Možno to bude znieť čudne, ale ja to vážne neviem. Kde je celá pamäť notebookov? Máme asi 4 notebooky a na každom by mala byť nejaká pamäť, ale keď ju kontrolujem, tak to ukazuje iný údaj. Napríklad môj book by mal mať 160 ale ukazuje len 137. Otec má 250
a ono je to aj tým, že nikdy nemáš tie disky presne ako sa píše, napr. oco má akože 1tb (1000gb) disk, a pritom má "iba" nejakých 960. Ja mám 40 ktorý má 37. Niečo to má spoločné s tým, že to nejde po 1000 ale 1024, ako "informatik" by som to asi mal vedieť presne povedať ale whateva.
ako píše v @2 , 1024B = 1KB , (rovnako platí pre M, a G) tak správne sa to prevádza "v počítači" ale výrobcovia to prevádzajú štýlom 1000B = 1KB , a tým pádom ti tam dajaké GB chýbajú
tjn: 1024B*1024B*1024B = 1GB počítačových, ale 1000*1000*1000B = 1GB podľa výrobcov/predajcov
a keď si to hodíš do kalkulačky je tam rozdiel priblizne 7% (Az som to spravne preratal
sú tam recovery súbory a všelijaké skryté programy a myslím že aj systém má niečo ... aj pamäťová karta napríklad keď je 2GB je použiteľných len 1,77GB či koľko to
Skusim napisat asi najzrozumitelnejsi prispevok. Ked si kupis harddisk oznaceny ako 500GB, je to spravna velkost a spravne oznacenie. 500GB ma byt 500 000MB. To je spravne oznacovanie podla sustavy SI, kde kilo, mega, giga su nasobky tisic tak, ako sme sa to ucili aj v skole. Windows ale pouziva oznacovanie podla dvojkovej sustavy, to znamena, ze nasobky kilo, mega, giga povazuje za nasobky 1024. Kvoli tomu aj boli vyvinute nove jednotky, takzvane KiB (Kibibajty), MiB (Mebibajty), GiB (Gibibajty), ktore su nasobkom 1024. Windows ich ale zatial nepouziva, iba niektore programy. Z toho vyplyva, ze 500GB disk po prepocitani na bajty podla SI sustavy (x1000 x1000 x1000), a potom tie bajty po prepocitani naspat na GB podla dvojkovej sustavy (/1024 /1024 /1024) ma velkost 465,66 GB (spravne Gi . Rozdiely tychto velkosti zazijes pri harddiskoch, mp3 prehravacoch, pamatovych kartach. Iba pri RAM pamatiach v pocitacoch nie, tam skutocne 1GB RAM ma 1024MB.
@druheja ale tak podstatu si vystihol bez zbytočných slov
@moonbeam SI nech ide do prdele so svojimi 1000-kovými prevodmi
Keď je raz prevod kvôli dvojkovej sústave 1024 (čo má svoju logiku, keď je to strojový jazyk), načo to prevádzajú 1000-kami? ach, blbý marketingový ťah, potom sa ľudia cítia ochudobnení
@bluepanter mas pravdu, tak potom preco rovno to nezoberieme vsade, kde sa SI sustava pouziva, a nepovazujeme jeden kilogram za 1024 gramov, jeden liter za 1024 mililitrov a podobne vsakze kilo mega giga by mal byt vzdy nasobok tisic a to ze sme si my na to inak zvykli vdaka microsoftu, za to si uz mozeme sami
@moonbeam ale nie, tak som to nemyslel. SI nech si je akou je, ale proste teraz je v tom chaos, keď máš dva prevody jednotiek. Na informe by ma poslali do zadku, keby som to premieňal cez 1000-ku
presne ako píše @moonbeam problém je v prevodoch jednotiek dvojkovej desiatkovej. Výrobcovia HDD používajú desiatkovú ale počítač používa dvojkovú sústavu. Preto 1 kB (správne Ki = 1024 B = 2^10 B...ale výrobcovia to prepočítavajú podľa jednotiek SI kde kilo (k) = 10^3 =1 000 alebo Giga (G) = 10^9 = 1 000 000 000 ale zase v dvojkovej GiB = 2^30 B = 1 073 741 824 B . A tu sa ti spraví tá odchýlka. A s tými RAM...tam jednoducho musíš mať počet buniek v čipe ktorý prislúcha množstve dát ktoré procesor dokáže adresovať. to by bola totálna blbosť ak procesor odošle do RAM 1024B ale uloží sa iba 1000B lebo výrobca sa rozhodne tako vyrábať bunky na čipoch RAM.. u HDD si to aj výrobcovia môžu dovoliť zadávať veľkosť HDD v desiatkovej sústave lebo to na výkon PC vplyv absolútne nemá. Na platňu sa pri určitej hustote zápisu dá zapísať určitý počet bitov a ten asi spočítajú a podľa toho dajú veľkosť v GB. A napríklad z marketingového hľadiska vyzerá 500 GB HDD lepšie ako 466 GiB
@bluepanter Lenze "chyba" nie je v SI, ale v prevode z dvojkovej.
Milion bytov proste vzdy bude megabyte. To, ze to niekto prepocitava podla dvojkovej a zaokruhluje 1024 na 1000 predsa nie je chyba vyrobcu, ktory to udava spravne (podla SI).
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
19 komentov
1GB je 1024 MB, ale výrobcovia to rátajú cez tisíc. A ono sa to pri premene z Bajtov na GigaBajty na berie, napr.:
Máme 1 000 000B = 976,5625 KB = 0,9536... MB
Výrobca to ráta takto: 1 000 000 B = 1000 KB = 1MB.
Je tam drobná odchýlka, čo sa ale pri miliónoch MB zväčší až na niekoľko GB. Preto môj 1000 GB harddisk má v skutočnosti 940GB alebo tak nejak
tjn: 1024B*1024B*1024B = 1GB počítačových, ale 1000*1000*1000B = 1GB podľa výrobcov/predajcov
a keď si to hodíš do kalkulačky je tam rozdiel priblizne 7% (Az som to spravne preratal
@moonbeam SI nech ide do prdele so svojimi 1000-kovými prevodmi
Keď je raz prevod kvôli dvojkovej sústave 1024 (čo má svoju logiku, keď je to strojový jazyk), načo to prevádzajú 1000-kami? ach, blbý marketingový ťah, potom sa ľudia cítia ochudobnení
Milion bytov proste vzdy bude megabyte. To, ze to niekto prepocitava podla dvojkovej a zaokruhluje 1024 na 1000 predsa nie je chyba vyrobcu, ktory to udava spravne (podla SI).
Kašlime na to, proste aj tak keciame dookola to isté a pritom nič nevyriešime