studená sprcha, chodenie von v zime v kraťasoch a tričku, kúpanie sa v potoku, jazere… áno - nie? ak nie, chceli by ste začať alebo naopak, neviete si to ani len predstaviť? ak áno, ako a čo praktizujete? rozpíšte sa
ja som vedome začínala s otužovaním jeseň 2020 v demänovskom potoku a jánskej kadi, vždy po behu som sa schladila a potom bežala znova naspäť. v potoku som vydržala 5 minút. ale keďže som potom v zime nemala kde otužovať, ak nepočítam zdržiavanie sa v mínusových teplotách von pri športovej aktivite a prezliekanie sa tak som sa prestala venovať týmto dobrým zvykom a reálne by som sa ani neosprchovala v studenej vode. preto som bola veľmi prekvapená, keď som bola minule s kamarátom v oravskej priehrade a vydržala som rám cca tých 5 minút, ako keď som trénovala otužovanie pravidelne, vlastne akoby som začala tam ide som skončila, čo bolo super. chcela by som sa tomu zas venovať pravidelne, možno ísť na prechádzku alebo behať v kraťasoch aj keď bude mrznúť a podobne
chodíme cvičiť vonku na hrazdy, bez tričiek ... rovnako ako v lete + studená sprcha je samozrejmosť ... ale otužovanie sa v potoku alebo v jazere je na mňa už moc, to by som nedal
tak trošku, občas vybehnem von v kraťasoch, ale hlavne, keď bolo donedávna otvorené kúpalisko vo Vrbove, chodila som, aj keď bolo pred napadnutím snehu a kedysi som tiež chodila na školenia do Liptovského Jána, tak aj v zime do kade
Dakedy som býval často krát chorý, odkedy sa otužujem tak imunita sa zvýšila X násobne. Neotužujem sa však v Dunaji, ale studenú vodu si dávam do fliaš a v kupelni si to oblievam na chrbát a hrudník.
Mimochodom studená voda je účinna aj proti úzkosti
Podľa mňa toto otužovanie je taký nonsens že až. Ešte schladiť sa vo vode na chvíľu, čo má vlastne často presne opačný efekt, pretože sa to robí keď je teplota pod 0 , a teplota vody pod 0 -2 neklesá, čiže prakticky ti príde teplejšia ako vzduch vonku.
Ale čím sa to robí reálne, a čo je naozaj zdraviu prospešné po cvičení, je suchý chlad. Nie vlhký. Z vlhkého tak akurát ochorieš a nie vybuduješ imunitu.
@dz@13 PD - Prievidzi? Vieš, ale ja nie som z Prievidze, ak to je to a neviem prečo tiež nadávajú niekedy mne, že si neviem niečo pamätať, keď babe to poviem aj 3x a tretí krát si to už aj tak nezapamätá.
U nás bola zima, kedy ani nesnežilo a dobre bolo, že ja som ani nemusel prezúvať pneumatiky, lebo som aj jednak bol nezamestnaný a nemusel som až tak nikde, a na príležitostné dopravenie k doktorovi alebo niekam mi to postačovalo. Mne sneh nechýba, aj tak nelyžujem a nič z neho nemám.
Ako kedy. Občas studená sprcha. Niekedy sa menej oblečiem, alebo keď som bol nedávno len na malej turistike, tak som mal na sebe len letné termotričko a mikinu. (ale zimnú bundu zapnutú na taške pre istotu).
Prípadne keď ide leto tak sa tiež "otužujem" ... keď sa začina oteplovať, tak nevyzliekam všetko, ale mám stále na sebe teplé oblečenie, aby som telo pripravil na väčšie teploty. (toto je asi dôležitejšie ako zimné otužovanie)
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
22 komentov
ale ked sa neviem sustredit na nieco, co musim dokoncit, mam 1300myslienok o vsetkom ostatnom, tak si dam studenu sprchu. to pomaha celkom.
Mimochodom studená voda je účinna aj proti úzkosti
» www.vedeckeokienko.sk/3-studena-voda-...
Ale čím sa to robí reálne, a čo je naozaj zdraviu prospešné po cvičení, je suchý chlad. Nie vlhký. Z vlhkého tak akurát ochorieš a nie vybuduješ imunitu.
Prípadne keď ide leto tak sa tiež "otužujem" ... keď sa začina oteplovať, tak nevyzliekam všetko, ale mám stále na sebe teplé oblečenie, aby som telo pripravil na väčšie teploty. (toto je asi dôležitejšie ako zimné otužovanie)