Ahojte. Potrebujem poradiť. Píšem poviedku a potrebujem pre hlavnú postavu nejaké pekné slovenské priezvisko. Nemusí byť rýdzoslovenské, len aby to bolo priezvisko, ktoré môže mať Slovák. Jeho krstné meno je Leonard... Vopred ďakujem za návrhy.
na poviedku úplne stačí krstné meno, pokiaľ to priezvisko nemá byť nositeľom fabulačnej línie (napr omen nomen) alebo inak významne nezasahuje do deja a nevytvára obsahovú štruktúru. ináč je úplne irelevantné, aké má postava priezvisko....
@otvoreneokno viem co myslis, uz nejaky ten rok pisem beletriu, no nejedna sa o fantasy kde staci povedat ze sa vola Legolas, syn Thranduilov... odohrava sa to na Slovensku, kde sa ludia casto oslovuju priezviskami, ak nie su priatelia, nepoznaju sa a pod... cize priezvisko je dolezite a aj velakrat v poviedke odznie
@brodan no vidíš, ja som z tvojho príspevku netušila o čo sa jedná a tak aj vyzerala moja reakcia. držím palce, snáď to bude lepšie ako väčšina toho slovenského braku, čo sa váľa na policiach v kníhkupectvách... aké máš s tou novelo- poviedkou plány?
Longauer, Ferenčík, Fišer, Hartman, Vinter, Lipšic.. robila som si už rešerš pre rovnaké potreby
a Šajgal (ale to mi neber, to mám ja obľúbené používané )
však kukni mená slovenských futbalistov, hokejistov a vyber si. Hlavne z tých mladších kategórii ... Nie že Hamšík, Škrteľ ... alebo v našich ligových súťažiach si pozri priezviská a máš tolko možností že spravíš rovno 50 hlavných hrdinov si nebudeš vedieť vybrať.
@wistingher neboj sa, pozrel som si dosť priezvisk, chcel som len ďalšie, nie hľadané na internete, ale napríklad z okolia ako spomínal Marcello vyššie... a podľa mňa každý, kto píše, chápe, že zvoliť správne meno nie je len tak, že si nájdem nejaké a uzavretá vec
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
32 komentov
Ale inak Novák, Bielik, Červenák... Toto sú prvé, čo mi napadli a hodia sa k menu Leonard.
už len eso chýba......
a Šajgal (ale to mi neber, to mám ja obľúbené používané )