ak chceš lahký ntb tak bez nej. CD/DVD sa už až tak často nepoužívajú. Ak dačo potrebuješ, máš usb/pamätové karty a to do ntb dostaneš. Prípadne stiahneš. V každom prípade si externú mechaniku možeš dokúpiť. Pomerne lacno
@sibell810 v prvom rade sa skôr rozhodni na čo ten notebook chceš používať - pokiaľ len písanie, net, občas film/hudba - ber netbook, ktoré sa vyrábajú len bez optickej mechaniky, prípadne ju majú v dockstation
výhoda netebooku - výdrž batérie, veľkosť/hmotnosť, cena - štartujú už od 200euro aj keď osobne odporúčam si radšej priplatiť nekupovať ten najlacnejší
pokiaľ plánuješ na tom nejako seriózne pracovať - grafika, rendering, simulácie, editovanie videa alebo nebodaj hrať - ber normálny notebook, ktorý má štandardne mechaniku - čo sa týka jej využiteľnosti tak tá je dnes pomerne otázna kedže ľudia nosia vonku dáta na USB a pokiaľ je človek doma nemá problém skopírovať veci z DVD/CD cez stolný PC a nahodiť si ich do notasu cez sieť prípadne to USB
pokiaľ klasický notebook (15 palcov) tak aj s mechanikou... neviem, či ti ho treba do školy alebo kde... ale môže sa ti stať, že v škole ti dajú niečo na cd a budeš musieť dávať kľúč niekomu aby ti to prekopiroval (alebo doma kopírovať na stolovom), alebo keď ho potiahneš niekam na chatu môže mať niekto hudbu či nejaký film na cd (moje chaty neboli nutne ožieracke, keby niekto chcel mudrovať o filmoch)
@atavius tak ako píšeš ,,písanie, net, občas film/hudba" + občas nejake tie hry (hravam staršie-tj hry môjho mláááádi a z tých novších jedine NFS) no a programy iba ak niečo ako Zoner. Uhlopriečku by som chcela 14 a vrámci tohoto všetkého som si vyhliadla tento notebook:
alebo potom s optickou ale je už o niečo ťažši prirodzene, ideapad V460/470
a presne ako si písal su pre mňa podstatne prave tie tri veci ,,výdrž batérie, veľkosť/hmotnosť, cena "........potrebujem ntb kvôli VS čiže vláčiť nejake tri kilá mi rozhodne nieje privetive:/...
@quixinka ved prave ...dosť sa toho bojím....že mi to len prida na vahe a nakoniec to nevyužijem-možno len parkrat a neskôr budem ľutovať že som bola taka tvrdohlava.....budem mať 500
GB externy disk čiže ak by som chcela niečo zalohovať tak to šupnem tam, ak niečo budem potrebovať tak stiahnem ako už písali vyššie.....bolo by to original....dufam že neurobim chybu horšie je že ten ntb čo sa mi pozdava nepredavaju ani na SK ani v CZ ani v UK nieje na trhu xD
@quixinka ja uz som ten svoj obrovsky, tazky vymenila, lebo mi bol uplne nanic.. tak ako ta mechanika, tak aj 15,6 uhlopriecka.. teraz mam malicky a CD som nepotrebovala ani jediny raz zatial.. myslim, ze CD uz sa dlho pouzivat nebudu, to mas to iste ako kedysi s disketami.. su neprakticke, potrebujes ich hrozne vela..
a co ma tento konkretny typ take vynimocne, co ta najviac zaujalo? lebo ja mam napriklad tiez lenovo ale TP edge 11, robi sa aj v 13 a 15 palcovom prevedeni a neviem si vynachvalit.
@quixinka tak pači sa mi že je premysleny ako vo ,,vnutri" tak aj navonok.....je ľahučky-važi do 2kg a dizajnovo je pekny......rozmýšalala som aj nad TP edge ale celkovo sa mi thinkpady nepáčia aj ked su od zakladou vyvíjane pre portabilitu čo je super pretože v dnešnej dobe si myslím že málokto necestuje s ntb...a zasa netbooky nemajú taku konfiguraciu ako notebooky
@sibell810@sibell810 TP nie je štýlový notebook, ale notebook pre ľudí čo chcú pracovať
Ten U460 ma hlavnu výhodu v 8 článkovej batérii - papierovo výdrž 8 hodín v praxi možno tých 7, troška výkonnejší procák ale na druhej strane má slabšiu grafiku a HDD len s 5400rpm
V460 má HDD 7200rpm, výkonnejšiu grafiku, DVD mechaniku, 6 článkovú batériu - papierovo 4 hodiny/realita možno 3 a pol hodiny a je holt troška ťažší a nie taký štýlový
U460 v EU nezoženieš nič menej z USA sa dá bezproblémovo kúpiť - buďto E-bay alebo Amazon + buďťo známy v USA alebo www.shopping-usa.cz, a k tomu prirátať ešte cca 20 euro za adaptér na EU sieť. Problém môže byť jedine so zárukou treba si checknúť či ten rok čo Lenovo k tomu ponúka je medzinárodná alebo len aplikovateľná v USA - avšak servis ako taký by mal byť na slovensku bezproblémový - autorizovaný servis opravuje aj výrobky čo sa nepredávajú v danej krajine
@atavius rodinu mám v USA, čiže to by problém nebol, horšie je to s cenou, U seria je najdrahšia ideapadov......ešte hľadam alternatívu u Asusu...aj ked tejto značke moc neverim, dam jej šancu...nejaku 14 z business triedy alebo z U triedy....ta je zamerana na mobilitu...poprípade ak by si vedel odporučiť konkretny ntb z mnou uvedených tried...do tych 20 000- 23 000Sk (s DPH)?
@sibell810 pokiaľ máš ochotnú rodinu v USA tak by som nič nerišil a v momente bral ten U460 - do 31.7. je tam super akcia až 40% dole z ceny - v pripade U460 to v jeho vyššej konfigurácií to robí $320 dole z ceny čiže ho kúpiš za $679 s dopravou vrámci USA zdarmo, čo je v prepočte pri aktuálnom skvelom kurze 470,03 EUR
stačí si už len doriešiť dopravu do SR - buďto UPS alebo si booknuť lacnú letenku na koniec leta a spraviť si aj výlet a stále sa vojdeš do tej svojej ceny
potom ešte ten adaptér pre EU a máš noťas presne aký si chcela
@atavius doprava by tiež nebol problém, akurát ta záruka nieje medzinárodna.......a ked sa mi niečo pokafre tak kde s tym pojdem? .....zatiaľ sa uspokojim s tym Asusom ale ked sa dostane to lenovo na slovenský trh tak si ho na 100% kupim....a už teraz sa na to tešim
@sibell810 hm väčšiu šancu, máš že sa pokazí ten Asus ako to Lenovo keď si človek kupuje kvalitnú elektroniku a nie najlacnejší šunt je šanca, že sa niečo pokazí samé od seba veľmi nízka - elektroniku kupujem pomerne často a zatiaľ som nemusel reklamovať nič zato známi mi furt nosia jeden pokazený šunt za druhým - MSI - hučiace vetráky, HP - neustále sa prehrievajúce sa celoplastové naleštené zrkadlá, Acer - celé zle, aj keď posledné 2 roky sa výrazne kvalitatívne zlepšili.. čo sa týka Asusu tak kamoš ho mal, po polroku odpalená doska a čo viem tak vcelku dlhé naťahovačky so servisom takže si nakoniec zobral peniaze išiel do thinkpadu, ktorý si zatiaľ nevie vynachváliť.
Ale tak keď nie je Lenovo tak asi práve ten Asus - zaujímavý je napr. ASUS P43SJ je rozumná voľba prípadne Sony, ale v tej cene čo si písala na tom budú čo sa týka spracovania určite horšie ako tá U460. Inak tá je už asi rok stará takže či sa objaví v EU je otázne a ak áno rátaj cenu minimálne 900Euro.
@atavius z Asusov sa mi pozdáva P41SV......celkom pekny je......aj ked na to lenovo nema.....čo už mi ostava? len truchliť nad tým ako v amerike maju čo si len zaželaju a tu je sotva polka z toho.....kebyže sa tu predava tak viem že ked sa mi niečo v nom porucha tak mam kde ist to dať opraviť...inak nemam problem s ničim v podstate......segre sa tiež takisto kupoval ntb...z ameriky hpčko a v tom čase to bolo to naj čo sa dalo zohnať, nejaka ,,špeci" verzia ktorá sa tu nedá zohnať.....nejaki dvaja chlapci ho dizajnovali ...ak by sa jej poruchalo tak veru nema kde s nim isť.....
@atavius ešte jednu alternatívu mám a pravdepodobne už pri nej aj ostanem
,,clementine orange" farba
na ,,moje" veci mi postačí, len sa trochu bojím tej 4 článkovej batérie/koľko hod. vydrží na jedno nabitie.....12,5ka....čo je pre mňa trochu výzva, určite si ju pojdem prezrieť aj live... ..vcelku sympatický noťasik......
@sibell810 U260 som chcel odporučiť aj ja lenže na ňom sa zahráš asi ťažko a tiež tá výdrž nie je nejaká úžasná - cca 4 hodiny ale to naozaj môžeš len čítať, respektíve nejaká hodina a pol keď ho zaťažíš na maximum. Tiež má vstavanú batériu takže ju za chodu nemáš šancu vymeniť. Na druhej strane je to strašná štýlovka - vezmeš pod pazuchu a ideš
P41SV mal byť na trhu až od septembra aj keď ako tak pozerám zohnať sa už na zopár shopoch dá len neni naň zatiaľ žiadna recenzia. V každom prípade podľa parametrov vyzerá super až mi to nejak nesedí k tej cene takže ktovie aká bude kvalita tela - tipol, by som, že to bude komplet plast. Hlavná výhoda batéria - tých 10 hodín čo tvrdia určite nedá, ale takých 8 možno 9 pri čítaní hej, grafika - staršie hry sa zahráš úplne v pohode a dokonca aj tú mechaniku má.
@atavius ved prave, slabšia grafika, takisto ako aj vydž baterie....len proste sa citim ako medzi dvoma mlynskými kolesami vzhľadom k tomu že strašne mam niečo proti asusom....cela ta značka je mi proti srsti, spoločne s acerom, aj ked asus sa radi medzi lepšiu ako acer....P41SV ma veko displeja z liatiny hlinika ostatok netuším, parametre ma super...bez OS čiože aj cena slušna......bateria tiež super....hp jedno mame doma segrine, užasne sa prehrieva čiže ho môžem s kludnym svedomím použiť na vyhrievanie periny navečer....takže ani hp mi ,,nereže".....proste imponuje mi to lenovo asi najviac tak sa snažím tam najsť alternatívu ktorá nemá tu uhlopriečku menšiu ako tych 12,5 a vahu vyššiu ako 2,3kg...
@sibell810 220s sa predáva, ale cena štartuje na 1000euro. Ono sa do tej ceny čo si dala veľmi vyberať v kategórií thin and light noťasov veľmi nedá - buďto vezmeš väčší výkon, výdrž a oželieš možno krapet horšie spracovanie tela alebo vezmeš štýlovku, ale holt zvyšok už taký oslnivý nebude. Najlepšie z toho vychádza tá U460 až na tú záruku. Ak nie ten tak by som bral asi ten P41SV, respektíve si počkal nejaký ten mesiac dva na prvé ohlasy naň prípadne sa išiel naň pozrieť naživo. Ono v konečnom dôsledku je jedno ako ten noťas vyzerá respektíve či je z plastu alebo nie pokiaľ s tým človek vie zaobchádzať, ide hlavne o výkon a výdrž kedže to určuje na koľko je použiteľný respketíve za akú dobu sa stane z neho morálne zastaraný kus šrotu.
@atavius U460 by fakt bodla.....veľká škoda tá zaruka (skusim sa o tom ešte poinformovať u znamych z USA)....dufam že ked sa objavi na našom trhu nebude ta cena až taka vysoka.....ale to smiem fakt len dufať.......do tej doby si vystačim s Asusom....aj ked to vobec nieje iste že sa objavi ale ako vraviš vyberať si moc nemožem.....vždy narazim na nejaky problem..bud je to horšia konfiguracia alebo potom to horšie spracovanie tela....už som oblietala takmer všetky prípustné značky.... asi ozaj len ten asus....ešte tam obeham seriu ,,mobility" a ,,multimedialne" ntb...možno niečo najdem....P41SV mam ako zadné vratka.....kongiguraciu ma dobru ale spracovanie tela je ,,neiste"......inak tak trochu off topic:značka Asus ma asi najlepšie ,,trailery" čo sa týka ntb .......a toshiba zase hudbu k nim ...to len tak čo som si všimla
@sibell810 s tou poznámkou ohľadom trailerov respektíve reklám si ma fakt príjemne prekvapila - klobúk dole slečna Tie od Asusu sú podarené, ale špickou je podľa mňa stále Sony VAIO zvlášť Z séria je po dizajnérskej stránke prevedená takmer k dokonalosti a to či už spracovaním alebo ich marketingom holt len pri pohľade na ich ceny má človek chuť zaplakať.
nakoniec som zakotvila pri asuse U30SD alebo U31SD v ,,black" variante......s optickou mechanikou a vahou do 2kg + konfiguracia si myslím že celkom good ntb....oba su uhlopriečka 13,3 takže vrámci tychto dvoch typov je to už viacmenej len otazka dostupnosti, prípadne ceny..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
30 komentov
výhoda netebooku - výdrž batérie, veľkosť/hmotnosť, cena - štartujú už od 200euro aj keď osobne odporúčam si radšej priplatiť nekupovať ten najlacnejší
pokiaľ plánuješ na tom nejako seriózne pracovať - grafika, rendering, simulácie, editovanie videa alebo nebodaj hrať - ber normálny notebook, ktorý má štandardne mechaniku - čo sa týka jej využiteľnosti tak tá je dnes pomerne otázna kedže ľudia nosia vonku dáta na USB a pokiaľ je človek doma nemá problém skopírovať veci z DVD/CD cez stolný PC a nahodiť si ich do notasu cez sieť prípadne to USB
alebo potom s optickou ale je už o niečo ťažši prirodzene, ideapad V460/470
a presne ako si písal su pre mňa podstatne prave tie tri veci ,,výdrž batérie, veľkosť/hmotnosť, cena "........potrebujem ntb kvôli VS čiže vláčiť nejake tri kilá mi rozhodne nieje privetive:/...
@quixinka ved prave ...dosť sa toho bojím....že mi to len prida na vahe a nakoniec to nevyužijem-možno len parkrat a neskôr budem ľutovať že som bola taka tvrdohlava.....budem mať 500
GB externy disk čiže ak by som chcela niečo zalohovať tak to šupnem tam, ak niečo budem potrebovať tak stiahnem ako už písali vyššie.....bolo by to original....dufam že neurobim chybu horšie je že ten ntb čo sa mi pozdava nepredavaju ani na SK ani v CZ ani v UK nieje na trhu xD
a co ma tento konkretny typ take vynimocne, co ta najviac zaujalo? lebo ja mam napriklad tiez lenovo ale TP edge 11, robi sa aj v 13 a 15 palcovom prevedeni a neviem si vynachvalit.
Ten U460 ma hlavnu výhodu v 8 článkovej batérii - papierovo výdrž 8 hodín v praxi možno tých 7, troška výkonnejší procák ale na druhej strane má slabšiu grafiku a HDD len s 5400rpm
V460 má HDD 7200rpm, výkonnejšiu grafiku, DVD mechaniku, 6 článkovú batériu - papierovo 4 hodiny/realita možno 3 a pol hodiny a je holt troška ťažší a nie taký štýlový
U460 v EU nezoženieš nič menej z USA sa dá bezproblémovo kúpiť - buďto E-bay alebo Amazon + buďťo známy v USA alebo www.shopping-usa.cz, a k tomu prirátať ešte cca 20 euro za adaptér na EU sieť. Problém môže byť jedine so zárukou treba si checknúť či ten rok čo Lenovo k tomu ponúka je medzinárodná alebo len aplikovateľná v USA - avšak servis ako taký by mal byť na slovensku bezproblémový - autorizovaný servis opravuje aj výrobky čo sa nepredávajú v danej krajine
» shop.lenovo.com/us/notebooks/id... ˇ
stačí si už len doriešiť dopravu do SR - buďto UPS alebo si booknuť lacnú letenku na koniec leta a spraviť si aj výlet a stále sa vojdeš do tej svojej ceny
potom ešte ten adaptér pre EU a máš noťas presne aký si chcela
» www.amazon.de/Lenovo-Ideapad-...
Ale tak keď nie je Lenovo tak asi práve ten Asus - zaujímavý je napr. ASUS P43SJ je rozumná voľba prípadne Sony, ale v tej cene čo si písala na tom budú čo sa týka spracovania určite horšie ako tá U460. Inak tá je už asi rok stará takže či sa objaví v EU je otázne a ak áno rátaj cenu minimálne 900Euro.
,,clementine orange" farba
na ,,moje" veci mi postačí, len sa trochu bojím tej 4 článkovej batérie/koľko hod. vydrží na jedno nabitie.....12,5ka....čo je pre mňa trochu výzva, určite si ju pojdem prezrieť aj live... ..vcelku sympatický noťasik......
P41SV mal byť na trhu až od septembra aj keď ako tak pozerám zohnať sa už na zopár shopoch dá len neni naň zatiaľ žiadna recenzia. V každom prípade podľa parametrov vyzerá super až mi to nejak nesedí k tej cene takže ktovie aká bude kvalita tela - tipol, by som, že to bude komplet plast. Hlavná výhoda batéria - tých 10 hodín čo tvrdia určite nedá, ale takých 8 možno 9 pri čítaní hej, grafika - staršie hry sa zahráš úplne v pohode a dokonca aj tú mechaniku má.