@kubo1161 no ja neosm odbornik na fyziku ej to len take moje male hobby ale mylsis ze tym padom by bol v rozmedzi do 100 rokov mozne neico ako storj casu, teleport atd?
Zdá sa mi že Enstein netvrdil vyslovene že neni možné aby častice išli rýchlejšie svetlo lebo som čítal že častica ktorá ide rýchlejšie ako svetlo by mala vlastne cestovať späť v čase ale inak neviem
@romanzkrajinyx v ankete som odpovedal nie , lebo tam je napisane ze " cestovanie v case " co je debilina lebo clovek nieje tá častica.. chápeš ako to myslím..
Sme len hlúpi... pred 200 rokmi ľudia nemali šjanu o tom, že zvuk sa môže prenášať rýchlosťou svetla (premenený do signálu a odosielaný napr. satelitom) a zmenilo sa to v skutočnosť, preto aj svetlo ako také bude možné premeniť na niečo iné a odosielať nesmiernými rýchlosťami. Einstein mal mnoho chýb, spomeniem jednu základnú:
1) Teória tvrdí, že ak ide častica rýchlosťou svetla, tak svet okolo sa absolútne zastaví
2) Vezmime si fakt, že fotón svetla ide rýchlosťou svetla
Výsledok: Ak by teória naozaj fungovala, tak by neexistovala rýchlosť svetla, pretože ak by vznikol fotón svetla, tak celý vesmír by ho videl v tom danom momente všade rovnako, resp. ak by sme vyslali fotón na mars, tak bol by na marse v tom istom momente, pretože čas okolo neho by sa počas jeho putovania absolútne zastavil. Čo však nie je pravda
A neviem preco to tak prekvapuje , ludia niesu zdaleka kapacity na to aby nieco mohli oznacit za nemozne , priam sa az smejem tomu ked take nieco vyhlasuju a pritom o vesmire a tychto veciach vieme hovno
Je trosku predcane po jednom pokuse, pravdepobne mylnom... popierat teoriu relativity, subatomarnu fyziku a logiku na ktorej stavia sucastna moderna fyzika... ...samozrejme mozne je vsetko.
@jamaisvu teória relativity je deravá, prečítaj si moje lajcké vysvetlenie v príspevku 7, zas subatomárnu fyziku to až tak neničí a logiku... logika, tá práveže vylučuje teóriu relativity
@jamaisvu hoc aj Z OTR vyplývá, že pro náš vesmír je rychlost světla limitem, který nelze překročit, když dosáhnete rychlosti světla, čas se pro vás zastaví. Nic hmotného ale této rychlosti dosáhnout nemůže, protože na urychlení by bylo potřeba nekonečně velké množství energie. Takže pokud se chcete proletět rychlostí světla a nejste zrovna nehmotný foton, musíte být osobou s dobrou představivostí. Ale nebyl by fyzik fyzikem, kdyby se nesnažil toto omezení nějak oblafnout.
jo, napísal som, že svet sa zastaví,moja chyba, čas sa zastaví * (neviem, logol som sa sem asi po 2 rokoch, alebo kedy som tu bol, nedá sa to editovať?)
@jamaisvu mení sa časový vnem? No neviem, akú literatúru to máš, alebo čo, no pokiaľ ma pamäť neklame, tak je tam jedno základné pravidlo: Pri rýchlosti svetla sa čas absolútne zastaví a ak ide častica rýchlejšie, tak čas sa vracia, tým pádom, neviem ktorý piaty riadok si mám preštudovať poriadne, alebo čo máš konkrétne na mysli, osvetli.
je trosku zavadzajuce hovorit o maximalnej rychlosti... budi to dojem, ze to je nejaka hranica, a hranicu mozno vzdy prekonat /ako analogia posluzi nekonecne konecny vesmir/... presnejsie by sa dalo hovorit o velicine pomalost /teda rychlost svetla by mala 0 jednotiek /
No a keď ide fotón rýchlosťou svetla a pri rýchlosti podľa teórie všetok okolný čas je vo vzťahu na fotón zastavený, čo z toho vyplýva? To, že mal by byť na každom mieste rovnako, pretože aj keby putoval rok, tak my by sme si to nevšimli a tým pádom by teória platila
@33 ono o tom je ta relativnost v teorii relativity.... spomali sa cas z pohladu vztaznej sustavy, v ktorej sa castica nachadza, /nespomali sa cely vesmir /
5. riadok som myslel na Takže pokud se chcete proletět rychlostí světla a nejste zrovna nehmotný foton
nespomalí sa vesmír, ale vo vzťahu k nemu, to znamená, že ten fotón vníma spomalený čas = rýchlosťou svetla ho vníma, že okolie stojí, tak kde je problém? A uvádzam príklad fotónu, neuvádzam nekonečnú energiu, ani žiadne iné veci bokom, pretože najjednoduchšia a lajcky pochopiteľná demonštrácia je pre fotón, ktorý IDE rýchlosťou svetla, čas okolo neho vo vzťahu k nemu. Tá vzťažná sústava sa nemyslí okolie 1 cm kubický okolo neho, týka sa to vo všeobecnosti sústavy / veličiny, prečo tomu stále nechápeš?
@43 svet je taky, aky sa nam javy... ked teoria zodpoveda skutocnosti, je pravdiva.... samozrejme nemusi byt uplna... teorie si casto protirecia len kvoly inemu jazyku, ktory pouzivaju.
@mm47 súhlasím a ešte čo je sranda jebeme sa do vesmíru na iné planety a este sme neporozumeli tej svojej poriadne furt nájdu nového živočícha zazracného niekde pol kiláka hlboko v mori
hm, nic zlom ale uz davnejsie niektory vedci namerali vyssie rychlosti ako rychlost svetla, ale nik si netrufal porus pravidlo ze sa neda dosiahnut vecsia rychlost ako rychlost svetla (dosiahnut a prekrocit je rozdiel, o prekrocenie sa tu nikto nepoukas, einstal povedal jasne prekrocit sa neda, to neznamena ze takou rychlostou sa objekti pohybuju)
NEVERIM TOMU že sa ten zlatý strapatý roztržitý lev mohol kopnúť....
Proste NIE! skôr sa kopli......
@nightmear Asi si relativitu nepochopil To si toto odkial vycucal?
Iba z "pohľadu" toho fotonu, sa svet okolo zastaví z nášho pohladu sa foton pohybuje skutočne rýchlosťou svetla, ale jeho život je nekonečne dlhý (keby mal foton určitú dlžku "života", tak to je krásne vidieť ako pri mionoch, ktoré relativitu potvrdzujú)
ano ,logiku to má, ale tá nás často metie......rád som pomohol
inac vseobecne teoria relativity bola potvrdena meraniami, v nej ide o rychlost svetla, teraz je tu nieco rychlejsie, to znamena co, rychlejsie zakrivenie casu ?
@michallubusky Einstein sa neosral.. tak ako na nieco nestaci Newtonovska fyzika, na nieco Einsteinovska, preto vznikla kvantova mechanika. Teoria relativity (STR aj VTR) bola dokazana experimentami, takze je jasne ze plati.
Ak su vypocty spravne a je pravda, ze neutrina prekrocili rychlost svetla, tak vznikne novy druh fyziky, to ale neznamena, ze Einsteinova fyzika prestane platit.
Btw tachyony dokazu prekrocit rychlost svetla. Uz len treba dokazat ich existenciu
zatial nevieme ci je foton castica alebo vlna tak nebudme predcasne mudry!
za druhe,einstein zil davno a jeho teoriu (e=mcc) by som v dnesnej dobe povazoval za neopodstatnenu (asi bude vacsina proti,tak sa ospravedlnujem,ale kazdy ma svoj nazor).
tak sa do toho pustime:
svetlo sa pohybuje tak rychlo,pretoze nema hmotnost-myslelo si ludstvo. no ale co ked sme sa k nule nedostali,a svetlo hmotnost ma? potom je uplne normalne,ze ak existuje nieco lahsie ako svetlo,je teoreticky mozne,aby to bolo aj rychlejsie.
co sa cestovania v case tyka: naozaj nevidim dovod,aby sme sa presuvali v case ked prekrocime rychlost svetla svetlo je len svetlo,neovplyvnuje cas.
lepsi ako einstein niesom,ale toto si zatial myslim,tak ma prosim poucte ak nieco mate
BUDEME MOCT CESTOVAT DO MINULOSti , ty vole ani si neviem predstavit ze by som sa vratil spet do 2 svetovej a podhodil hitlerovi vodikovu bombu ale dost bolo srandy , inak viete ze aj rael hovoril o tomto este v 70tich rokoch minuleho storocia ze existuje kopu castic ktore sa mozu pohybovat rychlejsie nez svetlo , a vtedy bol vysmiati nasimi vedcami , no vidi sa ze mal pravdu , ako aj v mnohych inych veciach www.rael.org je tam kopu informacii o rychlosti vo vesmire ale aj o evolucii ludstva tadd, naozaj !! to co povedal rael pred 40 rokmi sa teraz postupne plni do bodky , naozaj odporucam si kuknut jeho nazory
Podľa mňa to vôbec niesu najrýchlejšie častice, myslieť si že poznáme všetky prvky vo vesmíre, všetky častice alebo aspoň myslieť si že poznáme hranicu je ako myslieť si že zem je rovná ako doska.
To, že niečo nevidíme neznamená, že to neexistuje.
@stalingrad1000 Rael preto nie je superhrdina Galileo Galilei tiež hovoril, že sa Zem točí a všetci ho osmiali... každý je múdry na svoju dobu a zákony sa menia a neviem, prečo by práve fotón mal mať najvyššiu rýchlosť.
@filipkoo to co povedal rael nebolo len to ze castice sa pohybuju rychlejsie nez svetlo , ale aj to ze trebars sa bude dat v buducnosti klonovat ludi a tym padom prakticky i dosiahnut dlhy zivot , napriklad prednedavnom sa vyklonovala ovecka dolly , toto su veci o ktorych rael hovoril este v minulom storoci v 70 tich rokoch , kde este nemal nikto ani tusenia co je to klonovanie viac na www.rael.org
@stalingrad1000 keď ma Rael vlastnú stránku, musí byť superhrdina? Demokritos nemal, nikto nevie kto to je... Galileo nemal, tiež nikto nevie kto to je... a pri tom su všetci rovnakí Páni.
@filipkoo nejde o to ze ci ma rael vlastnu stranku alebo nema, ide o to ze co hlasa, alebo ze kolko toho uz urobil pre svet atdd, dalej ze veci ktore povedal v minulosti sa teraz dopodrobna stavaju realitou ako napriklad aj to ze svetlo nieje najrychlejsie vo vesmire a poprel tym einsteinovu rovnicu , zaco by ho vsetci vysmiali , proste myslim , ze ked si si precital tu stranku tak by sme mali raela nasledovat lebo on je svetlo , ktore nas moze vyslobodit z tejto biedy a to co on povie ma hlavu a petu
@filipkoo prepacte za tieto propagovane komenty, urobil som chybu a nechal som sa uniest , slubujem ze nabuduce si dva krat premyslim co napisem a uz sa to viac nestane !!!!!!!!!!!
@filipkoo stojim si za svojim , to co povedal rael sa teraz plni do bodky ako to ze raz dosiahne ludstvo vdaka klonovaniu vecny zivot ci to ze rychlost svetla nieje najrychlejsia ale ze su aj rychlejsie castice ako svetlo navyse rael hovori na svojej stranke aj o evolucii ludstva , ako ja mu verim , lebo hovori mudro a rozumne ak mas zaujem kukni si www.rael.org mas tam odpovede na otazke na ktore ty ani nasi vedci nevedia odpovedat !!! preto raelovi verim
@stalingrad1000 klonovanim nikto večný život nedosiahol a prekonaniu rýchlosti svetla furt neverím ... dve blboti, ktoré ma od uznania Raela ešte viac odhovárajú...
@filipkoo ano nedosiahol ale iba zatial , raz klonovanim ludia dosiahnu vecny zivot , preco sa asi teraz stavaju a vznikaju firmy s klonovanim ?? to len vlada povazuje klonovanie za neludske preto vsetky uspechy ako napriklad ze sa podarilo firme clonaid naklonovat ovecku dolly vladou novinami atdd zatajuje .... co sa tyka toho svetla to iba preto ze mame take obmedzene myslenie a nemame dostatocne vyvinutu vedu a techniku a verime einstejnovym rovniciam si myslime ze nic nemoze byt rychlejsie ako svetlo !! ale ako vidis pokusi to aj tak potvrdili navyse sa robil este jeden dalsi poku aby sa to este viacej potvrdilo a tiez vykazali rovnake hodnoty !!! ako ja ta presviedcat ani nechcem mas vlastny rozum ak mas zaujem tak si tu stranku kukni !!§
@stalingrad1000 einstein bol jeden z mnoha, ktorý vravel, že rýchlosť svetla sa prekonať nedá...a že sa dá, stále dokázané nie je. Klonovanie funguje, ale večný život nikdy nikto a nijak nedosiahne. Aj keby sa klonoval Chuck Norris, nežil by večne...
Si strašne zaujatý, mal by si začať myslieť viac kriticky. Nemusíš prestať veriť v čarodejníkov, stačí prestať presviedčať ostatných.
@filipkoo no mas sice pravdu ze , ze svetlo je najrychlejsie este neni a myslim ze as ani nebude na 100 % potvrdene kedze vzdycky sa najdu nejaky skeptici ktori spochybnia vedecke vypocty , ale aj tak myslim ze je to tak 60% ku 40%tim percentam v prospech ze svetlo nieje najrychlejsie a to vdaka viacerym experimentom ktore preukazali opakovane rychlejsie castice ako svetlo , preto verim viac ze svetlo nieje najrychlejsie ........kebyze si precitas www.rael.org zistis ze nasi stvoritelia mimozenstania elohim ktori stvorili ludstvo (o com pisu rozne nabozenske texty atdd) nas vsetkych pozorne sleduju vdaka svojim extra inteligentnym super pocitacom ktore sleduju kazdeho cloveka a zaznamenavaju celu jeho osobnost a hodnotia jeho ciny a skutky ...atd vysvetlim povedzme ze nejaky clovek zomre pocitac to samozrejme ze zisti a v tom momente prestane nahravat tvoje skutky a ciny , a zacne ta zaroven hodnotit !! ked pocitac usudi ze si bol pocas zivota dobry tak si ta zapise , a nasi stvoritelia elohim ta mozu na svojej planete kludne znova naklonovat !! a zaroven vsetku tvoju osobnost , pocity ktore zachytava pocitac pocas tvojho zivota . (vdaka elektromagnetickym vlnam , ktore mozog cloveka vydava) elohim daju do novovytvoreneho tela a uz tam vlastne iba nahraju tvoju osobonst ako som uz povedal atdd chapes ?? toto je kluc k vecnosti
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
84 komentov
1) Teória tvrdí, že ak ide častica rýchlosťou svetla, tak svet okolo sa absolútne zastaví
2) Vezmime si fakt, že fotón svetla ide rýchlosťou svetla
Výsledok: Ak by teória naozaj fungovala, tak by neexistovala rýchlosť svetla, pretože ak by vznikol fotón svetla, tak celý vesmír by ho videl v tom danom momente všade rovnako, resp. ak by sme vyslali fotón na mars, tak bol by na marse v tom istom momente, pretože čas okolo neho by sa počas jeho putovania absolútne zastavil. Čo však nie je pravda
nikam sa neponahlat ... to je take slovenske
Aj keby tak tam necestovalo prakticky nic , tak co z toho
mám to naschvál tak alebo si myslíš, že som vzdelaný v jadrovej, atómovej a kvantovej fyzike, ale mám vážne medzery v angličtine? pozri si môj profil
len som mal 2 predmety na Vš, ale spojil som si 1 a 1 a tak isto sa o to tak trochu zaujímam
1) Teória tvrdí, že ak ide častica rýchlosťou svetla, tak svet okolo sa absolútne zastaví .... argumentuj prosim.
...foton je castica, ktora neexistuje pri inych rychlostiach, ako je medzna rychlost - rychlost svetla
5. riadok som myslel na Takže pokud se chcete proletět rychlostí světla a nejste zrovna nehmotný foton
a preco do toho vlastne miesas, pohlad na svet zo strany fotonu. a co to ma spolocne zo zastavenim sveta a z popretim medznej rychlosti.?
- ide iba o populizmus. Aby CERN dostával dotácie musí sa o nich písať. A články o tom aké veľké objavy sa tam dejú vychádzajú približne raz mesačne.
- podľa mňa pozorovali Čerenkovov jav, ktorý je známy už dlho, ale novinári z toho musia urobiť nový objav, pretože ľudí treba nejako zaujať...
CERN 4ever
Proste NIE! skôr sa kopli......
@nightmear Asi si relativitu nepochopil To si toto odkial vycucal?
Iba z "pohľadu" toho fotonu, sa svet okolo zastaví z nášho pohladu sa foton pohybuje skutočne rýchlosťou svetla, ale jeho život je nekonečne dlhý (keby mal foton určitú dlžku "života", tak to je krásne vidieť ako pri mionoch, ktoré relativitu potvrdzujú)
ano ,logiku to má, ale tá nás často metie......rád som pomohol
Ak su vypocty spravne a je pravda, ze neutrina prekrocili rychlost svetla, tak vznikne novy druh fyziky, to ale neznamena, ze Einsteinova fyzika prestane platit.
Btw tachyony dokazu prekrocit rychlost svetla. Uz len treba dokazat ich existenciu
zatial nevieme ci je foton castica alebo vlna tak nebudme predcasne mudry!
za druhe,einstein zil davno a jeho teoriu (e=mcc) by som v dnesnej dobe povazoval za neopodstatnenu (asi bude vacsina proti,tak sa ospravedlnujem,ale kazdy ma svoj nazor).
tak sa do toho pustime:
svetlo sa pohybuje tak rychlo,pretoze nema hmotnost-myslelo si ludstvo. no ale co ked sme sa k nule nedostali,a svetlo hmotnost ma? potom je uplne normalne,ze ak existuje nieco lahsie ako svetlo,je teoreticky mozne,aby to bolo aj rychlejsie.
co sa cestovania v case tyka: naozaj nevidim dovod,aby sme sa presuvali v case ked prekrocime rychlost svetla svetlo je len svetlo,neovplyvnuje cas.
lepsi ako einstein niesom,ale toto si zatial myslim,tak ma prosim poucte ak nieco mate
To, že niečo nevidíme neznamená, že to neexistuje.
I keď cestovanie v čase je dobrá blbosť.
Radšej už nič nehovor
Si strašne zaujatý, mal by si začať myslieť viac kriticky. Nemusíš prestať veriť v čarodejníkov, stačí prestať presviedčať ostatných.