má učiteľka na strednej škole právo dať mi písať písomku s predmetu (napr. Fyzika, chémia, informatika...) v českom znení ? môžem sa voči takejto písomke ohradiť ?
to je rovnaká otázka ako spievať české pesničky na hudobnej, jasne že môže i keď nechápem dôvod. Ja by som sa z toho začal smiať a napísal by som jej to v angličtine
mne by to teda poriadne vadilo. si na strednej skole a nie na nejakom kurze a argument, ze cestine vsetci rozumeju, je slaby. neviem ako to vobec moze ucitelke napadnut.
u nás v škole máme písomky v českom jazyku najmä z matematiky a informatiky skoro stále ale nikdy som nemala nejakú potrebu ohradzovať sa voči tomu...a myslím, že pokial nejde o nejaké oficiálne písmky či skúšky (polročné písomky, maturita...) tak si to môže vyučujúci urobiť ako on uzná za vhodné...
@1 netvrdím, že češtine nerozumiem ale rozumieť názvom ktoré ledva viem vysvetliť v slovenčine a v českom jazyku majú úplne iné znenie mi robilo trochu problém. plus odpoveď bola tiež potrebná v češtine keďže test bol krúžkovací. a 45 sekúnd na jednu otázku bolo dosť málo, teda aspoň pre mňa....
Ako môžeš nerozumieť češtine?! To sa vôbec aj dá? Mám spolužiačku-američanku, na slovensku býva 4 roky, a rozumie aj češtine, tak prečo by češtine nemal rozumieť normálny slovák?! Musíš byť asi mentálne narušená, alebo niečo, ak tomu nerozumieš.
Mimochodom, nám tiež dávali písomky z fyziky v češtine, lebo slovenské materiály proste NIE SÚ, a okrem toho, v škole mám 4 predmety (vrátane matiky a biológie) v angličtine, musíme anglicky odpovedať, a aj písať písomky! Tak prečo by normálny priemerne inteligentný slovák nemal zvládať písomku v češtine???
lenže k tejto písomke ktorá je s druháckeho učiva chémie slovenské materiály SÚ. zvyšok triedy mali slovenské písomky ale tí ktorí písali v náhradnom termíne mali české zadania.
Pripadá mi to dosť divné. Ak si tomu nerozumela, (aj keď neznalosť češtiny je podľa mňa prinajmenšom zvláštna) pýtala si si od nej preklad počas písomky?
Podľa mňa sa môžeš skúsiť sťažovať/spýtať sa niekoho v škole, ale asi to každému bude jedno, lebo je to dosť prkotina.
Ale osobne sa mi to moc nepáči, jednoducho by to malo byť zrozumiteľné. A ovládať češtinu je pre väčšinu slovákov automatické, ale nie je to tvoja povinnosť.
Slovenské právo nie je jediná vec, ktorú treba dodržiavať.
Navyše, čo si povedal hovorí len, že to nie je v rozpore s nejakým konkrétnym zákonom o úradnom jazyku (ak vôbec, ten zákon ešte môže na rôzne účely určovať rôzne prípustné jazyky)
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
38 komentov
@1
Ako môžeš nerozumieť češtine?! To sa vôbec aj dá? Mám spolužiačku-američanku, na slovensku býva 4 roky, a rozumie aj češtine, tak prečo by češtine nemal rozumieť normálny slovák?! Musíš byť asi mentálne narušená, alebo niečo, ak tomu nerozumieš.
Mimochodom, nám tiež dávali písomky z fyziky v češtine, lebo slovenské materiály proste NIE SÚ, a okrem toho, v škole mám 4 predmety (vrátane matiky a biológie) v angličtine, musíme anglicky odpovedať, a aj písať písomky! Tak prečo by normálny priemerne inteligentný slovák nemal zvládať písomku v češtine???
Podľa mňa sa môžeš skúsiť sťažovať/spýtať sa niekoho v škole, ale asi to každému bude jedno, lebo je to dosť prkotina.
Ale osobne sa mi to moc nepáči, jednoducho by to malo byť zrozumiteľné. A ovládať češtinu je pre väčšinu slovákov automatické, ale nie je to tvoja povinnosť.
@sqash
Takže v každej krajine, kde je viacero úradných jazykov, si učiteľ môže vybrať, v akom jazyku dá písomku?
@etelnair
Nepreháňaš to trochu?
... nebol jediný ...
Slovenské právo nie je jediná vec, ktorú treba dodržiavať.
Navyše, čo si povedal hovorí len, že to nie je v rozpore s nejakým konkrétnym zákonom o úradnom jazyku (ak vôbec, ten zákon ešte môže na rôzne účely určovať rôzne prípustné jazyky)