Ahojte, už som tu písala podobné fórum ale keď tá nemčina mi robí vždy problémy. Potrebovala by som vedieť kedy používať tieto nemecké slová: wurde, wurden, wurdet, wurdest, ware, vieleicht, konnte, konne,? Vopred ďakujem.
Nie som si istá, či vieš vôbec, čo znamenajú, keďže tam medzi slovesami máš jednu časticu... A neviem, či vynechávaš prehlásky, alebo tam nemajú byť. Asi sa motkáte okolo minulého času a/alebo podmieňovacieho spôsobu, hej?
Wurden je byť v minulom čase.
Ich wurde rot - Začervenala som sa.
S prehláskou nad u (resp. píše sa aj ako ue) je to podmieňovací spôsob.
Sie wuerden es tun, aber... - Spravili by to, ale...
Bolo by dobré, keby... - Es wuerde gut sein, wenn..., ale dá sa povedať a častejšie sa používa Es wäre gut, wenn.... Len jedno je präteritum a jedno perfektum.
Koennen je ako anglické can - môcť/byť schopný.
Ich kann - prítomný čas
Ich konnte - mohol som, minulý čas
Ich koennte - mohol by som, podmieňovací spôsob, rozdiel je v prehláske
Vielleicht znamená možno.
@mielikki by ma mohla prípadne prísť opraviť, ja to tu splietam trochu na blint
@anzu Ja sa neminu ucim este len 4 a zaroven aj posledny rok asi. No pisala som to cez mobil a take vymozenosti ako prehlasky tam nemam som rada, ze tam je diakritika. Len tak pre info. A z toho co si napisala som sa nedozvedela, ze kedy sa co pouziva takze pisomka bude asi opis z mobilu ako to tak vidim. Tak nic no.
@kikusqa205 asi nerozumiem otázke "kedy". tak podľa toho, čo chceš povedať. ak máš vetu začínajúcu na bol by som/bol by si /bol by/boli by/whatever, tak si len vezmes wuerden a dáš ho do príslušnej osoby - ich wuerde/du wuerdest/er wuerde/sie wuerden/... to ako príklad.
alebo môžeš mi to nejak upresniť alebo opísať, ako funguje písomka? lebo už neviem, ako to priblížiť.
what? Veď ten koment @1 ti to celé vysvetlil. Či čakáš, že ti príde odpoveď v štýle "v prvej vete sa používa vielleicht, v druhej konnte, a o pol druhej sa používa werden" ?
@mikki3012 Nie, neviem kde to je. 3 roky sme mali taku odisla teraz do dôchodku a nic sme s nou nerobili vôbec nic nas nenaucila. A teraz mame taku mladsiu co ucila len maturantov vzdy bieda no.
@anzu len to je ten problem, ze po 3 rokoch nic nerobenia a nic nepreberania je potom problem vediet co ta veta znamena tak preto potrebujem nejake zachytne body.
@kikusqa205 tak, ak ani s prekladom do SK nevieš, tak už ti asi nepomôžem, možno keby ti to vysvetlil niekto, kto bude pri tebe sedieť
wurde je proste wurde, bez prehlásky. wuerde je s prehláskou. rovnako koennte je konnte s prehláskou nad o. písanie e za samohlásku je spôsob, ako pri písaní obísť diakritiku. rovnako wäre sa môže písať ako waere.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
13 komentov
Wurden je byť v minulom čase.
Ich wurde rot - Začervenala som sa.
S prehláskou nad u (resp. píše sa aj ako ue) je to podmieňovací spôsob.
Sie wuerden es tun, aber... - Spravili by to, ale...
Bolo by dobré, keby... - Es wuerde gut sein, wenn..., ale dá sa povedať a častejšie sa používa Es wäre gut, wenn.... Len jedno je präteritum a jedno perfektum.
Koennen je ako anglické can - môcť/byť schopný.
Ich kann - prítomný čas
Ich konnte - mohol som, minulý čas
Ich koennte - mohol by som, podmieňovací spôsob, rozdiel je v prehláske
Vielleicht znamená možno.
@mielikki by ma mohla prípadne prísť opraviť, ja to tu splietam trochu na blint
alebo môžeš mi to nejak upresniť alebo opísať, ako funguje písomka? lebo už neviem, ako to priblížiť.
wurde je proste wurde, bez prehlásky. wuerde je s prehláskou. rovnako koennte je konnte s prehláskou nad o. písanie e za samohlásku je spôsob, ako pri písaní obísť diakritiku. rovnako wäre sa môže písať ako waere.
@rapid takisto