Svedkovia Jehovovi je náboženská spoločnosť, formálne zaraďovaná medzi protestantské denominácie s pokročilou inštitucionalizáciou, ktorú založil v roku 1872 v Pennsylvánii Charles Taze Russell ako náboženskú organizáciu Bádateľov biblie, pretože nebol uspokojený odpoveďami, ktoré mu jeho náboženstvo poskytovalo. V súčasnosti majú okolo 7 miliónov členov po celom svete (2007).
Jej členovia sú známi vytrvalou kazateľskou činnosťou, očakávaním blízkeho príchodu konca sveta (Armagedon)a politickou neutralitou. V nacistickom Nemecku boli prenasledovaní. Podľa nich Ježiš Kristus ako boží sudca čoskoro ukončí súčasnú vládu Satana a nastolí večný raj pre spravodlivých.
Často bývajú označovaní za sektu, čo však oni sami odmietajú, pričom ich argumentom je poukaz na to, že nemajú jedného ľudského vodcu.
Názov Svedkovia Jehovovi založený na biblickom verši "Mne ste svedkami vy – to výrok Pánov." nesú od roku 1931(Slovo "Pán" vyjadrené v pôvodnom texte starohebrejským "יהוה" čítajú ako Jehova. Podľa niektorých je správne znenie "Jahve" a znamená "Pôsobí, že sa stane" alebo "Stanem sa čímkoľvek chcem"), nakoľko originálna výslovnosť Božieho mena nie je známa. Predtým sa volali "Bádatelia Biblie".
Hlavným zdrojom aktuálnych informácií pre svedkov je mesačník Strážna veža. Jedno vydanie je študijné, druhé pre verejnosť. Ďalším mesačníkom je časopis Prebuďte sa!. Hlavnou pomôckou ku štúdiu biblie je kniha Čo učí biblia?.
Vlastný preklad Biblie – Preklad nového sveta Svätých písiem – bol vytvorený za účelom preložiť celú bibliu do modernej reči, s použitím pôvodného Božieho mena Jehova, ktoré sa nachádzalo v pôvodnom texte Biblie približne 7000krát. Kniha je dielom päťčlenného prekladateľského výboru.
Cirkev nie je riadená ako veľký podnik, ktorý prináša zisk. Na čele stojí skúsená skupina vedenia, ktorej podliehajú v presnej hierarchii služobní riaditelia miestnych spoločností a oblastní služobníci.
Obmedzenia na členov:
* Svedkovia Jehovovi neoslavujú Vianoce, Veľkú noc ani narodeniny.
* Nesmú sa zúčastňovať náboženského vyučovania na školách.
* Nesmú prijať transfúziu krvi a ani ju darovať pre hrozbu "pošpinenia jednoty"
* Nesmú vykonávať vojenskú službu avšak civilnú službu môžu, ak im to svedomie dovolí
* Nesmú voliť alebo vyjadriť spolupatričnosť k nejakej zástave alebo krajine.
* Do roku 1965 bolo pre členov zakázané očkovanie, do roku 1967 transplantácie.
Avšak jedinú slávnosť, ktorú slávia je Pánova večera, ktorú kresťania dostali príkaz sláviť na pamiatku Kristovej smrti (1.Kor 11:20) Základnou povinnosťou Svedkov Jehovových je zvestovateľská služba. Spočíva v šírení učenia návštevami domácností, rozdávaním literatúry a získavaní nových členov. V príručke dostávajú presné pokyny, ako sa zachovať pri rôznych situáciách pri získavaní nových členov.
* Úvodná návšteva - počas nej sa člen náboženskej obce predstaví a venuje nejakú literatúru založenú na Biblii
* Opakovaná návšteva - každý potenciálny veriaci dostane druhú návštevu. Počas nej sa člen obce pokúsi zistiť, ako literatúra zapôsobila a zároveň sa pokúša založiť domáce biblické štúdium založené na spoznávaní Biblie
* Domáca študijná skupina - domáci si privedie priateľov, a spoločne u neho študujú niektoré z publikácii.
* Sála Kráľovstva - záujemca je pozvaný do Sály Kráľovstva na zhromaždenia, kde sa rozoberá samotná Biblia
* Návšteva - Ak si záujemca praje, môže začať vykonávať zvestovateľskú službu
Náhodou... ja som sa celkom pobavila keď nám tu minule zazvonili
Keby to mamina neprišla asi po hodine zastaviť, tak sa s nimi pri bráničke hádam asi až do večera
(Ale kupodivu ma to bavilo, najmä som sa smiala na tom, že väčšina mojich otázok ostala aj tak nezodpovedaná, v zásade ten človek ktorý tú skupinku "viedol" začal vždy rozprávať úplne odveci )
galinka, vždy je to tak, keď niekto ide s jasným cieľom, stačí trochu precvičiť reč a postoj.... tak je to aj v tomto prípade, aj v politike, v práve, v psychológii, atď... všetko má funkciu, a tak sami seba točíme v začarovanom kruhu, nikdy nevieme, kedy sa aj my tam pridáme
na strednej som mala dobrého kamaráta, a ten k nim patril. ale tak, že chodil vyklopkávať, chodil na tie ich masové zrazy a tak.. takže sme o tom aj dosť hovorili, ale nikdy mi nechcel povedať, ako to majú so šukaním lebo ku mne sa dostali možno trochu zvrátené reči o tom, ako sú im vyberané partnerky a ako si ich podivne striedajú. to by ma zaujímalo
a načo ti odpovedať, véro, keď v určitých prípadoch človek nemá šancu (ani chuť teda) vysvetliť niečo, a jeho názor ti bude naprd, keď prevláda na druhom brehu dokonalá schopnosť predpovedať o živote človeka, ba dokonca o ľudských črtách ?
počula som o nich,nedaleko nás majú svoje sídlo,či ako to mám nazvať,a nechcem mať s nimi nikdy nič spoločné,rovnako ako s nejakými inými sektami ani náboženstvami
Svedkovia Jehovovi su sekta ako kazda ina, rovnako ako Vesmirni lide alebo Scientologia.
Urcite by som sa do nicoho podobneho nepustal, zmysel siekt je manipulovat ludi a vymyvat im mozgy. Nedavno som pozeral na Prime "nic nez pravda", taka show kde davaju ludom otazky na detektore lzi...a jedna "svedkyna jehovova" tam pred svojou dcerou vyhlasila, ze keby bola jej dcera v smrtelnom ohrozeni a mohla by ju zachranit jedine transfuzia krvi, nepovolila by to.
A samozrejme, ze "oni sami odmietajú", ze su sekta...to odmieta kazda sekta. Ale vsetko, co je vseobecne zname ako sekta, sektou je.
@wera55555 kamoskina babka v Prahe to riesi velmi mudro...zazvonia jej ona otvori a zbada tie ich knizky tak vystrci hlavu a povie, ze je pravidelnym darcom krvy a oni radsej uz nikdy nezazvonia
Najhorsie vsak na tom je, ze oni nechodia po domoch z donutenia. Robia to z dobrej vole, robia to, lebo si myslia, ze je to najslachetnejsi cin, aky vobec mozno robit. A co je uplne najhorsie - veria, ze ich zivot (a to co v zivote pre sektu robia) ma zmysel. V podstate su to aj dobri ludia, ako aj vsetci sektari, ziaden sektar nechce druhym ublizovat... mne je tych vsetkych ludi luto.
@mid áno,v škole,dokonca ešte na základke,ja som ich síce nevidela,ale rozdávali nejaké "nové zmluvy"alebo čo to bolo...a nechápem,ako sa mohli dostať do školy...
ja nikdy nepochopím,načo sa tí ľudia k sektám vôbec pridávajú,ved čo sa z nich potom stane...radšej pomlčím...
je to veľmi zlé,najhoršie je,že taký ich člen potom ovplyvní celú svoju rodinu,deti
a pokiaľ je matka schopná povedať,že by nezachránila vlastné dieťa lebo tá sekta jej to zakazuje,to je viac než žalostné.
pre toto sekty a podobné náboženstvá nenávidím lebo len vymývajú ľuďom mozog
ved novu zmluvu aj nam davali v skole! to snad boli jehovisti? a to neni normalna Biblia?
Zialbohu mam tu cest poznat niekolkych Scientologov a vediet, ako to funguje u nich. Vskratke mozem povedat len tolko, ze sa tam pridavaju zlomeni ludia, ktori uz su prakticky na dne, a ked si precitaju scientologicke knihy, ktore slubuju cloveku dokonalost, absolutne zdravie a absolutnu slobodu, a samozrejme ze aj stastny zivot atd., tak oni tomu jednoducho chcu uverit.
A po istom case im uz zbytocne budes vysvetlovat, nech si o tej sekte pozru nieco na internete, pretoze "internet je zmanipulovany a ludia sa proti Scientologii spykli, pretoze sa boja pravdy, ktoru nechceli vidiet." A potom sa z nich stanu vygumovane hlavy, takto to chodi...
@ashlee - tak som si tu Zmluvu pozrel a musim ta sklamat...je to normalna biblia aspon tam nie je nic naviac, co v biblii nema byt, jedine ze by tie texty boli nejako upravene
a preco sa to vola nova zmluva...no neviem, tu knihu vydal nejaky netusim co to je
su chori...raz zazvonili ked som mala asi osem a rodicia neboli doma...odvety z nich mam fobiu....zvonili a kecali do zvonceka kym neprisiel otec a poriadne im nevypicoval...su totalne sprosti ze takymto veciam veria
pár krát nám zvonili a neďaleko nás majú svojú veľkú centrálu, za prvé sú dosť dotieraví, keďže svoje názory dotieravými spôsobmi vnucujú druhým, a za druhé by ma zaujímalo odkiaľ majú toľké peniaze
no vzdy ked idem pomeste tak si myslim ze som rozospati alebo spim nakolko tam vzdy zhliadnem zobudtesa alebo presnu charakteristiku tich ludi co tam stoja strazna veza...
@martin182 nuz tvoja otazka je viac nez lachka pretoze keby tam nebol ziaden clovek tak skrachuju a kedze ich vidis na ulici tak profituju z ich majetku co donesu do sekty...
a inak v minulosti na stv2 bola taka tema o jehovistoch myslim ze vecer na temu ci ako sa volala ta relacia?
prenich je manzelstvo a dieta nepripustne nakolko by nepracovali prenich ale sa venovali rodine alebo vztahu....
a este co nam hovorila ucitelka tak ked je teplo tak niekedy sa viberu do prirody a tam si sadnu dokruhu a hovoria bibliu ci tak niak.....
#55 no to hej to je mi jasné akým sposobom to získavajú Ale ajtak sa mi to zdá byť dosť, však už len to ich centrum tu to je poriadne veľké a všade kamery... asi vedia statočne odrbkávať..
ej to proste iný súpôsob ako uznávať boha takže v podstate hrozí to isté čo nastalo pri ostatných a to je agresia v mene jehovovom a pravej viery ďalej to skostnatenie na základe neprispôsobivosti dobe a tak tkaže len ďalší v poradí ,...
@wera55555 lebo som hrozny agresor a nervak a nestrpim takych parazitov. A kedze som clovek ktory si svoje agresivne sklony musi pravidelne vybijat tak predpokladam ze by som asi vybuchol a zmaloval ich tak ze uz by nikdy nikomu nezazvonili.
Niektore komentare ma pobavili, niektore poburili.
Je nanajvys smiesne, ze vacsina sa bavi o ludoch, s ktorymi mozno ani este nerozpravali. A ak , tak maximalne vypichli jednu vec a vyhadali si, lebo jesitnost je asi silnejsie nutkanie ako zdravy rozum, ktory najprv vypocuje, prehodnoti a potom utvori nazor. Ale asi je lahsie na zaklade nejakych povier a ohovarania urobit si nazor a potom sa vyburit na niekom koho ani nepozname. fakt BRAVOOO.
To ako by si o vas niekto utvoril nazor na zaklade nejakych reci a ani vas pritom nepoznal.
K tomu sexu - ziadne striedanie tam nie je.
Ak niekto zo svedkov spi s inou ako svojou zenou, je vyluceny a uz nie je svedkom. nevera je hriech.
Pochybujem ze niekomu strkaju nieco do ruky. Kedze za to peniaze nepytaju, aj ked to nieco stoji, pochybujem ze by to tlacili niekomu do ruky len tak. A ak niekto nema ani len tolko slusnosti a zdraveho rozumu, aby to nezobral ked to chce len roztrhat, tak to je smutne.
Pre wera5555 :
kopirovat o JS nejake veci, co napisal niekto iny je fakt super. Aj si dala moznost nejakemu JS obhajit sa? A aj si si sama prestudovala ci to co kopirujes je pravda?
Ak nie, tak potom ako sa vies pozriet do zrkadla? jasne, prisli, zaklopali, hadala som sa s nimi, (a vobec ta nenapadlo ze ani nevies kto su co su?)
odkaz pre mid :
tvoj komentar ma faktp obavil. fakt .na zaklade coho tvrdis ty osobne ze su sekta? podla toho co si pocul? jedna babka povedala????
vies to aj zdovodnit.
asi sotva.
cele toto mi pripada ako scenka z filmu zo stredoveku, kde na poprave je mnozstvo ludi a hadzu salat do popraveneho a kricia nech ho obesia , a pritom 90 percent ani nevie kto ten clovek je.
alebo ako upalovanie bosorky. cim menej clovek vie, tym viac bosoriek najde. a hlavne ze sa svojou nevedomostou ide prezentovat vsade.
Este len tak na okraj vsemudremu rozhladenemu mid-ovi.
A uvazoval si aj nad tym, ze svedkovia jehovovy boli jediny ktory boli prenasledovany ako nacistami, tak totalitou a i dnes v diktatorskych statoch preto, ze nechceli zobrat zbran a zabijat inych?
kolko z tych, ktory su predobrucky lebo zachrania zivot tym ze daju krv, ked je pokoj by slo pocas nepokojov so zbranou zabijat len aby zachranili seba?
kolko tyhc ktory by dali krv zabijalo vo vojnach??????
ziaden svedok nebojoval vo vojne a nezabil ani jedneho ineho cloveka, ani ateistu, ani katolika, ani nijakeho ineho.
kolko inych ludi sa tym moze pochvalit?
ale nie, svedkovia su chory, lebo nezoberu krv. fanatici.
a co potom 90 percent ludstva, ktory daju krv, ale zaroven pri prvom ohrozeni kaslu na zivot a strielaju kade tade.
toto je podla vas rozumne? co tak sa pozriet trosku sirsie na svet a nie len
"jehovisti, nalozme im co sa zmesti, lebo my sme dokonaly"
a len tak mimochodom, skus si tak hlbavo postudovat ako funguje trh s krvou a tak. alebo tam myslis ze kazdi svat nezistny pracovnik tam robi? alebo sa niekto obohacuje na "dobrych ktory chcu pomahat". pockaj kde som ti videl? ktoze to vytykal svedkom ze sa niekto obohacuje na ich hlupost????
ha?????
a co je vlastne pre zivi organizmus cudzia krv.
a ozaj, uz si niekto z vas nastudoval , alebo aspon vypocul preco nechcu krv????
asi tazko.
lepsie sa len vyburit bez poznania toho na com sa vyburujeme.
urcite to su svati a uzasni ludia ale nech si to nechaju pre seba, kto chce si ich najde, klopat dakomu na dvere a vypravdovat sa - neviem ako toto zvysuje ich doveryhodnost, ako podomovi zobravi mnisi v stredoveku. takto to nikdy nezafunguje. A s tou krvou...ehm ty tiez pises "kolki z tych, kolki z tych" a vari ty ich poznas ze sa tak vypytujes a vstupujes do cudzieho svedomia? Ludia co daruju krv tam idu s dobrym umyslom a poznam kopec ludi co darovali a su to dobri ludia a ak sa to da tak povedat tak - pacifisti. Ja proti jehovistom ako takym nemam nic, ja mam hooodne otvorenu mysel ale domov nech mi nelozia.
@wera55555 tak to nie je na mne aby som to vysvetlil na fore.
Staci sa ich spytat a radi obhaja svoj nazor.
@zamidari vyjadrovat sa k fungovaniu nejakej skupiny o ktorej nemas ani len sajnu je ubohe. Na to ze si ich stretol len dvakrat a aj to si sa iba smial si dovolis nieco take napisat?
@ancientpedestrian ja vobec nikomu do svedomia neleziem, len som chcel ukazat aj iny uhol pohladu. A len tak mimochodom, "zobravi mnisi" zo stredoveku ktorych si spomenul, boli ti mnisi, ktori neskor zomreli ako kaciri, lebo objasnovali ludom co naozaj v sv. pisme je napisane a ze sa nemusia bat pekla a slepo pocuvat vsetkych skorumpovanych cirkevnych vodcov, ktori ludi drzali v nevedomosti a strachu. To bolo "zidokrestanstvo".
Vdaka takym dnes ma vacsina ludi bibliu (sv. pismo) v jazyku ktoremu rozumie a nezije v strachu pred vymyslami ktore si niekto vymyslel aby drzal ludi na uzde.
Tesim sa na dalsiu diskusiu. Viac hlav, viac kapusty
ahojte vsetci,chcem reagovat na vase nazory co sa tyka Jehovovych svedkov.Aj ja ich poznam a vypocula som si ich ucenie,som presvedcena ze sa drzia len Biblie,nie su to ich myslienky ale hovoria ludom len to co je tam napisane,pokial viem ,to ze chodia od jedneho domu k druhemu a kazu o Bohu a jeho zamere,tak to nie z vlastnej hlavy ale podotikam tiez z Biblie.Vsetci co sa otom dopoculi a nekonaju tak,neskodia im ale prvom rade sebe,oni si len plnia povinost, ktoru veria, ze tak maju robit aby sa vsetci ludia dozvedeli o Bozich zameroch.Zalezi na nas ludi ako sa my rozhodneme,nikto z nich nikoho do nic nenuti.Citim ze hovoria pravdu ,ale som zaroven sprosta preto ze nedokazem zit cestne v takomto necestnom svete. A ked uz bydem chciet ,uz bude neskoro.Zamyslite sa vsetci nad tymto svetom,co nam a nasim detom ponuka,je to stastie,zdravie ,mier,uz ani nemusim pokracovat ,ved to vsetci vidime.
zdravim vsetkych,som Svedok.Chcem povedat,ze nie sme ziadna sekta,zvestujeme posolstvo rovnakym sposobom ako apostoli,z domu do domu.Viem,ze mnohym sa to nelubi,ale zazil som mnoho pripadov,ked takymto sposobom sme zaujali ludi,ktori chceli pocut pravdu z biblie.A koniec koncov vacsina z nas sa tak stala Svedkom,ze boli ochotni vypocut ale hlavne uverit,tomu o com hlasame,s pozdravom.
zdravim...tiez patrim k Svedkom. vyrastala som sice v rodine Svedkov,ale ked som sa dostala do veku,v ktorom som uz sama dokazala uvazovat a premyslat o duchovnych veciach,sama som sa rozhodla,ci sa chcem stat Svedkom.V nasej organizacii nie je clovek pokrsteny na zaklade viery jeho rodicov. Musi sa rozhodnut absolutne sam,na zaklade poznania a viery. Tak som to spravila aj ja.Dokonca ani moji vlastni rodicia ma do nicoho nenutili.tak si neviem predstavit,ze by sme nutili cudzich ludi do toho,aby sa stali Svedkami. Studiom Sväteho Pisma(podotykam,ze som mala moznost citat aj katolicke preklady),skumanim vedy a beznych skutocnosti vo svete, som prisla k zaveru,ze jedine toto nabozenstvo je prave.Kazdy zdravo premyslajuci clovek,ktory sa neobmedzuje len na jeden pohlad na danu problematiku, musi vidiet kam speje tento svet a co o tom hovori Biblia. Ale clovek taktiez musi mat cit pre duchovne potreby. Ved biblicke zakony a zasady by pre nas mali byt uplne normalne,ale kedze sme nedokonali ludia a zijeme vo svete,v akom zijeme, su tieto normy pre vacsinu ludi hlupe a ludia,ktori sa nimi snazia riadit su,bohuzial,na smiech. Ved co je zle,ci dokonca smiesne na tom,ked Biblia vravi,ze nemame zabijat?A co kradnutie?smilstvo?ved mam pocit,ze nevera je dovodom na rozvod aj vo svetskom zakone.atd...V mojom zaujme nie je hadat sa tu o tom,ci je nase nabozenstvo sekta,ci nie. a ci je prijimanie krvi zakazane alebo nie(zalezi od svedomia cloveka)-no nasstastie vacsina vyspelych statov v USA alebo v Europe uz prisla na to,ze prijimanie cudzej krvi je pre zotavenie choreho/zraneneho cloveka nenormalne tazive a uprenostnuju omnoho bezpecnejsie nahrady krvi. o financovani ani nevravim.cela spolocnost je financovana DOBROVOLNYMI darmi a zaiden clen nie je plateny za vykonavanie zvestovatelskej cinnosti alebo len za samotne clenstvo. LOGICKY: uz by k nam patrili asi vsetci ludia v hmotnej nudzi...Vynikajuce prosperovanie nasej spolocnosti sa da vysvetlit len tym,ze nase dielo je podporovane samotnym Bohom,ktoreho meno je Jehova alebo Jahve.presne znenie nemozeme vediet,lebo hebrejsky tetragramaton obsahoval len spoluhlasky JHVH.pointou vsak je to,ze drviva vacsina ludi tvrdi,ze Boh nema ziadne meno...Na zaver len dodam...mam takmer 20 rokov,normalne chodim do prace, normalne sa stravujem, normalne spim, mam strasne rada sport, zabavu,dobru hudbu,filmy,milujem svojich priatelov...ale kvoli jednej veci sa odlisujem-vediem bohaty nabozensky zivot ako Jehovov Svedok...a tento fakt sposobuje,ze nie som obmedzena len na bezne cinnosti,ktorym sa venuju mladi ludia dnes pozdravujem vsetkych
Mal som tú možnosť sa s nimi stretnúť keď som šiel s kamarátom v noci cez mesto, dvaja debilkovia v bielej košeli, s rupsakom a menovkou na nás doslova vyskočili z kríkov, najprv som si nevšimol, že sú to jehovisti a myslel som si, že sa schyľuje k poriadnej bitke, nakoniec sme zistili, že sa chcú len rozprávať.
Vtipnejší rozhovor som nezažil...
Kresťania si tie sračky aspoň nechávajú pre seba, jehovisti ich nútia druhým a otravujú, čo ma serie.
a ludom zvestuju aj Mormoni...ale kedze vsetci si tu tak odvazne otvaraju usta,tak predpokladam,ze o tom vedia...a poznaju rozdiely medzi Mormonmi a Jehovovymi svedkami DD
a Jehovovi svedkovia su tiez krestania,kedze krestan je clovek,ktory uznava Krista...a okrem toho Jan Pavol II. - hlava krestanstva - nabadal vsetkych krestanov,aby chodili zvestovat ludom...ale to by o tom clovek musel mat trochu prehlad,ze?
Ahojte všetci. Prečo tu polovica z vás píše o Jehovových svedkoch že to nie sú dobrý ľudia, v podstate z vašich komentárov..., ale pritom ich ani nepoznáte a nedáte im ani tú možnosť aby ste ich spoznali...
Ja mám veľa známych, ktorí sú Jehovovi svedkovia a sú to úžasní ľudia.
A čím sa od nás bežných ľudí odlišujú, tým že majú neuveritelnú vieru v Boha. Sú takí dobrosrdeční, nenadávajú, snažia sa konať na základe biblie, navzájom si pomáhajú. Robia to, čo robil Ježiš Kristus, ked chodia po domoch a snažia sa ľudom hovoriť o Bohu. Aj on chodil z domu do domu z mesta do mesta a hovoril ľudom o Bohu a hovoril im aby konali dobro. Prečo sa vám zdá , že je to zlé ak chcú aby ľudia boli k sebe dobri. Každý deň počujem v televízii, že sú vraždzy, vojny, viedierania, krádeže a iné hrozné veci. A čo je na tom dobré??? Vám sa asi páči ked niekto zabije človeka za 2 eurá, zmrzačí starích ľudí, ukradne im aj to posledné na živobitie. A to je zlé ak niekto otvorene hovorí o tom aby sa ludia uvedomili konečne... a mysleli aj na druhých...
Čo ak by ste mali priatela, ktorí by vás mal natoľko rád, že by kôli vám bol ochotní zomrieť, len aby ste vy mohli žiť. To pre nás urobil Jeiš Kristus.
Ak ste v tom trochu zbehlí a ako vidím vyznáte sa tak viete, prečo a za akých okolností zomrel.
A to, že niektorí z vás to považujú za trápne?
Prečo?
Je trápne chodiť do kostola?
Modliť sa na Vianoce?
Je trápne, to ,že odsudzujete týchto ľudí, ktorí sú takí milý, dobrí a šťastní, napriek okolnostiam.
A šťastní, je dnes málokto.
A v čom spočíva ich šťastie? V POZNANÍ !!!
Jedno nechápem ako sem môžete napísať, že ich nenavídíte, keď ich ani nepoznáte?
To nenávidíte, tiež ľudí ktorí vám ponúkajú v obchode napríkld parfém, rôzne liečivé maste, atď..
Ako môžete niekoho nenávidieť, keď ho ani nepoznáte???
To je absurdné.
A, čo na nich nenávidíte ?
To, že Vám niekto zazvoní pri dverách? A slušne sa vás opýta niečo???
U nás tiež pár Jehovovích svedkov bolo a z osobnej skúsenosti viem, že sú veľmi milý a úplne normálny.
Bola som aj sa pozrieť v ich sále.
Je to podobné ako v kostole, ak ste tam už niekedy boli , myslím v kostole?
Všetci sa tam modlia, rozprávajú a citujú pasáže z Biblie, spievajú...
A v čom sú iný?
Že nepríjmajú krv? Aj väčšina doktorov dnes nepríjma krv, lebo nikto nevie aké choroby sú v krvi.
A to je na každého svedomí, či ju prijme, alebo nie.
A dnes veda natoľko pokročila, že namiesto krvi môžete prijať len niektoré zložky krvi, ktoré krv nahradia a tá sa z nich potom vytvorí.
Pretože krv sa skladá z krvnej playmy ktorá obsahuje- červené krvinky, biele krvinky, krvné dostičky.
Takže ak máte nietko nejaké otázky napíšte mi ich a ja sa opýtam známych Jehovových svedkov a z radosťou vám odpoviem, či vyvrátim fámy jedna babka povedala.... A môžeme sa na tom zasmiať aj spolu.
@wera55555 ako kazda nabozenska sekta maju za ciel nalakat ludi s podobnymi problemami a nazormi...ovladnut ich myslenie a ziskat kontrolu nad ich majetkom a mozno aj viac...ako dokaz staci, co su rozhdnuti robit namiesto skoly, prazdnin, sviatkov atd... ale potrebujem pre vyskum niekoho, kto je zo ZŠ, SŠ a patri k nejakemu kultu, sekte, nebezpecnej skupine...ak niekto poznate
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
86 komentov
Jej členovia sú známi vytrvalou kazateľskou činnosťou, očakávaním blízkeho príchodu konca sveta (Armagedon)a politickou neutralitou. V nacistickom Nemecku boli prenasledovaní. Podľa nich Ježiš Kristus ako boží sudca čoskoro ukončí súčasnú vládu Satana a nastolí večný raj pre spravodlivých.
Často bývajú označovaní za sektu, čo však oni sami odmietajú, pričom ich argumentom je poukaz na to, že nemajú jedného ľudského vodcu.
Názov Svedkovia Jehovovi založený na biblickom verši "Mne ste svedkami vy – to výrok Pánov." nesú od roku 1931(Slovo "Pán" vyjadrené v pôvodnom texte starohebrejským "יהוה" čítajú ako Jehova. Podľa niektorých je správne znenie "Jahve" a znamená "Pôsobí, že sa stane" alebo "Stanem sa čímkoľvek chcem"), nakoľko originálna výslovnosť Božieho mena nie je známa. Predtým sa volali "Bádatelia Biblie".
Hlavným zdrojom aktuálnych informácií pre svedkov je mesačník Strážna veža. Jedno vydanie je študijné, druhé pre verejnosť. Ďalším mesačníkom je časopis Prebuďte sa!. Hlavnou pomôckou ku štúdiu biblie je kniha Čo učí biblia?.
Vlastný preklad Biblie – Preklad nového sveta Svätých písiem – bol vytvorený za účelom preložiť celú bibliu do modernej reči, s použitím pôvodného Božieho mena Jehova, ktoré sa nachádzalo v pôvodnom texte Biblie približne 7000krát. Kniha je dielom päťčlenného prekladateľského výboru.
inak plati pravidlo:Jehovisti chodia len po panelakoch
Učenie Svedkov Jehovových je založené na výklade Biblie, pri ktorom však textu dávajú iný zmysel, ako im dáva bežne kresťanská viera.
Základné tézy, o ktoré sa opiera učenie, ako citáty Biblie:
Biblia je Božie Slovo a je pravdivá, Biblia je spoľahlivejšia ako tradície. Božie meno je Jehova.
Kristus je Boží Syn a je nižší ako Boh, Kristus bol prvým Božím stvorením, Kristus zomrel na kole, nie na kríži.
Kristov ľudský život bol zaplatený ako výkupné za poslušných ľudí, jedna Kristova obeť bola dostatočná.
Kristus bol vzkriesený z mŕtvych ako nesmrteľná duchovná bytosť, Kristus je prítomný v duchu.
Dnes žijeme v čase konca, kráľovstvo pod vedením Krista bude vládnuť nad zemou v spravodlivosti a pokoji.
Kráľovstvo prinesie zemi ideálne podmienky na život, Zem nikdy nebude zničená ani vyľudnená.
Zlí budú natrvalo zničení, ľudia, ktorých Boh schvaľuje, získajú večný život.
Je len jedna cesta k životu, ľudskú smrť zapríčinil Adamov hriech.
Ľudská duša prestáva pri smrti existovať, peklo je všeobecný hrob ľudstva, nádejou pre mŕtvych je vzkriesenie.
Do neba ide iba malé stádo 144 000 a bude vládnuť s Kristom, Trieda 144 000 je znovuzrodená ako duchovní Boží synovia.
Kristov zbor je postavený na ňom samom, človek sa nevyvinul, ale bol stvorený.
Modlitby majú byť adresované iba Jehovovi prostredníctvom Krista, obrazy a sochy by sa pri uctievaní nemali používať.
Kresťan by sa nemal zapájať do medzicirkevných hnutí, kresťan by mal zostať oddelený od sveta.
Kresťania poslúchajú ľudské zákony, ktoré nie sú v rozpore s Božími zákonmi.
Prijímanie krvi do tela cez ústa alebo cez cievy je v rozpore s Božími zákonmi.
Biblické zákony o morálke treba poslúchať, trieda duchovenstva a zvláštne tituly sú nesprávne.
Kristus dal príklad v službe Bohu, ktorý treba nasledovať.
Krst úplným ponorením do vody symbolizuje oddanosť.
Kresťania s radosťou vydávajú verejné svedectvo o biblickej pravde.
Cirkev nie je riadená ako veľký podnik, ktorý prináša zisk. Na čele stojí skúsená skupina vedenia, ktorej podliehajú v presnej hierarchii služobní riaditelia miestnych spoločností a oblastní služobníci.
Obmedzenia na členov:
* Svedkovia Jehovovi neoslavujú Vianoce, Veľkú noc ani narodeniny.
* Nesmú sa zúčastňovať náboženského vyučovania na školách.
* Nesmú prijať transfúziu krvi a ani ju darovať pre hrozbu "pošpinenia jednoty"
* Nesmú vykonávať vojenskú službu avšak civilnú službu môžu, ak im to svedomie dovolí
* Nesmú voliť alebo vyjadriť spolupatričnosť k nejakej zástave alebo krajine.
* Do roku 1965 bolo pre členov zakázané očkovanie, do roku 1967 transplantácie.
Avšak jedinú slávnosť, ktorú slávia je Pánova večera, ktorú kresťania dostali príkaz sláviť na pamiatku Kristovej smrti (1.Kor 11:20) Základnou povinnosťou Svedkov Jehovových je zvestovateľská služba. Spočíva v šírení učenia návštevami domácností, rozdávaním literatúry a získavaní nových členov. V príručke dostávajú presné pokyny, ako sa zachovať pri rôznych situáciách pri získavaní nových členov.
* Úvodná návšteva - počas nej sa člen náboženskej obce predstaví a venuje nejakú literatúru založenú na Biblii
* Opakovaná návšteva - každý potenciálny veriaci dostane druhú návštevu. Počas nej sa člen obce pokúsi zistiť, ako literatúra zapôsobila a zároveň sa pokúša založiť domáce biblické štúdium založené na spoznávaní Biblie
* Domáca študijná skupina - domáci si privedie priateľov, a spoločne u neho študujú niektoré z publikácii.
* Sála Kráľovstva - záujemca je pozvaný do Sály Kráľovstva na zhromaždenia, kde sa rozoberá samotná Biblia
* Návšteva - Ak si záujemca praje, môže začať vykonávať zvestovateľskú službu
* Krst - symbolizovanie svojej oddanosti jedinému pravému Bohu, verejné vyhlásenie
Keby to mamina neprišla asi po hodine zastaviť, tak sa s nimi pri bráničke hádam asi až do večera
(Ale kupodivu ma to bavilo, najmä som sa smiala na tom, že väčšina mojich otázok ostala aj tak nezodpovedaná, v zásade ten človek ktorý tú skupinku "viedol" začal vždy rozprávať úplne odveci )
Urcite by som sa do nicoho podobneho nepustal, zmysel siekt je manipulovat ludi a vymyvat im mozgy. Nedavno som pozeral na Prime "nic nez pravda", taka show kde davaju ludom otazky na detektore lzi...a jedna "svedkyna jehovova" tam pred svojou dcerou vyhlasila, ze keby bola jej dcera v smrtelnom ohrozeni a mohla by ju zachranit jedine transfuzia krvi, nepovolila by to.
A samozrejme, ze "oni sami odmietajú", ze su sekta...to odmieta kazda sekta. Ale vsetko, co je vseobecne zname ako sekta, sektou je.
@mid akože nemám slov na tú "milú pani",vidno,že jej už vymyli mozog a to je to najhoršie
že by nezachránila vlastnú dcéru?ona je fakt chorá...
Najhorsie vsak na tom je, ze oni nechodia po domoch z donutenia. Robia to z dobrej vole, robia to, lebo si myslia, ze je to najslachetnejsi cin, aky vobec mozno robit. A co je uplne najhorsie - veria, ze ich zivot (a to co v zivote pre sektu robia) ma zmysel. V podstate su to aj dobri ludia, ako aj vsetci sektari, ziaden sektar nechce druhym ublizovat... mne je tych vsetkych ludi luto.
ja nikdy nepochopím,načo sa tí ľudia k sektám vôbec pridávajú,ved čo sa z nich potom stane...radšej pomlčím...
je to veľmi zlé,najhoršie je,že taký ich člen potom ovplyvní celú svoju rodinu,deti
a pokiaľ je matka schopná povedať,že by nezachránila vlastné dieťa lebo tá sekta jej to zakazuje,to je viac než žalostné.
pre toto sekty a podobné náboženstvá nenávidím lebo len vymývajú ľuďom mozog
Zialbohu mam tu cest poznat niekolkych Scientologov a vediet, ako to funguje u nich. Vskratke mozem povedat len tolko, ze sa tam pridavaju zlomeni ludia, ktori uz su prakticky na dne, a ked si precitaju scientologicke knihy, ktore slubuju cloveku dokonalost, absolutne zdravie a absolutnu slobodu, a samozrejme ze aj stastny zivot atd., tak oni tomu jednoducho chcu uverit.
A po istom case im uz zbytocne budes vysvetlovat, nech si o tej sekte pozru nieco na internete, pretoze "internet je zmanipulovany a ludia sa proti Scientologii spykli, pretoze sa boja pravdy, ktoru nechceli vidiet." A potom sa z nich stanu vygumovane hlavy, takto to chodi...
okrem toho,v biblii je nový zákon a nie nová zmluva alebo ako?
a preco sa to vola nova zmluva...no neviem, tu knihu vydal nejaky netusim co to je
ale koniec koncov ta veta aj tak nebola podstatna, len to teraz dost jeblo vyzera
@martin182 nuz tvoja otazka je viac nez lachka pretoze keby tam nebol ziaden clovek tak skrachuju a kedze ich vidis na ulici tak profituju z ich majetku co donesu do sekty...
a inak v minulosti na stv2 bola taka tema o jehovistoch myslim ze vecer na temu ci ako sa volala ta relacia?
prenich je manzelstvo a dieta nepripustne nakolko by nepracovali prenich ale sa venovali rodine alebo vztahu....
a este co nam hovorila ucitelka tak ked je teplo tak niekedy sa viberu do prirody a tam si sadnu dokruhu a hovoria bibliu ci tak niak.....
neznášam takýchto ľudí, chodia otravuju a podobne... a že ich to nemrzí stáť celé hodiny, na námestí, či chodníkoch... strata času.. DSL ľudia
vtierky jedne !!
Niektore komentare ma pobavili, niektore poburili.
Je nanajvys smiesne, ze vacsina sa bavi o ludoch, s ktorymi mozno ani este nerozpravali. A ak , tak maximalne vypichli jednu vec a vyhadali si, lebo jesitnost je asi silnejsie nutkanie ako zdravy rozum, ktory najprv vypocuje, prehodnoti a potom utvori nazor. Ale asi je lahsie na zaklade nejakych povier a ohovarania urobit si nazor a potom sa vyburit na niekom koho ani nepozname. fakt BRAVOOO.
To ako by si o vas niekto utvoril nazor na zaklade nejakych reci a ani vas pritom nepoznal.
K tomu sexu - ziadne striedanie tam nie je.
Ak niekto zo svedkov spi s inou ako svojou zenou, je vyluceny a uz nie je svedkom. nevera je hriech.
Pochybujem ze niekomu strkaju nieco do ruky. Kedze za to peniaze nepytaju, aj ked to nieco stoji, pochybujem ze by to tlacili niekomu do ruky len tak. A ak niekto nema ani len tolko slusnosti a zdraveho rozumu, aby to nezobral ked to chce len roztrhat, tak to je smutne.
Pre wera5555 :
kopirovat o JS nejake veci, co napisal niekto iny je fakt super. Aj si dala moznost nejakemu JS obhajit sa? A aj si si sama prestudovala ci to co kopirujes je pravda?
Ak nie, tak potom ako sa vies pozriet do zrkadla? jasne, prisli, zaklopali, hadala som sa s nimi, (a vobec ta nenapadlo ze ani nevies kto su co su?)
odkaz pre mid :
tvoj komentar ma faktp obavil. fakt .na zaklade coho tvrdis ty osobne ze su sekta? podla toho co si pocul? jedna babka povedala????
vies to aj zdovodnit.
asi sotva.
cele toto mi pripada ako scenka z filmu zo stredoveku, kde na poprave je mnozstvo ludi a hadzu salat do popraveneho a kricia nech ho obesia , a pritom 90 percent ani nevie kto ten clovek je.
alebo ako upalovanie bosorky. cim menej clovek vie, tym viac bosoriek najde. a hlavne ze sa svojou nevedomostou ide prezentovat vsade.
ale inac sa vam pozera do zrkadla dobre?
A uvazoval si aj nad tym, ze svedkovia jehovovy boli jediny ktory boli prenasledovany ako nacistami, tak totalitou a i dnes v diktatorskych statoch preto, ze nechceli zobrat zbran a zabijat inych?
kolko z tych, ktory su predobrucky lebo zachrania zivot tym ze daju krv, ked je pokoj by slo pocas nepokojov so zbranou zabijat len aby zachranili seba?
kolko tyhc ktory by dali krv zabijalo vo vojnach??????
ziaden svedok nebojoval vo vojne a nezabil ani jedneho ineho cloveka, ani ateistu, ani katolika, ani nijakeho ineho.
kolko inych ludi sa tym moze pochvalit?
ale nie, svedkovia su chory, lebo nezoberu krv. fanatici.
a co potom 90 percent ludstva, ktory daju krv, ale zaroven pri prvom ohrozeni kaslu na zivot a strielaju kade tade.
toto je podla vas rozumne? co tak sa pozriet trosku sirsie na svet a nie len
"jehovisti, nalozme im co sa zmesti, lebo my sme dokonaly"
a len tak mimochodom, skus si tak hlbavo postudovat ako funguje trh s krvou a tak. alebo tam myslis ze kazdi svat nezistny pracovnik tam robi? alebo sa niekto obohacuje na "dobrych ktory chcu pomahat". pockaj kde som ti videl? ktoze to vytykal svedkom ze sa niekto obohacuje na ich hlupost????
ha?????
a co je vlastne pre zivi organizmus cudzia krv.
a ozaj, uz si niekto z vas nastudoval , alebo aspon vypocul preco nechcu krv????
asi tazko.
lepsie sa len vyburit bez poznania toho na com sa vyburujeme.
ashlee a mid :
ti co boli v skole s novou zmluvou, to v ziadnom pripade neboli svedkovia jehovovy.
tak ak nieco chcem pustat von, tak aspon sa nabeton presvedcim ci je to tak.
ti co chodia po skolach a davaju novu zmluvu, taku malu modru knihu (sem tam byva aj v hoteloch)
je spolocnost Gedeonova.
ale to vie asi len ten, kto najprv rozmysla a potom kona.
stretol som uz 2* (raz nam zvonil parik, a potom sa ku mne prihovoril chlapik v elektricke) tych spinavcov, ale aspon som sa na nich zasmial
Staci sa ich spytat a radi obhaja svoj nazor.
@zamidari vyjadrovat sa k fungovaniu nejakej skupiny o ktorej nemas ani len sajnu je ubohe. Na to ze si ich stretol len dvakrat a aj to si sa iba smial si dovolis nieco take napisat?
@ancientpedestrian ja vobec nikomu do svedomia neleziem, len som chcel ukazat aj iny uhol pohladu. A len tak mimochodom, "zobravi mnisi" zo stredoveku ktorych si spomenul, boli ti mnisi, ktori neskor zomreli ako kaciri, lebo objasnovali ludom co naozaj v sv. pisme je napisane a ze sa nemusia bat pekla a slepo pocuvat vsetkych skorumpovanych cirkevnych vodcov, ktori ludi drzali v nevedomosti a strachu. To bolo "zidokrestanstvo".
Vdaka takym dnes ma vacsina ludi bibliu (sv. pismo) v jazyku ktoremu rozumie a nezije v strachu pred vymyslami ktore si niekto vymyslel aby drzal ludi na uzde.
Tesim sa na dalsiu diskusiu. Viac hlav, viac kapusty
ale v skratke:
@1 @wera55555 suhlasim s tatkom
Mal som tú možnosť sa s nimi stretnúť keď som šiel s kamarátom v noci cez mesto, dvaja debilkovia v bielej košeli, s rupsakom a menovkou na nás doslova vyskočili z kríkov, najprv som si nevšimol, že sú to jehovisti a myslel som si, že sa schyľuje k poriadnej bitke, nakoniec sme zistili, že sa chcú len rozprávať.
Vtipnejší rozhovor som nezažil...
Kresťania si tie sračky aspoň nechávajú pre seba, jehovisti ich nútia druhým a otravujú, čo ma serie.
Ja mám veľa známych, ktorí sú Jehovovi svedkovia a sú to úžasní ľudia.
A čím sa od nás bežných ľudí odlišujú, tým že majú neuveritelnú vieru v Boha. Sú takí dobrosrdeční, nenadávajú, snažia sa konať na základe biblie, navzájom si pomáhajú. Robia to, čo robil Ježiš Kristus, ked chodia po domoch a snažia sa ľudom hovoriť o Bohu. Aj on chodil z domu do domu z mesta do mesta a hovoril ľudom o Bohu a hovoril im aby konali dobro. Prečo sa vám zdá , že je to zlé ak chcú aby ľudia boli k sebe dobri. Každý deň počujem v televízii, že sú vraždzy, vojny, viedierania, krádeže a iné hrozné veci. A čo je na tom dobré??? Vám sa asi páči ked niekto zabije človeka za 2 eurá, zmrzačí starích ľudí, ukradne im aj to posledné na živobitie. A to je zlé ak niekto otvorene hovorí o tom aby sa ludia uvedomili konečne... a mysleli aj na druhých...
Čo ak by ste mali priatela, ktorí by vás mal natoľko rád, že by kôli vám bol ochotní zomrieť, len aby ste vy mohli žiť. To pre nás urobil Jeiš Kristus.
Ak ste v tom trochu zbehlí a ako vidím vyznáte sa tak viete, prečo a za akých okolností zomrel.
A to, že niektorí z vás to považujú za trápne?
Prečo?
Je trápne chodiť do kostola?
Modliť sa na Vianoce?
Je trápne, to ,že odsudzujete týchto ľudí, ktorí sú takí milý, dobrí a šťastní, napriek okolnostiam.
A šťastní, je dnes málokto.
A v čom spočíva ich šťastie? V POZNANÍ !!!
Jedno nechápem ako sem môžete napísať, že ich nenavídíte, keď ich ani nepoznáte?
To nenávidíte, tiež ľudí ktorí vám ponúkajú v obchode napríkld parfém, rôzne liečivé maste, atď..
Ako môžete niekoho nenávidieť, keď ho ani nepoznáte???
To je absurdné.
A, čo na nich nenávidíte ?
To, že Vám niekto zazvoní pri dverách? A slušne sa vás opýta niečo???
U nás tiež pár Jehovovích svedkov bolo a z osobnej skúsenosti viem, že sú veľmi milý a úplne normálny.
Bola som aj sa pozrieť v ich sále.
Je to podobné ako v kostole, ak ste tam už niekedy boli , myslím v kostole?
Všetci sa tam modlia, rozprávajú a citujú pasáže z Biblie, spievajú...
A v čom sú iný?
Že nepríjmajú krv? Aj väčšina doktorov dnes nepríjma krv, lebo nikto nevie aké choroby sú v krvi.
A to je na každého svedomí, či ju prijme, alebo nie.
A dnes veda natoľko pokročila, že namiesto krvi môžete prijať len niektoré zložky krvi, ktoré krv nahradia a tá sa z nich potom vytvorí.
Pretože krv sa skladá z krvnej playmy ktorá obsahuje- červené krvinky, biele krvinky, krvné dostičky.
Takže ak máte nietko nejaké otázky napíšte mi ich a ja sa opýtam známych Jehovových svedkov a z radosťou vám odpoviem, či vyvrátim fámy jedna babka povedala.... A môžeme sa na tom zasmiať aj spolu.
Tak hrnte otázky.
Ináč všetkým pekný deň.
A jedna rada- "Kto chodí z múdrimi zmúdrie."
Žiadne otázky???
Viacerí tu píšete.
Že ste sa na nich zasmiali a neodpovedali vám.
Tak sem s nimi.