Potrebovala by som radu, názor...
Som študentka strednej školy, tento rok maturujem. Moje rodinné zázemie mi nevyhovuje, je nás 5 v dvojizbáku, v ktorom nevládne harmónia, ani poriadok, všade je chaos a hluk, chýba mi ticho, sloboda, pokoj a hl
@1 a potom my, čo bývame v ostatných častiach slovenska musíme denne dochádzať niekoľko hodín do blavy, lebo intráky porozdávajú takýmto jebom, čo celý život aj tak žijú v blave, dpč...
@semhamforas tak určite, nechcú dávať ani pomaly ľuďom z Nitry, ale mne dajú na Mlynoch intrák, lebo som z Rače... A ináč, ani nemám. A keď to mal byť vtip.. Tak ma poštekli.
Tak keďže ma môj priateľ v tomto mojom pláne opustil, tak sama... a je mi to jedno, či to bude garsonka či jednoizbák... v cenách sa cca orientujem..
@delica aká je menej náročná VŠ? soc. práca alebo masmédia? nie, ďakujem. :/ keď už sa musím ešte na 5 rokov zaviazať školskému systému, tak nech to aspoň stojí za to!
Myslím si, že ak si nájdeš nejakú lepšiu prácu a budeš sa snažiť (napr. dobré známky - prospechové štipendium), tak sa to zvládnuť určite dá, síce nie luxus, no zle ti nebude.
@otvoreneokno tak som myslela niečo také, kde nebudeš v škole od ráno do šiestej večera každý deň, lebo ja viem, že by som brigádu nestíhala. Nemusí to byť nutne soc. práca a masmédiá, je kopec odborov, kde nemajú cez 30hodín týždenne... čo plánuješ študovať?
@delica slovenský jazyk+ estetika, poprípade SJ+ história alebo samostatne dejiny umenia. tak ja stíham brigády aj teraz a to mám fixné denné štúdium, veď stredná.
@koprdil tak som čašníčka, takže to je v poho, lebo mám tým pádom 2 platy- na hodinu+ tips..
@otvoreneokno tak vidíš keď teraz nemáš problém, tak nebudeš mať ani potom. A ak teraz zarábaš toľko, že ti to vykryje nájomné +dopravu+stravu, tak nemáš čo riešiť.
(ale tak som myslela, že je rozdiel byť na strednej do druhej/tretej v škole a na vš do šiestej, aspoň teda pre mňa je úplne o inom... ale nemyslím, že budeš mať tak dlho školu)
nie je to nič nereálne. ak by ti vyhovovalo v trojizbaku/dvojizbaku s inými študentmi , že by si mala sama izbu... alebo garzonka (síce v BA je to dosť drahé) ... ale mylsím že ak by si popri škole mala aj brigadu tak neni problem.
@delica nooo, práveže jediné na to nájomné mi chýba, to by som teraz nemala šancu vykryť, to by som už dávno bola za horami- dolami..
jasňačka, je to rozdiel, aj v náročnosti a v kvantite učiva, samozrejme. Aj keď si myslím, že škola, na ktorej študujem, je na SŠ celkom náročná, bude to rozdiel, ale tak mám učebné návyky, zatiaľ čo niektorí ich nemajú a potom na VŠ pozerajú jak teľa na nové vráta...
rozmýšľala som aj nad tým, že tu na birdzi možno niekoho splašiť, možno nejaké iné inzeráty pohľadať.. ale tak.. mne ide hlavne o to súkromie a pokoj, ticho. ísť bývať teraz na nejaký študentský byt, kde budú každý večer party hard alebo kde nás bude viac ako stien len pre to, že to tak bude lacnejšie, tak to je z blata do kaluže.
asi som prináročná.
Ale tak je tu veľa možností, ísť študovať na iné školy, do iných miest, ale to sme teda na SR veľmi nevyhrali. A ísť študovať slovenčinu do ČR, no to už je aký nonsens... (haluz, ale dá sa to )
možno som ešte mala podotknúť, že jediný príjem, ktorý by som mala, by bol ten, ktorý by som si vlastnými zlatými rúčkami vyrobila, pretože finančná situácia mojich rodičov je zúfalá, čo je ďalší z dôvodov, prečo odísť...
a neuvažovala si isť do bytu s nejakými kamarátmi? lepšie by sa vám to ťahalo..možno keby aspon dvaja ste. A keby si ešte našla dobrú brigadu k tomu, mala by si to super..
@otvoreneokno co planujes studovat? Pri niektorych skolach sa to da, pri inych nie. Skusil by som poskladat nejakych kamosov, minimalne prvy rok by to mohlo byt najlepsie riesenie a vyslo by to asi lacnejsie. Keby ste mali velku izbu tak by ti hadam nevadilo keby ste boli dvaja v jednej izbe.
nie fakt ale, to nutne potrebuješ byť sama na celom byte? lebo tak izba, alebo izba pre dvoch s tým, že jeden tam napríklad cez víkend nie je, to sa ešte dá v pohode utiahnuť, ale zase sama byt, to mi príde zbytočný luxus, teda minimálne mne by to prišlo ako zbytočné vyhadzovanie peňazí ktoré by mohli ísť na niečo iné, teda vlastne zbytočné ochudobňovanie sa.
@ladyblady ako som písala vyššie, nie nemám v úmysle ísť s kamarátmi z dvoch dôvodov: nemám takých kamarátov, ktorí by mali rovnakú potrebu ako ja, a to osamostatniť sa, vyletieť preč. a ten druhý je, že by som chcela mať pokoj a ticho. vadilo by mi to. žijem tak celý život a riadne mi to dokáže kúrovať na hlavu. A hlavne mám také koníčky, ktoré si priam vyžadujú samotu...
A ako som písala v príspevku vyššie, moje peniaze zarobené po brigádach by boli JEDINÉ, ktoré by som mala, keďže na rodičov sa spoľahnúť nemôžem.
@burble tak jasné, že nepotrebujem byť sama na celý byt. ale chcem mať vlastnú izbu. to je niečo, čo nepochopíš, ak si to nezažila, mám 5 mladších sestier a je to PEKLO, čo sa týka súkromia, stále hučí telka, do toho hučia ony, všade bordel...
preto som strašne nešťastná, že sa na mňa ten môj priateľ v tomto vykašľal, lebo vo dvojici by to bolo super proste. Som na neho zvyknutá, ľúbim ho, rada by som mu vytvorila útulné prostredie a domov... A som myslela, že po dvoch rokoch by sa aj patrilo ten vzťah niekam posunúť... Ale jeden myslel, vymyslel táčky a musel ich tlačiť...
Bývam sama už asi rok aj pol teda od kedy som na výške - najprv s priatelom teraz asi dva mesiace s Naj kamoškou sme dve nájom v pohode zaplatíme a ešte živím dva psy ver tomu nie je to lacná záležitosť plus psa som kúpila za vlastné peniaze ktoré som si tvrdo odmakala cca 600 eur za jedného
@otvoreneokno ne šak ja to chápem, teraz mám na izbe tak 3-4 ľudí a síce to má isté výhody oproti keď som mala izbu sama, ale tak zase to bola izba u rodičov, tak to je možno preto.a teraz si chvíľami fakt hovorím že by som radšej sama bola. ta aj celkom chápem.
ale tak určite ťa vyjde lacnejšie iba vlastná izba ako celý byt, aj keď teda večný bordeľ v kuchyni a képeľni a bytie jediným človekom, ktorý sa o to, aby tam nebol ako tak stará (a samozrejme do pár hodín je všetko nas5) vie tiež celkom pekne nasrať.
ak nebudes byvat niekde pod hradom a nebudes mat prehnane naroky, urcite najdes. + popri VS mozes pracovat aj inak ako popri SS, cize za vacsie peniaze a inak odporucam roommate.sk
@25 prave pre ten druhy odstavec uz chceme byt so zenou sami v byte. ten neustaly bordel v kuchyni, v chladnicke, stare, splesnete jedla, niekomu sa v chladnicke uplne brutalne nieco rozleje, rozbije a clovek to neuprata a necha tak kysnut a plesniviet a potom vsetko musime my robit. vsetko upratovat a drhnut, cez kuchynu, chodba az po kupelnu, lebo inak by sme sa tam stitili kupat, robit jest, vsetko. toto dokaze znechutit byvanie fest. a to sa nam stavalo rok, co rok uz 4. rokom, ze ludia, s ktorymi zdielame dom, su uplne prasce.
a myslim, ze k veci asi nemam co povedat, i ked toto je na prehodnotenie byvania s cudzimi ludmi
a uz aj take malickosti, ako varenie stoji omnoho viac namahy, ked treba kazdy jeden hrniec osobitne poumyvat, lebo ludia tam nevedia ani riad normalne, poriadne umyt. toto je asi take najvacsie negativum byvania s inymi ludmi.
@otvoreneokno jj no, aj keď sa trochu obávam že by som potom prišla na to, že sama mám ešte väčší bordeľ ale aspoň by som vedela že môžem za to viniť iba seba a + by bol bordeľ závisle od mojich nálad, čiže by som mohla byť depresívna a rozháraná a žiť v bordeli alebo potom šťastná a usporiadaná a žiť v čistom byte. ale teda možno by mi momentálne stačila vlastná izba v ktorej mi nikto iný nerobí bordeľ. a možno mi to vlastne netreba, len som momentálne podvedome nasraná na všetkých.
@husky ak byvas s viacerymi ludmi VZDY sa najde aspon jeden clanok ktory neupratuje. a ak nemas taku skusenost tak ju az budes mat lebo tak to proste je.
@husky tak to ze ja mam na svojej posteli myslim ze neobtazuje nikoho v byte. ale ked niekto necha jedlo v hrnci a potom na tyzden ide domov a necha to tam, vtedy to obtazuje dost.
@kittyboo to mi je jasne my sa striedame s upratovanim kuchyne a kupelne, tym padom nie je mozne aby sa nieco take stalo. a riady sa umyvaju hned ked sa pouziju, aspon sa potom nekopia
@husky ked byva v dome 11 ludi a doteraz som sa s niekym este ani nevidel, pricom kazdy robi inac.. Pred tyzdnom som sa napriklad po polroku zoznamil s dalsim clovekom, ktoreho som tam este nevidel. Nie vzdy sa to da.
@husky jj aj my sme mali rozpis fungoval dva tyzdne potom to bolo "uhm upracem ked dojdem z domu" "vymienam si sluzbu o tyzden" "vymienam si sluzbu o dva tyzdne" "nemam cas pozametat lebo musim vidiet 3 serie GOT pocas dvoch dni" "pa"
no ja neviem, čo sme my za ľudia, ale ešte aj na tú malú chodbičku, čo máme na bunke na intráku + kúpeľnu + záchod máme rozpísané služby na umývanie a poctivo to dodržiavame...
... ja som riešil podobný problém, isť z domu preč..
... tak, v rámci možností som z BA šiel na UNIZA, intrák (~45€/mesiac), strava 2x1,6€(obed, večera). Cez leto som bol dom (BA) kde som stále brigadoval, cez rok som žil z nasporenych + štipko. Po dvoch rokoch, ked sa to dom umudrilo (a nemusel som cestovat kazdu chvilku dom), som zohnal v poho brigadu, a popri skole pracujem.
Stipko(prospechove) je 330€ alebo 660€ semester + z brigady.Intrak, alebo privat sa da v poho vykryt, hladovat nemusis, a nieco si aj odlozis.
... len si treba vybrat normalny odbor, uplatnitelne v praxi (strojarina, informatika, elektrika, fyzika, matematika)...
...je to priklad, mam ine priority...
Ale ako to ty chces, trocha velke susto...s kvalitnym studiom, si mozes pekne zit, jedna kočka si tym, ze trocha viac makala v skole, a spravila najlepsie jeden vyberovy predmet, si zabezpecila staz v jednom vyskumaku v zahranici, za prachy ktory niektori maju za pol rok(TPP), ona za mesiac.
...premysli si co skutocne chces, na co mas, a chod za tym.
@prostemarek podľa mňa vôbec nemusím študovať to, čo si napísal proste to je úplne doľava odo mňa. Ako ja nemám problém uplatniť sa na trhu práce ako brigádnička, ako som vyššie spomínala, popri SŠ mám tri brigády a čašníčky budú potrebovať vždy a všade, tento job mi nesmierne vyhovuje.
nie som typ karieristu, nebudem robiť niečo len pre to, že sú za to super prachy. ale díky za info, určite si to poriadne premyslím!
Napisal som ti svoj pribeh, ten tvoj je uplne iny, i ked podobny. Samozrejme, ze by si mala robit to co ta naplna, zamysli sa nad tym co to skutocne je a chod za tym. Dnes je moderne chodit na VS, kto nieje na VS = looser /co je velmi zly a zdeformovany pohlad/, potom to aj deformuje trh.
Uvazujes o VS a vlastnom byvani popritom, tym som naznacoval, ze vyberom tebe spravneho odboru a huzevnatostou, sa to da dotiahnut daleko, dolezite je CHCIET. Myslim ze stipko, brigada, a neskorsie ista stať/prax je lakavejsie ako behat na tri brigady 5 rokov, nemat ziadny volny cas a najkrajsiu cast zivota "presrat". Potom skoncit s titulom, v odbore, kde skoncilo dalsich XY ludi, a hladat si pracu, ktora ani nesplna tvoje ocakvania...
Preto študuj co ti je libo, ak v tom budes najlepsia, budes aj uspesna.
Prezila som nieco velmi podobne ako ty, len s tym rozdielom ze ja som byvala s kamaratkou ktora si kupila stena, ktore mi pravidelne ocikavalo veci a roztrhalo 6 parov topanok, tak som sa odtial zo dna na den zobrala prec s tym ze frajer mi slubil ze budeme hladat podnajom a kym ho najdeme budem byvat u mamy v modre... Nakoniec to dopadlo tak ze som u mamy v modre byvala 7 mesiacov, kym som to nevzdala a nenastahovala sa k otcovi (s ktorym som v tom case mala veeeelmi komplikovane vztahy). Frajer mi povedal ze nechce davat peniaze za byvanie niekomu cudziemu, ze ked uz tak riesit nieco vlastne (co mi ale bohuzial nepovedal v case ked som sa odstahovala od kamosky kvoli tomu ze mi slubil ze budeme byvat spolu). Teraz s odstupom roka sme sa dostali k tomu ze aj realne riesime spolocne byvanie, ale asi to nebude uplne jednoduche, kedze on chce kupovat byt...
K tvojej otazke, da sa vyzit v podnajme pocas studia, ja som isty cas studovala a robila na tpp zaroven... Je to zaberak a musis byt workoholik, ale da sa to jedine co ma na tom stvalo bolo to ze som obcas musela obmedzit svoj bohemsky a hedonisticky sposob zivota
@mrcionka kúpa bytu neznamená spoločné bývanie? alebo som sa stratila niekde medzi riadkami...
workoholikom som, už som si zvykla, že nieto času na zvyš a hlavne, nemá sa o mňa kto iný postarať, nieto toho, kto by ma podporoval popri štúdiu, takže viac- menej nemám na výber...
a tak ja robím čašníčku, takže v pohode, dá sa zabávať aj popri práci, len si treba nájsť ten správny pajzel
Tak ak zmaturujem, budem mať ukončený gympel, čo s tým ďalej? To je typ strednej školy, ktorý ťa má pripraviť na štúdium na VŠ. Ale s názorom, ktorý si vyjadril, súhlasím! A dokonca života čašníčku robiť nechcem. Myslím, že v tom, čo ma baví mám jasno už od detstva, takže už to len stačí pretransformovať do správneho výberu školy... A myslím, že chcem dostatočne, keďže to riešim a trápi ma to. Nie som neschopný typ človeka, neženiem sa prvá, ale ani nezaostávam za poslednými...
Samozrejme, že nebudem mať tie isté práce celých päť rokov a hodlám si nájsť popri škole jednu a poriadnu, nie tri a nič moc. Pre mňa bude vlastný priestor najväčším šťastím na svete a nemyslím si, že som zrovna človek, ktorý by si dovolil najlepšie roky života prešmyknúť pomedzi prsty..
Ale díky za postrehy..
na vs je super to, ze nemusis v nej stravit tolko casu, co na ss. plus, mozes si vybavit individualny studijny plan. cize cez den by si v pohode mohla pracovat, cize to, co chces, vidim uplne realne
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
54 komentov
Tak keďže ma môj priateľ v tomto mojom pláne opustil, tak sama... a je mi to jedno, či to bude garsonka či jednoizbák... v cenách sa cca orientujem..
@koprdil tak som čašníčka, takže to je v poho, lebo mám tým pádom 2 platy- na hodinu+ tips..
(ale tak som myslela, že je rozdiel byť na strednej do druhej/tretej v škole a na vš do šiestej, aspoň teda pre mňa je úplne o inom... ale nemyslím, že budeš mať tak dlho školu)
jasňačka, je to rozdiel, aj v náročnosti a v kvantite učiva, samozrejme. Aj keď si myslím, že škola, na ktorej študujem, je na SŠ celkom náročná, bude to rozdiel, ale tak mám učebné návyky, zatiaľ čo niektorí ich nemajú a potom na VŠ pozerajú jak teľa na nové vráta...
rozmýšľala som aj nad tým, že tu na birdzi možno niekoho splašiť, možno nejaké iné inzeráty pohľadať.. ale tak.. mne ide hlavne o to súkromie a pokoj, ticho. ísť bývať teraz na nejaký študentský byt, kde budú každý večer party hard alebo kde nás bude viac ako stien len pre to, že to tak bude lacnejšie, tak to je z blata do kaluže.
asi som prináročná.
Ale tak je tu veľa možností, ísť študovať na iné školy, do iných miest, ale to sme teda na SR veľmi nevyhrali. A ísť študovať slovenčinu do ČR, no to už je aký nonsens... (haluz, ale dá sa to )
možno som ešte mala podotknúť, že jediný príjem, ktorý by som mala, by bol ten, ktorý by som si vlastnými zlatými rúčkami vyrobila, pretože finančná situácia mojich rodičov je zúfalá, čo je ďalší z dôvodov, prečo odísť...
A ako som písala v príspevku vyššie, moje peniaze zarobené po brigádach by boli JEDINÉ, ktoré by som mala, keďže na rodičov sa spoľahnúť nemôžem.
@luuci všetci to dokážu, len ten môj nie
preto som strašne nešťastná, že sa na mňa ten môj priateľ v tomto vykašľal, lebo vo dvojici by to bolo super proste. Som na neho zvyknutá, ľúbim ho, rada by som mu vytvorila útulné prostredie a domov... A som myslela, že po dvoch rokoch by sa aj patrilo ten vzťah niekam posunúť... Ale jeden myslel, vymyslel táčky a musel ich tlačiť...
Bývam sama už asi rok aj pol teda od kedy som na výške - najprv s priatelom teraz asi dva mesiace s Naj kamoškou sme dve nájom v pohode zaplatíme a ešte živím dva psy ver tomu nie je to lacná záležitosť plus psa som kúpila za vlastné peniaze ktoré som si tvrdo odmakala cca 600 eur za jedného
ale tak určite ťa vyjde lacnejšie iba vlastná izba ako celý byt, aj keď teda večný bordeľ v kuchyni a képeľni a bytie jediným človekom, ktorý sa o to, aby tam nebol ako tak stará (a samozrejme do pár hodín je všetko nas5) vie tiež celkom pekne nasrať.
ak nebudes byvat niekde pod hradom a nebudes mat prehnane naroky, urcite najdes. + popri VS mozes pracovat aj inak ako popri SS, cize za vacsie peniaze a inak odporucam roommate.sk
a myslim, ze k veci asi nemam co povedat, i ked toto je na prehodnotenie byvania s cudzimi ludmi
co ja by som za to na jeho mieste dal, kebyze sa mam s kym delit o byvanie (radosti s tym spojene i vydavky)
@kittyboo hej, ten clanok co ma veci na posteli napriklad?
... tak, v rámci možností som z BA šiel na UNIZA, intrák (~45€/mesiac), strava 2x1,6€(obed, večera). Cez leto som bol dom (BA) kde som stále brigadoval, cez rok som žil z nasporenych + štipko. Po dvoch rokoch, ked sa to dom umudrilo (a nemusel som cestovat kazdu chvilku dom), som zohnal v poho brigadu, a popri skole pracujem.
Stipko(prospechove) je 330€ alebo 660€ semester + z brigady.Intrak, alebo privat sa da v poho vykryt, hladovat nemusis, a nieco si aj odlozis.
... len si treba vybrat normalny odbor, uplatnitelne v praxi (strojarina, informatika, elektrika, fyzika, matematika)...
...je to priklad, mam ine priority...
Ale ako to ty chces, trocha velke susto...s kvalitnym studiom, si mozes pekne zit, jedna kočka si tym, ze trocha viac makala v skole, a spravila najlepsie jeden vyberovy predmet, si zabezpecila staz v jednom vyskumaku v zahranici, za prachy ktory niektori maju za pol rok(TPP), ona za mesiac.
...premysli si co skutocne chces, na co mas, a chod za tym.
to by som nikdy nechcel vazne, max 3-4 kusy
@kittyboo vzdy je to o ludoch, my sme dvaja a funguje to
nie som typ karieristu, nebudem robiť niečo len pre to, že sú za to super prachy. ale díky za info, určite si to poriadne premyslím!
Napisal som ti svoj pribeh, ten tvoj je uplne iny, i ked podobny. Samozrejme, ze by si mala robit to co ta naplna, zamysli sa nad tym co to skutocne je a chod za tym. Dnes je moderne chodit na VS, kto nieje na VS = looser /co je velmi zly a zdeformovany pohlad/, potom to aj deformuje trh.
Uvazujes o VS a vlastnom byvani popritom, tym som naznacoval, ze vyberom tebe spravneho odboru a huzevnatostou, sa to da dotiahnut daleko, dolezite je CHCIET. Myslim ze stipko, brigada, a neskorsie ista stať/prax je lakavejsie ako behat na tri brigady 5 rokov, nemat ziadny volny cas a najkrajsiu cast zivota "presrat". Potom skoncit s titulom, v odbore, kde skoncilo dalsich XY ludi, a hladat si pracu, ktora ani nesplna tvoje ocakvania...
Preto študuj co ti je libo, ak v tom budes najlepsia, budes aj uspesna.
...vela zdaru.
K tvojej otazke, da sa vyzit v podnajme pocas studia, ja som isty cas studovala a robila na tpp zaroven... Je to zaberak a musis byt workoholik, ale da sa to jedine co ma na tom stvalo bolo to ze som obcas musela obmedzit svoj bohemsky a hedonisticky sposob zivota
workoholikom som, už som si zvykla, že nieto času na zvyš a hlavne, nemá sa o mňa kto iný postarať, nieto toho, kto by ma podporoval popri štúdiu, takže viac- menej nemám na výber...
a tak ja robím čašníčku, takže v pohode, dá sa zabávať aj popri práci, len si treba nájsť ten správny pajzel
@prostemarek
Tak ak zmaturujem, budem mať ukončený gympel, čo s tým ďalej? To je typ strednej školy, ktorý ťa má pripraviť na štúdium na VŠ. Ale s názorom, ktorý si vyjadril, súhlasím! A dokonca života čašníčku robiť nechcem. Myslím, že v tom, čo ma baví mám jasno už od detstva, takže už to len stačí pretransformovať do správneho výberu školy... A myslím, že chcem dostatočne, keďže to riešim a trápi ma to. Nie som neschopný typ človeka, neženiem sa prvá, ale ani nezaostávam za poslednými...
Samozrejme, že nebudem mať tie isté práce celých päť rokov a hodlám si nájsť popri škole jednu a poriadnu, nie tri a nič moc. Pre mňa bude vlastný priestor najväčším šťastím na svete a nemyslím si, že som zrovna človek, ktorý by si dovolil najlepšie roky života prešmyknúť pomedzi prsty..
Ale díky za postrehy..