ahojte prave som si kupila nikon D5000 a chcem sa opytat aku pamatovu kartu kupit. ci 4 alebo 8 gigabitovu . Kolko sa zmesti fotiek na 4 a kolko na 8 ? budem vacsinou davat fotky do pocitaca ale ked sa niekam pojde ci sa tam zmesti aspon tych 200 fotie
ide aj o to či je tá fotka upravovaná alebo nie napríklad či je to čistá fotka alebo je napríklad v noci s bleskom a napríklad ešte aj s nejakým módom.
ďalej presne ako bolo spomenuté ty tu vyhodíš 400€ na foťák a pýtaš sa či dať 15 € alebo 25 € na kartu?
ale tak jednoznačne 8GB keď chceš viac fotiek a nemusíš tu dedukovať že si kúpila zle ak sa ti tam náhodou nevojde toľko a toľko fotiek BTW na 4GB kartu sa ti vojde rapídne viac než 200 fotiek
@icefist krasny graf Bohuzial, je to tak, a nielen teenageri, ale vacsina ludi, ktori maju zrkadlovku si hned mysli, ze su fotografi - co je horsie, vela ludi sa s tym zivi a myslia si o sebe, aki su uzasni.. Ale je rozdiel medzi FOTKOU a "fotkou". Fotografa nerobi technika, ale vysledna fotografia, a co tu produkuju poniektori "profesionali", to je cisty hnus.
okej suhlasim. vies ale mne ho kupili lebo ma proste inspiruju fotky. uz dlho si pozeram rozne blogy a mam vela napadov tak to chcem skusit. nechcem s tym zivit ale proste ma to bavi. Aspon nie som nejaka 3O rocna zena bez ziadnych cielov sediaca v kancelarii, nic nerobi a cumi do birdzu ale mam nejake ambicie a chcem to len skusit
@naty996 vid. moj predchadzajuci koment ohladom pomenovania sa fotograf (nic v zlom) a po druhe, kasli na ostatnych, kup si kartu co najvacsej kapacity (stale je lepsie mat viac miesta ako menej ) a fot, zdokonaluj sa v tom a hlavne nedaj na reci druhych. Drzim palce
...dievča sa len chce pochvaliť akeho ma sponzora super predpokladam ze ocka ...ze si kupila dig. zrkadlovku .... tu vobec nejde o tu kartu ...tak hura mila @naty996 ...všetci sa tešíme ...uži si ho ....a aka ironia že fotograf ....sorry ale z nikonom urobi bezva fotku aj postihnuty človek
@strommen2428 SI VEDLA JAK TA JEDLA .. moja mama je sama somnou a starsou sestrou a kupila mi ho ona. a fakt neviem aku pamatovku nechcem sa s tym nikonom vychvalovat ale hovoris to ako by si zavidel
@strommen2428 vidiet, ze sa asi nevyznas vo fotografii - technika nerobi z ludi fotografov, poznam x ludi, ktori maju spickovu techniku a fotia otrasne Ked nemas v sebe cit pre fotografiu, nepomoze ti ani tisic Nikonov alebo Canonov..
A nechapem, co sa do naty navazate - d5000 je jedna zo zakladnych zrkadloviek, kopec zrkadloviek je od nej ovela ovela drahsich
@strommen2428 prečo by sa mala hneď chváliť akože? A aj keby sa chválila tak čo? Ak na to majú a rodičia jej ho kúpia, tak prečo nie? Mne keby mohli rodičia kúpiť zrkadlovku, tiež by som to uprednostnila, lebo vždy je lepšie mať kvalitný foťák, ktorý robí pekné fotky.
@naty996 ...tak sorry ...no nekupil ti ho ocko ale mamka ...napis nam tu ak si daco tak drahe kupis sama za zarobene ..potom si ta budem vazit ....toto tu co robis je ciste chvalenkarstvo ... nie nezavidim neboj sa ...mozno si ho kupim o rok ...ale aj tak dobre porozmyslam ...lebo podla mna je to nehanebne vela penazi za fotky ......ale asi tazko mozes mat predstavu o tom aku maju hodnotu peniaze ked si predpokladam este v zivote nerobila
@fxx asi si ma nepochopil, vobec som to nemyslela takto, narazala som len na to, aki ludia sa nazyvaju v dnesnej dobe fotografi. A ze nie technika robi z ludi fotografov. Ked si niekto foti len tak doma, nie je automaticky fotograf. Neviem, kde si videl, ze som napisala, ze nemaju ostatni ludia fotit.. ???
A ja dobre viem ako zacinali profi fotografi, o to sa neboj.
@strommen2428 čítaš sa ty? má 15rokov,ako si má zarobiť na digitalnu zrkadlovku? to je snáď normálne že jej ho kupili rodičia.
a to akože keby sa niekto spýtal napr. že niečo mu blbne na iPhone,tak sa chváli s iPhonom? a keď niekto napíše že napr. dostal defekt na svojom bmw tak to znamená že sa chvali s bmw?
lebo som tu proste nezaznamenal nikde že by sa s tým niekde chválila.
strommen2428 holt, niektori ludia maju viac stastia, niektori dostanu fotak, niektori nan musia tvrdo makat - taky je dnesny svet.. Keby sa mas nad kazdou takouto nespravodlivostou zamyslat, tak ti pukne hlava.. Takto to dnes chodi a chodit bude, co uz. Ale nech si kazdy ma tak, ako si to zariadi.
Ked si na fotak zarobis, mas z toho aspon lepsi pocit.
Co tu riesite? Za to ze niekto ma zrkadlovku tak si nemusi hned o sebe mysliet ze je nejaky fotograf velky. Ked niekoho bavi fotenie tak je to len dobre. Foti pre svoje vlastne potesenie a tym ze fotky zavesi na net a ocakava hodnotenie, tym sa len posuva vpred . Pretoze kritika je dolezita. Netreba hned kazdeho urazat ked ma zlu fotku. Trebe uplne nezmysli
Zrkadlovky nevyrabaju len pre profikov, co sa fotenim zivia.
Dievca chcelo poradit, pretoze s fotenim zacina, enchapem co je na tom dovne.
@ tenario jasne, ze si o sebe nemusi mysliet, horsie je, ked si mysli a pise tak o sebe /nehovorim, ze toto je taky pripad / Suhlasim s tym co pises, je len dobre, ked clovek skusa a necha si poradit a skritizovat/pochvalit fotky.
To iste som napisala aj ja - D5000 nie je profi zrkadlovka, na zaciatok je to super volba.
muf: nikdy nevyhovies vsetkym, zakazdym sa do teba ludia pustia, to tu netreba riesit. Ja by som tiez v 15 brala taky fotak, navyse zadarmo..
Pozastavujem sa občas nad stupiditou niektorých prispievateľov.
Nech má foťák aj za 145464545645645646 eur a či jej ho kúpil otec, mama, babka, dedko... malo by vám to byť u análneho otvoru.
Pravda, áno ja by som si na začiatok nekúpila zrkadlovku, mne by ju naši nikdy nekúpili a bláá blá bláá.. to sú moje a vaše problémy. Ona ho má, možno ju to skutočne baví a bláá bláá bláá.. Len áno, vy aj ja ste začínali s obyčajnými šmejdami a zrkadlovku vám nik nekúpil.. tam je problém? No nech ? Ich vyhodené peniaze ak jej to nepôjde, načo to tu budem závistlivo a trápne riešiť?
K téme: ja mám momentálne 4 gb (+ 1 gb zo starého foťáku) a zatiaľ mi stačí.
pre mna za mna nech ma co chce .....ale to je ako keby tu napisala kupili mi bmw a ja neviem ci tam chcem kozene potahy za 2000 € abo za 2550 € ....proste pri cene toho fotaku je karta najmensi problem ....a preto si myslim ze neni dovod tu davat taku sorry ale blbu otazku .... keby som si to kupoval ja tak si zoberiem aku chcem bez toho zeby som to musel vesat na nos ludom na birdzi len aby videli aky ja som pan bo mam nikon ...milion ludi ma nikon a nikto neriesi na birdzi aku kartu si ma zobrat ....cize podla mna opodstatnenie tejto diskusie je asi take , jak ked niekto napise na forum ze sa ide vy*rat a ci si ma rit poutierat s rubovou alebo lícnou stranou toaletneho papiera hauk
no skorej to bude, ze ti tu zrkadlovku kupil ocinko a nie sama ako pises, tak tych 600eur ta nesralo, a ta pamatova karta co stoji 15eur ta serie lebo si ju asi musis kupit uz sama DDDDD
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
40 komentov
urob jednu fotku, pozri sa aka je velka a vypocitaj si kolko sa to toho zmesti na kartu.
Ked uz mas na D5000 tak si kup aj 16 gigovu kartu.
ďalej presne ako bolo spomenuté ty tu vyhodíš 400€ na foťák a pýtaš sa či dať 15 € alebo 25 € na kartu?
ale tak jednoznačne 8GB keď chceš viac fotiek a nemusíš tu dedukovať že si kúpila zle ak sa ti tam náhodou nevojde toľko a toľko fotiek BTW na 4GB kartu sa ti vojde rapídne viac než 200 fotiek
čo myslíš,ako asi začínali tí "actual photographers" ?
A nie každý fotí preto,lebo chce byť profi/známi/uspešný,väčšinna len tak pre hobby,pre vlastné potešenie.
A nechapem, co sa do naty navazate - d5000 je jedna zo zakladnych zrkadloviek, kopec zrkadloviek je od nej ovela ovela drahsich
A ja dobre viem ako zacinali profi fotografi, o to sa neboj.
a to akože keby sa niekto spýtal napr. že niečo mu blbne na iPhone,tak sa chváli s iPhonom? a keď niekto napíše že napr. dostal defekt na svojom bmw tak to znamená že sa chvali s bmw?
lebo som tu proste nezaznamenal nikde že by sa s tým niekde chválila.
a mimochodom suhlasim s @21
Ked si na fotak zarobis, mas z toho aspon lepsi pocit.
Zrkadlovky nevyrabaju len pre profikov, co sa fotenim zivia.
Dievca chcelo poradit, pretoze s fotenim zacina, enchapem co je na tom dovne.
To iste som napisala aj ja - D5000 nie je profi zrkadlovka, na zaciatok je to super volba.
muf: nikdy nevyhovies vsetkym, zakazdym sa do teba ludia pustia, to tu netreba riesit. Ja by som tiez v 15 brala taky fotak, navyse zadarmo..
hej ludia, nikdy som este nesoferoval lietadlo ale mozno ma to bude bavit. zajtra si asi pojdem kupit Antonov, neviete co tam mam tankovat ?
Nech má foťák aj za 145464545645645646 eur a či jej ho kúpil otec, mama, babka, dedko... malo by vám to byť u análneho otvoru.
Pravda, áno ja by som si na začiatok nekúpila zrkadlovku, mne by ju naši nikdy nekúpili a bláá blá bláá.. to sú moje a vaše problémy. Ona ho má, možno ju to skutočne baví a bláá bláá bláá.. Len áno, vy aj ja ste začínali s obyčajnými šmejdami a zrkadlovku vám nik nekúpil.. tam je problém? No nech ? Ich vyhodené peniaze ak jej to nepôjde, načo to tu budem závistlivo a trápne riešiť?
K téme: ja mám momentálne 4 gb (+ 1 gb zo starého foťáku) a zatiaľ mi stačí.