Ak áno, tak by ste mi mohli napísať skúsenosti. Po prípade aké boli začiatky a podmienky, ak ste neovládali jazyk. Či stačí na začiatok angličtina/nemčina. Aké bolo zapracovanie, cez koho ste cestovali. Či cez agentúru, známych a pod.
@cerwik pracoval. stopoval si po Európe, dostopoval do Nórska, jeho cieľ bol Bergen, kam sa nikdy nedostal, lebo niekde za Oslom stopol farmára, s ktorým sa dohodol, že bude bývať a pracovať u neho na farme. tak sa tam potom veselo člnkoval a laktíkoval pri tom
sesternica pracuje, šla tam sama od seba, bývala najprv v nejakom menšom meste kde práca nebola, no mali domácich čo od nich nechceli peniaze, kým si nenájdu prácu... ovládali s kamarátkou základy nórštiny (z knihy samoučbou)... naučili sa jazyk a presťahovali do nórska s tým, že mali dlhy a teraz majú prácu obe v jednej firme (len neviem čomu sa tá firma venuje), všetko je tam 4 krát drahšie ako u nás (to čo stojí euro u nich stojí 4, až na to, že menu majú vlastnú), no platy majú 10 násobné
ja poznam len jedneho plastickeho chirurga z Norska, ktory teraz byva v BA a hovoril ze v Norsku je krasne a lepsie zivotne podmienky ale BA sa mu tiez paci kedze je tu vacsinu roku
Cez tú agentúru si hľadajú prácu všetci, dokonca aj Švédi, ktorí by s nórčinou nemali mať problém a tým pádom majú šancu si hľadať job na vlastnú päsť. NAV má pobočky úplne v každej riti, takže šanca nájsť si job je vysoká. Neodporúčam naše agentúry.
Inak - môžeš to skúsiť aj na vlastnú päsť. Ale priprav sa na to, že si so sebou musíš zobrať aspoň 300€, aby si nejako vyžila (resp. núkajú sa ti rôzne možnosti ubytka - CS napr.), prvých pár dní. Napr. najlacnejší hostel v Oslo ťa vyjde 40€ za noc, jedno pivo 8€ (v najlacnejších podnikoch). Najlepšie je asi skúšať anglické bary, reštiky alebo stopom a pýtať sa priamo v autách, či nevedia o nejakej práci. Ja som sa podobnou haluzou dostal k môjmu milovanému farmárikovi . Skončiť môžeš všelijako. Dojiť kravy, zbierať jahody na farmách veľkosťou zrovnateľnými s nemeckými či dánskymi alebo maľovať domy.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
8 komentov
ja sa chcem dostať do hostela do Oslo robiť.
tohto roku tam chcem ísť tiež
teda ak spraví skúšky z norštiny.
ak chceš ísť cez agentúru, určite si pozri túto: » www.nav.no/English...
Cez tú agentúru si hľadajú prácu všetci, dokonca aj Švédi, ktorí by s nórčinou nemali mať problém a tým pádom majú šancu si hľadať job na vlastnú päsť. NAV má pobočky úplne v každej riti, takže šanca nájsť si job je vysoká. Neodporúčam naše agentúry.
Inak - môžeš to skúsiť aj na vlastnú päsť. Ale priprav sa na to, že si so sebou musíš zobrať aspoň 300€, aby si nejako vyžila (resp. núkajú sa ti rôzne možnosti ubytka - CS napr.), prvých pár dní. Napr. najlacnejší hostel v Oslo ťa vyjde 40€ za noc, jedno pivo 8€ (v najlacnejších podnikoch). Najlepšie je asi skúšať anglické bary, reštiky alebo stopom a pýtať sa priamo v autách, či nevedia o nejakej práci. Ja som sa podobnou haluzou dostal k môjmu milovanému farmárikovi . Skončiť môžeš všelijako. Dojiť kravy, zbierať jahody na farmách veľkosťou zrovnateľnými s nemeckými či dánskymi alebo maľovať domy.