Zdravím vás. Chcela by som sa opýtať ako je to s poistením v nezamestnanosti. Je možné nemať uzavretú poistku v žiadnej poisťovni? Alebo: povedzme, že sa bezdomovec po niekoľkých rokoch dostane k majetku. Budú mu kvôli poisteniu chodiť exekútori?
O akom poistení je reč? Povinné je iba zdravotné, resp. aj sociálne poistenie. Čo sa týka komerčných poisťovní tak je povinné jedine PZP. Iné poistenie je len na tebe, či uzavrieš alebo nie, a ak ho neplatíš, nikto by ho od teba nemal vymáhať, proste sa tým zruší poistenie (prípadne aj nejaká zmluvne dohodnutá pokuta za zrušenie poistenia predčasne či nedodržanie zmluvy)
Ak robis na trvaly pracovny pomer (TPP) tzn. riadna zmluva, poistenie v nezamestnanosti za teba povinne odvadza zamestnavatel, to sa ti uz strhava kazdy mesiac z platu, spolu s dalsimi poisteniami a ano je to povinne. Ak robis aspon 2 roky na TPP a potom z prace odides a ides na urad prace, mas narok poberat od statu davku v nezamestnanosti 6 mesiacov - je to tusim cca 70% z priemerneho hrubeho prijmu za predchadzajuci rok. Cize to je hlupost si to neplatit, to je praveze na to, aby sa z toho vyplacala ta davka v nezamestnanosti, ked clovek pride o pracu a aby si za pol roka nasiel novu, aby sa z neho ten bezdak nestal...
a estek @2 Ak nerobis na TPP , nemas poistenie v nezamestnanosti, aspon o tom neviem, ze by dohodari na to odvadzali, nvm ci sa nieco menilo, ale pochybujem
@Method ma pravdu.
Je so sucast socialnej poistky a je to povinne.
Rovnako nie je mozne, aby niekto v SR nebol socialne poisteny - za bezdomovcov (ak maju obciansky a pobyt tu) to plati stat, rovnako ako za deti, nezamestnanych. Tu neviem, ci plati aj tuto zlozku socialneho poistenia.
Zavolaj do Soc. poist na infolinku.
@method
Mas vacsi celoplosny prehlad, ja len vychadzam zo svojej skusenosti. Ked som po praci na TPP sla na MD/RD, prihlasila som sa na Urad prace a evidovala do Soc. p., ktora za mna platila socialne odvody. Medzitym som opat robila, a teda som sa odhlasila a platil zamestnavatel. Teraz som opat na Rd, ale mam zivnost s takym prijimom, kde si uz zacnem platit sama a opat sa zo SP odhlasit, lebo nie je mozny subeh.
Okrem toho, aj ludia, co nikdy nerobili, maju narok na dochodok (sucast SP), cize niekto asi za nich platil.
Ono je to cele tak zamotane, ze si tam vzdy radsej zavolam
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
8 komentov
Ak robis na trvaly pracovny pomer (TPP) tzn. riadna zmluva, poistenie v nezamestnanosti za teba povinne odvadza zamestnavatel, to sa ti uz strhava kazdy mesiac z platu, spolu s dalsimi poisteniami a ano je to povinne. Ak robis aspon 2 roky na TPP a potom z prace odides a ides na urad prace, mas narok poberat od statu davku v nezamestnanosti 6 mesiacov - je to tusim cca 70% z priemerneho hrubeho prijmu za predchadzajuci rok. Cize to je hlupost si to neplatit, to je praveze na to, aby sa z toho vyplacala ta davka v nezamestnanosti, ked clovek pride o pracu a aby si za pol roka nasiel novu, aby sa z neho ten bezdak nestal...
Je so sucast socialnej poistky a je to povinne.
Rovnako nie je mozne, aby niekto v SR nebol socialne poisteny - za bezdomovcov (ak maju obciansky a pobyt tu) to plati stat, rovnako ako za deti, nezamestnanych. Tu neviem, ci plati aj tuto zlozku socialneho poistenia.
Zavolaj do Soc. poist na infolinku.
@redchevrolet neplati... stat plati len zdravotne poistenie - a presnejsie len za studentov a ludi evidovanych na urade prace
Mas vacsi celoplosny prehlad, ja len vychadzam zo svojej skusenosti. Ked som po praci na TPP sla na MD/RD, prihlasila som sa na Urad prace a evidovala do Soc. p., ktora za mna platila socialne odvody. Medzitym som opat robila, a teda som sa odhlasila a platil zamestnavatel. Teraz som opat na Rd, ale mam zivnost s takym prijimom, kde si uz zacnem platit sama a opat sa zo SP odhlasit, lebo nie je mozny subeh.
Okrem toho, aj ludia, co nikdy nerobili, maju narok na dochodok (sucast SP), cize niekto asi za nich platil.
Ono je to cele tak zamotane, ze si tam vzdy radsej zavolam