Jednoducha otazka, oplati sa studovat pravo ak v rodine nemate ziadneho pravnika ci nevlastnite nejaku vacsiu firmicku?..dnes ked je takmer vsetko a vsade o rodinkarstve a znamostiach..a vy nemate ani jedno ..
V ziadnom prippade na to ani nemysli. Pravnikov je ako maku, ak nemas rodinnu rozbehnutu pravnicku firmu nechod do toho, ver mi. Poznám pár takých ako ty - vacsina nezamestnana, tí, ktorí si predsa ťažko našli prácu právnika tak otročia...
nechcel by som mat na svedomi sudne pojednavania na ktorych obhajujem nejakeho sociopata ktory zabil dakoho kvoli tomu ze je to mafian alebo pod.. no ale budiz
v rodine mam pripad vystudovaneho pravnika, uplatnenie totalne ze nulove. a co registrujem tak tie skoly funguju vieme ako a skusky platia len pre pekne a prijebane pice co si to vyfajcia. to plati ci uz cez prafuk, paneuropska a podobne. okrem toho ak pojdes hladat job a uvidia ti personalisti ze si vystudovana pravnicka a uchadzas sa o robotu na ktoru to vobec neni potrebne tak to ti zelam good luck.
Ja som kedysi, resp. dosť dlhú dobu myslela, že pôjdem týmto smerom, teda presnejšie chcela som. Drtila som sa dejepis a pod, ale nakoniec som zistila,že ma to ťahá úplne iným smerom. Myslím, že je to na tebe,ale pokiaľ si tohtoročná maturantka tak, ako ja,tak myslim, že je na čase,aby si sa začala učiť na príjimačky. Je toho strašne veľa, to mi ver, videla som ten zoznam a čo to všetko obsahuje.
@janessn Ak si pripravený ísť do zahraničia minimalne na časť štúdia (najlepšie na cele) a tvrdo na sebe makať- ano oplati.
Ak chceš ísť štýlom že pôjdem na jednu zo sranda fakult kde ten titul daju každemu, 5 rokov sa chcem viezť, nevedieť na poriadnej urovni ani jeden cudzi jazyk - tak nie neoplati.
Vždy sa smejem ked vidim tieto kecy o tom ako je na Slovensku veľa pravnikov. Skutočne kvalitných absolventov práva tu je ako šafranu, čo je dané jednak úrovňou jednotlivých fakúlt a jednak tým že najlepší odchádzajú do zahraničia na kvalitné školy, kde väčšina ostane, lebo ich málokto na SR dokáže zaplatiť.
Ak je to to čo chceš v živote robiť, ta za tým choď. Ak budeš po škole spĺňať západne štandardy, tak sa zamestnáš bez seba menšieho problému. Poznám takých ľudí dosť, mnohí študovali na SR a nepotrebovali známosti aby dostali dobrý job. Ale za tých 5 (a viac) rokov si zrovna šunky neváľali
@miro777 presne tak to je (hoci šikovný aj v SR nájde fajn job, podľa toho čo kto považuje za fajn a teda nejde len o peniaze, ups právnikovi nejde o peniaze, asi som si zmýlili profesiu ...)
@Dumbledore jj, tak som to aj myslel že aj na SR su fajn joby, osobne si myslim že aj fajn platene. I ked samozrejme pokial by clovek chcel by sudcom či prokuratorom, nato už treba vačšinou stranicku knižku alebo spravneho otca, no to už je druha vec.
@miro777 tu uplne najviac trafil klinec po hlavicke
som absolventka prava, uz by som to v zivote nesla studovat, lebo to je cista psychiatria, ale je to za mnou, po 3mesiacoch od skoncenia som si nasla TPP job a je mi tam super. pravda je ale, ze keby som nevedela anglinu na C1/C2, asi by som bola doteraz na urade.
moj job nie je typicka pravnictina, je to pomerne specificka oblast prava, a co je hlavne, 80% mojej agendy je v spominanej anglictine, cize sa mi podarilo spojit to, co mam vystudovane s tym, co milujem. cize uplny ideal - na zaciatok.
a doteraz ma absolutne najviac bavi to, ako 9 z 10 ludi zareaguje na to, ze mam job po vyske v obore udivenym - faaakt? no to mas super! a tu je ten koren problemu s pravnikmi na slovensku - vystudovani pravnici si nechaju obvykle aj navrtat dieru do kolena aby mohli pracovat (typicky pripad oviec aka advokatskych koncipientov), alebo idu robit mimo odbor totalne podradnu pracu ktora im nic neda. cize ak "nadejny absolvent" mieni ist touto cestou, tak je to totalne zbytocne.
mam pocit, ze slovaci su prilis "narrow minded" aby videli sirsie suvislosti a chapali to, a preto to v prave vyzera tak ako to vyzera...
cize...pravo sa neoplati studovat, ak si totalne priemerny clovek a nemienis na sebe makat. ak zamakas a vyniknes, uplatnenie si najdes, rovnako ako v kazdom inom obore (okrem filozofie etc)
ja dufam, ze tento rok stihnem JUDr. a utekam do zahranicia
Určite áno. Ja čo mám v rodine vyštudovaných právnikov tak všetci sú úspešní. Ja sama dokonca uvažujem nad týmto. Takže ak budeš makať, nemal by to byť potom problém sa uplatniť. Veľa šťastia.
pravnickych miest je celkom dost, napriklad v statnej sprave... ale proste, ak si sikovny a najlepsie ak este ovladas nieco ine (napr. mas obchodny talent) tak sa ti pravo zide aj pri podnikani ... Proste netreba sa spoliehat len na pravo, ale skus uz pocas skoly rozvijat aj ine schopnosti. Cenné sú rôzne netradičné kombinácie - právnik /iTčkár, právnik/prekladatel a pod.
Podla mna urcite ano lebo proste ved ani ten advokatsky koncipient neni nic zle. Urcite lepsie nez nejake prace na ktore netreba vs. Proste neviem sak fajnova kancelarska praca, co by si chcel? A ani sa nebabres s detmi ako nejaky ucitel za ten podobny plat, ale aj tak asi aj vyssi.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
28 komentov
v rodine mam pripad vystudovaneho pravnika, uplatnenie totalne ze nulove. a co registrujem tak tie skoly funguju vieme ako a skusky platia len pre pekne a prijebane pice co si to vyfajcia. to plati ci uz cez prafuk, paneuropska a podobne. okrem toho ak pojdes hladat job a uvidia ti personalisti ze si vystudovana pravnicka a uchadzas sa o robotu na ktoru to vobec neni potrebne tak to ti zelam good luck.
jednoznacne neodporucam studovat pravo.
Ak chceš ísť štýlom že pôjdem na jednu zo sranda fakult kde ten titul daju každemu, 5 rokov sa chcem viezť, nevedieť na poriadnej urovni ani jeden cudzi jazyk - tak nie neoplati.
Vždy sa smejem ked vidim tieto kecy o tom ako je na Slovensku veľa pravnikov. Skutočne kvalitných absolventov práva tu je ako šafranu, čo je dané jednak úrovňou jednotlivých fakúlt a jednak tým že najlepší odchádzajú do zahraničia na kvalitné školy, kde väčšina ostane, lebo ich málokto na SR dokáže zaplatiť.
Ak je to to čo chceš v živote robiť, ta za tým choď. Ak budeš po škole spĺňať západne štandardy, tak sa zamestnáš bez seba menšieho problému. Poznám takých ľudí dosť, mnohí študovali na SR a nepotrebovali známosti aby dostali dobrý job. Ale za tých 5 (a viac) rokov si zrovna šunky neváľali
som absolventka prava, uz by som to v zivote nesla studovat, lebo to je cista psychiatria, ale je to za mnou, po 3mesiacoch od skoncenia som si nasla TPP job a je mi tam super. pravda je ale, ze keby som nevedela anglinu na C1/C2, asi by som bola doteraz na urade.
moj job nie je typicka pravnictina, je to pomerne specificka oblast prava, a co je hlavne, 80% mojej agendy je v spominanej anglictine, cize sa mi podarilo spojit to, co mam vystudovane s tym, co milujem. cize uplny ideal - na zaciatok.
a doteraz ma absolutne najviac bavi to, ako 9 z 10 ludi zareaguje na to, ze mam job po vyske v obore udivenym - faaakt? no to mas super! a tu je ten koren problemu s pravnikmi na slovensku - vystudovani pravnici si nechaju obvykle aj navrtat dieru do kolena aby mohli pracovat (typicky pripad oviec aka advokatskych koncipientov), alebo idu robit mimo odbor totalne podradnu pracu ktora im nic neda. cize ak "nadejny absolvent" mieni ist touto cestou, tak je to totalne zbytocne.
mam pocit, ze slovaci su prilis "narrow minded" aby videli sirsie suvislosti a chapali to, a preto to v prave vyzera tak ako to vyzera...
cize...pravo sa neoplati studovat, ak si totalne priemerny clovek a nemienis na sebe makat. ak zamakas a vyniknes, uplatnenie si najdes, rovnako ako v kazdom inom obore (okrem filozofie etc)
ja dufam, ze tento rok stihnem JUDr. a utekam do zahranicia
"Veľa ti pomôže Judr. v zahraničí."