Ahojte! Uz dlhsiu dobu rozmyslam nad tym, ako velmi je dolezite zhodovat sa v nazoroch s priatelmi. Jasneze nie je mozne, aby sme sa zhodovali vo vsetkom, ale myslite, ze je mozne byt s niekym naozaj priatel, hoci v dolezitych veciach sa diametralne odlisujete?
Jeden z mojich zrejme najblizsich priatelov v poslednej dobe zacal nerespektovat moj nazor ohladom zvierat (vegetarianstvo, tyranie, to ze chodim pomahat do utulkov a sama mam v docaske psov a venujem im vyraznu cast mojho casu, co sa odzrkadlilo na tom, ze som trochu obmedzila cas straveny s kamosmi-ale nielen to, aj homosexualita, krasa ludi, etc.). Prosim nechcem, aby sa to tu zvrtlo na debatu o tomto, skor by ma zaujimal vas nazor ohladom respektovania nazoru svojich kamaratov. Pretoze ja som mu nikdy nic nevnucovala, iba ak niekto zacal taku temu, tak som vyjadrila svoj nazor, ale nijako ofenzivne. Avsak on vzdy reaguje prevratenymi ocami a pohladom akoby som bola hlupa. Preto rozmyslam, ci to vobec je moj kamarat, ak ku mne on nema ocividne ziadny respekt.
Stretli ste sa s niecim podobnym?
Dakujem za precitanie a kazdy nazor
Bohužiaľ som sa s tým nestretla. Mám dvoch najlepších kamarátov, ktorí sú v mnohom rovnakí ako ja. Samozrejme, že máme aj odlišné názory ale plne sa podporujeme a pomáhame si v tom. Osobne, nedokázala by som sa baviť s človekom, ktorý by nerešpektoval môj názor. Lebo kto nerešpektuje môj názor, nerešpektuje mňa a takých ja v živote mať nechcem.
@alex458 jasne, ja s tebou uplne suhlasim! len je tazke povedat dlhorocnemu priatelstvu cau, hoci uz sa fakt nechcem citit blbo za to, ze si myslim nieco ine >
Ale som rada za teba a tvojich kamosov!
Mam kamaratov v celom nazorovom spektre. Aj uplne v protipole aky mam ja. A neviem kamarat je niekto kto ta podrzi a koho si ochotna podrzat ty, je jedno ake ma nazory to hlavne vo vasom vztahu su proste ciny. Casto sa trebars ludia ovplyvnuju v takychto vztahoch a maju trosku obecnejsie nazory, ale zas naozaj ide aj o to v akom ste vztahu a ako to berie aj druha strana.
Mám tak dvoch alebo troch kamošov a so všetkými som názorovo na tom veľmi podobne, dokonca s jedným z nich sme úplne ako ten istý človek v skoro vsetkom, cize asi súhlasím.
Medzi svojimi ozajstnymi priatelmi nie Preto su mojimi priatelmi , lebo mame vacsinou rovnake nazory
Inak to proste nejde... resp.ide ale ovela tazsie
Minule som pozerala program kde bola dana otazka
Ak je o niecom clovek presvedceny/uznava za spravne/ma urcity nazor a ak snim niekto nesuhlasi,oponuje,ma iny nazor... ci to nas mozog vyhodnocuje ako utok na vlastne telo ?
Ano, odpoved bola kladna.
Ludia si nazory inych ludi casto beru prilis osobne/akoby sa dotykali ich "oci"
Preto byvaju zvycajne agresivny a utociaci
Preto treba mat nadhlad ...a pokial ide o vztahy mimoriadne silne puta
Podam priklad z obycajneho zivota.
Ak matka nesuhlasi so synovou zenou..stava sa z nej stryga na metle.
Podobne a este horsie to byva v otazkach nabozenstva,homosexuality a aj tvojho vegetarianstva
@karlotiskot to je to, ze on je jeden z tych blizsich priatelov, ktory mi uz vela krat pomohol a vacsinou je z tych prvych, ktory tu pomoc aj sam od seba ponukne. To iste si myslim, ze v ramci svojich moznosti robim aj ja pre neho. Len zase potom su tu chvile, kedy sa nad mojim nazorom len nemilo uchechtne a tvari sa, akoby som hovorila, ze 5+5 je 12. Ked mu poviem, ze aj ja mam pravo na nazor a mam pravo ho povedat, tak sa na mna obori s tym, ze teraz vsetci o tom hovoria a vsetci su strasne liberalni a mimo reality a ze je to len dnesna moda. Neviem, pride mi, ze si na mne vybija hnev na cely internet
@13 a kebyže sa o takých veciach jednoducho nebavíte? Že jednoducho budete kamoši len v istých oblastiach, rozvíjať spoločné záľuby ale témy na ktoré máte iný názor budú zakázané? Aj keď viem že to nie je ono...
@padfoot Tak mu povedz to iste. Pochechtni sa nad nim ze je asi viac v mode ignorovat fakty Ak to neprežuje asi ma na priatelstvo s tebou ine dovody.
Moja najlepsia kamaratka je strasne duchovne zalozena , vestice, duchovia, anjely a demoni a proste ja som strasny pragmatik, ale nikdy som takto nreagoval, rovnako ako ona nereagovala na moj az cynicky pohlad nejak tym ze sa obori. S kazdym s kym som kamarat som schopny debaty kvoli vzajomnemu respektu, pretoze o tom to je, ze nebudem hovorit ako je kamaratov nazor len prvoplanova sracka ked som bol cely cas pri nom ked sa vyvyjal. Ako chalan s chalanom sa vieme pri debate pocastovat nadavkami atd. ale vzdy vvieme ze sme si tie nazory nevytvorili len tak.
Podla mna dvaja ludia nemozu byt najlepsi kamarati, pokial sa nezhoduju nazorovo. Mozu byt len taki normalni kamarati, ktori sa obcas bavia a stretnu, ale urcite nie najlepsi.
@16 tiež si myslím
Taký kamarát, čo je takto názorovo odlišný, je vhodný na nejaké koníčky, ktorým sa spolu venujete, posrandovať, mal som na strednej takého spolužiaka, môžme spolu zaspomínať na tú srandu, čo sme pozažívali, ale nejaké osobné, životné záležitosti by som s nim asi neriešil.
@Lenkaska1 aj o to som sa snažila, ale to človek už niekedy aj podvedome len niečo pre seba si povie a už je to tu zas niekedy sa o tom nemusíme ani my dvaja rozprávať, alebo niekedy len keď sa pýtam, čo bude robiť cez víkend a on rozmýšľa nad tým, že pôjde na nejaký pochod (reálne ale na nijakom nikdy nebol), alebo keď poviem, že by som radšej išla do inej reštaurácie, kde mám väčší výber ... ani nemusí byť jeho reakcia veľmi prehnaná, ale mňa sa to dotkne, pretože sa to deje ten deň už 15 krát napríklad a to sa v človeku nakopí, hoci ja sa snažím nehrotiť.
@Karlotiskot hmm, to je presne to, čo si písal ako posledné, že my sme prevažne chlapčenská partia a najčastejšie som s nimi iba ja, čiže aj keď som sa mu snažila nastaviť zrkadlo, tak on si to zrejme ani len nevšimol, lebo je od chalanov zvyknutý aj na horšie (plus on sa strašne rád počúva, takže som mu dala len šancu vyrozprávať sa ). Ale ďakujem za rady fakt, najbližšie keď s ním budem, tak budem musieť byť zrejme dôraznejšia
@Martinesm@Riddler nie je najlepší, ale jeden z tých lepších. Ono je to fakt čudné, ja tomu tiež úplne nerozumiem, ale ide to. Resp. išlo to, inak by som nezakladala toto fórum, že jo Lebo práve to je to, že my sa nezhodujeme len v určitých veciach, nie vo všetkom. Lenže v poslednom roku sa pre mňa tie veci stali dôležitejšie než boli predtým a preto už si toľko nerozumieme.
Podľa mňa, toto čo ty v konkrétnej situácii máš ale nie sú len názory. Ale je to proste životný štýl, je to tvoj život, si to ty. Ja by som nedokázala sa baviť s takýmto človekom, ktorý neznáša takéto dôležité veci na mne.
Mám tiež len pár kamarátov a nezhodneme sa občas na niečom, ale to sú veci ako, že jemu sa páči iný font ako mne
@fakecocacolazero hej, ako ja som to tolerovala lebo to je naozaj taky rok, rok a pol co takto zmyslam, resp co je to take intenzivne, ze uz inak neviem cize som si myslela, ze si zvykne.
A cudne to je, lebo doteraz bol z tych co mi rozumel asi najviac a prave on ma naucil byt sama sebou na 100%, nie len 80 len teraz akosi nema pochopenie
Podla mna su rozdiely v nazoroch na dolezite veci velmi nebezpecne pre kamaratstvo, takisto rozdielny styl zivota, a podobne.
Ale je len na ludoch, ci to dokazu prekonat alebo nie, so vsetkym sa da zit, ak sa obe strany toleruju.
vačšina ludí s ktorými sa pravidelne stretávam má podobné názory ako ja,myslím že to je prirodzene že človek vyhladáva ludí čo maju podobné názory a s tými pár čo mám na určite veci odlišné názory sa snažím o tých odlišných názorov nebaviť,zistil som že to nemá zmysel
Tak mám najlepšiu kamarátku a v niektorých názoroch sa dosť odlišujeme niekedy sa kvôli tomu aj pochytíme a ponadávame si jeden na druhého pekne z ostra. Aj sme sa skoro už pobili za to. Ale inak sa máme radi.
uvedomujem si, ze ako krajne liberalny jedinec sa nezhodnem s vacsinou ani svojich blizkych ludi a strpim nejaky ten mikroagresivny humor, aj ked mi nie je po chuti, alebo podporu politikov, o ktorych si ja nic dobre nemyslim
ale nedokazem sa ozaj blizko kamaratit napriklad s presvedcenymi pro-life jedincami, ludmi s plnou hubou agresivnych reci voci Romom alebo sexualnym mensinam, volicmi SNS, LS NS a tak
pre mna je dolezite nakolko militantne sa vymedzuje voci mojim postojom, ktore vlastne ani nevyjadrujem, iba komentuje, co si domyslel z mojho netypickeho chovania. ked je to taky nedominantny clovek, tak sa nad tym asik uchechtnem, lebo nikdy ma nejaky loser nemoze zdeptat, ale ked som nanho citliva, tak to nepojde.
Ja to mám práve že rád keď medzi mojimi kamarátmi prevládajú odlišné názory. Vzniká aspoň priestor na diskusiu a aspoň sa nenudíme Ale zas nemám rád takých ľudí ktorí nerešpektujú názory ostatných a stoja si iba za tým svojim. A ešte keď k tomu nemajú riadne argumenty, tak to ma úplne dorazí
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
28 komentov
Jeden z mojich zrejme najblizsich priatelov v poslednej dobe zacal nerespektovat moj nazor ohladom zvierat (vegetarianstvo, tyranie, to ze chodim pomahat do utulkov a sama mam v docaske psov a venujem im vyraznu cast mojho casu, co sa odzrkadlilo na tom, ze som trochu obmedzila cas straveny s kamosmi-ale nielen to, aj homosexualita, krasa ludi, etc.). Prosim nechcem, aby sa to tu zvrtlo na debatu o tomto, skor by ma zaujimal vas nazor ohladom respektovania nazoru svojich kamaratov. Pretoze ja som mu nikdy nic nevnucovala, iba ak niekto zacal taku temu, tak som vyjadrila svoj nazor, ale nijako ofenzivne. Avsak on vzdy reaguje prevratenymi ocami a pohladom akoby som bola hlupa. Preto rozmyslam, ci to vobec je moj kamarat, ak ku mne on nema ocividne ziadny respekt.
Stretli ste sa s niecim podobnym?
Dakujem za precitanie a kazdy nazor
Ale som rada za teba a tvojich kamosov!
needles to say,
nemam kamaratov
Inak to proste nejde... resp.ide ale ovela tazsie
Minule som pozerala program kde bola dana otazka
Ak je o niecom clovek presvedceny/uznava za spravne/ma urcity nazor a ak snim niekto nesuhlasi,oponuje,ma iny nazor... ci to nas mozog vyhodnocuje ako utok na vlastne telo ?
Ano, odpoved bola kladna.
Ludia si nazory inych ludi casto beru prilis osobne/akoby sa dotykali ich "oci"
Preto byvaju zvycajne agresivny a utociaci
Preto treba mat nadhlad ...a pokial ide o vztahy mimoriadne silne puta
Podam priklad z obycajneho zivota.
Ak matka nesuhlasi so synovou zenou..stava sa z nej stryga na metle.
Podobne a este horsie to byva v otazkach nabozenstva,homosexuality a aj tvojho vegetarianstva
Moja najlepsia kamaratka je strasne duchovne zalozena , vestice, duchovia, anjely a demoni a proste ja som strasny pragmatik, ale nikdy som takto nreagoval, rovnako ako ona nereagovala na moj az cynicky pohlad nejak tym ze sa obori. S kazdym s kym som kamarat som schopny debaty kvoli vzajomnemu respektu, pretoze o tom to je, ze nebudem hovorit ako je kamaratov nazor len prvoplanova sracka ked som bol cely cas pri nom ked sa vyvyjal. Ako chalan s chalanom sa vieme pri debate pocastovat nadavkami atd. ale vzdy vvieme ze sme si tie nazory nevytvorili len tak.
Taký kamarát, čo je takto názorovo odlišný, je vhodný na nejaké koníčky, ktorým sa spolu venujete, posrandovať, mal som na strednej takého spolužiaka, môžme spolu zaspomínať na tú srandu, čo sme pozažívali, ale nejaké osobné, životné záležitosti by som s nim asi neriešil.
@Karlotiskot hmm, to je presne to, čo si písal ako posledné, že my sme prevažne chlapčenská partia a najčastejšie som s nimi iba ja, čiže aj keď som sa mu snažila nastaviť zrkadlo, tak on si to zrejme ani len nevšimol, lebo je od chalanov zvyknutý aj na horšie (plus on sa strašne rád počúva, takže som mu dala len šancu vyrozprávať sa ). Ale ďakujem za rady fakt, najbližšie keď s ním budem, tak budem musieť byť zrejme dôraznejšia
@Martinesm @Riddler nie je najlepší, ale jeden z tých lepších. Ono je to fakt čudné, ja tomu tiež úplne nerozumiem, ale ide to. Resp. išlo to, inak by som nezakladala toto fórum, že jo Lebo práve to je to, že my sa nezhodujeme len v určitých veciach, nie vo všetkom. Lenže v poslednom roku sa pre mňa tie veci stali dôležitejšie než boli predtým a preto už si toľko nerozumieme.
Mám tiež len pár kamarátov a nezhodneme sa občas na niečom, ale to sú veci ako, že jemu sa páči iný font ako mne
A cudne to je, lebo doteraz bol z tych co mi rozumel asi najviac a prave on ma naucil byt sama sebou na 100%, nie len 80 len teraz akosi nema pochopenie
Ale je len na ludoch, ci to dokazu prekonat alebo nie, so vsetkym sa da zit, ak sa obe strany toleruju.
uvedomujem si, ze ako krajne liberalny jedinec sa nezhodnem s vacsinou ani svojich blizkych ludi a strpim nejaky ten mikroagresivny humor, aj ked mi nie je po chuti, alebo podporu politikov, o ktorych si ja nic dobre nemyslim
ale nedokazem sa ozaj blizko kamaratit napriklad s presvedcenymi pro-life jedincami, ludmi s plnou hubou agresivnych reci voci Romom alebo sexualnym mensinam, volicmi SNS, LS NS a tak
dost mi na tom zalezi overall