No v slovenčine máme 6 používaných pádov. Ako náhle začnem prekladať a dostanem sa do fázy, že je treba použiť pád tak často neviem aký. Či 3. alebo 4. Predsa len pádové otázky nepomôžu a keď narazím na inštrumentál tak neviem do akého pádu ho mám preložiť a neviem ako to rozlíšiť.
@danosvk Tiež presne nechápem, ako to myslíš, ale v španielčine niečo ako pády pevne stanovené nie je. V španielčine využívaš predložky a podstatné meno tvarovo nemeníš. Genitív vyjadríš pomocou predložky De, datív predložkou A, a pokiaľ sa jedná o osobu alebo niečo k čomu máš nejaký citový vzťah tak v akuzátive tiež dáš predložku A (s tým akuzatívom a predložkou A je to trochu náročnejšie, ale na základnej úrovni si stačí zapamätať toto). Inak neviem, ako by si to chcel vyjadriť, všeobecne sa to nedá.
A aký iný pád by sa ti do tejto vety skôr hodil? Veď tam to máš jasne dané tou predložkou al (teda a + el). Ono nemôžeš veľmi tieto španielske pády porovnávať so slovenskými, lebo evidentne medzi nimi nie je vždy zhoda.
@quattroformaggi No veď to, a keď idem preložiť vetu tak niekedy proste neviem aký pád použiť. 2. pád mi je jasný z drvivej časti privlastňovanie a pôvod. A teraz premýšľam nad tým 4. Satoshino píše o citovom vzťahu. To znamená, že sa poúžíva, keď rozprávame a veciach nám dôverne znamých? Tým pádom by som to už v podstate chápal.
@danosvk Zjednodušene ak chceš povedať niečo ako videl som Petra v kine, tak to povieš Vi a Pedro en el cine. Ak máš predmet priamy vyjadrený neživotnými podstatnými menami, predložku a nepoužiješ. Visitamos los monumentos históricos. (Navštevujeme historické pamiatky). Môžeš napríkld povedať Amo a mi patria (milujem svoju vlasť), ale potom tam je vidieť tvoj vzťah k danému predmetu, často sa napríklad dáva predložka aj k domácim zvieratám (pokiaľ by boli vyjadrené menom zvierata, tak sa vždy dáva), ale tam sa dávať nemusí a je to skôr už osobný výber hovoriaceho.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
9 komentov