ja som tam bola...nejake chatky, stena, pri ktorej strielali ludi, napis arbeit macht frei s povestnym obratenym B, nejake strazne veze a to je vsetko. asi to vyznie, ze som ignorant, ale druhy krat by som tam nesla. jedine, co fakt stalo za pohlad (aj ked nie doslova, lebo to bolo viac ako smutne), boli sklenene vytriny od podlahy az po strop, naplnene napriklad topankami. naviac cesta trva tusim 8 hodin? ale je to na tebe
A ešte by som si zistil či budete mať sprievodcu alebo len nahrávku. No a skús navrhnúť pedagogickému dozoru ,či by ste nezašli aj do Treblinky,to je malý kúsok od Osvienčimu.A ak budete mať rozchod v Krakove choď na pizzu,geniálna a obrovská.A v Krakove si pozri Wavel a počkal na námestí až hlásnik bude hlásiť celú hodinu.Uvidíš,vlastne budeš počuť prečo.
určite je to cenná zážitok. ale mať to ako povinný výlet, ako to u nás chceli spraviť tak to určite nie. každý má právo povedať si, či to chce alebo nechce vidieť
My sme platili tuším nejakých 30 eur a šla som. Tam ide skôr o to, že či tam chceš ísť alebo nie. Tá cena je podľa mňa v tomto prípade druhoradá, možno už nebudeš mať príležitosť ísť tam (Teda lepšie povedané budeš, ale predsalen, takto budeš mať všetko vybavené, všetko v cene, nemusíš sa o nič starať, atď., ako keby si tam šla sama za seba.), nikdy nevieš čo sa môže stať.
Tiež si myslím, že by si mala ísť. Je to skvelý zážitok. Aj keď my sme mali totálne na hovno sprievod, lebo išla s nami Poľka, ktorá to rozprávala takému starému (známy našej učiteľky) a on to rozprával do mikrofónu nám. Akože...nebolo mu vôbec nič rozumieť, mrmľal si popod nos (podaktorí sme si to preladili na nejakého iného sprievodcu a teda sme z toho absolútne nič nemali...iba ak náhodou ste stáli vedľa učiteľky tak ona vám k tomu dala nejaký svoj komentár a tak (podľa mňa mala mať ten mikrofón ona, aj keď po poľsky nevedela ani zaťať). A ak dostanete fajn sprievodcu tak to už o niečom bude. A aj tak, to miesto, to všetko...
A aj tá cesta, tuším sme dokopy šli nejakých 12 hodín a toľko srandy v autobuse... Pokazené pásy, zlomené páčky, pooblievané sedadlá,...a veľa iného Ale najnezabudnuteľnejší zážitok bol ten keď sme boli ešte tam a ten učiteľkin známy išiel na záchod a zabudol si vypnúť mikrofón ... Tiež to muselo vyzerať veľmi nevhodne ten náš záchvat smiechu... Ako ja viem, že na to kde sme boli a odkiaľ sme sa potom vracali to bolo trochu nemiestne, ale to sa nedalo...
A vôbec neľutujem, že som išla. Či už kvôli Osvienčimu samotnému alebo aj tej ceste. A tá príroda za oknami autobusu bola nádherná
bolo by to tam viac zaujmave keby to nechali take ake to bolo a nie vynovene steny a podlaha a jeden saleny recnik ktory ti tam bude hovorit ces sluchatka kazdu minutu nech nefotis.mna to tam teda nebavilo racej odporucam si pozriet dokument dozvies sa podla mna viac ako za ten den straveny tam a budes si to aj vediet viac predstavit ako tam kde mas tak nanajvys obrazy a tych par pozostatkov.i ked nikdy neni na to pozriet si ten priestor vlastnymi ocami cize odporucam ist aj si pozriet dokument
zbytocne budes podla mna pocuvat tie reci o zaludku. niekto, ako napriklad @anzu prezili v zdravi. viem o takych, ktori maju tridsat rokov "po" este stale sem tam nocne mory.
proste tam chod a uvidis. a nie je to az tak katastrofalne, naozaj. myslim si, ze je to nieco, co treba vidiet.
Cena vôbec nie je vysoká!Určite choď!bola som dvakrát a naozaj to stojí za to .....možno ti to nedá nič a možno aj zmeníš pohľad na svet a svoje potreby,oceníš aj iné veci ako riasenku či make-up ( tým v žiadnom prípade nenarážam na teba,beriem to globálne) ak náhodou rada čítaš tak si určite zožeň knihu Prežili Holokaust alebo Čo Dante nevidel....všetko z prostredia koncentrákov......zimomriavky.
@protessst - myslím si, že Birkenau je teda dosť autentická a ak nepôjdu tam, tak je to celé o ničom...už len keď som stála na tých koľajniciach, tak mi bolo zle... + odviedli nás úúúúúúplne dozadu, kde bolo jazero s takou riečkou a nejaký dedko tam chytal ryby...no a zrazu sprievodkyňa povedala, že to je jazero do ktorého sypali ľudský popol. A takisto ani baraky sa nedajú porovnať, v Birkenau sú také, ako boli a to keď som tam prvýkrát bola, som si myslela, že na jednej tej prični bol len jeden človek...až niekde v treťom baraku do ktorého sme vošli nám sprievodkyňa povedala, že tam boli traja...
Raz som tam uz bol , nahanali sme sa , hrali sme schovku, trochu sme sa aj zapotili , krasnych 5 rokov ale vzdy sa kazdy stazoval ked sme sa mali ist sprchovat
@ayreen tam som teda nebola ale musi to byt krute miesto podla opisu fakt ze dost.kokos ale to stym jazerom to muselo byt ,ten pocit och ten dedko otom bud nevedel alebo mu to vobec neprekazalo ja keby som dotoho jazera mala ruku namocit tak skaputujem namieste asi ten birkenau musel byt hrozni teda dost no a to kde je ak sa mozem spytat ?ale vzdy lepsie vidiet ako to bolo naozaj ako poprerabany osviencim..
@protessst - Birkenau/Brzezinka/Auschwitz II. - je to asi 2-3km od Osvienčimu.
- tu sú notoricky známe koľajnice, to je miesto kde keď ich priviezli, vyvliekli z vagónov, tak ich hneď aj triedili, kto pôjde do plynu, kto pôjde robiť a kto pôjde na lekárske pokusy.
no a tu sú pôvodné baraky a spomínané prične, kde boli po troch na jednej...
bohuzial aj tu na birdzi maju niektorí uzivatelia tendenciu prerobit svet podla seba, su to.....ale radšej nebudem pisať ich mena, ako sa hovorí na kazdeho raz pride a vrati sa mu to 3. nasobne..........filip
my sme boli predvcerom...a moj nazor je ze chod...a podla mna to nie je iba pre silne zaludky...mala som dost ked som videla rodicov s malymi detmi ... pricom som si myslela ze tam mozu ist ludia iba nad 15, ale co uz...teraz to uz nie je nic strasne..ale urcite bolo v minulosti..mna to vyslo okolo 23€ a cestovali sme dokopy okolo 10 hodin ale urcite sa oplatilo...mozes si tam odskusat aj svoje vedomosti z inych jazykov ak mas sprievodcu ktoremu nerozumies (kedze sme boli rozdeleni na 2 skupiny tak jedna mala slovensku sprievodkynu a druha skupina-my-sme mali cesko-polsku...cize 1 slovo cesky, druhe polsky a tretie cesko-polsky... takze vzdy ked sme boli v blizkosti inych skupin sme prepinali na francuzov, anglicanov alebo slovakov) a k tej cene...vstupne su 4€ ak ides so sprievodcami co vacsinou skupiny chodia a mas aj sluchadla...a cesta zavisi od toho zkade si...takze ta tvoja 21€ je v pohode.. a ak pojdes odporucam vziat si aj sviecky...je tam miesto kde ich mozes zapalit..takze suma sumarum...oplati sa ist
@ayreen diki moc ked sa niekedy pojdem pozriet niekde blizko tak rozhodne tam ale dost tam toho je spolocne s osviencinom najme tie "budy na byvanie" a tie "postele "ani nevravim,len vtom birkenaue to je viac realisticky zachovale..i ked vsade to muselo byt hrozne nam vravela ta sprievodkina z osviencinu ze jej tam ras prisla jedna turistka postarsia uz a ze bola este len v tej hlavnej hale a ze plakala jak sbiesnena tak knej dosla ochranka sa jej pytaju ze co sa jej stalo a ona ze tu prezila cele detstvo a tu jej zomrela skoro cela rodina..no smutne dost a potom sme este dosli ktakemu jednemu obrazu kde boli odfotene vychrtnute zeny pokope a sprievodkina vravi ze "toto bola jej mama" a ukazala na nu no vtedy som uz nemohla uplne.ale dakujem za ten typ na birkenau na sto sa tam niekedy pojdem pozriet
...chod..aj ja som chcela ist prednedavnom som mala aj dobru moznost ale ma mama nepustila.ze vraj to neiej pre man..mrzi ma to a chcela by som tma sit..chod podla mna...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
46 komentov
Oplatí sa to?
Takže to je na tebe, či by si tam chcela ísť, alebo nie ....
Chod.
Tiež si myslím, že by si mala ísť. Je to skvelý zážitok. Aj keď my sme mali totálne na hovno sprievod, lebo išla s nami Poľka, ktorá to rozprávala takému starému (známy našej učiteľky) a on to rozprával do mikrofónu nám. Akože...nebolo mu vôbec nič rozumieť, mrmľal si popod nos (podaktorí sme si to preladili na nejakého iného sprievodcu a teda sme z toho absolútne nič nemali...iba ak náhodou ste stáli vedľa učiteľky tak ona vám k tomu dala nejaký svoj komentár a tak (podľa mňa mala mať ten mikrofón ona, aj keď po poľsky nevedela ani zaťať). A ak dostanete fajn sprievodcu tak to už o niečom bude. A aj tak, to miesto, to všetko...
A aj tá cesta, tuším sme dokopy šli nejakých 12 hodín a toľko srandy v autobuse... Pokazené pásy, zlomené páčky, pooblievané sedadlá,...a veľa iného Ale najnezabudnuteľnejší zážitok bol ten keď sme boli ešte tam a ten učiteľkin známy išiel na záchod a zabudol si vypnúť mikrofón ... Tiež to muselo vyzerať veľmi nevhodne ten náš záchvat smiechu... Ako ja viem, že na to kde sme boli a odkiaľ sme sa potom vracali to bolo trochu nemiestne, ale to sa nedalo...
A vôbec neľutujem, že som išla. Či už kvôli Osvienčimu samotnému alebo aj tej ceste. A tá príroda za oknami autobusu bola nádherná
ja som tam bol minulý rok a som rád že som tam bol
človek má z toho miesta veľmi zmiešané pocity, cítiť tam smrť na každom kroku
zbytocne budes podla mna pocuvat tie reci o zaludku. niekto, ako napriklad @anzu prezili v zdravi. viem o takych, ktori maju tridsat rokov "po" este stale sem tam nocne mory.
proste tam chod a uvidis. a nie je to az tak katastrofalne, naozaj. myslim si, ze je to nieco, co treba vidiet.
- tu sú notoricky známe koľajnice, to je miesto kde keď ich priviezli, vyvliekli z vagónov, tak ich hneď aj triedili, kto pôjde do plynu, kto pôjde robiť a kto pôjde na lekárske pokusy.
no a tu sú pôvodné baraky a spomínané prične, kde boli po troch na jednej...
bohuzial aj tu na birdzi maju niektorí uzivatelia tendenciu prerobit svet podla seba, su to.....ale radšej nebudem pisať ich mena, ako sa hovorí na kazdeho raz pride a vrati sa mu to 3. nasobne..........filip