Je tu niekto taky kto studuje denne na vyske a popri tom pracuje, alebo ma s tym skusenost? Ako to zvladate, je to podla vas dobry napad? Lebo chcem ist na vs a fakt nechcem byt do 27mičky zavisly na rodičoch.
Veľmi závisí od školy a práce. Dá sa zvládnuť denné štúdium a dve part-time joby, spolužiaci robia dokonca full-time popri škole. Ale v škole si dokážeme vyskladať rozvrh tak, že do nej reálne chodíme deň a pol v týždni (dakedy aj menej, ak sa ignoruju prednášky), takže zvyšok týždňa je voľný.
Ja pracujem popri skole uz asi 5 rokov. Mala som chvilu aj obdobie kedy som mala 3 prace popri skole (robila som predavacku v potravinach, 2 tyzdne som predavala zmrzlinu v stanku a vecer som vypomahala este v bare) a dalo sa to stihnut. Dost to asi zavisi od toho aky rozvrh dostanes ale inak ak chces, tak to dokazes sklbit s akymkolvek odborom - mala som vela kamosiek, ktore pracovali v pohode napriklad aj popri medicine.
@martinesm zalezi, co studujes a ako to budes zvldat, to si musis povedat sam, ved len ty poznas sam seba, svoje schopnosti... ja som napr. pracoval uz aj popri str. skole, nebolo to jednoduche ale zvladol som to... aj kvoli tomu, ze mi samotna praca pomahala aj po stranke vzdelavania sa a aj praca ma vlastne ucila to iste, co skola
Poznam viacero ludi, ktorym zavislost na rodicoch popri VS neprekaza a uprimne im to trosku zavidim. Pokial mas schopnosti a nevadi ti minimum volneho casu, nech sa paci..
Ja to zvladam bez problemov a som nezavisly od rodicov som zacal byt hned po strednej skole.. Zalezi to ale velmi od toho ako tazku mas skolu a aky budes mat rozvrh.. + Kde studujes/pracujes.. No kazdopadne ak to budes zvladat tak si myslim ze budes ovela spokojnejsi sam so sebou ze uz budes 100% dospely a nebudes len kazdy mesiac cakat na peniaze od rodicov..
Prikladam sa k nazoru vacsiny ze zalezi od toho co studujes. V mojom pripade mam rozvrh tak ze 1 den som od rana do vecera v skole a mam vsetky cvika za sebou a dalsie dni mam prednasky a podla dolezitosti prednasok na niektore chodim na ine nie. A popri tom som tiez part-time, pretoze som tiez chcela byt financne nezavisla od rodicov...
Serióznejšie pracovať by som odporúčal až na druhom stupni. Na Bc. som iba sem-tam doučovával. Môže sa jednoducho ľahko stať, že ak na začiatku štúdia sa nebudeš naplno venovať škole tak ti "utečie vlak" a nespravíš ju kvôli tomu, že namiesto učenia dokladáš tovar do regálov a to by bola škoda. Na magistrovi som už nemal toľko vyučovacích hodín a už som vedel robiť aj nejakú perspektívnu prácu.
Veľa spolužiakov v prváku boli v tom, že popri VŠ budú cez týždeň pracovať a cez víkendy chodiť na párty.... buď pochopili, že sa mýlili alebo ich vyhodili... ale záleží od školy samozrejme
Nejdem to cele citat, mozno sa to tu uz riesilo, ale nerozmyslal si nad externou formou? Ja som externe, prednasky aj skusky mam vacsinou v sobotu a v praci to chapu ked musim niektory piatok odbehnut. Sice to bude stat peniaze, ale kede chces setrit tak ostan do tej 27 s rodicmi.
To, ci sa da stihat vyska a prace/prace na part-time zavisi aj od toho, co studujes. Ja mam 2 prace na part-time popri dennom studiu, a obe su v ramci oboru, ktory studujem.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
18 komentov
Veľa spolužiakov v prváku boli v tom, že popri VŠ budú cez týždeň pracovať a cez víkendy chodiť na párty.... buď pochopili, že sa mýlili alebo ich vyhodili... ale záleží od školy samozrejme