Ak žijete mimo SR môžete uviesť kde, nejake info, či ste spokojný a PREČO. Ak na SR, stačí uviesť prečo. Ja som v poslednom ročníku na strednej a stále viac ma láka zahraničie najmä USA.
podla mna uplne v pohode, zalezi od toho aku mas profesiu a tak. Ale ci robit casnika na slovensku za 500€ a platit 300€ najom alebo ho robit inde za trojnasobok a platit trojnasobne naklady na zivot to je aj jedno asi akurat to je menej cool byt na slovensku
Švédsko a Austrália striedavy pobyt ....kamo zijem si sen ☺ USA ti nedoporucujem je tam vacsia chudoba ako v EU ...to co ukazuju vo filmoch je len film ....vyskusaj skandinavske krajiny Dansko,Norsko,Svedsko alebo Oceaniu Australia a Novy Zeland
Ako hlavne zalezi na kazdom, niekto ma proste odvzdy velku tuzbu zit inde, bez ohladu na to ci tam bude mat zivotnu uroven nizsiu alebo vyssiu.. Ja napr rada cestujem a tak, ale vobec ma nelaka dlhodobo, fakt ze navzdy zit niekde v zahranici, velmi sa mi paci v cesku a najradsej by som bola tu.
Ked tak ist niekam na cas zarobit korunky a nasetrit potom na byvanie tuto, ale kupovat nehnutelnost niekde v holandsku a splacat ju holandskym platom vyjde narovnako asi
Takze podla mma sa vo vseobecnosti urcite neda povedat kde sa 'oplati' zit, je to individualne
Hypoteticky , ak by som mal v 18tich (resp.19 keď som končil strednú) možnosť ísť do USA napr. študovať perspektívny odbor, plus nemal záväzky doma, tak by som rozhodne išiel. Navyvše, ak by situácia v Eurázii vyzerala tak ako teraz,tak by som fakt ani sekundu neváhal. Ak nie USA tak Kanada. Z anglicky hovoriacich krajín ešte Austrália, ale nemám rad teplo.
@Zajkousko som tu spokojný, kým sa neobzriem okolo seba, a nevidím to čo vidím. Radšej by som bol niekde, kde si ľudia VÁŽIA seba, seba navzájom, a prostredie v ktorom žijú. Ale to je utópia v ktorej neexistuje egoizmus.
@moccacino vzdy nie. Tebe daju nizsi plat.
Chcem sa naucit lepsie programovat a naucit sa jazyk krajiny, kam chcem ist - danstinu. Aspon intermediate uroven
zijem v NL a je to super a urcite sa vracat nebudem
nevidim jediny dovod. aj tak studujem humanitnu picovinu s ktorou sa na slovensku nezamestnam tak logicky idem za pracou a nie do hladovej doliny
neviem si ani predstavit situaciu ktora by ma donutila sa vratit ja tu uz okrem rodiny ziadne zavazky nemam a rodicov si jedneho dna nastahujem k sebe ja tam kde ja budem zit. zabehla som si zivot tam a paci sa mi ovela viac ako ten co som mala tu
a v nevyhode si vzdy ale ja osobne sa pohybujem vo velmi medzinarodnom prostredi kde na tom nezalezi tak to je velmi individualne
ale nemam zase ani velke plany na zivot v NL beriem to tak ze uvidime co zivot prinesie a nejdem sa na nic fixovat (kvoli tej medzinarodnosti je to aj pre mna obmedzujuce sa zafixovat len na jedno miesto ak budem mat o dva roky moznost ist do ameriky trebars tak v principe ja s tym problem nemam a rozhodne by som to zvazovala)
@moccacino jaj to ani neviem ze nieco take existuje ale to by som porozmyslala ci by nebolo lepsie zarobit resp sa pozriet ci by sa to nedalo inac poriesit (pozicky, part time plus brigada) a studovat na zapade. ze mozno by to trvalo o par rokov dlhsie ale mozno by sa to viac oplatilo drzim palce
@moccacino nemam to s cim porovnat tak neviem co mam presne na to studium povedat. niektori prednasajuci su super niektorych neviem odkial vyhrabali, na studijnom bordel, ais je pomsta z pekla, niekedy cakam aj 2 mesiace na znamky... taka klasika napis mi spravu ak chces nieco velmi konkretne vediet
V Londýne žijem a som maximálne spokojný. Od cca 16tich som cítil ze slovensko nie je miesto kde patrím. Nevyhovuje mi mentalita ludi,systém a celé ako to je tam. Finančne som na tom 100x lepšie,mozem si dovolit hocičo -íst na dovolenku kam chcem,materiálne kupit co chcem a nič mi nechýba. Ak sa rozhodnem zajtra ze chcem nový xbox idem a kupim si a nemusim nato ani sporit,ani hladovat.
Az tu som začal cítit,že naozaj žijem ako človek a nie ako otrok špinavý. Proste mohol som sa vrátit k tomu ze chodit do posilky,mozem si dovolit všetky doplnky k tomu,kupovat si nové oblečenie stále,chodit na dovolenky a spoznavat miesta,zazit nove skusenosti.
To však neznamena,že som sa uspokojil a budem stagnovat. Bol to splnený sen a teraz mam dalšie a stále sa chcem posúvat dalej a takisto tu nebudem nonstop celý život. Chcem skúsit zit na novych miestach a tak,ale napriek tomu Londyn bude moja srdcovka a pravdepodobne sa sem vzdy budem vracat znova zit.Som však typ ktorý musí skusat nové veci a miesta.
vacsine Slovakov neoplati. Prve dva mesiace v zahranici som pracoval v severnom Anglicku ako skladnik, plat nejakych 1200 lib, ubytko 300. Prostredie vo velkomeste sa mi nepacilo, praca bola fyzicky narocna, avsak chyba nastala, ked mi povedal veduci, ze podavam slaby vykon a nenechaju si ma. Predtym som na Svk pracoval 8 mesiacov v sklade, takze ma zarazilo, ake su tam podmienky a strava tam bola zla. Ubytko som agentury dostal take, ze sme 8-13 byvali na dome, kde bolo 6 izieb: ozrani, hlucni, bordelari, agresivni, smradlavi, mohli ta okradnut o jedlo z chladnicky, vybrat ti kufre, ziadne sukromie. Tak ma to cele nasralo, ze som sa planoval vratit na Svk. Vtedy ma znenadania pozvala sesternica do Nem, brat do Irs. Vybral som si brata, aj preto lebo cesta trvala menej ako hodinu a lacna letenka. Nastastie som mal nasetrenu tisicku, takze som prve dva mesiace financne zvladol v hlavnom meste Irs, ale najma preto, ze byvame traja. Pracovat som zacal po 3 tyzdnoch, hoci z desiatok ziadosti sa mi ozvala len jedna firma. Pracujem za 1200 eur, ubytko na jedneho je 1300, ale byvame celkom pohodlne, hoci irska kvalita ubytovania je voci slovenskemu nizsia. Voda je tu spinava a tvrda, preto ju prevarame, filter nepouzivame. Byty su drevene, nie ako u nas. Teploty tu bezne nejdu pod nulu, v zime viac prsi, jedlo je tu mizerne, sluzby drahe, poistka na auto draha, zubar drahy, irski kolegovia su lenivi, kedze tu sa dostavaju platy aj po tyzdni, oslavuju kazdy piatok. Ak sa nenechas strhnut na irsku uroven, tak budes zit ako pani.
zivot v tych dvoch krajinach ako cudzinka budes mat tazky, lebo budes musiet poznavat nove veci, priatelov, zvyky a s velkou pravdepodobnostou sa ti pochmurna anglicka architektura a pridrbane pocasie s este debilnejsimi narodmi miestnych nebude pacit. Je na tebe tiez, ci budes studovat. Vraj su tu tiez tazsie a drahsie skoly, na Svk som chvilu studoval a nic mi to nedalo, hoci to mala byt jedna z lepsich skol. Takze moj verdikt je, ze nemusis chodit daleko, aby ti bolo dobre, staci hoci do Ceska, ale najprv zniz naroky na pracu, lebo ako cudzinca ta zoberu ako kurvu na vsetko, budu ta vyuzivat, ak im ukazes, ze si usilovna. Ale presvedcil som sa, ze ak si ta oblubia, do pol roka vedia ponuknut aj neskusenemu poziciu veduceho, nie manazera, tieto pozicie ponukaju kdekomu, lebo na podradnych robotach im vela ochotnych ludi pracovat chyba
@h8u sama neveríš tomu, čo si napísala..možno to platí o unskilled blue collar pracovníkoch..vtedy je to približke k.plat =k.naklady...lenže ako skilled worker s nejakým rozumným degree máš platy neporovnateľne vačšie ...viem, z vlastnej skúsenosti, že Slovensko je shita v zahraničí je to lepšie..
Ale na druhú stranu, nechcem Slovensko opustiť, ale práve naopak, zmeniť ho k lepšiemu..a kiež by si to vzdelaní ľudia uvedomili tiež
@romanempire ved ja prave hovorim ze zalezi od profesie az si nejaky manazer, programator, mas vela praxe atd tak jasne ze hej.
Skor som to myslela tak, ze sa mi zda ze vela ludi strasne hejtuje slovensko a myslia si ze v zahranici cakaju len na nich, pricom nemaju vzdelanie ani skusenosti a tak aj tak skoncia niekde v tescu v sklade alebo v restauracii supat zemiaky. Co naozaj na rovnako vyjde..
@jurito boze moj mozte sa prestat starat do inych aspon na vianocky? je to moj NAZOR, ak teda velmi chces diskutovat tak napis nejake rozumne argumenty a nie sa vyjadrovat ako pan zemegule pekny dnik a vela darcekov zelam, mna fakt dnes nezaujimaju ini ludia **
neviem. tato tema sa ma ale velmi dotyka. uz asi 8rokov zijem v BA a viem ze na SVK sa uz niet kam viac posunut, zacina ma to stvat a aj ta predstava ze by moj zivot mal az dokonca vyzerat takto...BA milujem a je to moj domov, ale...asi by to chcelo nejaku zmenu, aby som sa na starobu mala kam vratit
este tak na plusminus 2 az 3 roky tu mam urcite povinnosti a ciele, a potom pravdepodobne praha a odtial niekam dalej. snad raz to vyjde.
Bola som kdekade a vzdy som sa tesila domov. Cudzina mi skratka az tak neucarovala ,aj ked su tam lepsie platy a ziv. podmienky a blablabla...tu mam predsa len zazemie , rodnu hrudu...tak som sa vratila. Reakcie boli vseliake , ale ja som si tu nasla fajn pracu a zivim len seba takze pohodka mozno este CZ by bolo fajn, praha ma odjakziva lakala zatial som ale nad mieru spokojna na SR
Žijem v ČR, všetko je skoro rovnaké ako u nás, ale už aj tu je to lepšie ako u nás... Nikdy mi nevyhovovala slovenská mentalita a podobne, zdrhla som hneď po maturite. A už sa nevrátim.
do nejakej daleekej buducnsoti nehladim... dost som sa zasekla v pritomnosti alebo blizkej buducnosti (len tak okrajovo) nešprtám sa už vo veciach dopodrobnna a na roky dorpedu.... a momentalne ma to ťahá sa motať pracovne po europe.....tak akždý polrok sa pohnúť niekde inde.... o to zarobiť, naučiť sa jazyky (mam rozbehnutú AJ, RU, FR a NJ čiže motivvacia je , pokračovať v transformačnom procese, zarobiť si na minivan/karavan alebo na malé podnikania (a tu sa dostavame k tej dalekejšej buducnosti .)neviem co bude, co mi ponúkne život za priležitosti a všetko .) )
proste teraz mi nejake to cestovanie ide do mojej cesty akoratnejšie .) ale nie rpeto lebo slovennsko.... ale preto že cesta... #oraddanotherduchariny
hm myslím že nekomu sa oplatí ostať doma a niekomu ísť preč ale človek musí byť ten typ čo chce trocha riskovať, nevadí mu že je to na začiatku také chaosové a cudzie a že on je ten čo sa musí prisposobovat ostatným a učiť sa novým zvykom, nové jazyky a tak .....ja viem že na svk by som nikdy nezarobila tolko čo tu a ani by som si nemohla odkladať...saozrejme človek čo chce šetriť si nejde kupovať nehnutelnosť ale uspokojí sa s podnájmom ....a v žiadnom prípade nebrať požičky a hypotéky a leasing a podobne....to je podla mna najhorsie.....aspon teda ja sa týmto veciam vyhýbam z daleka......a viem že tu nebudem navždy ale myslím že som otvorila dvere iným možnostiam než by som vtedy ostala doma v tej malej dedine kde nič nebolo ani v širokom okoli žiadne velké mesto......takže ak je niekto z Bratislavy tak ten sa asi moc hrnut do zahranicia nemusí, tam sú určite iné možnosti a kontakty a tak. Čo som zistila tak na svk sú kontakty kľúčové v mnohých prípadoch .
@Strangelove a kde zijes? Ja som taktiez z dediny ale zijem prechodne v BA, a kontakty si myslim ze mam velmi dobre..avsak nelaka ma tu ostatavat, viem ze ak je clovek ambiciozny tak tie kontakty najde vsade,,
ak ti ide len o prachy a materialne veci ako @jurito -vi,tak utekaj zo slovenska, ale ak si aspon trocha vztahovy typ, tak na slovensku mozes byt este rada....mame sice prdrbanu mentalitu, ale sme narozdiel od zapadnej europy viac citovi a rodinne zalozeni, a ovela viac druzni...co mam kamosov v UK, tak slovaci drzia spolu,bo tym anglanom ide len o plytku zabavu, prachy, nadrbat sa, kupit si handry, ale ziadna zodpovednost, rodina, vztahy, oni su strasne chlandokrvne pragmaticki egoisti,i ked posobia milo...na nikoho sa tam neda fakt spolahnut...ale zase niektorym slovakom to vyhovuja a su taki isti
@Nuda22 bola si tam? Ja si myslim ze to zavisi od casti do ktorej chce clovek ist, ja by som napriklad chcela vyskusat miami, alebo Las Vegas..
@Newcomer bola som na vela miestach aj co sa tyka SR aj Europy, ale vsade sa najdu aj rodinne zalozene typy a aj materialisti. Co viem, tak USA su velmi rodinne zalozeny, maju deti ktore chodia na rozne kruzky, velke domy, vylety, rozne podujatia..
@moccacino ano, vsade sa najdu oba typy ludi, ale na slovensku prevysuju este stale rodinne zalozeni ludia, kym niekde v UK,DE,NL,AT,NO na rodinu myslia vacsinou az po 30 a stale v intenciach penazi...praveze USA boli rodinne zalozeni,ale dnes uz nie su velmi,maximalne ti na juhu, kde su silni krestania...a never tym filmom o velkych domoch, vyletoch a pod-tak nezije bezny american+americke rodinne vazby nie su velmi silne, tie tradicie ako vianoce, vdakyvzdanie,kedy sa schadzaju su len tradiciou a uprimne sa radi az tak nestretavaju, okrem juzanov, tam to este ako-tak funguje, ale cela usa sa neda generalizovat
@Newcomer ja to susim podla toho, ze kamaratka isla tak pracovat ako au piarka do USA a pozna tam vela inych au-piar ktory podobne ako ona maju na starosti tie velke domy, a chodia s rodinami na vylety, dovolenky. Neviem je to individualne. Ale musim suhlasit s tym, ze peniaze dnes ovplyvnuju vsetko, staci ked si porovnam aky su ludia u mna na dedine a aky ked pridem do BA . Samozrejme nie vsetci, ale to co prevazuje, a rozdiel tam citit je,,
@Moccacino Ja som tam nebol tatko tam bol na mesiac tušim v new yorku a hoviril že proste kopec bezdomovcov atd do niektorých štvrtí že ani ludi nepustaju policajti kvoly obrovskej kriminalite
Kopec ludi ma velke oci a myslia si, ze v zahranici cakaju len na nich ... aj tak skoncia niekde v sklade alebo kuchyni.
Dokazu si tam vybudovat zazemie? Zalozit rodinu, kupit dom, nasporit si? Asi tazko. Alebo ostanu v garzonke s dalsimi slovakmi/poliakmi?
Potom pridu tu a zistia, ze tu su "nikto" ... ze nemaju prax ...nevedia kde a ako by sa tu zamestnali a nemaju ani nasporene, aby si za to zazemie vytvorili tu...
Treba si vediet vybrat odbor, ktory chce clovek studovat a co chce robit. Nestudovat "len pre titul" s tym, ze viem uz dopredu, ze ma to nebavi a nebudem to nikdy robit (potom fakt skoncia vsetci v UK).
Titul ma uz dnes kazdy ... co je velka chyba .... 90% ludi na to nema a nemali sa k nemu vobec dostat ... a potom nadavaju na SVK, ze nemaju robotu a nezarabaju tisice ...aaaaaa
Ked zahranicie, tak mozno skandinavia .... ale mal by mat o tom clovek jasnu predstavu aj do buducna a tak isto byt v nejakom odbore dobry.
@Nuda22 jaj no tak NY to je mozne, to ano, kamos tam ma sestrenicu a bratranca a vzdy ked navstivia slovensko si hovorim, ze "vazne prisli z NY?" Pretoze vobec na to nevyzeraju ...vobec...
Ako som písal v @34
Moje rodisko sú Košice. V Košiciach som sa narodil a jestvoval. Ale, celkovo ostať na Slovensku, to je zložité. Košice sa mi páčia, ale celkovo SVK(myslím štát) tak to je už o niečom inom.
Som prelietavý typ človeka a rád cestujem. Najprv by som chcel precestovať celučičký svet, spoznať ľudí, kultúru, zvyky. Chcel by som spoznať pekné aj tie zlé stránky. A po čase sa niekam usadiť. Ale, snívam o mieste niekam pri mori, v teplom prostredí a štípajúcom piesku. Kde prevláda harmónia a pocit pohodlia. Mám iné predstavy, ako bežní ľudia. hh
@Dreams155 moje predstavy sa taktiez odlisuju od vacsiny, ako okej niesom este uplne rozhodnuta ze kam a co...ale ked sa nas v skole pytaju ze co ked zmaturujeme, vacsina spoluziakov odpoveda ze VS, ale moj dream je Florida,California alebo Australia
pravdu mas, iri rovnaki, usmievaju a maju kazdeho v pici, len vkuse pocujem ich debilne sorry, by som im prijebal, ako hadi su. A irov, ktorych tu poznam su presne, kazdy piatok pit, v praci nic nerobit, poucuju ta ako robit, ale sami to poriadne nevedia, handry a rozhadzuju peniaze, jedlo, vsetci chodia s tymi obrovskymi smartfonmi s rozbitymi obrazovkami. Aj som si prv myslel, ze si tu najdem babu, ale ta by musela byt nasa, bo miestne su pice, nie su mrzke, ale hanbil by som sa za taku @newcomer
no a ohladom usa to radsej ber s rezervou, u nas pracuje brazilcan a venezuelan, obaja su vystudovani a v irsku su z rovnakeho dovodu ako ja, zarobit, ale prax nam to neda, pocitam s tym, ze na sr pridem ako nikto s kopou penazi, kupim si bytik, auto a zacnem odznova, avsak vo vlastnom
SR je diera a inde si z teba spravia otroka. z dazda pod odqap tu je to dobre len preto, ze je to 1 z najbezpecnejsich miest v europe momentalne, bo nikoho nezaujimame
@jakubkozabavny a ked zijes striedavo vo svedsku a australii mozes mi prosim ta povedat ako si sa dostal do tej australii ? Lebo pokial viem dostanes sa tam len ako student alebo turista O_o
@openmindedfreak obaja sme napisali, ze nemame dost skusenosti na pracu mimo slovenska. ona sa spytala, ake skusenosti nam treba. on napisal, ze musi vediet lepsie kodit a rozpravat po dansky. ja som povedal, ze musim vediet lepsie kodit a rozpravat po norsky.
urcite ale treba zacat sa aj cinit a hlavne proti USA a ne sa tam trepat !!!! aj ked chudaci ludia obycajny z USA za to nemozu ze tam ziju hajzli co tomuto sefuju a zmagoruju ich
dvakrat drahsie ako na svk, niektore dokonca lacnejsie ako na svk, ale za kvalitu sa plati, oblecenie je lacne aj velmi drahe, ale zase len max dvakrat viac, a sporim 500 eur mesacne @enemy11
Som na SR, neplánujem odísť. Mám tu zázemie a jednoducho všetko.
Poznám veľa ľudí, čo sa v tvojom veku vydali do cudziny (či už študovať VŠ, alebo pracovať, alebo len na študijný pobyt), lebo mali veľké očakávania a ako sa hovorí ,,veľké oči". Vrátili sa s novými skúsenosťami no aj s názorom, že žiť by tam nechceli, že tu je to predsalen oveľa lepšie....
ja som zo ZA. neplánujem odísť mne sa prosto viac oplatí bývať u rodičov na SK a pracovať tu lebo nemám výdavky a šetrím si peniaze už od strednej ked som brigádoval. na SK sa dá v pohode zarobiť 800 aj 1000 eur len to všetko závisí od vzdelania a toho ako sa uplatníš v práci. nemôžete snad čakať že za prácu čašníčky, predavačky alebo pomocného robotníka dostanete ťažké peniaze. aby ste to zle nepochopili ja nezhadzujem čašníčky ani predavačky ani pomocných robotníkov, žiadna robota neni hanba ale to proste nie sú odborné povolania, môže to robiť ako vysokoškolák tak aj idiot čo nedokončil ani učňovku.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
71 komentov
Ked tak ist niekam na cas zarobit korunky a nasetrit potom na byvanie tuto, ale kupovat nehnutelnost niekde v holandsku a splacat ju holandskym platom vyjde narovnako asi
Takze podla mma sa vo vseobecnosti urcite neda povedat kde sa 'oplati' zit, je to individualne
@Zajkousko som tu spokojný, kým sa neobzriem okolo seba, a nevidím to čo vidím. Radšej by som bol niekde, kde si ľudia VÁŽIA seba, seba navzájom, a prostredie v ktorom žijú. Ale to je utópia v ktorej neexistuje egoizmus.
ci uz chodis do australie inak?
Chcem sa naucit lepsie programovat a naucit sa jazyk krajiny, kam chcem ist - danstinu. Aspon intermediate uroven
nevidim jediny dovod. aj tak studujem humanitnu picovinu s ktorou sa na slovensku nezamestnam tak logicky idem za pracou a nie do hladovej doliny
neviem si ani predstavit situaciu ktora by ma donutila sa vratit ja tu uz okrem rodiny ziadne zavazky nemam a rodicov si jedneho dna nastahujem k sebe ja tam kde ja budem zit. zabehla som si zivot tam a paci sa mi ovela viac ako ten co som mala tu
a v nevyhode si vzdy ale ja osobne sa pohybujem vo velmi medzinarodnom prostredi kde na tom nezalezi tak to je velmi individualne
ale nemam zase ani velke plany na zivot v NL beriem to tak ze uvidime co zivot prinesie a nejdem sa na nic fixovat (kvoli tej medzinarodnosti je to aj pre mna obmedzujuce sa zafixovat len na jedno miesto ak budem mat o dva roky moznost ist do ameriky trebars tak v principe ja s tym problem nemam a rozhodne by som to zvazovala)
nie normalne tam studujem byvam vsetko
Az tu som začal cítit,že naozaj žijem ako človek a nie ako otrok špinavý. Proste mohol som sa vrátit k tomu ze chodit do posilky,mozem si dovolit všetky doplnky k tomu,kupovat si nové oblečenie stále,chodit na dovolenky a spoznavat miesta,zazit nove skusenosti.
To však neznamena,že som sa uspokojil a budem stagnovat. Bol to splnený sen a teraz mam dalšie a stále sa chcem posúvat dalej a takisto tu nebudem nonstop celý život. Chcem skúsit zit na novych miestach a tak,ale napriek tomu Londyn bude moja srdcovka a pravdepodobne sa sem vzdy budem vracat znova zit.Som však typ ktorý musí skusat nové veci a miesta.
Ale na druhú stranu, nechcem Slovensko opustiť, ale práve naopak, zmeniť ho k lepšiemu..a kiež by si to vzdelaní ľudia uvedomili tiež
Skor som to myslela tak, ze sa mi zda ze vela ludi strasne hejtuje slovensko a myslia si ze v zahranici cakaju len na nich, pricom nemaju vzdelanie ani skusenosti a tak aj tak skoncia niekde v tescu v sklade alebo v restauracii supat zemiaky. Co naozaj na rovnako vyjde..
este tak na plusminus 2 az 3 roky tu mam urcite povinnosti a ciele, a potom pravdepodobne praha a odtial niekam dalej. snad raz to vyjde.
proste teraz mi nejake to cestovanie ide do mojej cesty akoratnejšie .) ale nie rpeto lebo slovennsko.... ale preto že cesta... #oraddanotherduchariny
@Newcomer bola som na vela miestach aj co sa tyka SR aj Europy, ale vsade sa najdu aj rodinne zalozene typy a aj materialisti. Co viem, tak USA su velmi rodinne zalozeny, maju deti ktore chodia na rozne kruzky, velke domy, vylety, rozne podujatia..
Dokazu si tam vybudovat zazemie? Zalozit rodinu, kupit dom, nasporit si? Asi tazko. Alebo ostanu v garzonke s dalsimi slovakmi/poliakmi?
Potom pridu tu a zistia, ze tu su "nikto" ... ze nemaju prax ...nevedia kde a ako by sa tu zamestnali a nemaju ani nasporene, aby si za to zazemie vytvorili tu...
Treba si vediet vybrat odbor, ktory chce clovek studovat a co chce robit. Nestudovat "len pre titul" s tym, ze viem uz dopredu, ze ma to nebavi a nebudem to nikdy robit (potom fakt skoncia vsetci v UK).
Titul ma uz dnes kazdy ... co je velka chyba .... 90% ludi na to nema a nemali sa k nemu vobec dostat ... a potom nadavaju na SVK, ze nemaju robotu a nezarabaju tisice ...aaaaaa
Ked zahranicie, tak mozno skandinavia .... ale mal by mat o tom clovek jasnu predstavu aj do buducna a tak isto byt v nejakom odbore dobry.
Moje rodisko sú Košice. V Košiciach som sa narodil a jestvoval. Ale, celkovo ostať na Slovensku, to je zložité. Košice sa mi páčia, ale celkovo SVK(myslím štát) tak to je už o niečom inom.
Som prelietavý typ človeka a rád cestujem. Najprv by som chcel precestovať celučičký svet, spoznať ľudí, kultúru, zvyky. Chcel by som spoznať pekné aj tie zlé stránky. A po čase sa niekam usadiť. Ale, snívam o mieste niekam pri mori, v teplom prostredí a štípajúcom piesku. Kde prevláda harmónia a pocit pohodlia. Mám iné predstavy, ako bežní ľudia. hh
Poznám veľa ľudí, čo sa v tvojom veku vydali do cudziny (či už študovať VŠ, alebo pracovať, alebo len na študijný pobyt), lebo mali veľké očakávania a ako sa hovorí ,,veľké oči". Vrátili sa s novými skúsenosťami no aj s názorom, že žiť by tam nechceli, že tu je to predsalen oveľa lepšie....