Pomožte mi, prosím vás, je to súrne, ide o moju bezvládnu babku!
Ahojte, moja babka sa po 9 týždnoch v nemocnici (mala zápal hrubého čreva) sa vracia v piatok domov. Nikdy nebola nejak energickou babkou, ale po tých tyždnoch sa stala ležiacou pacientkou. Nejde o to, že by NEMOHLA už chodiť, ona proste NECHCE (je ten ty
Moja babka prestala zo dňa na deň hovoriť (neonemela fyzicky), počuť (vybrala si načúvacie aparáty a odmietla si ich dať do ucha) a prestala chodiť, má tri deti, tiež tam nie je nikto, kto by sa o ňu mohol starať. Dve sú neschopné a jedno je ďaleko. Dali ju do nejakého ústavu, kde sa o ňu starajú vyštudovaný ľudia a musím povedať že veľmi pekne sa o ňu starajú... babka hovorí, že je tam šťastná, ale tak neviem neviem. Každopádne je jej tam tak dobre, že už sa domov vrátiť nechce.
@casanovka toto by ste mali jednoznačne riešiť cez nemocnicu. Nevieme totižto ani odkiaľ si, čiže navrhnúť ti nejaký doliečovák alebo rehabilitačné centrum je dosť zložité..
Nedávno som toto musel vyriešiť aj ja. Sú domovy kde sa o takýchto ludí postarajú, a dokonca veľmi dobre, ale treba si na to odložiť mesačne tak 5 stovák... Keď chceš napíš TS, poviem ti konkrétnejšie, s ktorým domovom mám skúsenosti ja.
Štátne ani nehladaj, nemá to zmysel, kým sa dočkáš tak zomrie... To už nehovorím o tom koľko času a benzínu ma stálo to behanie po úradoch...
Povie mi niekto, prečo má táto diskusia toľko negatívnych hlasov? Raz tu niekto rieši naozaj dôležitú vec a..
K veci- dá sa vybaviť aj miesto v štátnom zariadení, ale stojí to dosť veľa a treba dávať riaditeľom úplatky. Úplne surovo a mastné- inak si miesto nevybavíte. Skúsenosti tak povediac z "prvej ruky". Stará mama je v opatrovateľskom ústave.
Ak by si bola z BA, tak poradím. ALE! Ak robíš opatrovateľku, tak vieš, že rehabilitácia je nutná, znovunaučenie samoobslužných činností a pod. A to nejde bez spolupráce rodiny.
@lilu Omyl!! Prave tm, ze robim opatrovatlku, viem, ze rodina tu nie je potrebna, tie rodiny vonku - no, nechcem prehanat - ale 98% kaslu na svojich blizkych, zaplatia nam, aby sme sa nimi trapili a na ostatne kaslu, max. navsteva raz za mesiac, a - samozrejme - neporovnavaj starostlivost o starych tuto a vonku, v rakusku ich napr. len preto nedavaju do domovov, lebo to stoji sakramentsky vela penazi a clovek tam dokonca v urcitych pripadoch musi aj niecim rucit.
@lilu my by sme brali ku sebe s JEDNOU podmienkou - aby, ak aj s palickou alebo inymi pomockami - vedela zajst aspon na zachod, aby ju nerebalo prebalovat, lebo to potom by potom cele nemalo zmysel. Ale ona NECHCE!! V nemocnici cvicia kazdy den s nou (uz 3 tyzdne), ale ona sa ani nenamaha (bol dokladny rozhovor s lekarom a je rovnakeho nazoru). Ani preto j už nechcu/ nemozu ponechat dalej v nemocnici, vraj, tam sa už nemá čo zlepsit, všetko závisi od babky.
@casanovka čo ma napadajú možnosti tak možno by šlo dať ju na doliečie na geriatriu. ale to by bola asi najhoršia možnosť, nakoľko na väčšine takých oddelení je starostlivosť o pacientov veľmi slabá, takže by sa jej stav ešte zhoršil alebo by sa stade nevrátila.
potom sú tu rôzne domovy sociálnych služieb a dôchodcov, či už štátne alebo súkromné, skús kontaktovať tie vo vašom okolí a uvidíš, že v akom časovom horizonte by ju mohli zobrať.
zatiaľ by bolo najjednoduchšie zohnať k nej nejakú opatrovateľku a časom to riešiť tým domovom dôchodcov alebo domovom sociálnych služieb.
podla mna by bolo najlepšie jej nájsť nejaku sukromnu opatrovatelku s kurzom, ktorá má školenie, a aj psychicky by jej vedela pomôcť... cez deň by s ňou mohla byť... na internete určite nájdeš nejakú, ale radím ti radšej s achodte popýtať do domova dôchodcov, oni by vám zohnali niekoho ozaj spoľahlivého
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
16 komentov
Štátne ani nehladaj, nemá to zmysel, kým sa dočkáš tak zomrie... To už nehovorím o tom koľko času a benzínu ma stálo to behanie po úradoch...
K veci- dá sa vybaviť aj miesto v štátnom zariadení, ale stojí to dosť veľa a treba dávať riaditeľom úplatky. Úplne surovo a mastné- inak si miesto nevybavíte. Skúsenosti tak povediac z "prvej ruky". Stará mama je v opatrovateľskom ústave.
A viem o čom to je, mám skúsenosť aj s úplne bezvládnym človekom, ktorého treba prebaľovať, polohovať ... neodsudzujem nikoho, kto to nezvládne.
potom sú tu rôzne domovy sociálnych služieb a dôchodcov, či už štátne alebo súkromné, skús kontaktovať tie vo vašom okolí a uvidíš, že v akom časovom horizonte by ju mohli zobrať.
zatiaľ by bolo najjednoduchšie zohnať k nej nejakú opatrovateľku a časom to riešiť tým domovom dôchodcov alebo domovom sociálnych služieb.