priznávam sa, že počas štúdia som neprečítal nič z povinného čítania, ani na Editino očko (bol to nejaký 5 stranový výsek čo nám vyučujúca vytlačila s nádejov že to niekto prečíta, kniha má určite viac) som si nenašiel čas... zmaturoval som úspešne a zatiaľ mi tento môj rebelský počin nijak neovplyvnil život
ja si pamätám, že som "povinne" čítala poviedku Neprebudený od Kukučína. krátku poviedku, ktorá ma rozplakala, lebo je to taký ten klasický dojímavý príbeh. aj teraz mi je z toho smutno
no ale inak som máločo na strednej čítala z povinnej literatúry. a pritom tie knižky sú častokrát fajn podľa mňa, ale tá nálepka "povinné" im na čitateľoch paradoxne uberá
Vsetkym uz defaultne odporucam Hlavu 22 a 100 rokov samoty Zo slovenskych je podla mna top Atomy Boha a ceska Neuveritelna lehkost byti je tiez fantasticka.
Kukučína som prekvapivo zvládala, aj keď ma to ukrutne nebavilo.
Hamlet mal famózne stage directions, asi tri pasáže, na ktorých sme sa kosili v škole ešte pár týždňov. A v mojom vydaní bol aj Shakespear-nerdovský doslov o preklade z originálu a interných džoukoch , to bolo asi najlepšie čítanie.
A vôbec zastávam názor, že aj od dobrých spisovateľov sa do povinnej literatúry vyberajú najslabšie diela (Otec Goriot, seriously? A Na západe nič nové je moja najneobľúbenejšia kniha od Remarqua, a to som čítala tuším všetky ešte veľmi dávno na ZŠ).
ked mam byt uprimna, najviac ma oslovila slovenska lyrizovana proza- Drak sa vracia, Tri gastanove kone zo zahranicnej sme z takych tych lepsich knih mali len Hlavu XXII, mozno Hamleta, ostatne ma prilis nezaujali
Top 3
Heller - Hlava xxii
Jane Austin - Pride and Prejudice
Remarque - Traja kamaráti
A potommm Červené víno od Hečka je fakt dobré, asi jediná slovenská z povinnej. Vlastne nie, "Jediná" od Jarunkovej sa mi tiež páčila.
A isto aj iné zo svetovej, len si teraz nespomeniem. Školské osnovy sú na piču aj tak, s takými kokotinami jak jozef mak nikdy nedonútia decká čítať. Treba spraviť revolúciu! Tak!
Dušan Mitana (Psie dni sú asi moje najobľúbenejšie) a určite aj Remarque (Na západe nič nové a Traja kamaráti)... ale vo všeobecnosti som prečítala každú jednu povinnú literatúru a okrem Victora Huga (Chrám matky božej v Parízi) sa mi páčilo asi všetko, dokonca miestami aj Ťapákovci
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
25 komentov
a srdcovka su asi bedari od huga
ale neviem, asi polovicu som ani necitala tie od slovenskych autorov boli vacsinou strasne picoviny
no ale inak som máločo na strednej čítala z povinnej literatúry. a pritom tie knižky sú častokrát fajn podľa mňa, ale tá nálepka "povinné" im na čitateľoch paradoxne uberá
Hamlet mal famózne stage directions, asi tri pasáže, na ktorých sme sa kosili v škole ešte pár týždňov. A v mojom vydaní bol aj Shakespear-nerdovský doslov o preklade z originálu a interných džoukoch , to bolo asi najlepšie čítanie.
A vôbec zastávam názor, že aj od dobrých spisovateľov sa do povinnej literatúry vyberajú najslabšie diela (Otec Goriot, seriously? A Na západe nič nové je moja najneobľúbenejšia kniha od Remarqua, a to som čítala tuším všetky ešte veľmi dávno na ZŠ).
Otec Goriot
Na západe nič nové
Peter a Lucia
Hamlet
Starec a more
a znenavidela som kukučina brutalne
a proste som skrz to zistila že slovaci veeelmi dobre píšu... lent rweba vedieťť ktorý
citala som este cerveny a cierny.. to ma fakt nebavilo
a to je cela moja povinna literatura
a kurva..
Heller - Hlava xxii
Jane Austin - Pride and Prejudice
Remarque - Traja kamaráti
A potommm Červené víno od Hečka je fakt dobré, asi jediná slovenská z povinnej. Vlastne nie, "Jediná" od Jarunkovej sa mi tiež páčila.
A isto aj iné zo svetovej, len si teraz nespomeniem. Školské osnovy sú na piču aj tak, s takými kokotinami jak jozef mak nikdy nedonútia decká čítať. Treba spraviť revolúciu! Tak!
Akurát dnes som prečítala Drak sa vracia a bola som prekvapená že ma to dosť bavilo, bolo to fakt pekné
Anna Karenina - dostala som sa do polky a aj ma to bavilo,, len som nemala toľko času
ozaj a úplne na začiatku keď sme preberali starovek tak nám slovenčinárka dala prečítať antigonu ale nič si z toho nepamätám