potrebovala by som viriesit priklady takehoto typu napr.jedna lomene stvrtina plus try lomene osminy a aj postup ako ste to viriesili tak prosiim pomozete.
@13 ked si precitas iba uvod zistis, ze som napisal kravinu menovatel a delitel? nie nahodou citatel a menovatel? tam som napisal kravinu. Vypocitane to je spravne ale napisal som tam hore blbost
@kasko pohoda, to bolo na zmetenie nepriatela aby to nemohla pouzit v skole a hrat mudru
Inak suhlasim nauc sa najskor citat zlomky, urcite vas to v skole ucili (nie jedna lomene stvrtina ale jedna stvrtina atd). Potom sa taktiez nauc pravopis nie try ale TRI lebo try v slovencine nie je nic a v anglictien to je skusit/pokus zalezi (kde a ako to pouzijes) a pokus lomene osmina je cosi co v matike nie je
zlomková čiara - tá horizontálna (= vodorovná) čiara medzi číselkami
čitateľ - číselko nad zlomkovou čiarou
menovateľ - číselko pd zlomkovou čiarou
1/4 + 3/8
zlomky môžeš ščítať, iba ak sa menovatele rovnajú, preto ich musíš upraviť na spoločného (rovnakého) menovateľa. Robí sa to tak, že čitateľa aj menovateľa jedného zlomkou vynásobíš vhodným číslom tak, aby si dostala menovateľa druhého zlomku. V tvojom prípade vynásobiš čiateľa aj menovateľa zlomku 1/4 číslom 2, takže dostaneš 2/8.
2/8 + 3/8
teraz sčítaš čiatele obocho zlomkov a menovateľ iba odpíšeš. Zlomok by mal vyzerať takto:
2 + 3
----- =
8
5
= -
8
Výsledok je 5/8.
2. SLOVENSKÝ JAZYK
vyriešiť (nie viriešiť)
tri (nie try)
jedna štvrtina alebo jedna lomené štyri (nie jedna lomené štvrtina)
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
26 komentov
toto forum tu nei je na to aby ti ostatní robili domáce ulohy
a co si tam pisala sa nikdy podla man nepise a uz duplom nevravi jedna lomeno stvrtina. rovno napis jedna stvrtina!
Inak suhlasim nauc sa najskor citat zlomky, urcite vas to v skole ucili (nie jedna lomene stvrtina ale jedna stvrtina atd). Potom sa taktiez nauc pravopis nie try ale TRI lebo try v slovencine nie je nic a v anglictien to je skusit/pokus zalezi (kde a ako to pouzijes) a pokus lomene osmina je cosi co v matike nie je
1/4 + 3/8
1/4 su 2/8
cize 2/8 + 3/8 je 5/8 a to je 0,625
dievca ty musis byt fakt tupa
zlomková čiara - tá horizontálna (= vodorovná) čiara medzi číselkami
čitateľ - číselko nad zlomkovou čiarou
menovateľ - číselko pd zlomkovou čiarou
1/4 + 3/8
zlomky môžeš ščítať, iba ak sa menovatele rovnajú, preto ich musíš upraviť na spoločného (rovnakého) menovateľa. Robí sa to tak, že čitateľa aj menovateľa jedného zlomkou vynásobíš vhodným číslom tak, aby si dostala menovateľa druhého zlomku. V tvojom prípade vynásobiš čiateľa aj menovateľa zlomku 1/4 číslom 2, takže dostaneš 2/8.
2/8 + 3/8
teraz sčítaš čiatele obocho zlomkov a menovateľ iba odpíšeš. Zlomok by mal vyzerať takto:
2 + 3
----- =
8
5
= -
8
Výsledok je 5/8.
2. SLOVENSKÝ JAZYK
vyriešiť (nie viriešiť)
tri (nie try)
jedna štvrtina alebo jedna lomené štyri (nie jedna lomené štvrtina)
dve hodiny (nie dva hodiny)