, aby sa sama zariadila, ale stale je tam asi ta laska k decku a nejaka nemohucnost v takomto stave nieco podniknut...
Co by si ty robila ? Vykasla by si sa na nehodneho spratka, nech sa s nim deje co chce ?! Z nasej strany uz boli vselijake pokusy...
Ale su proste jedinci s ktorymi to nejde ani po zlom, ani po dobrom...
Ostava len dufat, ze raz sa to zmeni
A ja jej radsej dam ten cash, lebo viem, ze nieco malilinko to v nej zachovava.
Nieco ako minimalnu vdacnost, alebo tak nejak.
A mozem si byt isty, ze ked uz je vazne velmi zle tak pride aspon za mnou. A nelezie za kadejakym pofidernym fetakom ci pasakom :/
Lebo ked spravila naozaj velky pruser, tak uz nesla ani za fotrovcami...
Jedine za mnou a verim, ze ak by som jej zabuchol dvere pred nosom, isla by za tymi jej podozrivymi "priatelmi" a urcite by do roka skoncila velmi zle ...
A to, ja z lasky k sureodencovy, k rodine a sebe samemu nechcem, chapes
To sa jednoducho neda...
A ked jej ja pomozem a zaroven vycistim zaludok, tak aspon par dni sa snazi...
Viem, ze to nie je riesenie ale lepsie, ako drotom do oka
@zayl no otec doteraz maká 22 hodín denne, syn študuje v prahe, býva v centre mesta, zarába si a popri tom od rodičov mesačne ešte odoberá cez 300 eur a dcéra si vyberá chlapcov podľa toho aké majú auto a motorku a popravde jej hodnoty ako láska už asi nič nehovoria
Nezvyknem vsetko detailne predstavovat na 456%
...Chcel som tym povedat, ze fotrovci nas vychovavali podobne... Nerobili rozdieli, ze teba mam viac a teba menej v laske.
Lebo aj take rodiny su...
Poznal som kamaratky, kamaratov, ktory pochadzaju z takych pomerov, kde je jedno dieta protezovane na ukor dalsieho.
Dokonca moj foter pochadza z podobnej rodiny... Ked sa jeho matke narodilo druhe dieta v 15 rokoch ho vyjebali k babke, kde zil az kym nedospel... Ale to uz je zase uplne mimo temy a dalsi extrem a vobec to sem nepatri...
A ano bavime sa o dospelom cloveku uz, a tema je v podstate o detoch a ich rozmaznanosti adt...
Ale ludska individualita sa podla mojho nazoru formuje uz v detstve...
Predsa uz v takych 10 rokoch minimalne musis vediet rozlisti, co je dobre a co je zle, mat akesi mantinely aj bez toho aby ti to nekto vstepil...
Jasne, ze vekom sa tie mantinely jemne menia, ale nie rapidne...
S tym uz sa musis akoby narodit... Podla mojho nazoru to uz je uroven genetickych dispozicii...
Nieco na sposob toho, ze ak mas rodica / prarodica / praprarodica vraha...
Je obrovska sanca, ze aj ty budes mat sklony raz niekomu vziat zivot...
A teraz netrieskam do vetra, to je vedecky dokazany fakt.
A tou celou omackou chcem len povedat, ze ked je niekto kreten, alebo dobrodruh, alebo zakriknuty chudak, ci extravagantne hovado, je to z velkej miery spachane tym, ze uz sa s takymi predispoziciami narodil
Jasne, ze vychova, media a spolocnost mozu a aj formuju cloveka...
No niekedy tak celkom geny, ci konstelaciu hviezd pri narodeni nepotlacis
-Howgh-
Len podotykam, ze existuju urcite stranky osobnosti, ktore jednotlivec podedi po kadekom zo svojich predkov a staci akykolvek podnet, maly/velky na to aby sa tie stranky osobnosti prebudili ...
Viem, ze toto je debata pre uplne ine kapacity a uplne inu podu a neverim, ze tu na birdzi to niekto pochopi co sa snazim povedat
Ale povedal som, predal myslienku a uz nebudem dalej vstupovat do fora svojou troskou
Dakujem za pozornost
a nebol som.. ako dieťa som bol neskutočne antikomerčne založený
mňau
Pamätám si ako kamarátkami sme si zobrali paličky a hrali sme sa, že varíme. Dávali sme na list hlinu alebo piesok a hovorili akú dobrú polievku sme navarili
Keď idem ráno do školy som znechutená tým, koľko detí má tašku s Hannou Montanou. Mimochodom, nepáči sa mi proste, že tie deti pozerajú hrané seriály, keď som bola v ich veku pozerala som kreslené rozprávky.