Už to istú chvíľu gúglujem a nemôžem nájsť dáke vyhlásenie vlády kde udávajú maximálny počet mincí rovnakej hodnoty ktorými môžem platiť v obchode, buse a pod.
Pre tých čo nechápu: chcem vedieť či ma teda pani predavačka nevyhodí ak jej zapla
@majom - to si píš že ťa vyhodí . to či to bude mať nejak právne podložené už je druhá vec, obchodníci väčšinou tvrdia že majú (@6 ), ale ako hovoríš ty si to nikde nenašiel. takže vo výsledku je to slovo proti slovu, až na to že ty si ten kto chce tovar a ona je ten kto ho vlastní, takže keď ti ho odmietne predať je to síce pičovina najvyššia, ale môžeš proti tomu urobiť... nič
Obchodnici, podnikatelia nechcu drobne, lebo pri ich vymienani v banke za bankovky musia platit polatky. A tak tlacia aj na svojich zamestnancov aby sa branili navalom drobnych minci. Ale niekde maju radost, ze maju co vydavat.
De iure na to pravo nema, ale to neznamena, ze to nespravi.
Akurat s vynimkou, ze nemoze argumentovat ani tym, ze je to "jej" tovar a nemusi ti ho predat. V zasade nemoze diskriminovat ziadneho zakaznika a je povinna ti to predat (co je sice hlupy zakon, ale s tym nic nenarobim)
Na druhu stranu nie je problem tie drobne proste rozhadzovat medzi viacero nakupov. Nkoho nepotesi ked mu das kopec jednocentoviek. Tebe by sa to pacilo?
loool ked boli este koruny, este 10 halierniky teda dost daaavno ... si kamarat kupoval cigarety v stanku ... predavacka mu ich dala, on jej jebol naspat sacok plny desatcentoviek a odisiel predavacka skoro dosla o nervy
max 20 minci s rovnakou nominalnou hodnotu, max 30 minci s akoukolvek nominalnou hodnotou.. neplati to len pre NBS a komercne banky, tie musia zobrat akykolvek pocet.
ja som počul maximálne 6 mincí s rovnakou hodnotou, ale iba som to počul a nemôžem to nijak dokázať...a hľadať sa mi to nechce..osobne také drobné sráky hádžem doma misky a nechávam si len nemedené
@midnight@8 práve preto som hľadal nejaký zákon o tom, a keď mi nebude chcieť vziať cenťáky tak jej ten zákon drbnem spolu s centami na pult a môže si tvrdiť čo chce.
@ao jasné, že nepáčilo, ani to nepraktizujem len niekedy je kríza chudobného študenta a musím vybrať centy z prasiatka vo veľkom
tak ci onak.. v obchode to i tak zvacsa nevedia, takze mozno staci pohrozit nedavno i na birdz "prepieranou" castou trestneho zakona o odmietani meny..
takych 6 mesiacov natvrdo zamava s odporom vacsiny ludi
" V zmysle uvedených európskych a slovenských právnych predpisov môžu fyzické osoby a právnické osoby (okrem NBS a bánk) pri jednej peňažnej platbe v hotovosti odmietnuť len prijatie platných zberateľských euromincí vyrobených z drahých kovov (§ 17a ods. 3 zákona). Okrem toho môžu fyzické osoby a právnické osoby (okrem NBS, bánk, iných vykonávacích inštitúcií pre prevody peňažných prostriedkov a pôšt) pri jednej peňažnej platbe v hotovosti odmietnuť aj prijatie viac ako 50 kusov euromincí [čl. 11 nariadenia Rady (ES) č. 974/98 z 3. mája 1998 o zavedení eura (Mimoriadne vydanie Ú. v. EÚ, kap. 10/zv. 01)]."
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
27 komentov
tiez to nechapem preco sa nemoze platit peniazmi vo vecom pocte ked su nato urcene?
ked to tak prekaza preco sa 1,2,5 nezrusia ved v niektorich statoch to tak existuje...
De iure na to pravo nema, ale to neznamena, ze to nespravi.
Akurat s vynimkou, ze nemoze argumentovat ani tym, ze je to "jej" tovar a nemusi ti ho predat. V zasade nemoze diskriminovat ziadneho zakaznika a je povinna ti to predat (co je sice hlupy zakon, ale s tym nic nenarobim)
Na druhu stranu nie je problem tie drobne proste rozhadzovat medzi viacero nakupov. Nkoho nepotesi ked mu das kopec jednocentoviek. Tebe by sa to pacilo?
Hovori o tom zakon o NBS.
@ao jasné, že nepáčilo, ani to nepraktizujem len niekedy je kríza chudobného študenta a musím vybrať centy z prasiatka vo veľkom
@tommyhot ma pravdu, inak google to nasiel za chvilu
» hnonline.sk/c1-32107790...
tak ci onak.. v obchode to i tak zvacsa nevedia, takze mozno staci pohrozit nedavno i na birdz "prepieranou" castou trestneho zakona o odmietani meny..
takych 6 mesiacov natvrdo zamava s odporom vacsiny ludi
§ 1
Prijímanie zákonných peňazí
(1) Fyzické osoby a právnické osoby s výnimkou Ná-
rodnej banky Slovenska, bánk a pobočiek zahranič-
ných bánk (ďalej len „banka“) môžu z dôvodu podľa
§ 17a ods. 3 písm. b) zákona odmietnuť prijatie nad
20 kusov mincí rovnakej nominálnej hodnoty alebo
celkove nad 30 kusov mincí rôznych nominálnych
hodnôt. vyhlaska 465/2001 ... v zasade vsak moze zobrat tieto mince, ak mu to nevadi
Citujem:
" V zmysle uvedených európskych a slovenských právnych predpisov môžu fyzické osoby a právnické osoby (okrem NBS a bánk) pri jednej peňažnej platbe v hotovosti odmietnuť len prijatie platných zberateľských euromincí vyrobených z drahých kovov (§ 17a ods. 3 zákona). Okrem toho môžu fyzické osoby a právnické osoby (okrem NBS, bánk, iných vykonávacích inštitúcií pre prevody peňažných prostriedkov a pôšt) pri jednej peňažnej platbe v hotovosti odmietnuť aj prijatie viac ako 50 kusov euromincí [čl. 11 nariadenia Rady (ES) č. 974/98 z 3. mája 1998 o zavedení eura (Mimoriadne vydanie Ú. v. EÚ, kap. 10/zv. 01)]."