Poraďte mi prosím čo mám robiť. Som deviatačka na základke a sme malá trieda. Problémom sú konflikty medzi mnou a spolužiačkami. Vylúčili ma z kolektívu dievčat a začali ma psychycky ale občas aj fyzicky týrať. Ťahalo sa to dva roky a teraz neviem čo sa s
povedz to doma, v škole učitelke a nech to riešia, veď nebudeš chodiť do školy smutná a so strachom. Síce sú to posledné 3 mesiace, ale toto sa už malo riešiť skorej, keď sa to ťahá 2 roky. Držím palce a nech sa to vybaví
no lenze to triedna ma presadila do kúta ja som sedela v strede a presne v strede bola som tam aspoň trošku usmiata ale moje spolužiačky to zariadili aby tam boli ony a mna dala do kuta... nechcem jej to povedať lebo to by povedala mojimrodičom a oni majú dosť problémov aj bez toho
máme robiť spoločný program na akad´miu a máme sa tam všetci pred vsetkými držať za ruky ja neviem ako to dokázať mne to bude trápne keď všetci sa budú a ja nie to tam rovno nepôjdem
A ako s tým chceš niečo robiť, keď to nechceš nikomu povedať? Buď to niekomu povedz a nech sa to rieši alebo, ako povedala @4 , bav sa s tými 3 a ostatných ignoruj.
@6 nerob hlavne to ze nepojdes...... vyhybanie sa takym to veciam vedie k nicomu ....... proste tam chod VYSER sa zvysoka na to (najvystiznejsi vyraz co je) kto ti co robi a zameraj sa vo svojom zivote na ine veci jak na spoluziakov ..... ked to budes v kuse kazdy den riesit co sa v triede deje prerastie ti to cez hlavu ... mas len 15 to sa na skolach deje bezne ludia z toho vyrastu ta sa netrap pre kkciny
ano ak tvoji rodicia maju dost problemov aj bez toho vsak im to povedz nie?? Rodicom by si taketo veci mala hovorit skym inim sa otom mozes normalne porozpravat ak nie s nimi pokial vidim ty si to zatial neviriesila tak to uz konecne niekomu povedz ......moja rada aj mna davnejsie sikanovali ale ja som im jednu vrazila a po papuli som jednej krave dala a vibavene aj som to povedala triednej a ak ti potom povedia ze si zalobaba tak im nieco odsekni nedaj sa len tak ...
Sú to kokoti, ty si normálna, možno len azda slabšia a vyzerajúca ako vhodná obeť. Tí čo šikanujú si vieš aké vyberajú obete? Pre nich (na pohľad) slabé, nevýrazné, tiché, nesebavedomé, pasívne. Takže čo máš urobiť? Nebuď slabá. Zasmej sa na ich hlúposti (nahlas. Niečo typu ,,Haha, ty si ma strašne pobavil." alebo keď ti budú niečo vyprávať tak odpútaj ich pozornosť ,,Zdá sa mi to, alebo máš niečo medzi zubami."
Viem, že sa bojíš ozvať. Ale tu sa musíš premôcť a niečo povedať - hoci aj neutrálne. Neutekaj, keď ti idú naproti. Neobchádzaj ich, keď vidíš, že sa k tebe blížia. A keď ti niečo povedia, kľudne im povedz, že ty nie si piča najhrubšieho zrna. Možno budú paródovať tvoje reči, možno sa za tvoju odpoveď vysmejú, ale ver mi, že vo vnútri ich to bude škrieť. A treba skúšať a posúvať. Hlavne len neostaň ticho a nebuď myš, čo si to nechá, lebo budú pokračovať. Bráň sa.
Nezaškodí ti trochu zlomyseľnosti. Rob dievčatám napriek, povedz niečo na nich, okomentuj ich oblečenie, ich vlasy, prevráť očami nad nimi, začni sa na nich smiať. Síce sa to nerobí, ale kedže si v pozícii akej si, máš právo na silnejšie obranné techniky.
A keby nepomohlo aj to, žial smer učiteľ (kašli na to, že budeš žalobaba) alebo rodičia.
no ja práveže sa učím dobre možno je to aj v tom ale nie som triedna šprtka to je spolužiak a to by som povedala že on patri medzi tých ktorý ma najviac týrajú ..
stalo sa že som už aj vybuchla ale bolo to preto lebo ma začali ponižovať urážať ako nikdy a tak som prišla za mojou spolužiačkou vrazila som jej a požalovala to a mala som z toho problémy ale už sa problémov nebojím a ja som sebavedomá ale jednoducho pocitujem na sebe nenávisť a keby viem prečo ?
ale ja neviem bol oto zo dňa na deň najskvor som si myslela že som im prebrala nejakeho chalana ale o tom neviem a potom mi doplo že možno mi začali závidieť, lebo vždy som mala niečo lepšie ako ony možno aj kvoliznamkam a teraz keď sa aj chalani proti mne postavili už nevime čo si o tom mám myslieť...
@dee99 Prečo práve ona musela urobiť chybu? Ona žiadnu chybu neurobila práveže. NIČIM si šikanú nezaviníš. Sa spamätaj. Že ešte ona má opravovať svoje chyby... kokos.
@dee99 Si kokot. Absolútny. Jebni si tri facky a potom sa spamätaj.
Aj keby všetkým ľuďom kládla vajíčka do hlavy, nemá ju kto čo šikanovať. Kebyže im asi robí zle, tak sa jej boja ne?
Mňa šikanovali len za to, že nosím načúvacie aparáty. A takmer celá trieda istú dobu. A mohla som si za to sama, isto iste, áno. Kde máš rozum? To je akože okej?
A čo som si mala? Uši odstrihnúť, ísť na operáciu za pol milióna?
Sa spamätaj.
To že je človek dysgrafik, dyslektik, tučný, chudý, čapatý, zle sa učí, alebo koktá či škúli na jedno oko nie je dôvod na šikanu. A na šikanu ani nie je dôvod, keď im daný človek robí robí zle.
chceš to nechať zájsť tak ďaleko, že raz to v tebe zovrie a vytiahneš revolver(alebo čosi iné) na partnera, deti, rodičov.....lebo ti pripomenú to utrpenie?!
myslíš, že tí, ktorí na strednej vystrieľali x ľudí boli hviezdami školy?
a potom tie ,,obete" bude každý ľutovať, lebo budú mŕtvi........
ty si tá dobrá, nech si myslíš, čo chceš.......nedovoľ, aby ti dakto vsugeroval, že si zlá, lebo sa ňou staneš.....potom s tebou už nikto nebude súcitiť........teprv sa ťa budú strániť aj dobrí ľudia
Dobre ti radia. Proti kolektívu nemáš šancu, pretože je jasné, že ako šikanovaná nie si taká osobnosť, že sa dokážeš tomu postaviť sama. S tým ti niekto musí pomôcť...
radim ti aby si si pozrela film The secret alebo precitala knihu Tajomstvo (to je to isté) a možno sa ti aj zlepší život ako mne (inak som zvedavá či si vobec prečitaš tento koment... )
@dee99 No nie som jeblá, aby som si sem dávala bydlisko, čo som A môj vek ťa trápiť nemusí. Vek je len číslo. Iba tí, čo nevedia argumentovať sa s tým oháňajú.
Si obyčajný skomplexovaný arogantný chudák a ešte k tomu aj blbec
@stenatko "Mňa šikanovali len za to, že nosím načúvacie aparáty. A takmer celá trieda istú dobu." a ja mam komplex ty máš ešte nevyliečený zo základky navštív psychológa dá ti fajné tabletky na utíšenie určite ti pomôžu
No. V tomto možno mám komplex. A vieš prečo? Lebo hŕstka idiotov ako tebe si myslelo, že to mám zmeniť, lebo to že som ohluchla, je predsa MOJA vina. A ešte ja to mám zmeniť!
Byť na svojom mieste prehodnotím rebríček názorov a hodnôt, lebo všade inde ťa za toto vysmejú.
A si zakomplexaný. Inák by si nehovoril to čo hovoríš a nemyslel by si si, že šikana je normálna.
3 mesiace sa dajú vydržať...neboj príde stredná a máš šancu na nový lepší začiatok...teraz je už zbytočné niečo riešiť...a držím palčeky pri začlenení do nového kolektívu (a neboj na začiatku budú všetci rovnako vyplašení takže všetci si budete rovnocenní)
Skús si to zobrať tak, že keď si už vydržala 2 roky, 3 mesiace už nejak zvládneš. Keď si vydržala doteraz, tak toto bude hračka Potom príde stredná, nový kolektív, a uvidíš, že to bude hneď iná reč.
Neseď v kúte. Nedaj sa, vyjadri sa, bráň sa ! ...Alebo ich s úsmevom na tvári ignoruj. Vytočí ich to.
nemas to uz jedno?? budes s nimi chodit do skoly este 3 mesiace ... zatni zuby a zvladnes to ... ignoruj aj ty ich, tvar sa ze tam vlastne ani nie si a mas pokoj. obavam sa ze aj keby si to povedala ucitelom, tak to nebudu uz riesit prave kvoli tomu, ze budete spolu uz len 3 mesiace ...
Ja som zažila niečo podobné, už tie tri mesiace vydrž! Keď doteraz sa to dalo, bav sa s tými ľuďmi čo sa s tebou bavia. Možno skús to povedať aj triednej. U mňa to nepomohlo.
zajdi po skole za tym spoluziakom, ktory bol kedy na Teba mily, najlepsie domov k nemu a povedz mu, ze si velmi nestastna a ze nevies, preco sa tak spravate ale rada by si sa usmievala.
Myslim, ze tym nemas co stratit a mozes iba vela ziskat.
byť tebou hneď v pondelok mažem za triednou (čo je to za triednu, že si toto nevšimne?!). síce ti to už nespraví zo spolužiakov kamarátov, ale aspoň prestanú.
inak, najlepšie je nenechať si to hneď od začiatku, keď sa raz v triede na niekoho vymyslí posmeška, čo sa ujme, už sa toho len tak nezbaví. na nový začiatok máš práve najlepšiu príležitosť, čaká ťa stredná. nenechaj sa!
Viem, že by sa tie tri mesiace zvládnuť dali. Ale nenechávala by som to len tak. Tu nejde len o teba, ale aj o nich. Je fajn že pôjdeš na strednú a začneš odznova. Lenže oni pôjdu na strednú tiež- nepotrestaní a s pocitom že v šikanovaní môžu pokračovať, lebo im to minule prešlo.
@stenatko@10 Neviem ci zrovna tie rady "Haha ale si ma pobavil" su z tych ucinnych. U nas na strednej tiez niektori sikanovani ludia skusali taketo pokusy "byt nad vecou", ale bolo na nich vidno, ze nad vecou v skutocnosti nie su a tymto si to este zhorsovali.
nevime co urobím neviem ako sa mám tváriť ale snažila som sa byť dnes v škole milá a aj sa mi to chvíľu darilo ale k niektorým nedokážem byť milá lebo mám u nich takyy pocit že sa im radšej vyhnem alebo surovo ich ani nevidim a vrazím do nich .. ale neviem ako to bude dalej
povedala som to rodičom, zástupcovi riaditeľa, dotyční šli na koberček a ešte sa nám museli s kamoškou ospravedlniť...a odvtedy sa nejak uvedomili a nechali to tak..
@stenatko u nas su jeden spoluziak sprava tak, ze v poslednom case sa do neho furt navazame ale takmer nikdy nezaciname, takze nie vzdy musi byt vina kolektivu ale to je asi velmi zriedkava vyjnimka
hmm ako dievca, neviem ako reagovat jedine niekomu povedat, kto to vyriesi a ma moc, ako chalan by stacilo nekoho zbit
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
58 komentov
Mozno som poradila blbost ale takto by som nenechala so sebou zaobchadzat
» www.unicef.sk/sk/ldi/...
Viem, že sa bojíš ozvať. Ale tu sa musíš premôcť a niečo povedať - hoci aj neutrálne. Neutekaj, keď ti idú naproti. Neobchádzaj ich, keď vidíš, že sa k tebe blížia. A keď ti niečo povedia, kľudne im povedz, že ty nie si piča najhrubšieho zrna. Možno budú paródovať tvoje reči, možno sa za tvoju odpoveď vysmejú, ale ver mi, že vo vnútri ich to bude škrieť. A treba skúšať a posúvať. Hlavne len neostaň ticho a nebuď myš, čo si to nechá, lebo budú pokračovať. Bráň sa.
Nezaškodí ti trochu zlomyseľnosti. Rob dievčatám napriek, povedz niečo na nich, okomentuj ich oblečenie, ich vlasy, prevráť očami nad nimi, začni sa na nich smiať. Síce sa to nerobí, ale kedže si v pozícii akej si, máš právo na silnejšie obranné techniky.
A keby nepomohlo aj to, žial smer učiteľ (kašli na to, že budeš žalobaba) alebo rodičia.
stalo sa že som už aj vybuchla ale bolo to preto lebo ma začali ponižovať urážať ako nikdy a tak som prišla za mojou spolužiačkou vrazila som jej a požalovala to a mala som z toho problémy ale už sa problémov nebojím a ja som sebavedomá ale jednoducho pocitujem na sebe nenávisť a keby viem prečo ?
Aj keby všetkým ľuďom kládla vajíčka do hlavy, nemá ju kto čo šikanovať. Kebyže im asi robí zle, tak sa jej boja ne?
Mňa šikanovali len za to, že nosím načúvacie aparáty. A takmer celá trieda istú dobu. A mohla som si za to sama, isto iste, áno. Kde máš rozum? To je akože okej?
A čo som si mala? Uši odstrihnúť, ísť na operáciu za pol milióna?
Sa spamätaj.
To že je človek dysgrafik, dyslektik, tučný, chudý, čapatý, zle sa učí, alebo koktá či škúli na jedno oko nie je dôvod na šikanu. A na šikanu ani nie je dôvod, keď im daný človek robí robí zle.
chceš to nechať zájsť tak ďaleko, že raz to v tebe zovrie a vytiahneš revolver(alebo čosi iné) na partnera, deti, rodičov.....lebo ti pripomenú to utrpenie?!
myslíš, že tí, ktorí na strednej vystrieľali x ľudí boli hviezdami školy?
a potom tie ,,obete" bude každý ľutovať, lebo budú mŕtvi........
ty si tá dobrá, nech si myslíš, čo chceš.......nedovoľ, aby ti dakto vsugeroval, že si zlá, lebo sa ňou staneš.....potom s tebou už nikto nebude súcitiť........teprv sa ťa budú strániť aj dobrí ľudia
Si obyčajný skomplexovaný arogantný chudák a ešte k tomu aj blbec
A raz na to doplatíš.
Byť na svojom mieste prehodnotím rebríček názorov a hodnôt, lebo všade inde ťa za toto vysmejú.
A si zakomplexaný. Inák by si nehovoril to čo hovoríš a nemyslel by si si, že šikana je normálna.
Dodávam len to, že psychológa maximálne nepotrebujem a keď už, hentie lieky predpisuje psychiater (aspoň myslím).
Hovoríš hlúposti ...
Vek a bydlisko už ti neposlúžia, teraz si pre to budeš musieť nájsť inú výhovorku
Ty ma aspoň zataguj, keď ma už spomínaš.
Sikanovali ma
2 ziakov vylucili zo skoly
4 mali trojky z chovania
moj prestup na inu skolu
A nevracia sa mi to, pretoze pocit zadostucinenia to dost dobre kompenzuje.
Pojdes na akad. a co z toho ? Odides odtial s placom na 99 percent. Radsej si najdi frajera a strav ten den s nim. Maj v pici. Bud nad vecou.
Problem je len v tom, ze ti ktorym je ublizovane sa BOJA hovorit nahlas.
@stenatko možno síce niečo povedala prehnane neslušne, ale na to sa nepoukazuje hovorením hlúpostí ...
A v prvom rade má pravdu, takže zbytočne zaťahuješ diskusiu tam, kam nepatrí ...
Nie, ale na to, že sa vyjadrila prehnane tvrdo sa dá poukázať aj inak ...
Skús si to zobrať tak, že keď si už vydržala 2 roky, 3 mesiace už nejak zvládneš. Keď si vydržala doteraz, tak toto bude hračka Potom príde stredná, nový kolektív, a uvidíš, že to bude hneď iná reč.
Neseď v kúte. Nedaj sa, vyjadri sa, bráň sa ! ...Alebo ich s úsmevom na tvári ignoruj. Vytočí ich to.
Dievča drž sa!
Myslim, ze tym nemas co stratit a mozes iba vela ziskat.
Ty si taký hlupák aj v reáli alebo len na nete?
inak, najlepšie je nenechať si to hneď od začiatku, keď sa raz v triede na niekoho vymyslí posmeška, čo sa ujme, už sa toho len tak nezbaví. na nový začiatok máš práve najlepšiu príležitosť, čaká ťa stredná. nenechaj sa!
Viem, že by sa tie tri mesiace zvládnuť dali. Ale nenechávala by som to len tak. Tu nejde len o teba, ale aj o nich. Je fajn že pôjdeš na strednú a začneš odznova. Lenže oni pôjdu na strednú tiež- nepotrestaní a s pocitom že v šikanovaní môžu pokračovať, lebo im to minule prešlo.
povedala som to rodičom, zástupcovi riaditeľa, dotyční šli na koberček a ešte sa nám museli s kamoškou ospravedlniť...a odvtedy sa nejak uvedomili a nechali to tak..
hmm ako dievca, neviem ako reagovat jedine niekomu povedat, kto to vyriesi a ma moc, ako chalan by stacilo nekoho zbit