doteraz som mal vo svojích PCčkách 3OS a so všetkými som bol spokojný , boli to Win 3.11 , 98 a teraz je to XP. U XP chcem aj ostať čo najdlhšie , zvykol som si a nemám rád velké zmeny v PC...
@3 ja tiež neviem čo všetci proti nej majú. zo začiatku som mal tošku problém sa zorietovať ale predsa je v pohode, ale všetci ma prehovárajú, že nech si dám XP,
už všetkým P to žiaľ mi doteraz z neznámich príčin po týždni vždy padlo 3x a bolo v oprave a vždy keď ho vrátili išlo týždeň a zase, tak sme ho vrátili.
Najlepsi system neexistuje. Najprv treba definovat vyuzitie pocitaca. Na desktop pre gamera je najlepsi system Vista, na desktop pre grafika pravdepodobne OS X, na desktop pre programatorov nejaka Linuxova distribucia, na servery *BSD, solaris atd. Kazdy vynika v niecom inom.
V tom pripade ja preferujem kombinaciu Vista, Debian. Vistu na hranie, kanclerarske aplikacie, jednoduchu spravu kontaktov, udalosti atd. Debian vyuzivam na pracu..
XP je z hľadiska využiteľnosti pc lepší, pretože nieje tak náročný na výkon ako vista.. preto ho aj mám, vistu som mal ale pol roka, lenže tá zaťažuje zbytočne systém kravinami aspoň do konca roku 2009 kedy končí podpora XP (až sa nemýlim) vistu neplánujem.. no a potom vlastne už bude nový operačný systém od microsoftu(ako sľubujú)
podla mna ma kazdy system co to do seba... taky MacOS X Leopard je fakt prepracovany, vzdy najdete na nom drobnosti ktore vedia potesit... Vistu nekomentujem, to je odpad, ale stare dobre XP az na niektore drobnosti je fakt kvalitny OS.
Co sa tyka grafickej stranky vsetkych OS tak jednoznacne Linux Ubuntu. Mam racej Unixove platformy
MacOS vs. Windows sa neda porovnat, ale skor k tomu MacOSu lebo predsa len... ziadny trojan.exe sa vam tam neprichyti
@3 ked vistu pouzivas na pozeranie filmov, obrazkov, ci pisanie vo worde a exceli, tak potom je to genialny operacny sistem s precackanym a "efektnym" prostredim.
Ja osobne mam XP a som celkom spokojny, aj ked v poslednej dobe robim dost v Ubuntu a msuim povedat ze Linux som si teraz celkom dost zamiloval
takže xp co k xp no ja nesom bežny použivaťel takže mne xp nestači a s toho dvovodu ze padá vkuse padá a ked maš nove hračky v pc ako 2jadrák dve graficke karty....tak neviužije na plný výkon a nekomunikje snimy dobre...linux...linux je jeden z najlepších os ktore možu byt ale ...pre bežneho používatela je zložitý je to proste take ako ked si sadne prvý krat za pc...treba sa vnou anučiť robiť večšina serverou beži na linuxe a to s dvovodou že nepadá bežný užívatel sa na linux stažuje tak že tam nejde kopec programou taška inštalacia...a nejdu tam hry...teraz sak večšina hier a programov bezi aj pod linux len je tam zložitejšia inštalacia dokonca niečo instalujete len cez prikazovy riadok a potom wista....wista yb som povedal že je niečo medzi linux a xp ... viedobre pracovať z dvojadrákmy dobre podporuje dve graficke karty vicucate s pc co najviac: ) ale nemožete si dat vistu na pc kde mate 1giga ram a procak 3,2 jasne že spomaluje pc...ked hodite aspon na dva giga ram a procak 2,0dual tak už to je citit: ) jedna nyvhoda wisty zatial čo som spozoroval tak že vyhadzuje te blbosti zo zabespecenim a to....ale zato dostanete aspon nejaku taku zvisenu ebspečnosť a samozrejme vistu treba upgrade tak isto ako šecky os
@34 ja som to mal tak isto..asi ta home je lepšia na take domace použivanie pc filmyk chat a taaq..a ta profesional do práce a taaq...este som videl aj gamers edition ale iba v rustine XD
@tommyhot : prečo je podľa teba Vista najlepšia na hranie? Veď je to odpad, čo sa správa ako zatiahnutá ručná brzda... čo som pochodil rôzne lan party, všade mali väčšinou XP.
ja používam vykastrované XP. Na všetko. Rád by som linux, lenže som lenivý a 9/10 aplikácii čo potrebujem ide len pod Win. Emulácia mi nikdy neprišla veľmi sympatická
@36 vista ma oproti XP vylepsenu spravu pamate, co sa pozitivne prejavuje na odozve systemu a samotnych aplikacii, ktore bezia podstatne svyznejsie. Tak isto, XP si akosi horsie rozumie s dvoj a viac jadrovymi procesormi.. Reci o zbytocnom zatazovani su naozaj len reci. Dalsia vec je directX 10. Ak mas kartu, ktora podporuje tuto technologiu (vacsina dnesnych pocitacov a notebookov), tak ten vykon v hre je citelny.
Samozrejme ludia co maju cracknute visty tak sa cuduju, ze im ide vsetko pomaly a napicu. Ale ked mas OEM vistu situ presne na mieru, tak su tie vyhody naozaj poznat
@36 na akých lankách pred dvoma rokmi čosy bols a zobuť už je iba vista ked maš giga ram tak rbdzi pc to e ajsne ale vitiahne vaic vikonu s pc kery je andupany takže tak ne nejake šunky este zo vzduchovím chladením vista tušim rozklada zatas na ajdra rovnomerne co xp nedokaže vobec to neni brzda to hovoria iba ty uživatelia čo ju spuštaly fakt na šupackých pc... to maš to iste ako ked das na nejaku čaru 2000win ako unaš skole ets eka..lebo ten pc zvladne iba 98... takže s vojom zmysle je xp tieš brzda že XD dokonca vista aj lepšie využiva 2gravicke karty hybrid crossfire či jakos ato piše: )
ja mam vistu a som spokojny 8giga ram od apacer bohižial len dd3 dve ati radeon 4650
nejaky disc 320 5400rpm a procak Intel Core 2 Duo 3,0Ghz a samozrejme vodnáro a ide vista jak salena azs na starsom pc giga ram 3,2 procak grafika ati radeon x550 tam mam linux a ide 100x lepšie ako s xp
ja, ako student informatiky na VŠ, mozem len skonstatovat ze hadka medzi Windowsom a Unixom je uplne zbytocna. Ani na jednom sa neda jednoznacne povedat, ze ktory z nich je najlepsi.
PRETOZE!!!!!!
zalezi od toho, na co chces dany OS pouzit, ako s nim chces pracovat. Ak ti ide len o klikanie, tak ta uplne uspokoji aj platforma Windows. Ale ak chces robit veci, ktore su narocnejsie, napriklad nejake programovanie, systemove veci atd, tak urcite vyhrava Unix, ktory dokaze robit veci, ktore Windows jednoducho nedokaze... (napr. kolko diskovych zariadeni mozes napojit pod Win a pod Unixom? odpoved: Win-len tolko, kolko pismen ma abeceda, UNIX - nekonecno a este viac).
A co sa tyka samotnej Visty, tak aj samotni predstavitelia Microsoftu povedali, ze ide o omyl. Ved Vista je na trhu a doteraz to je nejaka betaverzia. Ked Windows, tak jednoznacne XP. A ako stale hovorim: NIKDY NEDOVERUJ OPERACNEMU SYSTEMU, KTORY MA PRIKAZOVY RIADOK ULOZENY MEDZI HRAMI!!!!!!!!!!! Pretoze aj ked sa daco dodzube na Windowse, tak sa to aj tak musi riesit cez prikazovy riadok...
A este jedna vec... Win a UNIX pracuju na inych zakladoch, takze sa aj tak nedaju celkom porovnavat o tom, ze ktory je lepsi, alebo horsi. A rozoberat to na takychto forach, kde citatelia videli maximalne nejake GDE prostredie UNIXU a cely zivot klikaju len na Windowse, a nepoznaju, ako to vlastne funguje...
ty "student informatiky", sak ty nemas ani paru o com tocis..
"Ak ti ide len o klikanie, tak ta uplne uspokoji aj platforma Windows." - co je toto za nezmysel? Si myslis, ze ked prides do velkej firmy robit programatora, ze programujes na linuxe, alebo nejakom inom unixe? Predstav si, ze programovat na hociakom unixe vo VELKEJ firme je narocne, ba dokonca az nemozne. Potrebujes zosuladit kazdu jednu vec, rychlo managovat viacere projekty atd atd.
"napr. kolko diskovych zariadeni mozes napojit pod Win a pod Unixom? odpoved: Win-len tolko, kolko pismen ma abeceda" - dalsi nezmysel. Windows (xp aj vista, mozno aj starsie) na toto nema limit. Namontovat disk mozes do hociakeho prazdneho priecinku. Na to vobec nepotrebujes pismenka abecedy..
atd atd..
Samozvani informatici... aj u nas na skole je takychto "odbornikov" plno..
@42 vidim ze tym najvacsim odbornikom si ty a stavim sa s tebou, ze viac diskov ako pismenok abecedy na win nedas a ak nevies co to je GDE prostredie, tak si to najdi dakde na googli
@35 medzi XP HOME a Pro neni ziadny rozdiel, iba tam ide o licenciu... nemozete pouzivak Home v kacloch atd. proste neda sa Home vyuzit na komercne ucely... teda da ale ak vam na to pride softwaerovka...
@43 to su tvoje protiargumenty? dost chabe.. vidiet, ze nasavas informacie od ludi co do informatiky vidia len povrchne inak by si nevypustal take hlasky ako vypustas..
stavit sa mozes ale stavku by si prehral jasne ze ked robis fresh install tak tam viac nez (pocet pismen abecedy - 2) diskov nenajebes (A a B su rezervovane pre floppy), no ked uz mas nainstalovany system, mozes tam natrieskat cokolvek a ked sa minu pismenka tak neriesis. Namontujes disk do prazdneho priecinku. Neskusal som to s fyzickymi diskami ale s particiami, kazdopadne ked si pogooglis na trosku odbornejsich forach, tak sa dozvies, ze to nema obmedzenia ani na fyzicke disky.
Ano KDE a nie GDE (i ked aj taka skratka existuje, ale je to uplne o niecom inom)..
Mne tu nic vysvetlovat nemusis ja som sa prvykrat stretol s unixami cca 7 rokov dozadu. Administroval som niekolko serverov, takze si dovolim tvrdit, ze sa do problematiky rozumiem.
@41 ked je wista omyl prečo ju všade použivaju aj v recenziách magazínoch podbne aj na invexe mali wistu a nie xp ... prečo večšina progamerov využiva wistu ed už tak žere vykon no na programovanie neviem neprogramujem ale viem že na servery sa použiva linux večšina serverou beži pod linuxom lebo nepado čo xp pada v kuse....xp je umna pi... aj nou ostane
Inak dalši os od billa ma byť ževraj free je to pravda?
no ono na linuxoch (redhat) bezia servery, to je pravda... su stabilne a menej padaju... dalej XP som este ako seriozny OS serveru nevidel... a ani si to nechcem predstavit co by to spravilo bordelu... vista sa pouziva preto, lebo proste ide to tu s dobou... racionalnejsiu odpoved dat nedokazem...
@51 imho, vista sa pouziva len preto, lebo ju jebu do kazdeho pocitaca, a uz je problem si zaobstarat novy komp kde je iny win ako vista... ale aj tak na tom nemeni fakt, ze podiel uzivatelov OS Win sa znizil o 10%
No ludia tak ja vam odporucam teras ten nowy Win ktory vysiel . Jeto asi ten najlepsi win po MacOS . Kazdy operacny system ma svoje vyhody aj nevyhody ale to tu uz odznelo x krat. Jedna nevyhoda pri Win 7 je ta ze musite mat aspon 2GB ram a graficku kartu od Ati rady Radeon...Tento win je bombasticky. Sice ma aj vela odporucani =D tiez pravda ale ak by ste chceli prejst na neaky iny OS tak odporucam prave tento . Je dobry do kancelarie aj na zabavu, premietanie filmov atd. =D podla mna je najlepsi asi tento. Kto ho ma vie o tom svoje
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
56 komentov
suhlas
Je pravda, že zaberá dosť miesta, ale ak má človek novší PC/notebook tak to problém nerobí
Ale keď sa pošťastí tak bude niekedy aj MacOS
už všetkým P to žiaľ mi doteraz z neznámich príčin po týždni vždy padlo 3x a bolo v oprave a vždy keď ho vrátili išlo týždeň a zase, tak sme ho vrátili.
Teraz už nehrám žiadnu inú hru, lebo nič iné ma nebaví
Ale vista ma pekný dizajn a je výhoda, že mnoho vecí robí automaticky, to mi veľmi vyhovuje
Co sa tyka grafickej stranky vsetkych OS tak jednoznacne Linux Ubuntu. Mam racej Unixove platformy
MacOS vs. Windows sa neda porovnat, ale skor k tomu MacOSu lebo predsa len... ziadny trojan.exe sa vam tam neprichyti
Ja osobne mam XP a som celkom spokojny, aj ked v poslednej dobe robim dost v Ubuntu a msuim povedat ze Linux som si teraz celkom dost zamiloval
Takze bezim dvojmo
ja používam vykastrované XP. Na všetko. Rád by som linux, lenže som lenivý a 9/10 aplikácii čo potrebujem ide len pod Win. Emulácia mi nikdy neprišla veľmi sympatická
Samozrejme ludia co maju cracknute visty tak sa cuduju, ze im ide vsetko pomaly a napicu. Ale ked mas OEM vistu situ presne na mieru, tak su tie vyhody naozaj poznat
ja mam vistu a som spokojny 8giga ram od apacer bohižial len dd3 dve ati radeon 4650
nejaky disc 320 5400rpm a procak Intel Core 2 Duo 3,0Ghz a samozrejme vodnáro a ide vista jak salena azs na starsom pc giga ram 3,2 procak grafika ati radeon x550 tam mam linux a ide 100x lepšie ako s xp
PRETOZE!!!!!!
zalezi od toho, na co chces dany OS pouzit, ako s nim chces pracovat. Ak ti ide len o klikanie, tak ta uplne uspokoji aj platforma Windows. Ale ak chces robit veci, ktore su narocnejsie, napriklad nejake programovanie, systemove veci atd, tak urcite vyhrava Unix, ktory dokaze robit veci, ktore Windows jednoducho nedokaze... (napr. kolko diskovych zariadeni mozes napojit pod Win a pod Unixom? odpoved: Win-len tolko, kolko pismen ma abeceda, UNIX - nekonecno a este viac).
A co sa tyka samotnej Visty, tak aj samotni predstavitelia Microsoftu povedali, ze ide o omyl. Ved Vista je na trhu a doteraz to je nejaka betaverzia. Ked Windows, tak jednoznacne XP. A ako stale hovorim: NIKDY NEDOVERUJ OPERACNEMU SYSTEMU, KTORY MA PRIKAZOVY RIADOK ULOZENY MEDZI HRAMI!!!!!!!!!!! Pretoze aj ked sa daco dodzube na Windowse, tak sa to aj tak musi riesit cez prikazovy riadok...
A este jedna vec... Win a UNIX pracuju na inych zakladoch, takze sa aj tak nedaju celkom porovnavat o tom, ze ktory je lepsi, alebo horsi. A rozoberat to na takychto forach, kde citatelia videli maximalne nejake GDE prostredie UNIXU a cely zivot klikaju len na Windowse, a nepoznaju, ako to vlastne funguje...
ty "student informatiky", sak ty nemas ani paru o com tocis..
"Ak ti ide len o klikanie, tak ta uplne uspokoji aj platforma Windows." - co je toto za nezmysel? Si myslis, ze ked prides do velkej firmy robit programatora, ze programujes na linuxe, alebo nejakom inom unixe? Predstav si, ze programovat na hociakom unixe vo VELKEJ firme je narocne, ba dokonca az nemozne. Potrebujes zosuladit kazdu jednu vec, rychlo managovat viacere projekty atd atd.
"napr. kolko diskovych zariadeni mozes napojit pod Win a pod Unixom? odpoved: Win-len tolko, kolko pismen ma abeceda" - dalsi nezmysel. Windows (xp aj vista, mozno aj starsie) na toto nema limit. Namontovat disk mozes do hociakeho prazdneho priecinku. Na to vobec nepotrebujes pismenka abecedy..
atd atd..
Samozvani informatici... aj u nas na skole je takychto "odbornikov" plno..
stavit sa mozes ale stavku by si prehral jasne ze ked robis fresh install tak tam viac nez (pocet pismen abecedy - 2) diskov nenajebes (A a B su rezervovane pre floppy), no ked uz mas nainstalovany system, mozes tam natrieskat cokolvek a ked sa minu pismenka tak neriesis. Namontujes disk do prazdneho priecinku. Neskusal som to s fyzickymi diskami ale s particiami, kazdopadne ked si pogooglis na trosku odbornejsich forach, tak sa dozvies, ze to nema obmedzenia ani na fyzicke disky.
Ano KDE a nie GDE (i ked aj taka skratka existuje, ale je to uplne o niecom inom)..
Mne tu nic vysvetlovat nemusis ja som sa prvykrat stretol s unixami cca 7 rokov dozadu. Administroval som niekolko serverov, takze si dovolim tvrdit, ze sa do problematiky rozumiem.
@41 ked je wista omyl prečo ju všade použivaju aj v recenziách magazínoch podbne aj na invexe mali wistu a nie xp ... prečo večšina progamerov využiva wistu ed už tak žere vykon no na programovanie neviem neprogramujem ale viem že na servery sa použiva linux večšina serverou beži pod linuxom lebo nepado čo xp pada v kuse....xp je umna pi... aj nou ostane
Inak dalši os od billa ma byť ževraj free je to pravda?