keď ho máš v nabíjačke zbytočne tam budeš mať baterku, ja som v mojom bývalom notebooku baterku nechávala lebo som si myslela že sa jej nič nedeje a nakoniec som zistila že už mi mimo nabíjačky vydrží len 5 minút, teraz baterku vôbec nemám v notebooku aby som ho mohla nosiť bez napájania do školy...
@5 ani nejde o to že retardovaní, ale bohužiaľ žijeme v dobe, kedy sa veci vyrábajú naschvál tak, aby sa po istom čase pokazili, pre firmy je výhodnejšie zarábať aj na baterkách a iných komponentoch, keďže nový notebook si nekupuješ každý rok..
@klaudiqaaa nó, nechcel by som sa púšťať do konšpiračných teórii, ale aspom u mňa je stav vecí taký, že ho mám dva roky ~95% času elektrinou živený, zapnutý ~14 hodín denne a z pôvodnej kapacity 5800mAh mám aktuálne 5212mAh (baterka má 60 cyklov). ak to pôjde takto ďalej, baterka mi vydrží ešte asi 18 rokov, čo imho nie je až také zlé.
@alpynus tiez si myslim, ako klaudia preco stare modely vydrzali aj 10 rokov ? teraz pisem na asi 7 r. modeli a okrem displeja bezchybneho ide v pohode, a nic mu nechyba zo suciastok. je to tak ze su nachval urobene na kratko.
@tasha5 dosť podstatné je asi aj to, či má človek hračkársky notbúk za peťpadesát aj s podložkou pod myš alebo nejaký normálnejší, ktorý má aj niečo ako battery management system.
mi nehovorte, že keď si kúpim vec za €700+, tak mi do nej výrobca naschvál dá baterku, ktorá sa bude dojebabrávať počas nepoužívania
@alpynus spotrebný tovar je spotrebný tovar, naozaj ho vyrábajú tak, aby bol časom kazivý. spomeň si na kauzu Nokia 3210 a 3310, keď Nokia čelila obvineniam, že vyrába nekazivé telefóny a ľudia si teda nechcú kupovať iné.
@alpynus jasne že ten drahší vydrží dlhšie, ale aj tak sa raz pokazí...(a v dnešnej dobe máme technológie na to, aby sme vyrábali tehchniku úplne nekazivú (rozumej niekolko desiatok rokov)..ale..naco by to vyrabali? ked sa može to po troch rokovch pokazit a kupis si novy..
@piter09 ako sa mi prosim ta moze dojebat notebook? akurat tak mozem stratit data, ale kedze Linux je stabilnejsi, tak ani toho sa nebojim.
a ja si myslim, ze to baterku nici a to z toho dovodu, ze som citala nieco take, ze aj teplota ovplyvnuje zivotnost baterky a ked bude dlhdobo vystavena takemu starsiemu ntb so zachumacenym ventilatorom, tak pam pam pam pam.
@sacrifice ved uz hore si dostal odpoved, ze normalne cuca z adapteru
A nie, necucá LEN z adapteru. Berie aj z batérie presne pre prípad, ako @piter09 vraví, ale zase také tragické to nie je, pri zopar náhlych vypnutiach sa vôbec nič nestane, iba tak stratíš rozpracovanú robotu.
Batéria sa poškodzuje aj keď je NTB napájaný z adaptéra, škodí jej totiž teplo z notebooku, preto keď ho máš pripojený cez adaptér, vyberaj ju, predĺži sa ti jej životnosť. Ja takto fungujem, baterka nemá po roku vôbec zníženú kapacitu (ak hej, je to tak nízke, až je to nemerateľné).
Keď máš notebook starý, tak vyber baterku a buď len na adaptére, lebo sa ti bude batéria prebíjať a skončíš s kapacitou na minútu. Spolužiak nechával notebook zapojený aj cez noc, po pol roku za dostal z 3,5 hodiny na 3,5 minúty.
Keď máš notebook novší, nemalo by to vadiť. Hovorím zo svojej skúsenosti Lenivca, má program nazývajúci sa Lenivo Power Manager a ten sa ti vlastne stará o batériu, ak si ho správne nastavíš.
obrovsku vacsinu casu fungujem s adapterom a po takmer 3 rokoch mi bateria v zavislosti na tom, co s ntb robim, vydrzi od 11 a pol hod. prace, do 7-7 a pol prace v safari, pages, otvorene pdfka
@mix nuž ale čítal som (wikipedia tusim), že ked je v baterie velmi malo energie (okolo10 percent ci kolko) tak sa v (LITIOVYCH) bateraich deju nezvratne chemicke zmeny, ktore nenavratne znizuju zivotnost..rovnako ako teplota..(rano som si to studoval, nech viem ako to funguje
@7 presne tak...známym je incident značky ktorá má ako logo odhryznuté ovocie...do svojích mp4 prehrávačov zámerne montovali batérie, ktorých životnosť je od 18-22 mesiacov, z dôvodu, aby ak sa daná vec pokazí, mohli ponúknuť "výhodnú" výmenu za nový kus...samozrejme v "zvýhodnenej" (plnej) cene...táto značka prehrala súd a musela odškodniť niekoľko miliónov ľudí...
aby som nekritizoval len túto značku, poviem to takto - sú značky ktoré si na svojich produktoch zakladajú a nedovolia aby si poškodili meno (dell, sony) a sú značky ktoré montujú do elektroniky komponenty s obmedzenou životnosťou (acer etc...)...snáď každý pozná zablokovanie tlačiarne, ktoré je nastavené v výrobe na určitý počet vytlačených papierov (našťastie sa to dá softwarovo odblokovať)...
ale takých špinavostí je veľa...
a teraz k téme - ak môžeš, vyber si z notebooku batériu a buď pripojený napájacím káblom zo zástrčky...šetrí to batériu - ak ho máš zapojený v sieti a máš v ňom batériu, po určitom čase ti začne vádrž na baterke klesať až to príde k bodu že bez kábla notebook ani nezapneš...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
31 komentov
- ak je pripojený do zásuvky, energiu čerpá z adaptéru
- batériu v ňom môžeš nechať, ale aspoň raz za týždeň ho odpoj z elektriny, nechaj batériu vybiť aspoň pod polovicu a znova nabiť
ntb baterka plne nabita vydrži 7-8 hodin vkuse zapata aj ked pozeram filmy.
meh.
8)
mi nehovorte, že keď si kúpim vec za €700+, tak mi do nej výrobca naschvál dá baterku, ktorá sa bude dojebabrávať počas nepoužívania
a ja si myslim, ze to baterku nici a to z toho dovodu, ze som citala nieco take, ze aj teplota ovplyvnuje zivotnost baterky a ked bude dlhdobo vystavena takemu starsiemu ntb so zachumacenym ventilatorom, tak pam pam pam pam.
@sacrifice ved uz hore si dostal odpoved, ze normalne cuca z adapteru
Keď máš notebook starý, tak vyber baterku a buď len na adaptére, lebo sa ti bude batéria prebíjať a skončíš s kapacitou na minútu. Spolužiak nechával notebook zapojený aj cez noc, po pol roku za dostal z 3,5 hodiny na 3,5 minúty.
Keď máš notebook novší, nemalo by to vadiť. Hovorím zo svojej skúsenosti Lenivca, má program nazývajúci sa Lenivo Power Manager a ten sa ti vlastne stará o batériu, ak si ho správne nastavíš.
Mám pocit že to čo ti tu píšu tí machri majú naštudované ale neodskúšané.
1. Baterka sa ti vybíja sama aj keď počítač nepoužívaš.
2. Vždy keď nie je baterka plne nabitá a si v elektrine má počítač povel ju nabiť.
3. každým nabitím sa opotrebuje
4. to znamená, že ak počítač nečerpá energiu z baterky ale je zapojená, automaticky sa opotrebuváva viac ako keby bola vybratá.
moj pripad je podobny ako @8
obrovsku vacsinu casu fungujem s adapterom a po takmer 3 rokoch mi bateria v zavislosti na tom, co s ntb robim, vydrzi od 11 a pol hod. prace, do 7-7 a pol prace v safari, pages, otvorene pdfka
aby som nekritizoval len túto značku, poviem to takto - sú značky ktoré si na svojich produktoch zakladajú a nedovolia aby si poškodili meno (dell, sony) a sú značky ktoré montujú do elektroniky komponenty s obmedzenou životnosťou (acer etc...)...snáď každý pozná zablokovanie tlačiarne, ktoré je nastavené v výrobe na určitý počet vytlačených papierov (našťastie sa to dá softwarovo odblokovať)...
ale takých špinavostí je veľa...
a teraz k téme - ak môžeš, vyber si z notebooku batériu a buď pripojený napájacím káblom zo zástrčky...šetrí to batériu - ak ho máš zapojený v sieti a máš v ňom batériu, po určitom čase ti začne vádrž na baterke klesať až to príde k bodu že bez kábla notebook ani nezapneš...