Pomôžte mi so strednými školami. Neviem si vybrať a na rozhodnutie mám málo času.
Mám taký problém. Neviem si vybrať strednú školu. Rozmýšľam nad ňou už vyše roka.. Ale ešte stále som si nevybrala. Ked uz som aj mala nejakú vybratú, rozmýslala som nad tým, ci by ma to bavilo.. Ale odpovede som sa nedočkala.. A hocijakú školu si vybrať
bola som natom presne ako ty v tvojom veku... priemer čisté 1, a uvažovala nad umeleckou... nakoniec som šla na stavebnú priemyslovku do nitry, a čil som na technickej výške stavebná fakulta.. a nesťažujem si, neľutujem to, aj ked som toto vobec nikdy robiťnechcela a nikdy ma to poriadne ani nebavilo... ale stretla som kopu super ludí a to stojí zato
Laress64 - to nemáte v škole výchovnú poradkyňu? Ak Ti nevie poradiť ani ona, tak porozmýšľaj, aký si človek - si precízna, dôsledná, nemáš problémy s výpočtami, chemickými vzorcami a logicky si ich vieš odvodiť - daj sa na laboranta. Ak si kreatívna a potrebuješ vybiť niekde svoj talent, nápady - tak výtvarníctvo, šikovný výtvarník sa nestratí. No a ak ťa baví práca s financiami, si flexibilná, máš dobré nápady (podnikateľské), vieš odhadnúť, čo na trhu chýba a rovnako vieš, ako to na trh dodať - budeš podnikateľská hviezda. Ak si všetko potrebuješ vyskúšať - jednoduchá vec - doma si začni robiť roztoky, niečo vytvor a pokús sa to predať potom zistíš
1. Výber Strednej školy neber až tak tragicky, väčšia polovica ľudí sa nakoniec nevenuje tomu, čo vyštudovala na strednej
2. Farmaceutika je fajn, len počítaj s tým, že všetko čo s týka medicíny je sakra ťažké. Ale veˇčo v živote je predsa ľahké ?
Mám kamaráta ktorý chcel velmi podnikať. Ked mal 25r. tak s rozhodol postaviť fitness centrum. Investovl do toho vela penazí a nakoniec prišiel nato, že mu to vôbec neoplatilo. Komplet zariadené fitko najkoniec predal rozhodol sa, že začne s trochu iným odborom. Postavil lekáren, len niečo málo od druhej lekárne. Za necelý rok už bol v pluse a má z toho veľmi lušné prachy.
Čiže farmaceutika je fajn odbor
3. Tú umeleckú, no čo j viem..skôr by som to bral ako koníček, pretože na SVK je pomerne ťažké sa niekde s niečim podobným usadiť.
Je mi veľmi ťažké vybrať si strednú školu.. A hlavne preto, lebo všetko, čo by ma bavilo sa študuje až na vysokých školách.. Alebo tým, čím by som chcela byť sa ani nemusí študovať.. Tak na príklad vysoká škola ako... psychológia, právo, sociológia, masmediálne komunikácie, VŠ múzických umení a pod. Zaujímalo by ma aj fotografovanie, ale na taku strednu ist nechcem, lebo je mi nadarmo studovat to 4 roky, chcem to brat len ako koníček.. A v budúcnosti sa vidím ako herečka alebo fotomodelka.. Možno trochu nereálne, ale verím v to.. Najideálnejšia by bola pre mňa filmová škola.. Ale je jediná na Slovensku, odo mňa dosť daleko a okrem toho súkromná.. :/ Ale dakujem za vaše komenty pomohli mi..
Tak chod na obchodku, s tej školy budeš mať niečo do života a potom dalej možeš isť na vyšku za niečim čo by ta bavilo. Alebo chod na tu umelecku, nemyslim si že by si nenašla uplatnenie.
Vyjadrím sa ku každej možnosti zvlášť, prehľadne, systematicky a bodovo.
1. Farmaceutický laborant - je pre ľudí viacmenej logicky zameraných, chodia tam ľudia, ktorých baví matematika, chémia, fyzika. Prírodovedné témy, ľudia, ktorí vedia logicky pozerať na veci z viacerých uhlov. Uplatnenie podľa mňa kvalitné, pretože choroby stúpajú, obyvateľstvo stúpa, je stále viac liekov. Plat dosť dobrý, a ak ťa to baví, tak výhra pre teba.
2. Podnikanie - pre ľudí s pohotovými nápadmi, ľudia, ktorí sú veľmi prispôsobivý novým trendom na trhu a podobne. Zároveň sa od teba očakáva, že budeš ochotná sa venovať viacerým veciam. Zatiaľ čo budeš pracovať na svojom zmysle pre time management, sa budeš učiť nový cudzí jazyk, sledovať nové účtovné smernice, sledovať ekonomickú situáciu a ťahy konkurencie. Atď. V skratke - musíš byť pohotová, flexibilná, venovať tomu veľa času a musíš si vedieť presadiť svoje.
Umelecká - Popravde, aspoň môj názor, no čiastočne podložený faktami - ľudia s vyštudovanou umeleckou školou na Slovensku robia za strojmi. Zväčša. Jednoducho.. na Slovensku vôbec, jedine, že by si odišla do zahraničia a to si nemôžeš byť istá, či sa to stane. Avšak môžeš mať šťastie, niekto ťa objaví, poučí ťa. A podobne, ale budeš potrebovať opäť podnikateľské schopnosti, aby si to predala. Takže môžeš ísť na podnikanie a svoje umelecké schopnosti rozvíjať popritom. Potom to budeš vedieť predať .
-- vy ste mi asi tak najviac pomohli.. aj ostatní samozrejme.. takže dakujem za vaše rady a názory.. a @gratz - vobec mi nevadí že to malo dlhú odozvu.. také texty čítam najradšej .. najviac sa z nich poučím
ak ťa baví vitvarná, tak ti osobne odporúčim pasu turčianske teplice....... síce je to pedagogická ale vitvarnej sa venuješ stále a túto školu uprednostnujú na vsetkých vysokych skolách
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
16 komentov
2. Farmaceutika je fajn, len počítaj s tým, že všetko čo s týka medicíny je sakra ťažké. Ale veˇčo v živote je predsa ľahké ?
Mám kamaráta ktorý chcel velmi podnikať. Ked mal 25r. tak s rozhodol postaviť fitness centrum. Investovl do toho vela penazí a nakoniec prišiel nato, že mu to vôbec neoplatilo. Komplet zariadené fitko najkoniec predal rozhodol sa, že začne s trochu iným odborom. Postavil lekáren, len niečo málo od druhej lekárne. Za necelý rok už bol v pluse a má z toho veľmi lušné prachy.
Čiže farmaceutika je fajn odbor
3. Tú umeleckú, no čo j viem..skôr by som to bral ako koníček, pretože na SVK je pomerne ťažké sa niekde s niečim podobným usadiť.
aj tak sa ti znamky pravdepodobne prechodom zhorsia, to len tak btw
Vyjadrím sa ku každej možnosti zvlášť, prehľadne, systematicky a bodovo.
1. Farmaceutický laborant - je pre ľudí viacmenej logicky zameraných, chodia tam ľudia, ktorých baví matematika, chémia, fyzika. Prírodovedné témy, ľudia, ktorí vedia logicky pozerať na veci z viacerých uhlov. Uplatnenie podľa mňa kvalitné, pretože choroby stúpajú, obyvateľstvo stúpa, je stále viac liekov. Plat dosť dobrý, a ak ťa to baví, tak výhra pre teba.
2. Podnikanie - pre ľudí s pohotovými nápadmi, ľudia, ktorí sú veľmi prispôsobivý novým trendom na trhu a podobne. Zároveň sa od teba očakáva, že budeš ochotná sa venovať viacerým veciam. Zatiaľ čo budeš pracovať na svojom zmysle pre time management, sa budeš učiť nový cudzí jazyk, sledovať nové účtovné smernice, sledovať ekonomickú situáciu a ťahy konkurencie. Atď. V skratke - musíš byť pohotová, flexibilná, venovať tomu veľa času a musíš si vedieť presadiť svoje.
Umelecká - Popravde, aspoň môj názor, no čiastočne podložený faktami - ľudia s vyštudovanou umeleckou školou na Slovensku robia za strojmi. Zväčša. Jednoducho.. na Slovensku vôbec, jedine, že by si odišla do zahraničia a to si nemôžeš byť istá, či sa to stane. Avšak môžeš mať šťastie, niekto ťa objaví, poučí ťa. A podobne, ale budeš potrebovať opäť podnikateľské schopnosti, aby si to predala. Takže môžeš ísť na podnikanie a svoje umelecké schopnosti rozvíjať popritom. Potom to budeš vedieť predať .
Prepáč za dlhú odozvu
@toomanh
@gratz
-- vy ste mi asi tak najviac pomohli.. aj ostatní samozrejme.. takže dakujem za vaše rady a názory.. a @gratz - vobec mi nevadí že to malo dlhú odozvu.. také texty čítam najradšej .. najviac sa z nich poučím
Len nemám tak dobré známky.
Choď na ŠUVku, keď ťa to baví. Ak ti do toho nekecajú rodičia teda.
V tomto ti závidím rodičov.